poniedziałek, 3 maja 2021

Nie wiemy jakie skarby mamy, czyli Rodzime hity żywieniowe (cz. 4) Siemię lniane, dynie i kabaczki


Dzień dobry,

  1. Korzyści z uprawy lnu. Korzyści z uprawy dyni. Korzyści z uprawy kabaczków znanych w niektórych regionach Polski pod nazwą Cukinii. Dlaczego sygnalizuję Państwu artykuły Pana Leszka Mateli na temat rodzimych hitów żywieniowych? Moje wspomnienia na temat spożywania siemienia lnianego, dyni i cukinii. Kolejny artykuł Pana Leszka Mateli: „Rodzime hity żywieniowe (cz. 4) Siemię lniane, dynie i kabaczki”.1/


Blue flax flowers with seed. Zdjęcie z Banku Zdjęć Photogenica. Niebieski kwiat lnu i nasiona. Len był zawsze rośliną uprawną bardzo wszechstronnie wykorzystywaną. Dlatego rolnicy wyrywali len z korzeniami. Ze środkowej części łodygi lnu otrzymywano bardzo dobrą jakościowo przędzę osnowową i czesankową. A z niejźniej wytwarzano zdrowe tkaniny lniane. Z korzenia i wierzchołka łodygi lnianej otrzymywano krótkie włókna. A z tych włókien otrzymywano przędze wątkowe i zgrzebne. W procesie produkcyjnym w czasie pozyskiwania włókien oddzielano od łodyg ich zdrewniałe części nazwane paździerzami. Paździerze wykorzystuje się do produkcji płyt paździerzowych stosowanych w budownictwie i meblarstwie. Z nasion wytwarza się pokost i olej, a torebki nasienne i wytłoki przeznacza się na paszę. Z nasion tłoczy się olej na zimno, który zawiera bardzo przydatne człowiekowi kwasy Omega-3 i Omega-6. Kwasów Omega-3 jest 2 do 3 razy więc niż kwasów Omega-6, co jest bardzo korzystne dla naszych organizmów. Korzystne jest także spożywanie przez człowieka nasion lnu nazywanych siemieniem lnianym. Oprócz wspomnianych wyżej kwasów omega-3 i omega-6 siemię lniane zawiera wiele bardzo przydatnych dla naszych organizmów składników mineralnych. Dlatego na przykład zażywanie siemienia lnianego jest bardzo korzystne dla naszych błon śluzowych (szczególnie w układzie pokarmowym) i do leczenia nieżytów dróg oddechowych. 2



Pumpkin cut. Zdjęcie z Banku Zdjęć Photogenica Kawałek dyni. Mamy bardzo wiele odmian dyni i w Polsce przyrządza się z niej bardzo dużo różnorodnych potraw. Dynia dostarcza naszym organizmom wiele wartościowych składników mineralnych. Pestki dyni zawierają potas i cynk. Cynk jest bardzo potrzebny mężczyznom, aby zapobiegać przerostowi prostaty. Korzystny jest także olej z pestek dyni tłoczony na zimno.



Courgette Zdjęcie z Banku Zdjęć Photogenica. Cukinia

Jest to odmiana dyni zwyczajnej. Przy pierwszym rozpoznaniu we Włoszech powstała nazwa zucchina (przetłumaczone na polski: mała dynia). Dla tego w Polsce przechrzczono ją na: cukinia. W południowo-wschodniej Polsce ta roślinę nazywa się kabaczkiem. 3/


    1. Już trzeci miesiąc sygnalizuję Państwu zamieszczone w miesięczniku „ Czwarty wymiar”artykuły Pana Leszka Mateli pod tytułem: „Rodzime hity żywieniowe”. Zawierają one informacje na temat polskich produktów , które zasługują na nazwę polskich superfood. Sygnalizuję te artykuły zamieszczone w czasopiśmie „IV wymiar”, ale tak na prawdę to sygnalizuję wspomniane tam same produkty warte rozpropagowania. Informację na temat tych produktów (nawet szerszą, bo z przepisami kulinarnymi) znajdziecie Państwo w różnych miejscach: w internecie, w książkach i czasopismach.

    1. W przeszłości siemię lniane stosowałem przy kłopotach z gardłem, ponieważ zawiera wartościowe śluzy łagodzące dolegliwości. Obecnie rano pół godziny przed śniadaniem popijam rozpuszczony mielony len, aby złagodzić kłopoty wynikając z wrzodów żołądka.

    1. Przez kilkanaście lat codziennie rano zjadałem niecałą łyżeczkę nasion dyni, aby zapobiegać kłopotom z prostatą. Nasiona dyni zawierają cynk bardzo korzystny w zapobieganiu kłopotom z prostatą.

    2. Kabaczka nie jadałem. Kilkakrotnie jadałem ma obiad cukinię. Nawet mi smakowała.Gdybym nie wiedział, że to jest cukinia pomyślałbym, że jem ogórki.

    1. Przedstawiam Państwu spis rozdziałów z artykułu Pana Leszka Mateli: ”Rodzime hity żywieniowe część 4:”Siemię lniane, dynie i kabaczki”:

  1. „Siemię lniane”:

  2. „Niezwykłe nasiona”;Zbawienne Kwasy Omega-3 i Omega-6”;

  3. „Unikalny skład”; „Dobrodziejstwa siemienia lnianego”; „Różne formy lnianej terapii”;

  4. „Dynie i kabaczki dla zdrowia”:

  5. „Różnorodność odmian”;

  6. „Bezcenne komponenty”;

  7. „Dynie w terapii”;

      8.Obfitość potraw z dyni”

  1. Objaśnienia:

1/ Oświadczam, że nie mam żadnego bezpośredniego kontaktu, ani z Redakcją wydająca to czasopismo, ani z Autorem artykułu. Jestem za to wieloletnim czytelnikiem tego czasopisma.

2/ Wiadomości na temat wykorzystania lnu podaję na podstawie artykułu Pana Leszka Mateli i mojej skromnej wiedzy.

3/ Więcej informacji na temat kabaczka i cukinii znajdziecie Państwo w Wikipedii.

Z wyrazami szacunku

Ryszard Roszkowski

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz