piątek, 19 lutego 2021

„Roślinna kuchnia polska” to książka kucharska…

 

...nie tylko dla wegan szczególnie w okresie postu




Dzień dobry,

  1. Koniec karnawału, początek postu. Książka kucharska Pani Idy Kulawik: „Roślinna kuchnia polska”. Kto to są weganie? Czym się różni ich dieta, od diety wegetariańskiej? Niektóre korzyści z weganizmu. Więcej informacji o książce Pani Idy Kulawik.

Woman holding vegan food. Kobieta trzyma wegańskie jedzenie. Zdjęcie z Banku Zdjęć Photogenica.


    1. Skończył się okres karnawału, zaczął się okres postu. Dla katolików oznacza to konieczność ograniczenia spożywania potraw mięsnych. Oczywiście każdy zrobi to według swoich możliwości i chęci.


    1. Trafiła do mnie książka kucharska Pani Idy Kulawik: „Roślinna kuchnia polska”. Jest okazja, abyście Państwo posmakowali jedzenia potraw roślinnych, a konkretnie potraw wegańskich. Oczywiście nikogo nie na mawiam w żadnym wypadku do przechodzenia na dietę wegańską. Ale włączenie do swojej diety niektórych potraw wegańskich może być korzystne dla Państwa zdrowia.


    1. Weganie są to osoby niejedzące mięsa, oraz innych produktów otrzymywanych przez wykorzystanie zwierząt: jaj, ryb (i owoców morza)mleka ( i jego przetworów) oraz miodu. Tak naprawdę weganizm jest to styl życia: bo weganie rezygnują wykorzystywania innych produktów odzwierzęcych: nie używają kosmetyków, ubrań z wykorzystaniem produktów zwierzęcych (wełna, futra, skóry, jedwab). Weganie nie uczestniczą też w rozrywkach z wykorzystaniem zwierząt: zoo; polowania, oceanarium, cyrk)

    1. Przyczyny przejścia na weganizm: zdrowotne,ekologiczne, etyczne, religijne, duchowe, społeczne, ekonomiczne.

    1. Weganizm a wegetarianizm. Weganizm jest bardziej restrykcyjny(ostrzejszy) od wegetarianizmu.

    1. Niektóre korzyści z weganizmu: mniejsze zagrożenie chorobami cywilizacyjnymi, większa odporność organizmu



Przedstawiam Państwu pierwszą stronę okładki książki kucharskiej Pani Idy Kulawik: Roślinna kuchnia polska. Podtytuł: „Sto tradycyjnych polskich potraw w wersji wegańskiej. Książkę wydało 2020roku Wydawnictwo: „Dwie Siostry”.Książka zawiera duże barwne zdjęcia proponowanych potraw wegańskich.

Poniżej przedstawiam Państwu nazwy rozdziałów tej książki oraz nazwy zawartych w nim przepisów kulinarnych:

„Moje ulubione składniki”;

„Sprzęt kuchenny”;

„Śniadanie do łóżka” [„Tofucznica z suszonymi pomidorami”; „Wegańska jajecznica z płatków owsianych”; „Omlet z ciecierzycy z groszkiem i papryką”; „Naleśniki z twarogiem ze słonecznika”; „Bliny z kaszy gryczanej”; „Owsianka z jabłkiem, cynamonem i rodzynkami”; „Jaglanka z bananem i prażonymi wiórkami kokosowymi”; „Owsiane gofry z polskimi superfoods”; Wegański twarożek z rzodkiewką i ze szczypiorkiem”; „Pasta bezjajeczna z ciecierzycy”; „Pasta z zielonego groszku”; „Polski humus, czyli pasta z grochu”; „Wegański pasztet w słoiku”];


„Zupa lepsza niż w barze mlecznym” [„Chłodnik ze smażonym tofu”; " „Wegańskie flaki z boczniaka”; „Zupa pieczarkowa ze śmietaną z nerkowców”; „Żurek z wędzonym tofu”; „Ogórkowa z mlekiem sojowym”; „Roślinny rosół”; „Pomidorówka z mlekiem kokosowym i brązowym ryżem”; „Grochówka z wędzoną papryką”; „Kapuśniak z kaszą gryczaną”; „Kartoflanka z zasmażką”; „Zupa kalafiorowa z płatkami drożdżowymi”; Krem brokułów z prażonym słonecznikiem”; „Szczawiowa z awokado i czarną solą”];

„Obiad jak u mamy” [„Pulpety z kaszy jaglanej w sosie pomidorowym”; „Kotlety sojowe àla schabowe”; „Najprostsze wegańskie kotlety z fasoli”; „Jarska fasolka po bretońsku”; „Gołąbki z pęczakiem i pieczarkami”; „Leniwe z tofu”; „Kopytka bez jaj”; „Pyzy na parze”; „Pyry z roślinnym gzikiem”; „Wegańska wątróbka”; „Pieczone tofu z jabłkami àla kaczka”; „Gulasz z soczewicą”];


„podwieczorek u babci” [„Pieczone jabłka z rodzynkami i cynamonem”; „Placki ziemniaczane z domową wegańską śmietaną”; Kasza manna z karmelizowaną gruszką”; „Pieczone ruskie pierogi”; „Smażony chleb jak w jajku”; „Racuchy z brzoskwiniami”; „Zapiekany brązowy ryż z powidłami”; „Krem czekoladowy z suszonych śliwek”; „Domowy kisiel truskawkowo-miętowy”; „Koktajl mleczno-owocowy”; „Kawa gotowana z kardamonem”; „Zbożowe caffé latte”];


„Kto ma rację ten stawia kolację” [„Babka ziemniaczana z suszonymi pomidorami”; „Kaszanka z kaszy gryczanej”; „Smalec z fasoli”; „Paprykarz z brązowym ryżem”; „Pasztet z soczewicy i batata”; „Smażony makaron jak z jajkiem”; „Ser z ziemniaka z kminkiem”; „Smażone ziemniaki z sosem jogurtowo-koperkowym”; „Sałatka makaronowa z jarmużem, kukurydzą i parówkami sojowymi”; „Gryczane kaszotto z kapustą kiszoną”; „Papryka faszerowana”; „Krokiety ziemniaczane”];


„Majówka na słodko” [„Jagielnik z polewą czekoladową”; „Tofurnik pieczony”; Sernik z nerkowców na zimno”; „Sernik z chia na zimno;

„Kokosanki z aquafaby”; „Piernik z suszonymi śliwkami”; „Faworki rozpustne lub odchudzone”; „Biszkopt z truskawkami i kokosowa pianką”; „Szybkie kremówki jaglane; „Kokosowe ptasie mleczko”;

„Drożdżówka z owsianą kruszonką”; „Bananowe ciastka z maszynki”];


„U cioci na imieninach” [Galaretki warzywne z agarem”; „Sałatka jarzynowa z s0jonezem”; „Tofu àla śledź z musztardą”; „Wegański tatar”; „Marchewka àla śledź po kaszubsku”; „Sałatka ziemniaczana z boczniakami”; „Różowa pierzynka bezśledziowa”; „Sałatka ziemniaczana z musztardowym dressingiem”; ‘Bigos z chlebowcem i suszoną śliwką”; „Makowiec bez ciasta”; „Pleśniak z aquafabą”; „Bezglutenowa szarlotka sypana”];


„Witaminki dla rodzinki” [„Surówka z czerwonej kapusty”; „Surówka z kiszonej kapusty”; „Surówka z młodej kapusty”; „Surówka z marchewki”; „Surówka z pora”; „Surówka z selera z rodzynkami”; „Buraczki tarte”; „Mizeria z jogurtem sojowym”; „Sałata z sosem musztardowym”; „Wiosenna sałatka ze śmietaną słonecznikową”; „Kalarepka na gęsto”; „Marchewka z groszkiem”; „Zasmażana kiszona kapusta”; „Modra kapusta z jabłkiem”];


„Przepisy podstawowe, czyli z notatnika teściowej” [„Majonez sojowy”; „Majonez z kalafiora”; „Majonez z fasoli”; Śmietana z nerkowców łagodna”; Śmietana z nerkowców czosnkowa”; Śmietana z tofu”; „Śmietana słonecznikowa”; „Masło jaglane”; „Kokosowa bita śmietana”; „Mleko kokosowe”; „Mleko migdałowe”; Mleko z nerkowców”; „Kefir sojowy”;”Waniliowy niby-serek”; „Budyń jaglany”; „Daktylowy karmel”; „Wegański kogel-mogel”; „Wegańskie bezy”]


„Spis potraw”;

„Indeks”.


  1. Objaśnienia:

1/ Podaję na podstawie mojej obecnej wiedzy.

Z wyrazami szacunku

Ryszard Roszkowski







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz