środa, 17 czerwca 2015

******surówki; sałatki; warzywa gotowane; sosy; desery i...



    ....wypieki domowe
     

    Witam,
  1. Potrawy z warzyw i owoców, czyli surówki; sałatki i warzywa gotowane, oraz sosy; desery; wypieki domowe. Są to już ostatnie rodzaje potraw, które zawiera poradnik kulinarny Pani Zofii Wieczorek-Chełmińskiej: "Nowoczesna dietetyczna książka kucharska".



    Pomarańczowa galaretka deser. Zdjęcie stockowe autorstwa Pixmac.pl

    Poradnik kulinarny Pani Zofii Wieczorek-Chełmińskiej podpowiada nam przepisy kulinarne przyrządzenia, aż 10 różnych galaretek jako desery. Wśród nich jest także propozycja przyrządzenia galaretki z pomarańczy.


    1. Potrawy z warzyw i owoców dostarczają naszym organizmom minerałów, witamin,błonnika, cukrów i wielu innych wartościowych substancji. 
       
    2. Są trzy rodzaje takich potraw: surówki; sałatki; warzywa gotowane.

    3. Surówki są sporządzane z warzyw i owoców surowych. Najzdrowsze i najsmaczniejsze są surówki sporządzane z aktualnie dostępnych warzyw i owoców swieżych. 1/ 
       
    4. Sałatki są to zimne potrawy sporządzane z warzyw gotowanych, czasami z dodatkiem warzyw surowych i niektórych owoców (najczęściej jabłek). Czasem do sałatek dodaje się produkty zwierzęce: mieso, ryby, ser. Niektóre sałatki zawierają także majonez, albo olej słonecznikowy lub sojowy.2/
       
    5. Warzywa gotowane mogą być daniem samodzielnym lub dodatkiem do drugiego dania obiadu. Jako warzywa gotowane mogą być podawane pojedyncze warzywa (buraczki, marchew, salata) lub kilka warzyw razem.3/ 
       
    6. Sosy decydują o smaku oraz wartości szczególnie II dań obiadowych oraz sałatek. Ze względu na sposób zastosowania dzielimy je :na sosy zimne (do surówek, sałatek), na gorące (do II dań obiadowych) i do potraw słodkich.4/

    7. Desery uzupełniają posiłek podstawowy. Są one sporządzane z różnych produktów: warzyw, owoców, różnych kasz i mąk; mleka; jajek; serów, oraz kiełków i zarodków zbóż a także otręb.5/
       
    8. Desery chętnie jadamy bo są smacznie,dostarczają wartościowych skladników i dodają nam energii.5/
       
    9. Wypieki domowe to przede wszystkim różne ciasta i ciastka. Są one atrakcyjne przede wszystkim ze względów smakowych, dlatego chętnie je spożywamy w okresie świąt i uroczystości rodzinnych. Wypieki domowe dostarczają nam dużo tłuszczów i weglowodanów, dlatego trzeba je spożywać z pewnym umiarem. 6/ 
       
    10. Poradnik kulinarny Pani Zofii Wieczorek-Chełmińskiej: "Nowoczesna dietetyczna książka kucharska" podpowiada nam jak przygotowywać wypieki domowe dla osób chorych.


To już po raz ostatni przedstawiam Państwu pierwszą stronę okładki książki Pani Zofii Wieczorek-Chełmińskiej: „Nowoczesna dietetyczna książka kucharska”.7/

Poradnik kulinarny Pani Zofii Wieczorek-Chełmińskiej zawiera wiele ważnych informacji bardzo przydatnych przy przyrządzaniu potraw według według przedstawionych nim diet diet. Książkę wydało w 2014roku Wydawnictwo Lekarskie PZWL. (W mojej książce mam informację (cytuję):Wydanie II – 3 dodruk).7/
Poniżej przedstawiam Państwu niektóre potrawy z ostatniej części rozdziałów i podrozdziałów tej książki:
Potrawy z warzyw i owoców” [„Uwagi ogólne”; ”Obróbka wstępna”; „Obróbka termiczna” („Zalecenia przy gotowaniu warzyw”); „Surówki”; „Sałatki” „Warzywa gotowane”; „Przepisy szczegółowe”:

 „Surówki” (26 przepisów):Sałata zielona z bananami”; „Sałata zielona z kefirem”; „(...) „Surówka z cykorii i marchwi”; „Surówka z dyni”; „Surówka z endywii”; (...) „Surówka z marchwi i selera; (...) ; „Ćwikła z jabłkiem”; 
 
Sałatki" (27 przepisów): „ Sałatka z botwiny”: „Sałatka z cukinii z pomidorami”; Sałatka z cykorii i szynki”; (...) „Sałatka ziemniaczana z salsefią”; „Sałatka ziemniaczano-selerowa”; „Sałatka ziemniaczana z zieloną sałatą”;

Warzywa gotowane” (44 przepisy): „Botwina à la szpinak”; „Botwina z wody”; „Budyń z marchwi”; „Bulwy (słodkie ziemniaki) z wody”; „”Buraki”; „Cykoria duszona”; „Cykoria z wody z bułeczką”; „Dynia z pomidorami”; (...) „Purée ziemniaczano-selerowe”; „Purée ziemniaczane zielone”; „Selery naciowe duszone”; „Selery naciowe z wody”; „(...) „Ziemniaki duszone z warzywami”]; 
 
Sosy” [„Uwagi ogólne”; „przepisy szczegółowe”:
Sosy zimne”(12 przepisów): „Majonez na mleku w proszku”; „Majonez na serku homogenizowanym”; „Sos jogurtowy”; „Sos z łobody ogrodowej”; „Sos majonezowy”; (...)„Sos vinaigrette na ziołach (na sposób francuski)”; „Sos biały”; 
 
Sosy gorące”(23 przepisy): „Sos beszamelowy z mlekiem”; „Sos beszamelowy na wywarze z warzyw”; (...„Sos ziołowy”; „Sos ziemniaczano-pietruszkowy”; „Sos ziemniaczano-ziołowy”; „Sos ziemniaczano-warzywny”];
Sosy do potraw słodkich”(10 przepisów): „Sos z czarnych jagód lub jeżyn”; (...) „Sos waniliowy”; „Sos waniliowo-owocowy”; „Sos z żurawin lub borówek – brusznic”];

Desery”(51 przepisów) (od stron 565 do 598   8/)
[„Uwagi ogólne”; „Przepisy szczegółowe”: „Budyń z bułki i jabłek”; „(...); „Galaretka karmelowa”; „Galaretka kawowa”; „Galaretka z pomarańczy”; „Galaretka cytrynowa”; „Galaretka z kefiru”; „Galaretka z kefiru wzbogacona serkiem homogenizowanym”; „Galaretka ze słodkiego mleka”; „Galaretka owocowa z twarogiem”; „Galaretka porzeczkowa”; „Galaretka wielobarwna”; „Galaretka z żurawin” „Jabłka w kremie waniliowym”; (...);„Kompot z truskawek”; „Krem cytrynowy”; „Krem pomarańczowy”; (...) „Mus z jabłek i dyni”; „Mus z kaszy manny z cytryną”; „Mus morelowy”; „Omlet z białek z jabłkami”; (...) „Suflet z dżemu lub marmolady”; „Suflet z jabłek”];

Wypieki domowe”(31 przepisów) [„Uwagi ogólne”; Przepisy szczegółowe”; „Andrut z płatkami owsianymi”; „Babka parzona”; (...); „Bułki słodkie”; „Ciasto drożdżowe”; „Wafle z masą kaimakową”; „Sernik na białkach”; „Tarta z jabłkami”; „Tarta serowa”; Torcik z jabłkami”; „Tort jabłkowy na waflach”]}



      /Następny post opublikuję prawdopodobnie w piątek 19 czerwca lub w sobotę 20 czerwca 2015/
  1. Objaśnienia:
    1/ Na podstawie strony 218 książki( Pracy zbiorowej): "Kuchnia warszawska".`Wydawnictwo Przemysłu Lekkiego i Spożywczego; Wydanie III; Warszawa 1966r.
2/ Na podstawie strony 471 książki Pani Zofii Wieczorek- Chełmińskiej: "Nowoczesna dietetyczna książka kucharska oraz stron 133/134 książki Pracy zbiorowej: "Kuchnia warszawska".
3/ Na podstawie strony 471 książki Pani Zofii Wieczorek- Chełmińskiej.
4/ Na podstawie strony 535 książki Pani Zofii Wieczorek- Chełmińskiej.
5/ Opracowane na podstawie strony 566 książki Pani Zofii Wieczorek-Chełmińskiej.
6/ Opracowane na podstawie strony 600 książki Pani Zofii Wieczorek-Chełmińskiej.
7/ Więcej informacji na temat Autorki książki, oraz na temat informacji zawartych w przepisach znajduje się w poście `zamieszczonym dnia 30 maja 2015.
8/ Podaję te informacje ponieważ brak jest zaznaczenia tematu: Desery w spisie treści książki pani Zofii Wieczorek-Chełmińskiej.
    Pozdrawiam:
    Ryszard Roszkowski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz