poniedziałek, 8 grudnia 2014

Jak jadali nasi przodkowie? Jak jadamy dzisiaj my?


    Witam,
  • ...jedzenie i jedzenie (chodzi o sposób jedzenia). Dlaczego stół jest tak ważny przy jedzeniu. Książka Pani Zofii Nasierowskiej (utalentowanej fotografki)i Pana Janusza Majewskiego (utalentowanego reżysera): "Fotografia smaku", to jest więcej niż książka kucharska.*/

    • Czy Państwo zastanawialiście się, czym się różni nasze jedzenie od jedzenia naszych przodków( na przykład z okresu międzywojennego lub powojennego)?1/

    • Nasze jedzenie współczesne, to jedzenie na szybko, często byle jak i byle co (Fastfoody). Często przy jedzeniu czytamy książkę lub gazetę, albo oglądamy telewizję.

    • Nasi przodkowie lubili i umieli biesiadować. Oni mieli przyjemność nie tylko z samego jedzenia, oni umieli smakować potrawy: czuli ich smak, aromat, kolor i wygląd. 
       
    • Według aforyzmu Brillat-Savarina: "Stwórca każąc człowiekowi jeść, aby mógł żyć, za zachętę dał mu apetyt, a za nagrodę – przyjemność."2/


    • Naszym przodkom sprzyjało to, że biesiadowali wspólnie przy stole.

    • Ten stół jest bardzo ważny. Ile współczesnych polskich rodzin razem przy stole zjada posiłki, jeśli nie codziennie to choćby w niedzielę. Oczywiście wtedy telewizor jest wyłączony, a my skupiamy się na smakowaniu potraw.

    • Dlaczego to wspólne jadanie przy stole i wspólne smakowanie potraw jest dla nas takie ważne?

    • Bo jeśli rodzina nie potrafi siadać przy stole i razem smakować potraw, to jest to już rozpad tej rodziny.

    • Za dwa tygodnie nadejdą Święta Bożego Narodzenia. Te święta są wielka szansą, żeby cała rodzina spotkała się przy stole i wspólnie przeżywała Święta. Dzięki temu taka rodzina poczuje się na prawdę rodziną.

    • Niedawno trafiła w moje ręce trafiła książka Pani Zofii Nasierowskiej i Pana Janusza Majewskiego : "Fotografia smaku". Jeszcze raz powtórzę, że jest to więcej niż książka kucharska. Po jej przeczytaniu zdałem sobie sprawę, że zaginęła nam magia jedzenia przy wspólnym stole, zaginęła nam także magia smakowania potraw.

        
        
    
    
    Oto pierwsza strona okładki książki Pani Zofii Nasierowskiej i Pana Janusza Majewskiego:”Fotografia smaku czyli 24 obiady dla tych, którzy lubią i nie lubią przyjmować gości”. Książkę wydało w 2011roku Wydawnictwo „Marginesy”.

    Jak wyżej wspomniałem jest to nie tylko książka kucharska.
      We w wstępie do książki Autorka wyjaśnia jak i dlaczego doszło do powstania Pensjonatu: Dwór Mazurski „Morena” w Laśmiadach.
    W książce tej Pani Zofia Nasierowska w wywiadzie udzielonym Pani Wiesławie Czapińskiej („O fotografii, miłości, sztuce i gotowaniu”) wspomina jak w latach 60-tych, 70-tych w Warszawie i później prowadząc Pensjonat na Mazurach urządzała przyjęcia dla przyjaciół i znajomych. 
    Ponieważ goście często prosili o przepisy kulinarne podawanych tam potraw zdecydowała się przedstawić je w książce: „Fotografia smaku”. 
     Pan Janusz Majewski formie felietonów bardzo interesująco komentuje przepisy kulinarne poszczególnych obiadów nawiązując do różnych wspomnień. Każdy z 24 obiadów składa się z przystawki, zupy, II dania i deseru.

    Poniżej cytuję przykładowe menu kilku obiadów:
    obiad 1 Dalekie echa czardasza menu; Naleśniki ze szpinakiem; Zupa z żółtej i czerwonej papryki; Eskalopki schabowe po węgiersku, ziemniaki pieczone, ogórki kwaszone; Ciasto z jabłkami”; „obiad 3 Bankiet dietetyków; Menu: Pasztet warzywno-mięsny z sosem jogurtowym; Barszcz czerwony z kołdunami; Łosoś z rusztu, jarzyny z wody, ziemniaki; Sorbet cytrynowy; „obiad 12 Kulinarny Nobel; Menu: Jaja faszerowane po polsku; Zupa grochowa z grzankami; Biała kiełbasa ma kapuście kwaszonej uduszonej, smażone ziemniaczki; Pączki babcine”; „obiad 14 Orgia naleśników; Menu; Cielęcina w sosie tuńczykowym; Chłodnik ogórkowy; Naleśniki z farszem francuskim, z serem ze szpinakiem, z kapustą i grzybami; Naleśniki z konfiturą, polane śmietanką”; „obiad 19 Cała prawda o schabowym; Menu: Placuszki z dyni lub cukinii; Zupa czosnkowa; Kotlet schabowy, ogórek kiszony, ubite ziemniaki; Pyszne drożdżówki z rodzynkami”; „obiad 24 Wycieczka w krainę dzieciństwa; menu: „Warzywa w cieście piwnym; Zupa owocowa; Piersi z kurczaka w sosie musztardowo-miodowym, warzywa z wody, ziemniaki; Tort makowy”.
    Całą książkę uzupełniają wycinki stron ze starego (prawdopodobnie przedwojennego) miesięcznika: ”Organizacja Gospodarstwa Domowego” między innymi: „Podawanie do stołu”; „Podział ciała wołu na gatunki mięsa”; „Oprawianie ryby”; „Podział ciała cielęcia na gatunki mięsa”.


      /Ciąg dalszy w przyszłym tygodniu/
    • Objaśnienia:
    1/ Do porównania jak jadamy dziś i jak jadali nasi przodkowie zainspirował mnie wywiad Pani Zofii Nasierowskiej udzielony Pani Wiesławie Czapińskiej:"O fotografii, miłości, sztuce i gotowaniu".
2/ Cytat ze strony 14 książki "Fotografia smaku".
    Pozdrawiam:
    Ryszard Roszkowski
              Ps. W tym poście chciałem zamieścić zdjęcie uśmiechniętej rodziny przy wspólnym stole, ale nadal nie potrafię wstawić tego zdjęcia.
              Ryszard Roszkowski


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz