wtorek, 11 lutego 2014

.. zdrowe jedzenie to jest nasza szansa na zdrowe życie


    Witam,
  • Czy zdrowe jedzenie dziś za drogo nas kosztuje?*/ Czy napewno? Dlaczego dla nas powinno być ważniejsze zdrowe życie nasze i rodziny? Gdzie możemy znaleźć zdrowe potrawy?
    • Dziś ludzie często przejadają się oraz jedzą często niezdrowe potrawy i dlatego często chorują.

    • Czytając książki różnych autorów wyczytałem, że my ludzie moglibyśmy żyć do 120 lat. Ale musimy więcej zwracać uwagę na to co jemy i w jaki sposób jemy. Przede wszystkim musimy jadać zdrowe jedzenie.

    • Kilka miesięcy temu w jednym z marketów młoda kobieta powiedziała, że nie opłaca się jej piec ciasta. Dlaczego? Bo taniej jest je kupić.

    • Czy naprawdę nie opłaca się? Po pierwsze kupne ciasta zawieraja dużo chemicznych dodatków. Te ciasta muszą mieć dłuższy okres przydatności do spożycia. Po drugie ciasto zrobione w domu jest nie tylko zdrowsze, ale zawsze smaczniejsze.

    cook (kucharz) Zdjęcie stockowe autorstwa pixmac.pl.


      Kiedyś usłyszałem o przysłowiu: Jeśli nie wydasz pieniędzy na kucharza, to wydasz je na lekarza.1/ Oznacza to, że warto poświęcić czas i pieniądze, aby przrządzać zdrowe jedzenie dla siebie i bliskich. Dzięki temu sobie i bliskim zapewnimy zdrowe życie. Jednocześnie oszczędzimy pieniądze, które wcześniej musieliśmy wydawać na lekarstwa. 

    • Aby wiedzieć jak przyrządzać zdrowe jedzenie warto sięgnąć do starych książek kucharskich. I w oparciu o znalezione tam przepisy przyrządzać zdrowe potrawy dla siebie i rodziny.
    • Poniżej prezentuję Państwu książeczkę Państwa Marzeny i Tadeusza Woźniaków: "Ojca Grande przepisy na zdrowe życie". Ta książeczka nie jest typową książką kucharską, ale zawiera kilkanaście przepisów jak przyrządzać zdrowe staropolskie  potrawy.
    • Kilka słów o Ojcu Janie  Grande : Zainteresowanie leczeniem przyszłego Ojca Grande zaczęło się w młodości od samoleczenia, ponieważ przez wiele lat chorował na gruźlicę przewodu pokarmowego. Dzięki samoleczeniu zdobył wiedzę jak działa ludzki organizm i jak należy go wspomagać. Po II wojnie światowej po powrocie do Polski z Syberii skończył szkołę felczerską i kilkanaście przepracował w służbie zdrowia. Mając prawie 44 lata wstąpił do zakonu oo. Bonifratrów w Warszawie. Dzięki temu może dziś korzystać z rozległej wiedzy tego zakonu w zakresie leczenia i wspomagania ludzkich organizmów.2/
    • Według Ojca Grande kobiety powinny zrozumieć "..że dla swojej rodziny znaczą tyle co minister zdrowia, a ich kuchnie są zakładami leczniczo-farmaceutycznymi, w których przygotowuje się życiodajne potrawy.(...)Produkcja w naszych polskich kuchniach musi być życiodajna." 3/


Pierwsza strona okładki pierwszej książeczki Państwa Marzeny i Tadeusza Woźniaków:"Ojca Grande przepisy na zdrowe życie"
    Autorzy tej książeczki zaczęli od publikowania przepisów Ojca Grande na zdrowe życie w „Wieczorze Wybrzeża”. Działo się to w połowie lat 90-tych ubiegłego wieku. [ W poniższym tekście wskazuję tylko niektóre z wymienionych w książeczce przepisów przyrządzania zdrowych potraw. Oczywiście zachęcam do przeczytania całej książeczki. Poszczególne zalecenia Ojca Grande na zdrowe życie  możemy wprowadzać w nasze życie stopniowo (W nawiasach podaję numery stron książki na których znajdują się poszczególne przepisy. W części II podaję tytuły rozdziałów, aby Państwu łatwiej było znaleźć w książeczce   wspomniany przeze mnie temat lub  przepis na zdrowe potrawy.4/)]
    Część I „Opowiadanie o sposobie żywienia i pielęgnowania organizmu ludzkiego” ( Skutki braku w pokarmach fasoli lub grochu(7/8); Skutki braku krzemu w pokarmach (8); Pochwała kaszy gryczanej(8/9); Jak gotować fasolę i jak ją jeść?(9/10); Pochwała grochu i wojskowej grochówki(10); Po co potrzebna jest nam stała dostawa wapnia do organizmu(14/15); Co to jest kefir i na co pomaga?(16/17); ) Jak robić placki ziemniaczane? (19/20); Pochwała Ojca Grande obierania, gotowania i podawania ziemniaków przez Żydówkę (20/22). 
     
    Częśc II Spotkania z Ojcem Grande: Wyrzucić margarynę przez okno! [Jak gotować grochówkę?(34); Dobra sól kopalniana z Kłodawy(37)]; Żeby nas sztuczność nie zeżarła [Jaki jest „prawdziwy ogień” do pieczenia chleba(42); Jak gotować zupy jarzynowe?(44/45)]; (50)]; Żony „produkują” pijaków [Przepis jak piec karkówkę (79)] Żółtka zahamowały dżumę [ Mięso co drugi dzień(85); Jak robimy pierogi?(85/86); Ciasto pierogowe bez jajka(86)]; Święta po polsku [Jak sporządzić kutię (107/108); Jak robić barszcz czerwony z uszkami(109); Jak to jest z postem?(111); Co jak się przejemy?(112)]; Święta krzepią [ Jak przyrządzać białą kiełbasę w jarzynach(117); Jak przyrządzać golonkę na chłodno(117/118)] .

      /Ciąg dalszy w przyszłym tygodniu/
  • Objaśnienia:
    1/ Nie pamiętam skąd znam to przysłowie.
2/ Podaję na podstawie strony 6 drugiej książeczki Państwa Marzeny i Tadeusza Woźniaków: " Ojca Grande przepisy na zdrowe życie część II".
3/ Cytat ze strony 33 książeczki Państwa Marzeny i Tadeusza Woźniaków: "Ojca Grande przepisy na zdrowe życie"
4/ Ten opis przygotowywałem na podstawie wydania tej książki z 1996 roku. Wydało ją wtedy Wydawnictwo „Prasa Bałtycka” Spółka z o. o..
    Pozdrawiam,
    Ryszard Roszkowski
    Ps.*/ Przepraszam za opóźnienie opublikowania tego postu Przyczyną tego opóźnienia jest jakaś infekcja z katarem i kaszlem, która męczy mnie już od czwartku.
    Ryszard Roszkowski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz