- ...pokarmy, które leczą.*/ Co ja stosuję? Co można stosować?
- Wielokrotnie w książkach czytałem, że zioła, warzywa i owoce, miód, jogurty, ryby mogą być przydatne w leczeniu różnych dolegliwości.1/
- W poprzednich postach często pisałem, że jadam różne warzywa i owoce oraz inne wspomniane wyżej pokarmy. Czynię to przede wszystkim profilaktycznie: zapobiegają one u mnie podwyższeniu złego cholesterolu, zaparciom, przeziębieniom i innym dolegliwościom.2/Dla mnie każdy taki pokarm=lekarstwo.
Witam,
Na
powyższym zdjęciu mamy smaczne owoce na straganie. Owoce
chętnie jadamy na surowo. Dzięki temu łączymy przyjemne (jedzenie
smacznych owoców) z pożytecznym (korzyść dla naszego zdrowia).
- Jeśli zdarzy mi się na przykład przeziębienie to chętniej stosuję sok z cytryny lub grapefruita, albo czosnek niż antybiotyki.
- Poniżej podaję przykład jak uniknąłem przeziębienia:
- Któregoś wieczoru w okresie kryzysu gospodarczego w Polsce (w końcu ubiegłego wieku) w poczułem się bardzo źle: zaczynał się kaszel i kater, złe samopoczucie. Dlatego, wycisnąłem sok z połowy cytryny3/, dolałem trochę przegotowanej wody i krzywiąc się wypiłem to. Podobnie następnego dnia rano wypiłem sok z cytryny z przegotowaną wodą. I później jeszcze dwa dni rano i wieczorem piłem sok z cytryny z przegotowaną wodą. Kaszel i katar ustąpiły i samopoczucie mi się poprawiło. Niedoszło do przeziębienia.
- Dla wielu osób bardzo korzystne może być jedzenie pokarmów zawierających błonnik, który pomoże im prawidłowo i regularnie wypróżniać się. Bedą to więc dla nich pokarmy, które leczą.
- Każdy powinien sobie sam wybrać pokarmy, które będą najkorzystniejsze dla jego zdrowia.
- Przegląd takich pokarmów znajdziecie Państwo w książce Pani Jean Carper: "Apteka żywności"4/. Podtytuł: "Nowe i
niezwykłe odkrycia leczniczego działania żywności"4/
Na powyższym
zdjęciu mamy egzotyczne dla nas figi. Już w Piśmie Świętym
spotykamy informacje o korzyściach zdrowotnych z jedzenia fig.
Dziś badania naukowców potwierdzają to.
Książka Pani Jean Carper: "Apteka żywności"4/ ma podtytuł:"Nowe i niezwykłe odkrycia leczniczego działania żywności" . Przeczytałem tę książkę już prawie dwa lata temu. We wstępie Autorka wyjaśnia, dlaczego zainteresował ją ten temat. Według Autorki "..książka ta ma pomóc Czytelnikom w wyborze takiego sposobu odżywiania się, by żyć długo w zdrowiu, zachowując dobre samopoczucie" 5/
W Rozdziale:
"Żywność-nowe koncepcje"4/ Autorka pisze
jak naukowcy w trakcie swoich badań potwierdzali ludowe przekazy o
korzyściach ze stosowaniu, czosnku, zielonej herbaty i innych
pokarmów dla poprawy i utrzymania zdrowia.
Rozdział: "Jak
pokarmy walczą z chorobami"4/ są to relacje
z badań naukowych różnych składników naszych pokarmów:
chińskiego grzybka mun, cebuli, jęczmienia, owsa, przyprawy chili,
ryb, kapusty, orzechów i nasion, marchewki, żurawin, wina,
winigron i herbaty, jogurtu, mleka i jajek.
Rozdział "Pokarmy:
Nowoczesny lekospis"4/
W rozdziale tym
Autorka omawia poszczególne produkty: różne warzywa i owoce ,
cukier, grzyby, niektóre napoje , przyprawy , zboża, niektóre
napoje mleczne , karczochy, owoce morza , miód, tłuszcze (oliwa),
orzechy, niektóre napoje alkoholowe. Autorka informuje nas też
jeśli przy stosowaniu niektórych pokarmów są jakieś
zastrzeżenia lub wątpliwości.
Na końcu ostatni
rozdział: "Choroba a żywienie: Przewodnik w kapsułce –
leczenie i zapobieganie"4/ W rozdziale tym
Autorka wymienia ponad dwadzieścia chorób i podaje jakie warzywa
pomagają te choroby leczyć i im zapobiegać. W tym rozdziale każdy pokarm=lekarstwo na określone w tym rozdziale choroby.
/Ciąg dalszy w
przyszłym tygodniu/
Objaśnienia:
1/
Były to między innymi: książki Pani Jadwigi Górnickiej ( na
przykład "Apteka natury"), Pani Ireny Gumowskiej (np:
"Czy wiesz co jesz?", ) książki Pana Zbigniewa Przybylaka
("Słynne leki z ogrodowej apteki") i wiele wiele innych.
2/
Między innymi:.....surówki
warzywne, sałatki warzywne. (z dnia 30 wrzesnia 2013), tekst
jest nadal aktualny. Przepraszam za zdjęcia nie umię tego
poprawić. Kiedyś jedno zdjęcie mi znikło i próbowałem to
poprawić. Niestety nie udało się Dieta
surowa w moim II śniadaniu i nie tylko.. (z dnia 27
października 2013) i inne posty.
3/Te
cytryny mamusia kupiła jako emerytka.
4/ W
książce wszystkie tytuły, w tym także rozdziałów i
podrozdziałów są pisane dużymi literami. Podobnie jak większość
Księgarń tylko pierwszą literę tytułu piszę dużą.
5/
Cytat
ze strony XIII Wstępu książki Pani Jean Carper.
Pozdrawiam,
Ryszard Roszkowski
Ps.* Uwaga:
Osoby z poważniejszymi chorobami, przed zjedzeniem niektórych
pokarmów: na przykład z surowych warzyw i owoców powinny
wcześniej zasięgnąć porady leczącego ich lekarza.
Na przykład: osoby
z chorobami tarczycy, oraz z dolegliwościami żołądka lub wątroby
nie powinny jeść surówki z kapusty.
Ryszard
Roszkowski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz