...(część 1) Kasze i płatki”
Dzień dobry,
Ciągle nowe, ale obce superfood. Nasze polskie superfood znane i jadane od kilkuset lat: płatki i kasze. Moje wspomnienia z jadania kasz. Nazwy przepisów kulinarnych z książeczki: „Kasze krok po kroku”. Artykuł Pana Leszka Mateli z miesięcznika „IV Wymiar”: „Rodzinne hity żywieniowe” (część 1) Kasze i płatki”.
Green buckwhead field zdjęcie z Banku Zdjęć Photogenica. Zielone pole gryki
|
Coraz słyszymy i czytamy o nowych produktach potrawach zaliczanych do superfood.
Okazuje się, że my Polacy mamy własne produkty super food. Były one produkowane jadane także przez naszych przodków. Są nimi płatki i kasze. Są one nie tylko zdrowe, ale i tańsze w porównaniu do wielu superfood zagranicznych. Przez wiele, wiele stuleci w Polsce na stołach podstawowym pokarmem były płatki i kasze. Dopiero w XIX wieku pojawiły się na polskich stołach ziemniaki i wyparły płatki i kasze.
Do napisania tego postu zachęciła mnie książeczka „Kasze krok po kroku”.
Niedawno kupiłem w saloniku prasowym numer 2 (luty) 2021 miesięcznika „Czwarty Wymiar. Tam na stronach 70/72 znalazłem artykuł Pana Leszka Mateli „Rodzinne hity żywieniowe (część 1) Kasze i płatki”.1/
Moje wspomnienia z jadania kasz są pozytywne.
Jadałem często jako dziecko kaszę mannę okraszoną sokiem owocowym. Później mając już około 60 lat sam gotowałem kaszę mannę na wodzie przed badaniami na kolonoskopię i gastroskopię.
Wcześniej chętnie jadałem przyrządzone przez mamusię dania z kaszę gryczaną lub jęczmienną z gulaszem. Ale najbardziej lubiłem jadać kaszę gryczaną z gulaszem angielskim.
Kilka lat temu znalazłem w internecie przepis jak gotować kaszę. Kilkakrotnie gotowałem kaszę gryczaną korzystając z tego przepisu. Później ten przepis gdzieś mi zaginął. Bardzo tego żałuję. Jeśli go odnajdę to spróbuję do ugotowanej kaszy gryczanej usmażyć jajka sadzone.
Powyżej zamieszczam zdjęcie Książeczki : ”Kasze. krok po kroku”. Podtytuł brzmi: 39 przepisów na dania z kasz. [Jestem zaskoczony jak dużo rodzajów tych kasz jest: kasze jęczmienne; pszenne (bulgur, kuskus; manna; pęczak i kasza orkiszowa; pęczak pszenny); owsiane; jaglana; kukurydziana; gryczana. Są jeszcze kasze mniej znane: sorgo; amarantus; komosa ryżowa; miłka abisyńska.]
Książeczka zawiera kolorowe zdjęcia z poszczególnych etapów przygotowania danej potrawy. Przy każdym przepisie oprócz składników i sposobu przygotowania podano ilość porcji potrawy, czas przygotowania potrawy, poziom trudności.
Ja tę książeczkę kupiłem prawdopodobnie w IV kwartale ubiegłego roku w urzędzie pocztowym. Jeśli Państwa interesuje gotowanie kasz może warto poszukać tej książeczki: w księgarniach stacjonarnych, w salonikach prasowych lub w urzędach pocztowych.
Przedstawiam Państwu nazwy ważniejszych rozdziałów z książeczki „Kasze krok po kroku”, oraz nazwy przedstawionych w niej przepisów kulinarnych:
„Pokochaj kaszę”; „Jedz na zdrowie! [„Kasza niejedno ma imię”; „Podstawa kuchni staropolskiej”; „Na zakupach”; „Dobrze podane”; „Samo zdrowie”; „Waga w dół, nastrój w górę”; „Kasza na start!”; „Naturalnie bez glutenu”; „Diety roślinne na topie”; „Sroczka kaszkę warzyła…”; „W zupełnie nowym wydaniu”];
„Sałatki” [„Tabbouleh”;”Kurczak z komosą”; „Egzotyczna quinoa”; „Kuskus z brukselką”; „Pęczak z buraczkami”];
„Zupy” [ „Krupnik z mięsem”; „Marokańska z kuskusem”; „Grzybowa z kluseczkami”; „Wegańska”; „Jarzynowa z pęczakiem”; „Rassolnik”];
„Kaszotto” [„Jęczmienne z grzybami”; „Perłowe z figami”; „Dyniowe z szałwią”; „Pęczakowe à la marinara”; „Gryczane z groszkiem”];
„Faszerowane” [„Pomidorowe gołąbki”; „Bakłażan z komosą”; „Cukinia i kuskus”; „Gryczane pierogi”; „Jęczmienna papryka”; „Jaglane portobello”];
„Burgery i placki” [„Orzechowa komosa”; Burgery z kuskusu”; „Kotleciki jaglano-dyniowe”;”Burgery gryczane”; „Jaglany lunch box”; „Komosa i cukinia”; „Gofry z kaszą manną”; „Jaglane pankejki”];
„Desery” [„Gryczany pudding”; „Gulab jamun”; „Jagielnik z karmelem”; „Gryczane brownie”; „Gruszki pod kruszonką”; „Klasyczna manna”; „Cytrynowe filo z manną”];
„Skład i kalorie”
Przedstawiam Państwu spis rozdziałów z artykułu Pana Leszka Mateli: „Rodzinne hity żywieniowe (cz.1) Kasze i płatki”:
„Dla zdrowia i figury”;
„Kasze jęczmienne i pęczak - źródło witamin”;
„Kasza gryczana -rozgrzewa i leczy układ pokarmowy”;
„Jaglanka wzmacnia kości i usprawnia mózg”;
„Kasze pszenne bogate w wartości odżywcze”;
„Płatki owsiane – dobre na dolegliwości żołądka i przeciw depresji”;
„Kaszka
i płatki orkiszowe polecane przez Hildegardę z Bingen;
Kasza
kukurydziana dobra nawet dla bezglutenowców.
Objaśnienia:
1/ Oświadczam, że nie mam żadnego bezpośredniego kontaktu, ani z Redakcją wydająca to czasopismo, ani autorem artykułu. Jestem za to wieloletnim czytelnikiem tego czasopisma.
Z wyrazami szacunku
Ryszard Roszkowski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz