poniedziałek, 17 marca 2014

..tradycyjne zdrowe jedzenie korzystne dla naszego zdrowia


    Witam,
  • Tradycyjne polskie zdrowe jedzenie w poprzednio prezentowanych przeze mnie książkach. Jeszcze jedna wypowiedź kompetentnej osoby o zdrowym polskim jedzeniu.
    • O różnych tradycyjnych polskich pokarmach: kaszy jaglanej, kaszy gryczanej oraz o chlebie razowym i innych pisała Pani dr Barbara Ogrodowska w swojej książce: "Tradycje polskiego stołu".1/

      Chleb razowy jest przykładem zdrowego pieczywa: Zawiera on więcej składników mineralnych i błonnika, niż chleb z białej mąki. Składniki mineralne są potrzebne organizmowi człowieka. Błonnik pobudza ruch robaczkowy jelit i dzięki temu ułatwia trawienie pokarmów. Korzyści z jedzenia chleba z pełnoziarnistej mąki odkrył w I połowie XIX wieku dietetyk amerykański Sylwester Graham. Opracował on recepturę chleba z pełnoziarnistej mąki, który dziś nazywamy grahamem.2/
       
    • Także Ojciec Jan Grande3/ przypomina nam zdrowe jedzenie naszych przodków.4/ Nasi przodkowie jadali: kaszę gryczaną, potrawy z mąki z pełnego ziarna, miód, czosnek, cebulę, pomidory, buraki oraz inne warzywa. I dzięki temu byli zdrowsi. A przecież w tamtych czasach nie było antybiotyków, ani wielu dostępnych dzisiaj leków.
    • Dziś chcę jeszcze raz poruszyć temat: tradycyjne polskie zdrowe jedzenie. Bo tak na prawdę sami nie wiemy, co posiadamy. A jeśli nawet o tej tradycji zdrowego jedzenia wiemy, to tej wiedzy niedoceniamy. Tak właśnie. Niedoceniamy naszych zdrowych tradycyjnych potraw i pokarmów. Wolimy zajadać się codziennie fast foodami, pokarmami podgrzewanymi w mikrofalówce i inną niezdrową żywnością. A kiedy później zdrowie szwankuje łatwiej jest nam sięgnąć po lekarstwo, niż wcześniej zapobiegać chorobom.
    • Mam przed sobą książkę Pana Leszka Mateli: "Polskie Feng Shui".5/ W tej książce interesuje nas Rozdział III: "Żyć zdrowo po polsku". Ta książka jest dostępna prawdopodobnie tylko w bibliotekach. Dlatego podaję, że wydało ją w 2001 roku Wydawnictwo: "Studio Astropsychologii" z Białegostoku.
    • Podtytuł rozdziału: "Zdrowe odżywianie się w polskiej tradycji kulinarnej"(Strony od 164 do 181). To jest tylko kilkanaście stron, ale bardzo ważnych. Na tych stronach autor książki przedstawia tradycyjne polskie zdrowe jedzenie (więcej informacji w opisie III rozdziału książki). Na początku rozdziału III autor książki zamieścił jakże trafne przysłowie:"Im więcej wydasz na kucharza, tym mniej na lekarza"6/
    • Co ja jadam z produktów wymienionych w książce Pana Leszka Mateli? Na śniadanie jadam chleb (bez masła) z wędliną posmarowaną chrzanem. Jeden dzień w tygodniu jem na śniadanie chleb posmarowany masłem i miodem. W południe jem kilka jabłek, oraz niewielką ilość nasion słonecznika i dyni. W czasie obiadu jadam ziemniaki z mięsem. Na kolację jem: surówkę z marchwi z jabłkiem lub rzepą , albo surówkę z kapusty (na przykład: kminkową, wiosenną, jesienną) lub sałatkę z buraków. W niektóre dni na kolację jadam jogurt bałkański.Przy kolacji lubię gryźć sobie niewielkie kawałeczki czosnku. Jeśli na kolację jem chleb z wędliną to wcześniej zjadam trzy niewielkie pomidory.
    Jest to pierwsza strona okładki książki Pana Leszka Mateli: ”Polskie Feng Shui”. W książce tej interesuje nas Rozdział III:”Żyć zdrowo po polsku” [Poniżej cytuję tytuły charakteryzujące poszczególne potrawy lub pokarmy. W kilku przypadkach z cytuję niewielkie fragmenty z treści danego tematu.]
      Podtytuł: „Zdrowe odżywianie się w polskiej tradycji kulinarnej” „Pożytki z mąki z pełnego ziarna i kaszy gryczanej”; „Magia pieczenia chleba”; „Tradycyjna owsianka”; ”Otręby - warto sobie o nich przypomnieć”; „Czosnek doceniany już przez prasłowian”; „Życiodajny miód w tradycji polskiej”; „Kiełki”; „Słonecznik”; „Cebula”; „Pomidory”; „Buraki”;”Pożytki zsiadłego mleka, kefiru i jogutu”; ”Ziemniak – król kuchni polskiej”; „Dynia”; „Chrzan”; „Marchew, kapusta i zieleniny” (O zieleninach: „W tradycyjnej kuchni polskiej były one docenione od dawna. Szczypiorek, koperek, natka pietruszki, rzeżucha, sałata, łodygi selerów i szpinak już przed wiekami trafiały na rodzimy stół. Zawierają one sporo produktów potrzebnych organizmowi takich, jak wapń, magnez, żelazo i potas oraz cała gamę witamin.” 7/; „Jabłka i inne owoce”; „Czarne jagody” (wykorzystywano też chwasty na przykład: „.. łopian, pokrzywę, lebiodę, perz, oset czy koniczynę zajęczą”)8/
      /Ciąg dalszy w przyszłym tygodniu/
  • Objaśnienia:
    1/ Pisałem o tym w moim poście z 24 grudnia 2013 roku: " ...potrawy świąteczne z mojego dzieciństwa i nie tylko "...
2/ Opracowałem na podstawie strony 110 książki Pani Ireny Gumowskiej: "Wenus i atleta” .
3/ Zakonnik z Zakonu Bonifratrów (Dobrzy Bracia).
4/ Pisałem o tym w moich postach: z 11 lutego 2014 roku ( .. zdrowe jedzenie to jest nasza szansa na zdrowe życie),
5/ Feng Shui jest to chińska sztuka kszałtowania krajobrazu w miejscu zamieszkania, oraz wnętrz mieszkań. Jest ona podobna do polskiej radiestezji.
6/ Cytat ze strony 164 książki Pana Leszka Mateli: "Polskie Feng Shui".
7/ Cytat ze strony 180 książki Pana Leszka Mateli.
8/ Cytat ze strony 181 książki Pana Leszka Mateli.
    Pozdrawiam:
    Ryszard Roszkowski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz