- ...przejadanie się. Jego przyczyny i skutki. Jak leczyć choroby z przejedzenia? Dieta warzywno-owocowa.
- W XVIII i XIX wieku ludzie często niedojadali. A jeśli już jedli, to bardzo skromne posiłki. Przyczyny niedojadania: Brak dostatecznej ilości żywności z powodu klęsk żywiołowch (nadmierne opady, susza) oraz przeludnienie wsi i miast przy braku stałej pracy. To przyczyniło się do emigracji1/ zarobkowej ("za chlebem") Polaków w XIX wieku do Niemiec, Francji, Kanady, Stanów Zjednoczonych i Ameryki Południowej (głównie Argentyna i Brazylia).
- W II połowie XX wieku rozwój przemysłowego przetwórstwa żywności spowodował łatwiejszą jej dostępność.
- Ludzie, którzy w młodości i w czasie II wojny światowej nie zawsze byli najedzeni, mogli wreszcie się najeść. Niestety to najadanie się przerodziło się w przejadanie się.
- Efekt: Pojawiły się choroby z przejedzenia: nadwaga, nowotwory, choroby wątroby, serca i naczyń krwionośnych, choroby zwyrodnieniowe .
Witam,
- Lekarze zaczęli zachęcać chorych do ograniczenia ilości zjadanych przez nich pokarmów. Twierdzili, że to przyczyni się do wyzdrowienia tych chorych. (Wielu lekarzy pamiętało porzecież o postach zalecanych przed świętami przez religię katolicką)
- Kiedy byłem dzieckiem dziwiło mnie dlaczego przed świętami Bożego Narodzenia i Wielkanocy obowiązuje nas post. Tak na prawdę to zrozumiałem znaczenie postu, gdy przeczytałem książkę G.P. Małachowa: "Lecznicza głodówka". Przedstawione w tej książce efekty głodówek leczniczych innych osób mi się bardzo podobały. Ale obawiałem się, czy potrafiłbym wytrzymać tak długo bez jedzenia.
- Nie dawno w moje ręce trafiła niewielka książeczka Pani doktor Ewy Dąbrowskiej: "Ciało i ducha ratować żywieniem". W książeczce tej Pani doktor przedstawia efekty leczenia chorób z przejedzenia przy pomocy opracowanej przez nią diety warzywno-owocowej.3//
- Objaśnienia:1/ O emigracji Polaków "za chlebem" czytałem wiele razy. Piszą o tym miedzy innymi Panowie Krzysztof Gronowski i Jerzy Skowronek w książce: "Historia Polski 1795-1914" na stronach: 395-410, Wydanie drugie, Wydawnictwo Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa 1977.
Systematyczne
jedzenie pokarmów typu fast food przyczynia się do powstawnia
nadwagi, oraz zachorowań na choroby krążenia, choroby serca i
wątroby, nowotwory.
Dlaczego? Bo
pokarmy typu fast food nie zawierają witamin, minerałów i
błonnika bardzo potrzebnych naszym organizmom. Jednocześnie
pokarmy te zawierają dużo węglowodanów i tłuszczów, dlatego są
bardzo kaloryczne, co też sprzyja powstawaniu wspomnianych wyżej
chorób.
Jest to pierwsza
strona okładki książeczkiki Pani doktor Ewy Dąbrowskiej: „Ciało
i ducha ratować żywieniem”.
Przedmowę do tej
książeczki napisała Pani doc. dr med.hab.Kinga
Wiśniewska-Roszkowska.( Pani dr Kinga Wiśniewska-Roszkowska była
jedną z pierwszych osób w Polsce, które propagowały leczenie
przy pomocy głodówek.)
W książeczce
Autorka zamieszcza teksty 13 audycji nadanych w Radio Maryja (w
okresie 5 września 1994 do 27 lutego 1995). Tytuły tych audycji:
Post
jako metoda leczenia4/;
Post Daniela; Wartość biologiczna pokarmów; Procesy gnilne w
jelitach a zdrowie; Bezcenny bio-olej wiesiołkowy; Odżywianie
wewnętrzne przeciwdziała chorobom cywilizacyjnym; Wolne rodniki -
sprawcą chorób degeneracyjnych; Sygnały alarmowe "mową
ciała"; Kryzysy ozdrowieńcze; Dieta – diecie nierówna;
Układ odpornościowy naszym wewnętrznym lekarzem ; Wpływ
ograniczeń pokarmowych na ustępowanie chorób; Leczenie cukrzycy
dietą; Fizyczny i duchowy aspekt postu; (W tekstach audycji: Liczne
przykłady odzyskania zdrowia dzięki stosowaniu diety
warzywno-owocowej; wyjaśnienia Pani doktor różnych zagadnień
dotyczących stosowania tej diety.) Przepisy diety warzywno-owocowej
(Przykładowe jadłospisy; Wykonanie potraw);
Zasady
zdrowego żywienia; Propozycje zdrowego żywienia (Przykładowe
jadłospisy) Wykonanie potraw: Dania śniadaniowe; Wypieki z mąki
razowej; Zboża; Wyroby z mąki razowej; Zupy; Warzywa surowe;
Warzywa gotowane; Sosy; Kotlety; Ryby;)(Razem około 62 przepisy
różnych potraw
ze
zdrowego
żywienia.)
/Ciąg dalszy w
przyszłym tygodniu/
2/
Książka, którą mam przed sobą była wydana w 2004 roku przez
Wydawnictwo Michalineum.
3/
Według mnie dieta warzywno-owocowa proponowana przez Panią doktor
Ewę Dąbrowską będzie łatwiejsza do zaakceptowania przez wielu
chorych, niż głodówka lecznicza.
4/ W
książce całe tytuły audycji są pisane dużymi literami.
Ponieważ w słyszałem, że w Internecie nie jest to akceptowane
zdecydowałem się dużą literą pisać tylko początek tytułu
audycji.
Pozdrawiam:
Ryszard Roszkowski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz