..cielęciny,
wołowiny, dziczyzny, drobiu, królików i ryb.
1. Kolejne elementy posiłków: przystawki; zupy; dodatki do zup i dania mięsne. Przyrządzanie tych posiłków ułatwi Państwu poradnik kulinarny Pani Zofii Wieczorek-Chełmińskiej: "Nowoczesna dietetyczna książka kucharska".
Według Pani Zofii Wieczorek-Chełmińskiej płatki owsiane nadają się do przyrządzania kleików dla osób chorych.1/ (Przecież jest to poradnik kulinarny przede wszystkim z potrawami dietetycznymi.) Moim zdaniem do owsianki dla osób zdrowych można dodać aktualnie dostępne świeże owoce: jagody, truskawki i inne. Taką zupę mogą także zjeść osoby chore, którym zezwoli na to leczący ich lekarz. Dzięki tym owocom jedzący zupę dostarczą swoim organizmom wartościowych składników pokarmowych: witamin i minerałów.
1.1. Poprzednio wspomniałem, że zdrowe odżywianie polega na dostarczeniu naszym organizmom niezbędnych składników: minerałów, białek, witamin, tłuszczów, błonnika i innych.
1.2. W tym poście chcę omówić krótko: przystawki; zupy; dodatki do zup oraz potrawy mięsne.
1.3. Oprę się na książce Pani Zofii Wieczorek-Chełmińskiej: "Nowoczesna dietetyczna książka kucharska". Jest prawdziwy poradnik kulinarny. Dzięki niemu łatwiejsze jest zdrowe odżywianie nie tylko osób chorych, ale także zdrowych.
1.4. Co to jest przystawka ? Jest to niewielki posiłek podawany przed daniem głównym w trakcie jakiejś uroczystości (uroczysty obiad lub kolacja)lub w czasie święta.2/
1.5. Przystawka może być gorąca lub zimna. 2/
1.6. A przystawki zimne to mogą być na przykład: mięsa lub ryby w galarecie; pasztety; kanapki z pastą oraz surówki i sałatki. 2/
1.7. "Przystawki gorące to warzywa nadziewane mięsem, mięsa i ryby pieczone w alufolii i duszone, zapiekanki sporządzane w sposób dietetyczny." 3/
1.8. Zupa jest zawsze ważnym elementem (czasem jedynym), któregoś z głównych posiłków: śniadania, kolacji lub obiadu.4/
1.9. "Zupy pobudzają łaknienie, dostarczają składników pokarmowych, są źródłem płynów dla organizmu oraz urozmaicają posiłki. W skład większości zup wchodzą: wywar, główny składnik (od którego pochodzi nazwa zupy) podprawa, oraz przyprawy i zielenina." 5/
1.10. Dodatki do zup zagęszczają zupę. Dzięki nim zupa dostarcza naszemu organizmowi więcej energii i składników pokarmowych( na przykład: minerałów, witamin, błonnika). Dzięki zupie jest to rzeczywiście zdrowe odżywianie. W formie dodatków można wykorzystać na przykład: kasze ( mannę lub krakowską); grzanki z pieczywa półcukierniczego lub zwykłej bułki; ziemniaki; chleb pszenny; kluski z twarogu i kaszy manny. 6/
1.11. A potrawy mięsne to potrawy z cielęciny; wołowiny (chudej), królików; dziczyzny; drobiu oraz ryb.7/
1.12. Potrawy z mięsa też wspierają zdrowe odżywianie, ponieważ mięso dostarcza nam przede wszystkim białko, składniki mineralne i niewielkie ilości witamin.7/
1.13. Więcej informacji na temat wspomnianych wyżej pokarmów dostarczy Państwu poradnik kulinarny Pani Zofii Wieczorek-Chełmińskiej: "Nowoczesna dietetyczna książka kucharska.
Książka Pani Zofii Wieczorek-Chełmińskiej jest to właściwie poradnik kulinarny. Zawiera wiele ważnych informacji bardzo przydatnych przy przyrządzaniu potraw według tych diet. Książkę wydało w 2014roku Wydawnictwo Lekarskie PZWL. (W mojej książce mam informację (cytuję):Wydanie II – 3 dodruk). 8/
Poniżej przedstawiam Państwu tylko niektóre nazwy potraw z czwartej części rozdziałów i podrozdziałów tej książki:
„Przystawki” (16 przepisów kulinarnych) [„Uwagi ogólne”; „Przepisy szczegółowe”: „Auszpik cielęcy”; (...) „Ryba w galarecie”; „Sałatka ziemniaczano-warzywna”; „Sałatka z selera z rybą” „Ziemniaki nadziewane serem”];
„Zupy” (51 przepisów)[„Uwagi ogólne”; „Przygotowanie wywaru z warzyw”; „Przygotowanie wywaru z owoców”; „Przygotowanie zup mlecznych”; „Przygotowanie głównego składnika zupy”; „Podprawianie zup dietetycznych”; „Przyprawianie zup”; Przepisy szczegółowe”: „Żur kiszony tzw. zakwas”; „Kwas burakowy”; „Barszcz z buraków czysty”; „Barszcz z buraków zabielany”; „Barszcz z boćwiną”;(...) „Kleik z płatków owsianych na wodzie”; „Kleik z płatków owsianych na wywarze z warzyw”;(...)„Zupa ziemniaczana „Julienne”; „Zupa ziemniaczana tzw. zalewajka”;(...)];
„Dodatki do zup” (14 przepisów)[„Uwagi ogólne”; „Przepisy szczegółowe”: „Biszkopt na białkach”; „Bułka lub chleb pszenny”;(...) „Kluski z kaszy manny”; „Kostka z kaszy manny”; „Lane ciasto na białkach”; „Makaron „nitki””; „Makaron na białkach”; „Ryż”; „Ziemniaki”];
„Potrawy z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu i ryb” [„Uwagi ogólne”; „Obróbka wstępna mięsa” ; „Obróbka termiczna”; „Przepisy szczegółowe” ;
[Potrawy z mięsa ”(47 przepisów): „Bitki cielęce w jarzynach”; „Bitki cielęce w pomidorach”; (...) ; „Polędwica wołowa duszona z jabłkami”; „Potrawka cielęca w naturalnym sosie”; (...)„Wołowina gotowana”; „Zrazy bite duszone z pomidorami”; „Zrazy bite nadziewane surowymi warzywami”; „Zrazy duszone z mięsa mielonego”; „Zrazy cielęce”; „Zrazy mielone duszone z warzywami”];
„Potrawy z drobiu, królików i dziczyzny: (37przepisów): „Bażant pieczony”; „Bażant w sosie porzeczkowym”; „Budyń z drobiu”; „Budyń z kurczaka”; „Budyń z wątróbki drobiowej”; „Comber z królika pieczony”; „Comber z sarny”; „Indyk pieczony”; ; „Kotlety siekane z sarny”; (...);
„Potrawy z ryb” (35 przepisów): „Budyń z ryb surowych”; „Dorsz z ziemniakami”; (...) „Ryba w potrawce”; „Ryba pieczona z ryżem”; „Szczupak nadziewany po żydowsku”; „Szczupak z wody”];
/Następny post opublikuję prawdopodobnie w środę 10 czerwca lub w czwartek 11czerwca 2015/
2. Objaśnienia:
1/ Na podstawie stron 223 i 224 książki Pani Anny Wieczorek-Chełmińskiej: "Nowoczesna dietetyczna książka kucharska".
2/ Opracowałem na podstawie informacji ze strony 196 książki Pani Anny Wieczorek-Chełmińskiej.
3/ Cytat ze strony 196 książki Pani Anny Wieczorek- Chełmińskiej.
4/ Opracowałem na podstawie informacji ze strony 211 książki Pani Anny Wieczorek-Chełmińskiej.
5/ Cytowane ze strony 211 książki Pani Anny Wieczorek- Chełmińskiej.
6/ Opracowane na podstawie strony 251 książki Pani Anny Wieczorek-Chełmińskiej.
7/ Opracowane na podstawie strony 263 książki Pani Anny Wieczorek-Chełmińskiej.
8/ Więcej informacji na temat Autorki książki, oraz na temat informacji zawartych w przepisach znajduje się w poprzednim poście z dnia 30 maja 2015.
Pozdrawiam:
Ryszard Roszkowski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz