- ...dieta śródziemnomorska i moje wnioski po przeczytaniu książki na jej temat. Książka propagująca tą dietę. (Ponad 160 przepisów kulinarnych)
- Od wielu lat dużo słyszałem o tym, że dieta środziemnomorska jest bardzo korzystna dla zachowania zdrowego serca. Ale jakoś nie zainteresowałem się nią. Dlaczego? Prawdopodobnie dlatego, że nigdy nie miałem problemów z nadciśnieniem, ani z sercem.
- Miałem za to problemy z regularnym wypróżnianiem się. Dlatego przez lata wypracowałem własny sposób uregulowania wypróżnień: moja własna dieta + określone ćwiczenia fizyczne.1/ [Niedawno do mojej diety wprowadziłem jedzenie na kolację jogurtu bałkańskiego o trwałej gęstości ( bez owoców).]
- Poniżej przedstawiam Państwu książkę propagujacą dietę środziemnomorską: "Najzdrowsza dla serca dieta śródziemnomorska". Autorkami tej książki są: Pani Helen V. Fisher i Pani Cynthia Tomson. Książka zawiera około 160 przepisów diety śródziemnomorskiej.
- Moje własne wnioski po przeczytaniu tej książki:
- Dieta ta powstała samoistnie w Basenie Morza Śródziemnego w ciągu wielu, wielu lat. Dieta ta zmniejsza także ryzyko zachorowania na miażdżycę, nowotwory i cukrzycę.
- W krajach środziemnomorskich dla mieszkańcow posiłek jest bardzo ważny. Jest dla nich przyjemnością. Dzięki posiłkowi mieszkańcy jednocześnie spędzają czas z rodziną i przyjaciółmi oraz odpoczywają od codziennych zajęć.
- Posiłek zaczyna się od przekąski lub przystawki. Dzięki temu mieszkańcy zaspokajają pierwszy głód i odprężają się. Porcje przystawki lub przekąski muszą być małe, bo one mają tylko zaostrzyć apetyt.
- Zupy mogą zastąpić danie główne. Aby zupa była pożywna można dodać fasolę lub makaron lub podać do niej sałatkę.
Sałatka grecka. Zdjęcie stockowe autorstwa Pixmac.pl
Witam,
Na zdjęciu: sałatka
grecka składajaca się z oliwek, sera i warzyw. Dla
mnie troszkę
zaskakująca kompozycja składników sałatki.
- Są różne sposoby podawania sałatki „....na przystawkę, jako danie główne lub jako surówkę do głównego dania” 2/
- Jeśli sałatkę podajemy jako danie główne musimy dodać do niej: fasolę, mięso, ser lub jajka, aby w sałatce było białko.
- Do surówki, sałatki lub dania głównego korzystne jest dodawać sosy. Ale trzeba to robić z umiarem, aby sos wzbogacał smak potrawy.
- Fasola może być głównym składnikiem sałatek lub dań z makaronu. Makaron możemy podać dodatkowo do dania głównego, lub może być głównym składnikiem danej potrawy. W krajach śródziemnomorskich chętnie jada się też kasze (na przykład: kukurydzianą, kuskus ) i ryż.
- W diecie śródziemnomorskiej bardzo ważnym elementem są ryby i owoce morza. Tłuste ryby morskie dostarczają organizmom ludzi korzystne dla serca kwasy tłuszczowe omega-3.
- Bardzo zaskoczył mnie podany na stronie 183 przykład potrawy: Kurczak po barcelońsku. W potrawie jest tylko ¾ szklanki mięsa z kurczaka, a mimo to cała potrawa jest przeznaczona dla 6 osób.
- „...w diecie środziemnomorskiej mięso czerwone jada się w ograniczonych ilościach i traktuje raczej jako dodatek smakowy do potraw, niż główny składnik.” 3/
- Warzywa są podstawowym składnikiem wielu posiłków, bo one decydują o smaku i barwie potraw. Jada się je często i w dużych ilościach.
- Zaskoczyło mnie jedzenie chleba maczanego w oliwie.
- Zaskoczył mnie także przepis na pizzę, że znalazł się w tej książce wśród innych przepisów. Ja uważam pizzę za potrawę raczej ciężej strawną (może nie słusznie).
- Jako deser chętnie podaje się słodkie swieże owoce.
- Sama dieta nie zapewni nam zdrowego serca, jeśli nie będzie aktywni fizycznie.
- Dlatego w tytule postu stwierdziłem, że dieta śródziemnomorska to więcej niż dieta, to jest tryb życia. I to bardzo korzystny dla zdrowia.
- Objaśnienia:1/ O tym jak zaczałem tworzyć moją własny styl życia: dietę i rozpoczęcie systematycznych ćwiczeń fizycznych piszę w moim poście z 10 listopada 2013 roku: Moje objadanie się. A gdzie nadwaga? Dlaczego jej niema?
Oto pierwsza strona
okładki książki: „Najzdrowsza dla serca dieta
śródziemnomorska”. Autorkami jej są: Pani Helen V. Fisher i
Pani Cynthia Thomson.
{Poniżej podaję
tytuły i podtytuły książki. Ja sam, aby ocenić co zawiera
przeglądana przeze mnie książka, często zaglądam do spisu
treści.}
„Dieta
śródziemnomorska chroni serce: jak się odżywiać” [„Co to
jest dieta śródziemnomorska”; „Żywność basenu Morza
Śródziemnego”; „Naukowe podstawy diety śródziemnomorskiej„
„Korzystny wpływ diety na zdrowie” ; „Bilansowanie diety
środziemnomorskiej”; „Jak zmienić dietę: praktyczne
wskazówki”; „Śródziemnomorski tryb życia”];
„Przepisy na
łatwe do przyrządzenia potrawy”
[Bardzo ważne
jest dokładne przeczytanie i zrozumienie wyjaśnień zamieszczonych
przed każdym rodzajem przepisów. One wyjaśniają nam podstawowe
zasady nie tylko przyrządzania potraw, ale także jak podawać
posiłki, aby były apetyczne. Podane potrawy w trakcie jedzenia
mają sprawiać przyjemność.] :[„Przystawki” (13 przepisów);
„Zupy” (12 przepisów); „Sałatki”(19 przepisów) ;
„Sosy”(13 przepisów); „Mąki, kasze, ryż, fasola”(21
przepisów); „Ryby i owoce morza”(13 przepisów); „Drób”(11
przepisów); „Mięso”(10 przepisów); „Warzywa”(16
przepisów); „Chleb i pizza”(7 przepisów); „Desery”(13
przepisów)]
„Indeks
przepisów”
/Ciąg dalszy w
przyszłym tygodniu/
2/
Cytat ze strony 106 książki "Najzdrowsza dla serca dieta
środziemnomorska".
3/ Cytat
ze strony 194 książki.
Pozdrawiam:
Ryszard Roszkowski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz