- ...jedzenie i jedzenie (chodzi o sposób jedzenia). Dlaczego stół jest tak ważny przy jedzeniu. Książka Pani Zofii Nasierowskiej (utalentowanej fotografki)i Pana Janusza Majewskiego (utalentowanego reżysera): "Fotografia smaku", to jest więcej niż książka kucharska.*/
- Czy Państwo zastanawialiście się, czym się różni nasze jedzenie od jedzenia naszych przodków( na przykład z okresu międzywojennego lub powojennego)?1/
- Nasze jedzenie współczesne, to jedzenie na szybko, często byle jak i byle co (Fastfoody). Często przy jedzeniu czytamy książkę lub gazetę, albo oglądamy telewizję.
- Nasi przodkowie lubili i umieli biesiadować. Oni mieli przyjemność nie tylko z samego jedzenia, oni umieli smakować potrawy: czuli ich smak, aromat, kolor i wygląd.
- Według aforyzmu Brillat-Savarina: "Stwórca każąc człowiekowi jeść, aby mógł żyć, za zachętę dał mu apetyt, a za nagrodę – przyjemność."2/
- Naszym przodkom sprzyjało to, że biesiadowali wspólnie przy stole.
- Ten stół jest bardzo ważny. Ile współczesnych polskich rodzin razem przy stole zjada posiłki, jeśli nie codziennie to choćby w niedzielę. Oczywiście wtedy telewizor jest wyłączony, a my skupiamy się na smakowaniu potraw.
- Dlaczego to wspólne jadanie przy stole i wspólne smakowanie potraw jest dla nas takie ważne?
- Bo jeśli rodzina nie potrafi siadać przy stole i razem smakować potraw, to jest to już rozpad tej rodziny.
- Za dwa tygodnie nadejdą Święta Bożego Narodzenia. Te święta są wielka szansą, żeby cała rodzina spotkała się przy stole i wspólnie przeżywała Święta. Dzięki temu taka rodzina poczuje się na prawdę rodziną.
- Niedawno trafiła w moje ręce trafiła książka Pani Zofii Nasierowskiej i Pana Janusza Majewskiego : "Fotografia smaku". Jeszcze raz powtórzę, że jest to więcej niż książka kucharska. Po jej przeczytaniu zdałem sobie sprawę, że zaginęła nam magia jedzenia przy wspólnym stole, zaginęła nam także magia smakowania potraw.
Witam,
Oto
pierwsza strona okładki książki Pani Zofii Nasierowskiej i Pana
Janusza Majewskiego:”Fotografia smaku czyli 24 obiady dla tych,
którzy lubią i nie lubią przyjmować gości”. Książkę wydało
w 2011roku Wydawnictwo „Marginesy”.
Jak
wyżej wspomniałem jest to nie tylko książka kucharska.
We
w wstępie do książki Autorka wyjaśnia jak i dlaczego doszło do powstania
Pensjonatu: Dwór Mazurski „Morena” w Laśmiadach.
W
książce tej Pani Zofia
Nasierowska w wywiadzie udzielonym Pani Wiesławie Czapińskiej („O
fotografii, miłości, sztuce i gotowaniu”)
wspomina jak w latach
60-tych, 70-tych w
Warszawie i później
prowadząc Pensjonat na Mazurach urządzała przyjęcia dla
przyjaciół i znajomych.
Ponieważ goście
często prosili o
przepisy kulinarne podawanych tam potraw zdecydowała się
przedstawić je w książce: „Fotografia smaku”.
Pan Janusz Majewski formie felietonów bardzo interesująco
komentuje przepisy kulinarne poszczególnych obiadów nawiązując
do różnych wspomnień.
Każdy
z 24 obiadów składa się z przystawki, zupy, II dania i deseru.
Poniżej
cytuję przykładowe menu kilku obiadów:
„obiad
1 Dalekie echa czardasza menu; Naleśniki ze szpinakiem; Zupa z
żółtej i czerwonej papryki; Eskalopki schabowe po węgiersku,
ziemniaki pieczone, ogórki kwaszone; Ciasto z jabłkami”; „obiad
3 Bankiet dietetyków; Menu: Pasztet warzywno-mięsny z sosem
jogurtowym; Barszcz czerwony z kołdunami; Łosoś z rusztu, jarzyny
z wody, ziemniaki; Sorbet cytrynowy; „obiad 12 Kulinarny
Nobel; Menu: Jaja faszerowane po polsku; Zupa grochowa z grzankami;
Biała kiełbasa ma kapuście kwaszonej uduszonej, smażone
ziemniaczki; Pączki babcine”; „obiad 14 Orgia
naleśników; Menu; Cielęcina w sosie tuńczykowym; Chłodnik
ogórkowy; Naleśniki z farszem francuskim, z serem ze szpinakiem, z
kapustą i grzybami; Naleśniki z konfiturą, polane śmietanką”;
„obiad 19 Cała prawda o schabowym; Menu: Placuszki z
dyni lub cukinii; Zupa czosnkowa; Kotlet schabowy, ogórek kiszony,
ubite ziemniaki; Pyszne drożdżówki z rodzynkami”; „obiad
24 Wycieczka w krainę dzieciństwa; menu: „Warzywa w cieście
piwnym; Zupa owocowa; Piersi z kurczaka w sosie
musztardowo-miodowym, warzywa z wody, ziemniaki; Tort makowy”.
Całą
książkę uzupełniają wycinki stron ze starego (prawdopodobnie
przedwojennego) miesięcznika: ”Organizacja Gospodarstwa Domowego”
między innymi: „Podawanie do stołu”; „Podział ciała wołu
na gatunki mięsa”; „Oprawianie ryby”; „Podział ciała
cielęcia na gatunki mięsa”.
- Objaśnienia:
/Ciąg
dalszy w przyszłym tygodniu/
1/
Do porównania jak jadamy dziś i jak jadali nasi
przodkowie zainspirował mnie wywiad Pani Zofii Nasierowskiej
udzielony Pani Wiesławie Czapińskiej:"O fotografii, miłości,
sztuce i gotowaniu".
2/
Cytat ze strony 14 książki "Fotografia smaku".
Pozdrawiam:
Ryszard
Roszkowski
Ps.
W tym poście chciałem zamieścić zdjęcie uśmiechniętej
rodziny przy wspólnym stole, ale nadal nie potrafię wstawić
tego zdjęcia.
Ryszard
Roszkowski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz