poniedziałek, 3 lutego 2014

Jakie pokarmy pomagają nam zachować zdrowy i sprawny mózg?


    Witam,

  • Dlaczego potrzebny jest nam zdrowy i sprawny mózg? Jakie pokarmy korzystne dla mózgu, a jakie mu szkodzą?
    • Już w XVI wieku nasz poeta Jan Kochanowski w swoim wierszu "Szlachetne zdrowie" stwierdził, że nie dbamy o swoje zdrowie.
    • Dziś dzięki dostępniejszej żywności jemy za dużo i często niezdrowe pokarmy.
    • Od lat 90-tych XX wieku naukowcy przekonują nas, że przejadanie i jedzenie niezdrowych pokarmów szkodzi naszemu mózgowi. 
       
Jednym zaleceń z książek Pani Jean Carper dla zachowania zdrowia jest picie herbaty.

    • Pamiętajmy, że zdrowy i sprawny mózg oznacza że jego właściciel jest sprawny fizycznie psychicznie i intelektualnie.​​​​​​ Stary człowiek sprawny fizycznie, psychicznie i intelektualnie jest to bardzo korzystne dla rodziny i dla Państwa. Rodzina nie musi poświęcać czasu na opiekę nad tym człowiekiem. (Więcej: ten człowiek może być pomocny na przykład w opiece nad wnukami.) Państwo nie musi wtedy ponosić kosztów opieki dla starszych ludzi w domach seniora.
    • Dlaczego tak późno naukowcy zwrócili uwagę, że określone jedzenie może być korzystne lub szkodliwe dla naszego mózgu?
    • Myślę, że na to złożyło się kilka przyczyn:
      • Przede wszystkim: wcześniej naukowcy mogli badać mózg człowieka dopiero podczas sekcji zwłok. Dopiero w latach 90-tych XX wieku dzięki tomografii komputerowej i innym technikom stało się możliwe badanie mózgu żyjących ludzi. Można wreszcie było badać mózgi żyjących ludzi przed zastosowaniem określonego sposobu leczenia i po jego zakończeniu.
      • Na pewno do badań tych zachęciła naukowców zwiększająca się liczba osób chorujących na chorobę Alzheimera i inne choroby w wyniku których ludzie starsi potrzebują całodobowej opieki medycznej.
      • Dużym zaskoczeniem dla naukowców było to, że wśród ludzi starszych byli również tacy, którzy w stosunkowo bardzo dobrym (jak na ich wiek ) zdrowiu fizycznym, psychicznym i intelektualnym dożywali bardzo późnej starości. Ci ludzie umierali w późnym wieku, bez jakichkolwiek widocznych objawów choroby Alzheimera lub innych chorób wykazujących otępienie starcze.
      • Naukowcy przyjrzeli się diecie osób w starszym wieku sprawnych fizycznie, psychicznie i intelektualnie, oraz osób wymagających całodobowej opieki. Oni z zaskoczeniem stwierdzili, że te sprawne starsze osoby spożywają wiele pokarmów, których nie jadały osoby wymagające opieki. Oczywiście naukowcy podjęli badania konkretnych pokarmów i odkryli jakie składniki w tych pokarmach pomagają nam zachować zdrowy i sprawny mózg.
    • O tym jakie konkretnie pokarmykorzystne dla naszego mózgu , a jakie mu szkodzą pisze Pani Jean Carper w swojej kolejnej książce: "Nasz wspaniały mózg".
    Przedstawiam Państwu pierwszą stronę okladki książki Pani Jean Carper: „Nasz wspaniały mózg”. Podtytuł książki; „...czyli jak do końca zachować sprawność umysłu i pełnię władz” /
    We Wstępie Autorka książki informuje nas, że powstała nowa gałąź wiedzy medycznej: neurofizjologia odżywiania.Ta gałąź wiedzy ma nam pomóc „...do końca zachować sprawność umysłu i pełnię władz”1/.
    Część I „WITAJCIE W EPOCE WSPANIAŁEGO MÓZGU”/
    Między innymi: Wolne rodniki zagrożenie dla mózgu; Zawsze można chronić swój mózg; Estrogeny chronią mózg; Edukacja chroni mózg.
    Częśc II „CO JEŚĆ, ABY USZCZĘŚLIWIĆ NASZ MÓZG”
    Prównanie diety naszych przodków z naszą współczesną dietą; Okazuje się, że tłuszcze mogą pomagać (kwasy tłusczowe n-3, zwane też omega 3) lub szkodzić (kwasy tłuszczowe n-6, zwane też omega-6) naszemu mózgowi; Bardzo korzystny dla naszego mózgu jest olej rybny; Cukier może też być korzystnym pokarmem dla naszego mózgu lub trucizną; Przeciwutleniacze [witamina E, witamina C, glutation, ubichinon 10 (koenzym 10) i kwas liponowy] zapobiegają starzeniu się mózgu; Dla niektórych osób kofeina może być korzystna dla innych może być trucizną.
    Część III „JAKIE DODATKI DO DIETY NAJLEPIEJ SŁUŻĄ NASZEMU MÓZGOWI” Witaminy składniki mineralne i inne dodatki także korzystnie wpływaja na mózg i dzieci i ludzi dorosłych.: kwas foliowy, witamina B6, B12, tiamina(witaminaB1, niacyna (witamina B3), tokoferol(witamina E)3/ witamina C, selen, kwas
     liponowy,Ubichinon 10 (koenzym Q10), miłorząb japoński, fosfatydyloseryna cholina, hupercyna,dziurawiec,, sammy
    Część IV JAK PRZECIWDZIAŁAĆ USZKODZENIOM MÓZGU PRZEZ SUBSTANCJE SZKODLIWE DLA NACZYŃ KRWIONOŚNYCH
    Sprzyjają temu między innymi: zażywanie kwasu foliowego, zażywanie witaminy C, jedzenie owoców i warzyw, ćwiczenia fizyczne i inne.
    Postscriptum. Możesz mieć taki wspaniały mózg, na jaki sobie zasłużysz! Dziesięć najlepszych sposobów. W tym między innymi zażywanie multiwitamin, przeciwutleniaczy, pijanie herbaty, jedzenie ryb (kwasy omega 3).

      /Ciąg dalszy w przyszłym tygodniu/
  • Objaśnienia:
    1/ Cytat z podtytułu książki.
2/ / Tytuły części w książce są pisane dużymi literami.
3/ Ja zażywam witaminę tokovit E 200 która zawiera RRR o-tokoferol – witaminę E izolowaną z olejów roślinnych.
    Pozdrawiam:
    Ryszard Roszkowski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz