- Potrawy z warzyw i owoców, czyli surówki; sałatki i warzywa gotowane, oraz sosy; desery; wypieki domowe. Są to już ostatnie rodzaje potraw, które zawiera poradnik kulinarny Pani Zofii Wieczorek-Chełmińskiej: "Nowoczesna dietetyczna książka kucharska".
Pomarańczowa galaretka deser. Zdjęcie stockowe autorstwa Pixmac.plPoradnik kulinarny Pani Zofii Wieczorek-Chełmińskiej podpowiada nam przepisy kulinarne przyrządzenia, aż 10 różnych galaretek jako desery. Wśród nich jest także propozycja przyrządzenia galaretki z pomarańczy.- Potrawy z warzyw i owoców dostarczają naszym organizmom minerałów, witamin,błonnika, cukrów i wielu innych wartościowych substancji.
- Są trzy rodzaje takich potraw: surówki; sałatki; warzywa gotowane.
- Surówki są sporządzane z warzyw i owoców surowych. Najzdrowsze i najsmaczniejsze są surówki sporządzane z aktualnie dostępnych warzyw i owoców swieżych. 1/
- Sałatki są to zimne potrawy sporządzane z warzyw gotowanych, czasami z dodatkiem warzyw surowych i niektórych owoców (najczęściej jabłek). Czasem do sałatek dodaje się produkty zwierzęce: mieso, ryby, ser. Niektóre sałatki zawierają także majonez, albo olej słonecznikowy lub sojowy.2/
- Warzywa gotowane mogą być daniem samodzielnym lub dodatkiem do drugiego dania obiadu. Jako warzywa gotowane mogą być podawane pojedyncze warzywa (buraczki, marchew, salata) lub kilka warzyw razem.3/
- Sosy decydują o smaku oraz wartości szczególnie II dań obiadowych oraz sałatek. Ze względu na sposób zastosowania dzielimy je :na sosy zimne (do surówek, sałatek), na gorące (do II dań obiadowych) i do potraw słodkich.4/
- Desery uzupełniają posiłek podstawowy. Są one sporządzane z różnych produktów: warzyw, owoców, różnych kasz i mąk; mleka; jajek; serów, oraz kiełków i zarodków zbóż a także otręb.5/
- Desery chętnie jadamy bo są smacznie,dostarczają wartościowych skladników i dodają nam energii.5/
- Wypieki domowe to przede wszystkim różne ciasta i ciastka. Są one atrakcyjne przede wszystkim ze względów smakowych, dlatego chętnie je spożywamy w okresie świąt i uroczystości rodzinnych. Wypieki domowe dostarczają nam dużo tłuszczów i weglowodanów, dlatego trzeba je spożywać z pewnym umiarem. 6/
- Poradnik kulinarny Pani Zofii Wieczorek-Chełmińskiej: "Nowoczesna dietetyczna książka kucharska" podpowiada nam jak przygotowywać wypieki domowe dla osób chorych.
....wypieki
domowe
Witam,
To
już po raz ostatni przedstawiam Państwu pierwszą stronę okładki
książki Pani Zofii Wieczorek-Chełmińskiej: „Nowoczesna
dietetyczna książka kucharska”.7/
Poradnik
kulinarny Pani Zofii Wieczorek-Chełmińskiej zawiera wiele
ważnych
informacji bardzo przydatnych
przy przyrządzaniu potraw według według
przedstawionych nim diet
diet. Książkę wydało w 2014roku
Wydawnictwo Lekarskie PZWL. (W mojej książce mam informację
(cytuję):Wydanie II – 3 dodruk).7/
Poniżej
przedstawiam Państwu niektóre potrawy z ostatniej części
rozdziałów i podrozdziałów tej książki:
„Potrawy
z warzyw i owoców” [„Uwagi ogólne”; ”Obróbka wstępna”;
„Obróbka termiczna” („Zalecenia przy gotowaniu warzyw”);
„Surówki”; „Sałatki”
„Warzywa gotowane”; „Przepisy szczegółowe”:
„Surówki” (26 przepisów): „Sałata zielona z bananami”; „Sałata zielona z kefirem”; „(...) „Surówka z cykorii i marchwi”; „Surówka z dyni”; „Surówka z endywii”; (...) „Surówka z marchwi i selera; (...) ; „Ćwikła z jabłkiem”;
„Surówki” (26 przepisów): „Sałata zielona z bananami”; „Sałata zielona z kefirem”; „(...) „Surówka z cykorii i marchwi”; „Surówka z dyni”; „Surówka z endywii”; (...) „Surówka z marchwi i selera; (...) ; „Ćwikła z jabłkiem”;
„Sałatki"
(27 przepisów): „ Sałatka z botwiny”: „Sałatka z
cukinii z pomidorami”; Sałatka z cykorii i szynki”; (...)
„Sałatka ziemniaczana z salsefią”; „Sałatka
ziemniaczano-selerowa”; „Sałatka ziemniaczana z zieloną
sałatą”;
„Warzywa
gotowane” (44 przepisy): „Botwina à la szpinak”; „Botwina
z wody”; „Budyń z marchwi”; „Bulwy (słodkie ziemniaki) z
wody”; „”Buraki”; „Cykoria duszona”; „Cykoria z wody z
bułeczką”; „Dynia z pomidorami”; (...) „Purée
ziemniaczano-selerowe”; „Purée ziemniaczane zielone”; „Selery
naciowe duszone”; „Selery naciowe z wody”; „(...) „Ziemniaki
duszone z warzywami”];
„Sosy”
[„Uwagi ogólne”; „przepisy szczegółowe”:
„Sosy
zimne”(12 przepisów): „Majonez na mleku w proszku”;
„Majonez na serku homogenizowanym”; „Sos jogurtowy”; „Sos z
łobody ogrodowej”; „Sos majonezowy”; (...)„Sos vinaigrette
na ziołach (na sposób francuski)”; „Sos biały”;
„Sosy
gorące”(23 przepisy): „Sos beszamelowy z mlekiem”;
„Sos beszamelowy na wywarze z warzyw”; (...„Sos ziołowy”;
„Sos ziemniaczano-pietruszkowy”; „Sos ziemniaczano-ziołowy”;
„Sos ziemniaczano-warzywny”];
„Sosy
do potraw słodkich”(10 przepisów): „Sos z czarnych
jagód lub jeżyn”; (...) „Sos waniliowy”; „Sos
waniliowo-owocowy”; „Sos z żurawin lub borówek – brusznic”];
„Desery”(51
przepisów) (od stron 565 do 598 8/)
[„Uwagi ogólne”; „Przepisy szczegółowe”: „Budyń z bułki i jabłek”; „(...); „Galaretka karmelowa”; „Galaretka kawowa”; „Galaretka z pomarańczy”; „Galaretka cytrynowa”; „Galaretka z kefiru”; „Galaretka z kefiru wzbogacona serkiem homogenizowanym”; „Galaretka ze słodkiego mleka”; „Galaretka owocowa z twarogiem”; „Galaretka porzeczkowa”; „Galaretka wielobarwna”; „Galaretka z żurawin” „Jabłka w kremie waniliowym”; (...);„Kompot z truskawek”; „Krem cytrynowy”; „Krem pomarańczowy”; (...) „Mus z jabłek i dyni”; „Mus z kaszy manny z cytryną”; „Mus morelowy”; „Omlet z białek z jabłkami”; (...) „Suflet z dżemu lub marmolady”; „Suflet z jabłek”];
[„Uwagi ogólne”; „Przepisy szczegółowe”: „Budyń z bułki i jabłek”; „(...); „Galaretka karmelowa”; „Galaretka kawowa”; „Galaretka z pomarańczy”; „Galaretka cytrynowa”; „Galaretka z kefiru”; „Galaretka z kefiru wzbogacona serkiem homogenizowanym”; „Galaretka ze słodkiego mleka”; „Galaretka owocowa z twarogiem”; „Galaretka porzeczkowa”; „Galaretka wielobarwna”; „Galaretka z żurawin” „Jabłka w kremie waniliowym”; (...);„Kompot z truskawek”; „Krem cytrynowy”; „Krem pomarańczowy”; (...) „Mus z jabłek i dyni”; „Mus z kaszy manny z cytryną”; „Mus morelowy”; „Omlet z białek z jabłkami”; (...) „Suflet z dżemu lub marmolady”; „Suflet z jabłek”];
„Wypieki
domowe”(31 przepisów) [„Uwagi ogólne”;
Przepisy szczegółowe”; „Andrut z płatkami owsianymi”; „Babka
parzona”; (...); „Bułki słodkie”; „Ciasto drożdżowe”;
„Wafle z masą kaimakową”; „Sernik na białkach”; „Tarta z
jabłkami”; „Tarta serowa”; Torcik z jabłkami”; „Tort
jabłkowy na waflach”]}
- Objaśnienia:1/ Na podstawie strony 218 książki( Pracy zbiorowej): "Kuchnia warszawska".`Wydawnictwo Przemysłu Lekkiego i Spożywczego; Wydanie III; Warszawa 1966r.
/Następny
post opublikuję prawdopodobnie w piątek 19 czerwca lub w sobotę
20 czerwca 2015/
2/
Na
podstawie strony 471 książki Pani Zofii Wieczorek- Chełmińskiej:
"Nowoczesna
dietetyczna książka kucharska
oraz stron 133/134 książki Pracy zbiorowej: "Kuchnia
warszawska".
3/
Na
podstawie strony 471 książki Pani Zofii Wieczorek- Chełmińskiej.
4/
Na
podstawie strony 535 książki
Pani Zofii Wieczorek- Chełmińskiej.
5/
Opracowane
na podstawie strony 566 książki Pani
Zofii Wieczorek-Chełmińskiej.
6/
Opracowane
na podstawie strony 600
książki Pani
Zofii Wieczorek-Chełmińskiej.
7/
Więcej
informacji na temat Autorki książki, oraz na temat informacji
zawartych w przepisach znajduje się w poście `zamieszczonym
dnia 30 maja 2015.
8/ Podaję te informacje ponieważ brak jest zaznaczenia tematu: Desery w spisie treści książki pani Zofii Wieczorek-Chełmińskiej.
8/ Podaję te informacje ponieważ brak jest zaznaczenia tematu: Desery w spisie treści książki pani Zofii Wieczorek-Chełmińskiej.
Pozdrawiam:
Ryszard
Roszkowski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz