- Korzyści jakie nam daje gotowanie potraw na parze. Po co nam przyprawy ziołowe. Przykłady mieszanek przyprawowych i i przypraw. "Gotowanie na parze. Zdrowa dieta."
- W moim poście 26.5.2014: ..gotowanie potraw na parze to "uzdrowienie" polskiej kuchni... napisałem o stosowaniu przypraw (lub mieszanek przypraw) do gotowanych na parze potraw.
Przyprawy i zioła na palecie oraz kucharz dziewczyna. Zdjęcie stockowe autorstwa pixmac.pl
Witam,
- Moim zdaniem właśnie gotowanie potraw na parze jest wspaniałym polem do stosowania różnych przypraw ziołowych i mieszanek przyprawowych (bez glutamianu sodu). Cytuję przykłady mieszanek przypraw z mojego postu z 9 września 2013: "Przyprawa Prowansalska, Czubryca, Przyprawa Zbójnicka, Podlaska przyprawa do dań z jaj, Przyprawa Podlaska do zupy pomidorowej, Podlaska przyprawa myśliwska, Przyprawa Włoska, Przyprawa Visanka, Przyprawa Staropolska, Przyprawa Śródziemnomorska, Czosnek Niedźwiedzi. 1/ Takie mieszanki były dostępne tylko w jednym sklepie zielarskim. (Uwaga!!! Kupując mieszanki przyprawowe w zwykłych sklepach warto sprawdzić, czy w wśrod składników niema niekorzystnych dodatków na przykład glutamianu sodu.)
- Niezależnie od mieszanek ziołowych dostępnych jest bardzo wiele ziół przyprawowych: bazylia, cząber, estragon, kminek, koper ogrodowy, koper włoski, lubczyk ogrodowy2/ i inne. Przyprawy mogą zastępować pieprz i sól: Pani Irena Gumowska pisze: "Estragon dobrze zastępuje pieprz i ocet w dietach przeciw niestrawności, a także sól w dietach bezsolnych."3/
- Dzięki stosowaniu przypraw i mieszanek przyprawowych poprawimy więc smak gotowanych potraw.
- Inne korzyści z gotowania potraw na parze:
- gotowanie potraw na parze zwiększa się ilość dostępnych nam potraw o te potrawy.
- do gotowania potraw nie potrzebujemy dodatkowego tłuszczu.
- potrawy gotowane na parze są wartościowym pokarmem także dla osób chorych i starszych.
- Kilka dni temu zauważyłem niewielką książeczkę Pani Moniki von Basse „Gotowanie na parze. Zdrowa dieta” z serii Porady Lekarza Rodzinnego. Ta książeczka jest to poradnik kulinarny zawierający między innymi 21 przepisów kulinarnych. Ta książeczka może być wzorem jak stosować przyprawy ziołowe nie tylko, kiedy przyrządzamy potrawy gotowane na parze.
- Objaśnienia:
Stosowane przez nas
przyprawy i mieszanki przyprawowe ułatwiają nam trawienie
pokarmów: Mieszanki przyprawowe i przyprawy dostarczają witaminy i
składniki mineralne potrzebne nam przy trawieniu pokarmów. Kiedy
w naszych pokarmach jest brak witamin i minerałów układ
trawienny pobiera je z zapasów naszego organizmu. Wtedy tych
minerałów i witamin może zabraknąć naszemu organizmowi do
zaspokojenia innych potrzeb.
Przedstawiam
Państwu pierwszą stronę okładki książeczki Pani Moniki von
Basse: „Gotowanie na parze. Zdrowa dieta” z serii Porady
Lekarza Rodzinnego. Jest to poradnik kulinarny, który w
niewielkiej formie (32 strony) łączy w sobie informacje o gotowaniu
na parze, o zdrowej diecie i ponad 20 przepisów kulinarnych. Przy
każdym przepisie Autorka podaje: Jakie składniki są potrzebne dla
przygotowania porcji potrawy dla dwóch osób. Jaki jest czas
przygotowania potrawy. Jaki jest sposób przyrządzenia potrawy.
Poniżej
przedstawiam Państwu rozdziały i podrozdziały tej książeczki:
„Zdrowe
odżywianie” {Rozdział ten zawiera 10 zasad zdrowego
odżywiania. Dopisek mój: RR};
„Diety”
{„Dieta śródziemnomorska”, „Dieta South Beach” [dieta
ta nazywana jest Dietą Plaż Południowych. Opracował ją Dr
Arthur Agatstone „...z myślą o ludziach z nadwagą, którym
grożą cukrzyca i zawał serca. Dieta wyklucza drakońskie
ograniczenia...”6/];
„Żywienie osób starszych” {„Zasady ogólne”; Żywienie osób cierpiących na chorobę Alzheimera”; „Żywienie osób cierpiących na chorobę Parkinsona”};
„Żywienie osób starszych” {„Zasady ogólne”; Żywienie osób cierpiących na chorobę Alzheimera”; „Żywienie osób cierpiących na chorobę Parkinsona”};
„Gotowanie na
parze” {„Zasady ogólne”; „Sprzęt” [ „Koszyk lub
sitko”; „Parowar”( Parowary pionowe, Parowary poziome)]};
„Przepisy”
{„1. Indyk z marchewką”; 2. Zupa dyniowa z kurczakiem”; „3.
Warzywa z soczewicą”; „4. Risotto z dynią”; „5. Gulasz
warzywny”; „6. Indyk z pieczarkami i ryżem”; „7. Kurczak
ze szpinakiem i mango”; 8. Indyk z fasolką szparagową”; „9.
Kurczak z surówką”; „10. Szparagi z szynką parmeńską”;
„11. Ryż z wołowiną”; „12. „Klopsiki cielece z imbirem”;
„13. Gołąbki wołowe z ziemniakami”; „14. Sandacz z melonem
i szparagami”; „15. Łosoś z sosem jogurtowym”; „16.
Pstrąg na niebiesko z salatą”; „17. Flądra z kalafiorem”;
„18. Morszczuk z koprem włoskim”; „19. Tuńczyk z kaparami”;
„20. Dorsz z warzywami”; 21. „Sosy” [„Sos winegret”;
„Sos holenderski”; „Sos pomidorowy”]}
/Ciąg dalszy w
przyszłym tygodniu/
2/
Słynna przyprawa Maggi wywodzi swój rodowód z lubczyku ogrodowego.
Lubczyk wykorzystuje się także do produkcji kostek bulionu.
3/ Cytat
ze strony 51 ksiązki pani Ireny Gumowskiej: "Ziółka i my"
wydanej w 1983roku przez Wydawnictwo PTTK "Kraj" z
Warszawy.
4/ Cytuję
tytuły rozdziałów i podrozdziałów tej książki ponieważ sam
często zaczynam ocenę książki od jej Spisu treści.
5/
W
książeczce wiele tytułów jest pisanych dużymi literami .
Ponieważ w Internecie nie jest to akceptowane, pozostawiłem jako
duże tylko pierwsze litery w tytułach.
6/
Cytat ze strony 5 książeczki Pani Moniki von Basse: "Gotowanie
na parze. Zdrowa dieta."
Pozdrawiam:
Ryszard Roszkowski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz