- Dlaczego potrzebny jest nam zdrowy i sprawny mózg? Jakie pokarmy są korzystne dla mózgu, a jakie mu szkodzą?
- Już w XVI wieku nasz poeta Jan Kochanowski w swoim wierszu "Szlachetne zdrowie" stwierdził, że nie dbamy o swoje zdrowie.
- Dziś dzięki dostępniejszej żywności jemy za dużo i często niezdrowe pokarmy.
- Od lat 90-tych XX wieku naukowcy przekonują nas, że przejadanie i jedzenie niezdrowych pokarmów szkodzi naszemu mózgowi.
Witam,
- Pamiętajmy, że zdrowy i sprawny mózg oznacza że jego właściciel jest sprawny fizycznie psychicznie i intelektualnie. Stary człowiek sprawny fizycznie, psychicznie i intelektualnie jest to bardzo korzystne dla rodziny i dla Państwa. Rodzina nie musi poświęcać czasu na opiekę nad tym człowiekiem. (Więcej: ten człowiek może być pomocny na przykład w opiece nad wnukami.) Państwo nie musi wtedy ponosić kosztów opieki dla starszych ludzi w domach seniora.
- Dlaczego tak późno naukowcy zwrócili uwagę, że określone jedzenie może być korzystne lub szkodliwe dla naszego mózgu?
- Myślę, że na to złożyło się kilka przyczyn:
- Przede wszystkim: wcześniej naukowcy mogli badać mózg człowieka dopiero podczas sekcji zwłok. Dopiero w latach 90-tych XX wieku dzięki tomografii komputerowej i innym technikom stało się możliwe badanie mózgu żyjących ludzi. Można wreszcie było badać mózgi żyjących ludzi przed zastosowaniem określonego sposobu leczenia i po jego zakończeniu.
- Na pewno do badań tych zachęciła naukowców zwiększająca się liczba osób chorujących na chorobę Alzheimera i inne choroby w wyniku których ludzie starsi potrzebują całodobowej opieki medycznej.
- Dużym zaskoczeniem dla naukowców było to, że wśród ludzi starszych byli również tacy, którzy w stosunkowo bardzo dobrym (jak na ich wiek ) zdrowiu fizycznym, psychicznym i intelektualnym dożywali bardzo późnej starości. Ci ludzie umierali w późnym wieku, bez jakichkolwiek widocznych objawów choroby Alzheimera lub innych chorób wykazujących otępienie starcze.
- Naukowcy przyjrzeli się diecie osób w starszym wieku sprawnych fizycznie, psychicznie i intelektualnie, oraz osób wymagających całodobowej opieki. Oni z zaskoczeniem stwierdzili, że te sprawne starsze osoby spożywają wiele pokarmów, których nie jadały osoby wymagające opieki. Oczywiście naukowcy podjęli badania konkretnych pokarmów i odkryli jakie składniki w tych pokarmach pomagają nam zachować zdrowy i sprawny mózg.
- O tym jakie konkretnie pokarmy są korzystne dla naszego mózgu , a jakie mu szkodzą pisze Pani Jean Carper w swojej kolejnej książce: "Nasz wspaniały mózg".
- Objaśnienia:1/ Cytat z podtytułu książki.
Przedstawiam
Państwu pierwszą stronę okladki książki Pani Jean Carper: „Nasz
wspaniały mózg”. Podtytuł książki; „...czyli jak do końca
zachować sprawność umysłu i pełnię władz” /
We Wstępie Autorka
książki informuje nas, że powstała nowa gałąź wiedzy
medycznej: neurofizjologia odżywiania.Ta gałąź wiedzy ma nam
pomóc „...do końca zachować sprawność umysłu i pełnię
władz”1/.
Część I
„WITAJCIE W EPOCE WSPANIAŁEGO MÓZGU”/
Między innymi:
Wolne rodniki zagrożenie dla mózgu; Zawsze można chronić swój
mózg; Estrogeny chronią mózg; Edukacja chroni mózg.
Częśc II „CO
JEŚĆ, ABY USZCZĘŚLIWIĆ NASZ MÓZG”
Prównanie diety
naszych przodków z naszą współczesną dietą; Okazuje się, że
tłuszcze mogą pomagać (kwasy tłusczowe n-3, zwane też omega 3)
lub szkodzić (kwasy tłuszczowe n-6, zwane też omega-6) naszemu
mózgowi; Bardzo korzystny dla naszego mózgu jest olej rybny;
Cukier może też być korzystnym pokarmem dla naszego mózgu lub
trucizną; Przeciwutleniacze [witamina E, witamina C, glutation,
ubichinon 10 (koenzym 10) i kwas liponowy] zapobiegają starzeniu
się mózgu; Dla niektórych osób kofeina może być korzystna dla
innych może być trucizną.
Część III „JAKIE
DODATKI DO DIETY NAJLEPIEJ SŁUŻĄ NASZEMU MÓZGOWI” Witaminy
składniki mineralne i inne dodatki także korzystnie wpływaja na
mózg i dzieci i ludzi dorosłych.: kwas foliowy, witamina B6,
B12, tiamina(witaminaB1, niacyna (witamina B3), tokoferol(witamina
E)3/ witamina C, selen, kwas
liponowy,Ubichinon 10 (koenzym Q10), miłorząb japoński, fosfatydyloseryna cholina, hupercyna,dziurawiec,, sammy
liponowy,Ubichinon 10 (koenzym Q10), miłorząb japoński, fosfatydyloseryna cholina, hupercyna,dziurawiec,, sammy
Część IV JAK
PRZECIWDZIAŁAĆ USZKODZENIOM MÓZGU PRZEZ SUBSTANCJE SZKODLIWE DLA
NACZYŃ KRWIONOŚNYCH
Sprzyjają temu
między innymi: zażywanie kwasu foliowego, zażywanie witaminy C,
jedzenie owoców i warzyw, ćwiczenia fizyczne i inne.
Postscriptum.
Możesz mieć taki wspaniały mózg, na jaki sobie zasłużysz!
Dziesięć najlepszych sposobów. W tym między innymi zażywanie
multiwitamin, przeciwutleniaczy, pijanie herbaty, jedzenie ryb
(kwasy omega 3).
/Ciąg dalszy w
przyszłym tygodniu/
2/ /
Tytuły części w książce są pisane dużymi literami.
3/ Ja
zażywam witaminę tokovit E 200 która zawiera RRR o-tokoferol –
witaminę E izolowaną z olejów roślinnych.
Pozdrawiam:
Ryszard Roszkowski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz