- Dobrze jest leczyć swoje choroby. Lepiej jest im zapobiegać. Ale najlepiej jest długo żyć, być zdrowym i młodo się czuć. Jak to osiągnąć? O tym w dalszej części postu.*/
- W poprzednim poście1/ pisałem, jak określone pokarmy mogą być lekarstwami2/ leczącymi określone choroby.
- Ale dlaczego mamy ograniczać się do odzyskania zdrowia? Przecież lepiej zapobiegać jego utracie. Jeszcze korzystniejsze jest dla nas dążenie nie tylko by być zdrowym, ale także, aby długo żyć3/ i młodo się czuć.
- Ale na to musimy sobie zapracować. Jak? Przede wszystkim naszą postawą Musimy być pozytywnie nastawieni do życia. Musimy też wierzyć, że każdy z nas może być zdrowym, młodo się czuć i długo żyć.2/
Witam,
Starszy
mężczyzna przytula się z żoną na plaży. Obraz stockowy
autorstwa pixmac.pl
Ci starsi ludzie
na pewno młodo się czują.
- Poprzednio prezentowałem Państwu książkę Pana doktora Marka Bardadyna: "kody młodości"4/. W książce tej Pan doktor podał listę pokarmów, które on zaleca do spożycia w ramach diety strukturalnej. Spożywanie przez nas tych pokarmów sprzyja odmładzaniu naszych organizmów i naszemu zdrowiu.
- Aby ułatwić nam to odmładzanie naszych organizmówPan doktor Marek Bardadyn napisał : "odmładzającą książkę kucharską (według diety strukturalnej"). Stosując przepisy z tej książki ludzie mogą łatwiej odmłodzić swoje organizmy i utrzymać efekt odmłodzenia.
- Dlaczego Państwu tą książkę przedstawiam?
- Po pierwsze: Mamy bardzo dużo blogów kulinarnych. Wierzę, że nie tylko ich autorzy, ale i inne osoby czytające te blogi chętnie popróbują przyrządzać nowe potrawy z tej książki.
- Po drugie: Będą je przyrządzać osoby, które chcą się odmłodzić lub utrzymać swoją młodość.
- Po trzecie: Wiele osób nie ma czasu zaglądać do Księgarń i poszukiwać książek dla nich przydatnych. Jeśli już to szukają książek związanych z ich pracą zawodową.
Książka Pana
doktora Marka Bardadyna: "odmładzająca książka kucharska"
ma uzupełnienie tytułu: "według diety strukturalnej".
Krótki "Wstęp": Na trzech stronach znajdują się bardzo
krótkie (ale bardzo ważne) wyjaśnienia dotyczące
stosowania przepisów kulinarnych zawartych w tej książce. Wstęp
zamyka zestaw oznaczeń stosowanych w książce przy każdym
przepisie: Trzy stopnie trudności przygotowania dań (łatwe,
średnie, trudne); Oznaczenie zastosowanych składników: Dania
wegeteriańskie (bez mięsa i ryb), Dania wegańskie (bez mięsa,
ryb, nabiału, jaj, miodu), Dania bezglutenowe (Wymienione są tam
naturalne produkty bezglutenowe), Dania dla diabetyków
(przyrządzane z produktów o indeksie glikemicznym IG<55%);
przybliżone określenie procentu zalecanego spożycia.
Lista
produktów zalecanych w diecie strukturalnej), Właściwa książka
kucharska obejmuje działy: Koktajle; Zupy; Kanapki
i sałatki; Dania główne; Dania główne wegeteriańskie; Desery.
Przed każdym rodzaju dań zamieszczone są uwagi dotyczące ich
wykonania.
Ostatni rozdział
obejmuje wykaz bardzo ważnych dla naszych organizmów składników
odżywczych i ich krótką charakterystykę: cynk, kwas foliowy,
magnez, miedź, potas, wapń, witaminy A, B1, B2, B6, B12, C, E, PP
oraz żelazo.
- Objaśnienia:
/Ciąg dalszy w
przyszłym tygodniu/
2/
Ostrzeżenie: Osoby z chorobami, przed zjedzeniem niektórych
pokarmów: na przykład z surowych warzyw i owoców powinny wcześniej
zasięgnąć porady leczącego ich lekarza.
Na
przykład: osoby
z chorobami tarczycy, oraz z dolegliwościami żołądka lub wątroby
nie powinny jeść surówki z kapusty.
3/ Nie
da się cofnąć wieku każdego z nas, ale każdy może zadbać o
swoje zdrowie i przez to przedłużyć swoje życie.
4/
W
poście z 9 grudnia 2013: ...być
ciągle zdrowym, młodo się
czuć
i długo żyć przedstawiłem
Państwu książkę Pana doktora Marka Bardadyna: "kody
młodości" wprowadzająca dietę strukturalną.
Pozdrawiam:
Ryszard Roszkowski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz