poniedziałek, 2 czerwca 2014

...zrównoważone pożywienie=zdrowie


    Witam,
  • Smaki pokarmów. Co to jest zrównoważone pożywienie? "Filozofia życia"*/

    • Wielokrotnie czytałem w książkach, że w medycynie chińskiej klasyfikuje się pokarmy według smaków: gorzki, słodki, ostry, słony, kwaśny. Bo każdy z pokarmów ma określony smak.

    • Kiedyś pomyślałem sobie jak by to było wspaniale, gdyby umieć wykorzystać tę wiedzę do powrotu do zdrowia. 
       
    • Teoretycznie wiemy, że do powstania danej choroby przyczynia się nadmiar lub niedobór jakiegoś smaku. Starczy więc zjeść potrawy o określonym smaku lub zaniechać jedzenia takiego pokarmu. Ale jak to zastosować w praktyce?

    Salt (Sól) Zdjęcie autorstwa Pixmac.pl


    Czy sól szkodzi? Jak może szkodzić, skoro daje życie?”1/
    Sól jest niezbędna, gdyż dzięki niej uaktywniają się w śluzówce żołądka gruczoły wydzielające odpowiednią ilość kwasu solnego. Jest on niezbędny w procesie krwiotwórczym i we wstępnym procesie trawienia, głównie mięsa.” 2/
      Nakorzystniejsza jest sól kopalniana, zawierająca wiele ważnych minerałów.


    • Trafiłem na książkę Pani Anny Ciesielskiej: "Filozofia życia". Proszę nie zrażać się słowem Filozofia w tym tytule. Tak naprawdę ta książka jest to przede wszystkim książka kucharska, ale nie tylko.W tej książce Autorka prezentuje nam ponad 100 różnych potraw z określeniem jakie smaki mają poszczególne składniki danej potrawy.*/
       
    • Według Autorki, aby zachować zdrowie, trzeba spożywać zrównoważone pożywienie Takie pożywienie musi zawierać wszystkie pięć smaków: gorzki, słodki, ostry, słony, kwaśny.

    • Bardzo mną wstrząsnęło, gdy z tej książki dowiedziałem się, że jako 60-latek nie powinienem jadać: słodyczy, ciast, surowych owoców, surówek i jogurtów. Bo właśnie te pokarmy przyczyniają się do tego, że u mnie pojawiają się różne przykre dolegliwości: katar, kaszel i inne. Wynikają one na przykład z jedzenia przeze mnie zbyt dużej ilości pokarmów kwaśnych i słodkich.

    • Zaraz pojawiło się u mnie pytanie: Co jeść w zamian?

    • Muszę się nad tym zastanowić. Na pewno muszę rzadziej jadać na kolację chleb z serkiem twarogowym lub mój ulubiony jogurt bałkański. Muszę też ograniczyć jedzenie surowych jabłek. Oczywiście nie stanie się to nagle.
    Pierwsza strona okładki książki Pani Anny Ciesielskiej: „Filozofia życia”. Podtytuł i motto tej książki brzmi:”Żyć do końca życia i być młodym do starości”.

    Jak wspomniałem wyżej jest to książka kucharska zawierająca zrównoważone pożywienie(ponad 100 przepisów).

    Poza tym w tej książce Autorka omawia nam ponad 20 różnych chorób i przyczyn ich powstania: czyli braku jakiegoś smaku lub jego nadmiaru w jedzonych przez nas potrawach.

      Jeszcze przed zestawem przepisów kulinarnych Autorka wyjaśnia nam także między innymi:
        Dlaczego głodówki, oczyszczanie organizmu mogą nam bardzo zaszkodzić?
         Dlaczego twierdzi , że : "Gotowanie jest twórczością" i jaki wpływ ma gotowanie jako twórczość ma na nasze zdrowie?
         Jaki jest wpływ pokarmów matek karmiących na zdrowie karmionych przez nie piersią niemowląt?
         Co powinni jadać ludzie starsi, aby zachować zdrowie? A czego nie powinni jadać? 
         Jakie tłuszcze są korzystne lub niekorzystne? Dlaczego? 

        Kto i kiedy może jeść kasze jaglaną? A kiedy jedzenie jej może być niebezpieczne?
         Kiedy szkodzą płatki owsiane? 
         Kiedy i dlaczego szkodzą słodycze? Kto dzieci uczy jadania słodyczy?
         Dlaczego jedzenie surówek jest niezdrowe?
         Dlaczego nie powinniśmy spożywać mleka?
         Kiedy i jak woda może nam zaszkodzić? 
         Kiedy możemy jeść sery? A kto ich nie powinien jeść?
         Czy nadmiar przypraw może szkodzić?
         Kiedy jedzenie ryb nam szkodzi? Kiedy jadać ryby morskie, a kiedy słodkowodne? 
        Kiedy herbaty (czerwona i zielona) są dla nas zdrowe, a kiedy nam szkodzą? 
         Czym różnią się kuchnia śródziemnomorska i kuchnia polska?

    Poniżej cytuję3/ tytuły rozdziałów i niektórych podrozdziałów tej książki:
    Przedmowa” (Autorem jej jest Dr n. med. Andrzej Frydrychowski); „Podziękowania”; „Przepustka do życia”; „Szczypta filozofii”[„Kamień filozoficzny”; „Od kartoflanki do duchowości”; „Porządek dotyczy wszystkich”; „Co dalej”; „Negatyw na pozytyw”; „Miłość i strach”; „Bądź Aniołem”; „Postawa kundelka”; „Cierpienie niepotrzebne?”; „Czy wolność jest złudzeniem koniecznym?”; „Dwa światy”; „10 perełek mądrośći];
    Energetyczna huśtawka”[ „Energie”; „Drzewo życia”; „Nadmiary i niedobory” („Niszczące nadmiary”; „Niszczące niedobory”);”Ekologia”];
    Fizjologia” [ „Homeostaza i równowaga jin-jang”; „Termoregulacja organizmu”;Odporność immunologiczna”;”Równowaga kwasowo-zasadowa”; „Przemiana materii”; „Skurcz i rozkurcz”; „Grupy krwi”; „Dlaczego się starzejemy?”; „Sport”];
    Choroby”; „Porcja rozsądku”[ Diety”; „Oczyszczania, głodówki, wegeterianizm”; „Gotowanie jest twórczością”; „Żywienie kobiet w ciąży, niemowląt i małych dzieci”; „Żywienie ludzi starych”; „Szkodliwe – nieszkodliwe” ]

      Gotowanie”[ „Takie będą Rzeczpospolite jakie Polaków karmienie...”; „Zupy”; „Dania obiadowe”; „Ciasta i desery”; ”Dania śniadaniowe i kolacyjne”; „Sałatki obiadowe i kolacyjne”; „Dodatki”; „Sosy”; „Przepisy specjalne”; „Dania swiąteczne”; „Potrawy dla niemowląt i małych dzieci”; „Myśli dające do myślenia”]; Literatura; „Przypisy”

      /Ciąg dalszy w przyszłym tygodniu/
  • Objaśnienia:
    1/ Cytat ze strony 212 ksiązki Pani Anny Ciesielskiej.
2/ Cytat ze strony 213 ksiązki Pani Anny Ciesielskiej.
3/ Cytuję tytuły rozdziałów i niektórych podrozdziałów tej książki,
  ponieważ sam często zaczynam ocenę książki od jej Spisu treści.
4/Zrezygnowałem z podawania nazw chorób, aby ograniczyć wielkość postu.
    Pozdrawiam:
    Ryszard Roszkowski 

    Ps.*/ Na stronie 227 swojej książki (Przed przepisami kulinarnymi) Pani Anna Ciesielska przypomina:

    „... magia smaków i energia potraw działa jedynie wówczas, gdy w pełni i z całą ufnościa akceptujemy tę wiedzę. Jeśli ktoś potraktuje rozdział z przepisami instrumentalnie, bez zrozumienia całego Porządku, nie uniknie poważnych błędów i konsekwencji z nimi związanych. Wybiórcze stosowanie moich zaleceń nie jest dobrym rozwiązaniem, gdyż niewiele wówczas pomogą, a oczekiwania są ogromne. Wyciągane są mylne wnioski i rodzi się fałszywy obraz całości.

    Nie rokuje niczego dobrego lekceważący stosunek do Porządku, ani ironizowanie. Porządek sprzyja tym , którzy go szanują. Działa wówczas potajemnie, prowadzi, chroni. Gotuj więc radośnie, twórczo, ale ze świadomością, że to boski przewilej.”

    Dziś 3 czerwca 2014 zamieściłem ten obszerny cytat z książki „Filozofia życia”, bo uważam, ze Autorka wyjaśnia w nim jak należy traktować zawarte na następnych stronach przepisy kulinarne. Moim zdaniem dla zrozumienia całości warto więc przeczytać wcześniejsze rozdziały książki, nim zabierzemy się za gotowanie według zamieszczonych tu przepisów kulinarnych.

    Zdecydowałem się na zamieszczenie tego cytatu mimo że wydłuży mi znacznie wczoraj zamieszczony post. Bardzo przepraszam, że czynię to dopiero dziś.

    W tekście , gdzie piszę  po raz pierwszy o książce "Filozofia życia" przekreśliłem słowa przede wszystkim , a po słowach książka kucharska dopisałem i nie tylko. Bardzo przepraszam za  dokonane dziś poprawki.

    Ryszard Roszkowski


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz