poniedziałek, 15 grudnia 2014

Magia jedzenia według Klanu Gesslerów

 
    Witam,
  • Sposób jedzenia naszych przodków. Nasz sposób jedzenia i jego niekorzystne dla nas skutki. Książka Pani Małgorzaty Pietkiewicz: "Imperium Gessler od kuchni" */
    • Z poprzedniego postu: "Nasi przodkowie lubili i umieli biesiadować. Oni mieli przyjemność nie tylko z samego jedzenia, oni umieli smakować potrawy: czuli ich smak, aromat, kolor i wygląd."1/ 
       
    • Napisałem też: "Nasze jedzenie współczesne, to jedzenie na szybko, często byle jak i byle co (Fastfoody). Często przy jedzeniu czytamy książkę lub gazetę, albo oglądamy telewizję."1/ 
       
    • Przecież zgodnie z aforyzmem Brillat-Savarina: "Stwórca każąc człowiekowi jeść, aby mógł żyć, za zachętę dał mu apetyt, a za nagrodę – przyjemność."2/
    • Jedząc nasze posiłki szybko, byle jak byle gdzie i byle co, niemamy ani apetytu, ani przyjemności. Poza tym to takie szybkie jedzenie szkodzi nam na zdrowie : takie pokarmy zalegają długo w naszym układzie trawiennym, jesteśmy przez to ociężali i przez to nie mamy ochoty na żadne ćwiczenia fizyczne (bardzo potrzebne naszemu organizmowi), a to wszystko sprzyja współczesnym chorobom cywilizacyjnym: cukrzycy, chorobom układu krążenia, otyłości, nowotworom. A te choroby przyczyniają się do poważnego skrócenia naszego życia.
       
    • Dlatego apeluję: Zwolnijmy tempo naszego jedzenia, czyli przestańmy jadać szybko. Przestańmy jadać byle co byle kiedy i byle jak. Poczujmy apetyt na na jedzone przez nas pokarmy. Zyskajmy przyjemność i zdrowie dzięki jedzeniu zdrowych potraw.
    • Gdy trafiła do mnie książka Pani Małgorzaty Pietkiewicz: "Imperium Gessler od kuchni" zacząłem ją czytać bez większego przekonania. Dotąd widywałem w publikatorach Panią Magdę Gessler i nie będe ukrywał, że uważałem ją za jeszcze jedną celebrytkę.
    • Z książki dowiedziałem się, że Państwo Gesslerowie (Magda, Marta i Adam) rozruszali przede wszystkim warszawską gastronomię. Pokazali, że można jeść z apetytem smaczne i zdrowe pokarmy i że to jedzenie może nam sprawiać przyjemność.




    Oto pierwsza strona okładki książki pani Małgorzaty Pietkiewicz: „Imperium Gessler od kuchni”. Książkę tę wydało w roku 2011 Wydawnictwo”Czerwone i Czarne” z Warszawy.
    Strasznie trudno jest mi pisać o restauracjach założonych przez trzech członków klanu Gesslerów: Adama, Magdę i Martę. Bo niestety nie miałem okazji jeść w żadnym ze wspomnianych tu lokali gastronomicznych, bo dawno nie byłem już w Warszawie. 
     
    Dlatego tutaj tylko krótko ich scharakteryzuję, bo każdy z klanu Gesslerów ma inny styl urządzania i prowadzenia swoich restauracji:
    Pani Magda Gessler jest maksymalistką w urządzaniu swoich restauracji na co wpływ mogą mieć ukończone przez nią w Madrycie studia malarskie.
    Pani Marta Gessler jest minimalistką. „Stawia na ascezę (z domieszką modernistycznego designu). Wnętrze swojej Qchni Artystycznej traktuje – bez pretensjonalności - jako kwintesencję siebie.”3/
    Pan Adam Gessler jest wizjonerem. Wcześniej studiował reżyserię filmową na Wydziale Radia i Telewizji na Uniwersytecie Śląskim. On ”... sztukę kulinarną zamienia w sztukę piękną.” 3/ Powiedział o sobie „..to, co teraz robię U Kucharzy, jest prawdziwym teatrem.” 4/
    Oni wszyscy w pewnym sensie rywalizują ze sobą nie tylko prowadząc swoje restauracje, ale także publikatorach. Myślę, że jest to z korzyścią przede wszystkim dla konsumentów.
    W tekście ksiązki jest opublikowanych po; kilkanaście menu z poszczególnych resturacji, oraz kilkanaście przepisów kulinarnych.
      Dlatego poniżej cytuję spis treści tej książki: „Wstęp. Who is who w rodzinie Gesslerów”; „Rozdział I. Zbigniew Gessler i słodkie początki.” „Rozdział II. Adam Gessler: teatr mój widzę prawdziwy”; „Rozdział III. Marta Gessler, typ Qchenny”; „Rozdział IV Magda Gessler: olé!”; „Rozdział V. Rywalizacja na widelcu”; „Rozdział VI. U Fukiera”; „Rozdział VII. Krokodyl i Bellini”; „Rozdział VIII. Polka”; „Rozdział IX. Bracia Gessler: Kręcimy Lody w Hotelu Europejskim”; „Rozdział X. Kucharze od kuchni”; „Rozdział XI. Bistro”; „Rozdział XII. Gar”; „Rozdział XIII. Dom Dochodowy”; „Rozdział XIV. Słodki...słony”; „Rozdział XV. Qchnia Artystyczna... i coś jeszcze”
      /Ciąg dalszy w przyszłym tygodniu/

  • Objaśnienia:
    1/ Cytaty z mojego postu z 8 grudnia 2014: Jak jadali nasi przodkowie? Jak jadamy dzisiaj my.?..
2/ Cytat ze strony 14 książki Pani Zofii Nasierowskiej i Pana Janusza Majewskiego: "Fotografia smaku..."
3/ Cytaty ze strony 3 okładki książki: "Imperium Gessler od kuchni"
4/ Cytat ze strony 40 książki: "Imperium Gessler od kuchni"
    Pozdrawiam:
    Ryszard Roszkowski
    Ps. Mimo starań nie udało mi się znaleźć sposobu prawidłowego sposobu wstawiania zdjęć do blogu. Dowiedziałem się tylko, że zakupione z Pixmac.pl. zdjęcia powinienem wstawić na serwer Bloggera. Tylko ja niestety nie wiem jak to zrobić i co muszę zrobić, aby później to zdjęcie we właściwym czasie pojawiło się w moim blogu.
    Nadal będę poszukiwał prawidłowego sposobu publikowania zdjęć w blogu.
    Ryszard Roszkowski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz