poniedziałek, 9 czerwca 2014

...gotowanie potraw na parze i przyprawy ziołowe

 
    Witam,
  • Korzyści jakie nam daje gotowanie potraw na parze. Po co nam przyprawy ziołowe. Przykłady mieszanek przyprawowych i i przypraw. "Gotowanie na parze. Zdrowa dieta."

     
    Przyprawy i zioła na palecie oraz kucharz dziewczyna. Zdjęcie stockowe autorstwa pixmac.pl
    Stosowane przez nas przyprawy i mieszanki przyprawowe ułatwiają nam trawienie pokarmów: Mieszanki przyprawowe i przyprawy dostarczają witaminy i składniki mineralne potrzebne nam przy trawieniu pokarmów. Kiedy w naszych pokarmach jest brak witamin i minerałów układ trawienny pobiera je z zapasów naszego organizmu. Wtedy tych minerałów i witamin może zabraknąć naszemu organizmowi do zaspokojenia innych potrzeb.


    • Moim zdaniem właśnie gotowanie potraw na parze jest wspaniałym polem do stosowania różnych przypraw ziołowych i mieszanek przyprawowych (bez glutamianu sodu). Cytuję przykłady mieszanek przypraw z mojego postu z 9 września 2013: "Przyprawa Prowansalska, Czubryca, Przyprawa Zbójnicka, Podlaska przyprawa do dań z jaj, Przyprawa Podlaska do zupy pomidorowej, Podlaska przyprawa myśliwska, Przyprawa Włoska, Przyprawa Visanka, Przyprawa Staropolska, Przyprawa Śródziemnomorska, Czosnek Niedźwiedzi. 1/ Takie mieszanki były dostępne tylko w jednym sklepie zielarskim. (Uwaga!!! Kupując mieszanki przyprawowe w zwykłych sklepach warto sprawdzić, czy w wśrod składników niema niekorzystnych dodatków na przykład glutamianu sodu.)

    • Niezależnie od mieszanek ziołowych dostępnych jest bardzo wiele ziół przyprawowych: bazylia, cząber, estragon, kminek, koper ogrodowy, koper włoski, lubczyk ogrodowy2/ i inne. Przyprawy mogą zastępować pieprz i sól: Pani Irena Gumowska pisze: "Estragon dobrze zastępuje pieprz i ocet w dietach przeciw niestrawności, a także sól w dietach bezsolnych."3/

    • Dzięki stosowaniu przypraw i mieszanek przyprawowych poprawimy więc smak gotowanych potraw 
      .
    • Inne korzyści z gotowania potraw na parze:

      • gotowanie potraw na parze zwiększa się ilość dostępnych nam potraw o te potrawy.

      • do gotowania potraw nie potrzebujemy dodatkowego tłuszczu.

      • potrawy gotowane na parze są wartościowym pokarmem także dla osób chorych i starszych.

    • Kilka dni temu zauważyłem niewielką książeczkę Pani Moniki von Basse „Gotowanie na parze. Zdrowa dieta” z serii Porady Lekarza Rodzinnego. Ta książeczka jest to poradnik kulinarny zawierający między innymi 21 przepisów kulinarnych. Ta książeczka może być wzorem jak stosować przyprawy ziołowe nie tylko, kiedy przyrządzamy potrawy gotowane na parze. 
       
    Przedstawiam Państwu pierwszą stronę okładki książeczki Pani Moniki von Basse: „Gotowanie na parze. Zdrowa dieta” z serii Porady Lekarza Rodzinnego. Jest to poradnik kulinarny, który w niewielkiej formie (32 strony) łączy w sobie informacje o gotowaniu na parze, o zdrowej diecie i ponad 20 przepisów kulinarnych. Przy każdym przepisie Autorka podaje: Jakie składniki są potrzebne dla przygotowania porcji potrawy dla dwóch osób. Jaki jest czas przygotowania potrawy. Jaki jest sposób przyrządzenia potrawy.
    Poniżej przedstawiam Państwu rozdziały i podrozdziały tej książeczki:
    Zdrowe odżywianie” {Rozdział ten zawiera 10 zasad zdrowego odżywiania. Dopisek mój: RR};
    Diety” {„Dieta śródziemnomorska”, „Dieta South Beach” [dieta ta nazywana jest Dietą Plaż Południowych. Opracował ją Dr Arthur Agatstone „...z myślą o ludziach z nadwagą, którym grożą cukrzyca i zawał serca. Dieta wyklucza drakońskie ograniczenia...”6/];
      „Żywienie osób starszych” {„Zasady ogólne”; Żywienie osób cierpiących na chorobę Alzheimera”; „Żywienie osób cierpiących na chorobę Parkinsona”};
    Gotowanie na parze” {„Zasady ogólne”; „Sprzęt” [ „Koszyk lub sitko”; „Parowar”( Parowary pionowe, Parowary poziome)]};
      Przepisy” {„1. Indyk z marchewką”; 2. Zupa dyniowa z kurczakiem”; „3. Warzywa z soczewicą”; „4. Risotto z dynią”; „5. Gulasz warzywny”; „6. Indyk z pieczarkami i ryżem”; „7. Kurczak ze szpinakiem i mango”; 8. Indyk z fasolką szparagową”; „9. Kurczak z surówką”; „10. Szparagi z szynką parmeńską”; „11. Ryż z wołowiną”; „12. „Klopsiki cielece z imbirem”; „13. Gołąbki wołowe z ziemniakami”; „14. Sandacz z melonem i szparagami”; „15. Łosoś z sosem jogurtowym”; „16. Pstrąg na niebiesko z salatą”; „17. Flądra z kalafiorem”; „18. Morszczuk z koprem włoskim”; „19. Tuńczyk z kaparami”; „20. Dorsz z warzywami”; 21. „Sosy” [„Sos winegret”; „Sos holenderski”; „Sos pomidorowy”]}

      /Ciąg dalszy w przyszłym tygodniu/
  • Objaśnienia:
    1/ Cytat z mojego postu z 9 września 2013: przyprawy ziołowe i mieszanki przypraw
2/ Słynna przyprawa Maggi wywodzi swój rodowód z lubczyku ogrodowego. Lubczyk wykorzystuje się także do produkcji kostek bulionu.
3/ Cytat ze strony 51 ksiązki pani Ireny Gumowskiej: "Ziółka i my" wydanej w 1983roku przez Wydawnictwo PTTK "Kraj" z Warszawy.
4/ Cytuję tytuły rozdziałów i podrozdziałów tej książki ponieważ sam często zaczynam ocenę książki od jej Spisu treści.
5/ W książeczce wiele tytułów jest pisanych dużymi literami . Ponieważ w Internecie nie jest to akceptowane, pozostawiłem jako duże tylko pierwsze litery w tytułach.
6/ Cytat ze strony 5 książeczki Pani Moniki von Basse: "Gotowanie na parze. Zdrowa dieta."
    Pozdrawiam:
    Ryszard Roszkowski



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz