- Jamie Oliver – popularyzator zdrowego jedzenia. Jego książka: "Lubię gotować". Jest to przede wszystkim książka kucharska.*/
- Niedawno przypadkowo trafił moje ręce stary wycinek z tygodnika: "Gwiazdy mówią...". Był to artykuł: "Krucjata przeciw FastFoodom".1/ Artykuł ten opisuje jak młody Brytyjczyk2/ Jamie Oliver potrafił w telewizji brytyjskiej wypowiadać się negatywnie o Fastfoodach.
- Z zainteresowaniem przeczytałem ten artykuł. Jestem pełen podziwu dla Jamie Olivera, że on taki młody człowiek stał się znany jako kucharz popularyzujący zdrowe jedzenie.
- Prawdopodobnie jego pierwsza książka kucharska ukazała się kiedy miał 26 lat.
Witam,
Jamie
Oliver w swojej książce: „Lubię gotować” zachęca do
stosowania ziół jako przypraw do przyrządzanych potraw. Według
niego stosowanie ziół jako przypraw: „... jest znakomitym
sposobem na wzbogacenie kulinarnego kunsztu.”3/
Jamie podaje, że takie zioła jak mięta, rozmaryn, estragon, koper
włoski, kolendra i koperek wspomagają w różny sposób trawienie.
Zaskoczyła mnie zamieszczona w tej książce informacja, że
przeszłości mięso przechowywane z szałwią zachowywało dłużej
swoją świeżość.
- Kiedyś, gdzieś wyczytałem, że Anglicy z najlepszych na świecie produktów przyrządzają najgorsze posiłki.
- Po przeczytaniu tego artykułu zrozumiałem dlaczego Jamie Oliever przebojem wtargnął do kuchni brytyjskiej i potrafił zmienić codzienne menu Brytyjczyków na smaczniejsze i zdrowsze.
- Dzięki jego akcji brytyjskie dzieci zaczęły jeść owoce i warzywa. Dzięki niemu szkolne kucharki w menu dla dzieci zaczęły uwzględniać częściej owoce i warzywa.
- Jamie Oliver, aby przekonać Brytyjczyków do zdrowego jedzenia zorganizował szokujące programy i pokazy.
- W jednym z nich pokazał ile tłuszczu przeciętny Brytyjczyk zjada każdego roku. W innym pokazie pokazał jak zniszczone jest wnętrze brzucha osoby, której dieta zawiera dużo tłuszczu, soli, cukru oraz pustych kalorii. Taka dieta jest właśnie przyczyną między innymi cukrzycy, nowotworów, chorób serca.
- Bardzo szokujący był odcinek brytyjskiego programu telewizyjnego: "Jak jeść i przeżyć" w którym Jamie Oliver przedstawił w jak nieludzkich warunkach przetrzymywane są zwierzęta na farmach.
Są to tylko nieliczne z wymienionych w kolumnie inicjatyw Jamiego Olivera w zakresie popularyzowania zdrowego żywienia. (Uzupełniono półtora godziny po opublikowaniu postu.)
- Po niżej przedstawiam, jego książkę: "Lubię gotować". Ta książka kucharska prawdopodobnie jest dostępna przede wszystkim w bibliotekach. Nie stwierdziłem możliwości zakupienia tej książki w znanych mi księgarniach internetowych. Jednak po tym co Jamie Oliver zrobił dla zdrowego jedzenia uznałem, że warto jego i jego książkę Państwu w tym poście przedstawić.
Oto pierwsza strona
okładki książki: „Lubię gotować”. Jest to książka
kucharska młodego Brytyjczyka Jamie Olivera.
Poniżej cytuję
tytuły rozdziałów4/ tej książki. W nawiasach
komentuję treść z wstępu danego rozdziału
„Wstęp”;
„Zioła”[ „Dzięki ziołom można całkowicie odmienić
potrawę, sprawić, ze będzie smaczniejsza, lżejsza albo bardziej
aromatyczna, a także łączyć ze sobą dania, które bez ziół
nigdy by się nie „zgrały”.5/ ];”ciepłe
kolacje” [ W rozdziale tym Jamie proponuje przepisy potraw z
różnych krajów, które nadają się na ciepłe domowe kolacje.];
„coś na szybko” [Autor przedstawia proste i szybkie
przepisy kulinarne na przyrządzenie smacznych dań przez
grillowanie, smażenie lub pieczenie w folii. „]: „to, co
dzieciaki lubią najbardziej”;[ Ten rozdział ma zachęcić
rodziców, aby angażowali dzieci także we wspólne robienie zakupów
i przyrządzanie posiłków]; „Jeszcze więcej prostych sałatek
[ Sałatki są zawsze znakomite jako przekąski dania obiadowe
czy kolacyjne...”]; „dressingi i sosy” [W rozdziale
Autor zamieścił tylko przepisy kulinarne, bez żadnego komentarza];
„makarony”[ Według Autora smaczne danie z makaronu można
podać jako szybką przekąskę lub w czasie proszonej kolacji. };
„Ryby” {według Autora ryby, a szczególnie świeże ryby
są bardzo zdrowe. Wymagają mało czasu gotowania i są bardzo
smaczne. Kupując ryby należy zwracać uwagę, czy dobrze wyglądają
i pachną.]; „mięso”[ Na weekend warto kupić jakieś
dobre mięso i smacznie przyrządzić je dla rodziny i przyjaciół.];
„warzywa” [ Wzorem dla Jamiego jest śródziemnomorski
sposób przyrządzania i przyprawiania posiłków z warzyw.]; „chleb”
[ Pieczenie chleba daje satysfakcję "... i jest tak
„terapeutycznym,” doświadczeniem, że wprost pękasz z dumy,
kiedy ci się uda.” ]; „desery” [Jamie w tym rozdziale
prezentuje różne desery. Zachęca , żebyście Państwo wypróbowali
własne pomysły na deser.]; „napoje”[ Jamie uwielbia
dobre drinki. Uwielbia także napoje bezalkoholowe na przykład:
piwo imbirowe lub napój Boże Narodzenie w szklance . Napój ten po
raz pierwszy Jamie sporządził z soku z mandarynek i listków mięty
właśnie w święta Bożego Narodzenia.]; I na koniec... Jesteś
tym co jesz [Jane Clark znajoma dietetyczka przez Jamiego
przekazuje w tym rozdziale kilka wartościowych zaleceń
dietetycznych.]
- Objaśnienia:1/ Strony 2 i 3 nr 45 (z 8.11.2009) Tygodnika: "Gwiazdy mówią..." w kolumnie: "gwiazdy mówią o gwiazdach".
Autorkami tej kolumny są Panie Mii Krogulska i Iza Podlaska. (Niniejsze uzupełnienie wprowadziłem półtora godziny po opublikowaniu postu. Za to niedopatrzenie Autorki kolumny bardzo przepraszam).Informacje o propagowaniu zdrowego jedzenia przez Jamiego Olivera podaję na podstawie tego artykułu.
/Ciąg dalszy w
przyszłym tygodniu/
2/Według
wikipedii Jamie Oliver urodził się 27 maja 1975 r.
(pl.wikipedia.org/wiki/Jamie_Oliver_(kucharz))
3/
Cytat ze strony 16 książki Jamiego Olivera: "Lubię
gotować".
4/
Cytuję tytuły rozdziałów książki, ponieważ sam często
zaczynam przeglądanie książki treści. Niektóre tytuły
rozdziałów zaczynam małą literą tak jak prezentowane w tekście
książki.
5/Cytat
ze strony 16 książki Jamiego Olivera.
Pozdrawiam:
Ryszard Roszkowski
Ps.*/ Zawiadamiam
Państwa: W następne dwa poniedziałki publikacja postów może
ulec opóźnieniu, ponieważ do południa będę przebywał na
zabiegach rehabilitacyjnych.
Za ewentualne
opóźnienie publikowania postów w tym czasie bardzo przepraszam.
Ryszard Roszkowski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz