piątek, 5 czerwca 2015

****..przystawki; zupy; dodatki do zup; potrawy mięsne z ...


..cielęciny, wołowiny, dziczyzny, drobiu, królików i ryb.

Witam,
 1. Kolejne elementy posiłków: przystawki; zupy; dodatki do zup i dania mięsne. Przyrządzanie tych posiłków ułatwi Państwu poradnik kulinarny Pani Zofii Wieczorek-Chełmińskiej: "Nowoczesna dietetyczna książka kucharska".




Miska płatków owsianych z jagodami(i z truskawkami). Zdjęcie stockowe autorstwa pixmac.pl



Według Pani Zofii Wieczorek-Chełmińskiej płatki owsiane  nadają się do przyrządzania kleików dla osób chorych.1/ (Przecież jest to poradnik kulinarny przede wszystkim z potrawami dietetycznymi.) Moim zdaniem   do owsianki dla osób zdrowych można dodać aktualnie dostępne  świeże owoce: jagody, truskawki i inne. Taką zupę mogą także zjeść osoby chore,  którym zezwoli na to leczący ich lekarz. Dzięki tym owocom jedzący zupę dostarczą swoim  organizmom  wartościowych składników pokarmowych: witamin i minerałów.


 1.1. Poprzednio wspomniałem, że zdrowe odżywianie polega na dostarczeniu naszym organizmom niezbędnych składników: minerałów, białek, witamin, tłuszczów, błonnika i innych.

 1.2. W tym poście chcę omówić krótko: przystawki; zupy; dodatki do zup oraz potrawy mięsne.

 1.3. Oprę się na książce Pani Zofii Wieczorek-Chełmińskiej: "Nowoczesna dietetyczna książka kucharska". Jest prawdziwy poradnik kulinarny. Dzięki niemu łatwiejsze jest zdrowe odżywianie nie tylko osób chorych, ale także zdrowych.

 1.4. Co to jest  przystawka ? Jest to niewielki posiłek podawany przed daniem głównym w trakcie jakiejś uroczystości (uroczysty obiad lub kolacja)lub w czasie święta.2/

 1.5. Przystawka może być gorąca lub zimna. 2/

 1.6. A przystawki zimne to mogą być na przykład: mięsa lub ryby w galarecie; pasztety; kanapki z pastą  oraz surówki i sałatki. 2/

 1.7. "Przystawki gorące to warzywa nadziewane mięsem, mięsa i ryby pieczone w alufolii i duszone, zapiekanki sporządzane w sposób dietetyczny." 3/

 1.8. Zupa jest zawsze ważnym elementem (czasem jedynym), któregoś z głównych posiłków: śniadania, kolacji lub obiadu.4/

 1.9.  "Zupy pobudzają łaknienie, dostarczają składników pokarmowych, są źródłem płynów dla organizmu oraz urozmaicają posiłki. W skład większości zup wchodzą: wywar, główny składnik (od którego pochodzi nazwa zupy) podprawa, oraz przyprawy i zielenina." 5/

 1.10. Dodatki do zup zagęszczają zupę. Dzięki nim zupa dostarcza naszemu organizmowi więcej energii i składników pokarmowych( na przykład: minerałów, witamin, błonnika). Dzięki zupie jest to rzeczywiście zdrowe odżywianie. W formie dodatków można wykorzystać  na przykład: kasze ( mannę lub krakowską); grzanki z pieczywa półcukierniczego lub zwykłej bułki; ziemniaki; chleb pszenny; kluski z twarogu i kaszy manny. 6/

 1.11. A potrawy mięsne  to potrawy z cielęciny; wołowiny (chudej), królików; dziczyzny; drobiu oraz ryb.7/

 1.12. Potrawy z mięsa też wspierają zdrowe odżywianie, ponieważ mięso  dostarcza nam przede wszystkim białko, składniki mineralne i niewielkie ilości witamin.7/

 1.13. Więcej informacji na temat wspomnianych wyżej pokarmów dostarczy Państwu poradnik kulinarny Pani Zofii Wieczorek-Chełmińskiej: "Nowoczesna dietetyczna książka kucharska.

Pierwsza strona okładki książki Pani  Zofii Wieczorek-Chełmińskiej: „Nowoczesna dietetyczna książka kucharska”.8/
 Książka  Pani Zofii  Wieczorek-Chełmińskiej jest to właściwie poradnik kulinarny. Zawiera wiele  ważnych informacji bardzo przydatnych przy przyrządzaniu potraw według tych diet. Książkę wydało w  2014roku Wydawnictwo Lekarskie PZWL. (W mojej książce mam informację (cytuję):Wydanie II – 3 dodruk). 8/

Poniżej przedstawiam Państwu tylko niektóre nazwy potraw z czwartej części  rozdziałów  i podrozdziałów tej książki:


 „Przystawki” (16 przepisów kulinarnych) [„Uwagi ogólne”; „Przepisy szczegółowe”: „Auszpik cielęcy”; (...)  „Ryba w galarecie”; „Sałatka ziemniaczano-warzywna”; „Sałatka z selera z rybą” „Ziemniaki nadziewane serem”];

 „Zupy” (51 przepisów)[„Uwagi ogólne”; „Przygotowanie wywaru z warzyw”; „Przygotowanie wywaru z owoców”; „Przygotowanie zup mlecznych”; „Przygotowanie głównego składnika zupy”; „Podprawianie zup dietetycznych”; „Przyprawianie zup”; Przepisy szczegółowe”: „Żur kiszony tzw. zakwas”; „Kwas burakowy”; „Barszcz z buraków czysty”; „Barszcz z buraków zabielany”; „Barszcz z boćwiną”;(...) „Kleik z płatków owsianych na wodzie”; „Kleik z płatków owsianych na wywarze z warzyw”;(...)„Zupa ziemniaczana „Julienne”; „Zupa ziemniaczana tzw. zalewajka”;(...)];

„Dodatki do zup”  (14 przepisów)[„Uwagi ogólne”; „Przepisy szczegółowe”: „Biszkopt na białkach”; „Bułka lub chleb pszenny”;(...) „Kluski z kaszy manny”; „Kostka z kaszy manny”; „Lane ciasto na białkach”; „Makaron „nitki””; „Makaron na białkach”; „Ryż”; „Ziemniaki”];

„Potrawy z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu i ryb” [„Uwagi ogólne”; „Obróbka wstępna mięsa” ; „Obróbka termiczna”; „Przepisy szczegółowe” ;

[Potrawy z mięsa ”(47 przepisów): „Bitki cielęce w jarzynach”; „Bitki cielęce w pomidorach”; (...) ; „Polędwica wołowa duszona z jabłkami”; „Potrawka cielęca w naturalnym sosie”; (...)„Wołowina gotowana”; „Zrazy bite duszone z pomidorami”; „Zrazy bite nadziewane surowymi warzywami”; „Zrazy duszone z mięsa mielonego”; „Zrazy cielęce”; „Zrazy mielone duszone z warzywami”];

 „Potrawy z drobiu, królików i dziczyzny:  (37przepisów): „Bażant pieczony”; „Bażant w sosie porzeczkowym”; „Budyń z drobiu”; „Budyń z kurczaka”;  „Budyń z wątróbki drobiowej”; „Comber z królika pieczony”; „Comber z sarny”; „Indyk pieczony”; ; „Kotlety siekane z sarny”; (...);

„Potrawy z ryb” (35 przepisów): „Budyń z ryb surowych”; „Dorsz z ziemniakami”;  (...) „Ryba w potrawce”; „Ryba pieczona z ryżem”;  „Szczupak nadziewany po żydowsku”; „Szczupak z wody”];



/Następny post opublikuję prawdopodobnie w środę 10 czerwca lub w czwartek 11czerwca 2015/

 2. Objaśnienia:
1/  Na podstawie stron 223 i 224 książki Pani Anny Wieczorek-Chełmińskiej: "Nowoczesna dietetyczna książka kucharska".
    2/  Opracowałem na podstawie informacji ze strony 196 książki     Pani Anny Wieczorek-Chełmińskiej.
    3/  Cytat ze strony 196 książki Pani Anny Wieczorek-    Chełmińskiej.
    4/   Opracowałem na podstawie informacji ze strony 211 książki     Pani Anny Wieczorek-Chełmińskiej.
    5/ Cytowane ze strony 211 książki Pani Anny Wieczorek-      Chełmińskiej.
     6/ Opracowane na podstawie strony 251 książki Pani Anny     Wieczorek-Chełmińskiej.
    7/  Opracowane na podstawie strony 263 książki Pani Anny     Wieczorek-Chełmińskiej.
    8/  Więcej informacji na temat  Autorki książki, oraz na temat     informacji zawartych w przepisach znajduje się w poprzednim     poście z dnia 30 maja 2015.
Pozdrawiam:
Ryszard Roszkowski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz