piątek, 10 lipca 2015

**.. przedłużenie młodości, ładowanie zdrowej energii i ...

...dążenie do szczęścia
    Witam,
  1. Co po usunięciu toksyn i poprawieniu trawienia? Książka kucharska Państwa Karoliny i Macieja Szaciłło: "Karolina odNowa" zawiera trzy dalsze ważne rozdziały dotyczące poszukiwania eleksiru młodości; ładowania zdrowej energii i poszukiwania szczęścia. 1/
    Orzechy włoskie. Zdjęcie stockowe autorstwa pixmac.pl

    Orzechy włoskie są bardzo cenne, ponieważ zawierają bardzo wiele wartościowych składników przydatnych dla naszego mózgu.
    Książka kucharska: „Karolina odNowa” w „Rozdziale 4 Ładujemy akumulatory” ma jeden z podrozdziałów zatytułowany: „Ziarna, pestki, orzechy”. Te tytułowe pokarmy są kolejnym (po węglowodanach złożonych) źródłem dostawy dla naszego organizmu potrzebnych mu minerałów, witamin, białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zażywanie przez nas orzechów, pestek, nasion umożliwia nam więc ładowanie zdrowej energii.


    1. W poprzednim poście wspomniałem. że po usunięciu toksyn z organizmu i poprawieniu trawienia następne cele to przedłużenie młodości; ładowanie zdrowej energii i dążenie do szczęścia.

    2. Żółte czerwone, fioletowe (zawierają kartenoidy) i zielonolistne (zawierają chlorofil)warzywa i owoce zwiększają witalność naszego organizmu i dlatego wspomagają nam przedłużenie młodości. Autorzy książki wśród pokarmów przedłużających młodość wymieniają także: awokado; marchew; skrzyp; trawy zbóż i pokrzywę.1/ 
       
    3. Przedłużenie młodości wspierają również takie działania jak: kąpiele w rozpuszczonym w wodzie odwarze ze skrzypu, gimnastyka (joga )twarzy oraz stosowanie mudr (leczniczych gestów dłoni).

    4. Często zdarza się nam uczucie braku energii i ochoty do działania. Dlatego musimy spożywać pokarmy, które umożliwiają nam ładowanie zdrowej energii.1/ 
       
    5. Według Pani Karoliny "czysta", czyli zdrowa energia umożliwia jej: "...być jednocześnie, spokojną, skoncentrowaną i mieć siłę do działania."2/
       
    6. Takiej energii nie dostarczą nam ani kawa, ani napoje energetyzujące.1/ 
       
    7. Poza wspomnianymi wyżej węglowodanami złożonymi, orzechami, pestkami i ziarnami przy pozyskiwaniu zdrowej energii pomaga także spożywanie roślin strączkowych, oraz warzyw, owoców i kiełków.

    8. Ładowanie zdrowej energii wspomagają także prawidłowe oddychanie oraz ćwiczenia fizyczne.1/

    9. Każdy z nas ma zakodowane dążenie do szczęścia.
      Oczywiście każdy z nas ma inne własne pojęcie szczęścia.

    10. Zdrowe dążenie do szczęścia to jedzenie słodkich owoców zawierających tryptofan, magnez, witaminy i minerały i inne potrzebne nam składniki. Wszystkie one działają antystresowo.1/

    11. Nasze dążenie do szczęścia wspiera także: naturalny spokojny oddech, medytacja, ćwiczenia jogiczne oraz zdrowe poczucie własnej wartości.1/

    12. Więcej informacji na ten temat zawiera Książka kucharska Państwa Karoliny i Macieja Szaciłło: "Karolina odnowa"


    Jest to pierwsza strona okładki książki Państwa Karoliny i Macieja Szaciłło: „Karolina odNowa”. Podtytuł na okładce: „69 przepisów na młodość.” Książkę wydało w 2015 roku Wydawnictwo Książkowe: „Agora S.A”. Ta książka kucharska zawiera liczne kolorowe fotografie proponowanych przez Autorów potraw. 
     
    W wymienionych niżej podrozdzialikach zatytułowanych: „Warto wiedzieć” znajdziecie Państwo między innymi wiele wyjaśnień na przykład na temat: diety zdrowych stulatków; tofu (sera sojowego); gomasio (soli sezamowej); kiełków; mnagnezu. 
     
    W książce znajdziecie Państwo także wypowiedzi: „z notatnika Karoliny” w których Autorka opowiada jak między innymi: jak dzięki nie właściwym pokarmom raz była w euforii, a później znów w depresji oraz jak, kiedy i dlaczego zrezygnowała z picia dużych ilości kawy i energetyzerów; 
     
    Poza przepisami potraw znajdzie Państwo także informacje jak Autorzy książki zdobywali swoje doświadczenie w odniesieniu do różnych produktów i potraw.

    Poniżej przedstawiam Państwu II część rozdziałów i podrozdziałów książki:

    Rozdział 3 W poszukiwaniu eliksiru młodości” {„[Warto wiedzieć”; „Warto wiedzieć”; „z notatnika Karoliny”; „Warto wiedzieć”; „Fermentowane chapati z mąki gryczanej z Doliny Hunzów”; „Figowe brownie”; „Pieczony bakłażan z sosem z migdałów i pestkami granatu”; „Toffi daktylowo-orzechowe”; „Warto wiedzieć”; „Tofu Champuru dziadków z Okinawy”; „Gomasio z glonami”;”Warto wiedzieć”; „Sos „rybny””; „Tajskie żółte curry z sosem „rybnym” i kiełkami”; „Azjatycka sałatka z makaronem sojowym, ziołami, kiełkami i smażonym tofu”; „Sałatka z fenkułem, granatem i awokado”; „Zielone gazpacho”; „Warto wiedzieć”; „Krem z nasionami chia i musem truskawkowym”; „Warto wiedzieć”; „Koktajl malinowo-bananowy z jagodami goji i kurkumą”];

    Inne pokarmy przedłużające młodość” [„Awokado”; „Marchew”; „Skrzyp”; „Trawy zbóż”; „Pokrzywa”]; 
     
    Zabiegi i techniki, które odmładzają” [ „ Joga twarzy”; „Kąpiel ze skrzypem”; „Mudry”; „Warto wiedzieć”]};

    Rozdział 4 Ładujemy akumulatory” {„z notatnika Karoliny”; „Warto wiedzieć”;

    Węglowodany złożone”[ „Makrobiotyczne kulki z brązowego ryżu”; „Warto wiedzieć; „Warto wiedzieć”; „Budyń z brązowego ryżu”; „Quinotto z komosy ryżowej, papryki z garam masalą”; „Garam masala”; „Krem z kaszy jaglanej i kalafiora”; „Warto wiedzieć”; „Chleb gryczano-jaglany”; „Warto wiedzieć'; „Pizza na gryczanym spodzie”; Gryczana tarta cytrynowa”]; 
     
    Ziarna pestki, orzechy” [„Batony energetyczne”; „Muhammara”;];  

    „Rośliny strączkowe” [„Warto wiedzieć”; „Dal z trzech rodzajów soczewicy z warzywami”; „Shakshouka z tofu”]; 
     
    Warzywa, owoce, kiełki i....jedzenie na dotlenienie” [„Warto wiedzieć”; „Sałatka z awokado i kiełków”; „Warto wiedzieć”; „Fasolka szparagowa z sezamem”; „Carpaccio z pieczarek z natką pietruszki”;”Warto wiedzieć”]; 
     
    Ćwiczenia fizyczne i prawidłowe oddychanie”};

    Rozdział 5 W pogoni za szczęściem”{ „z notatnika Karoliny”; „Warto wiedzieć”; „Słodycze na dobry humor” „Deser z bitej śmietany z mleka kokosowego, granoli i owoców”; „Warto wiedzieć”; „Krem z kaszy jaglanej i dojrzałych bananów”; 

    „Tryptofan na szczęście” [„Korma z jarmużu, papryki i tofu”; „Pasta z tofu”; „Krupnik po tajsku”];

    Magnez na stres” [„Kruche ciasteczka z mąki jaglanej i mielonych migdałów”; „Warto wiedzieć”; „Praliny migdałowe”; „Gorąca czekolada”; „Warto wiedzieć”];

    „”Piątka walcząca” o dobry nastrój”[„Koktajl z selerem i pomidorami”; „Pesto z orzechów brazylijskich”];

    Witaminy przeciw depresji [„Stir-fry z brokułu”];

    Jedzenie na pozytywne nastawienie” [„Warzywa po beduińsku”; „Tatar z suszonych pomidorów i kiszonych ogórków”; „Warto wiedzieć”; ];

      Naturalne sposoby na stres i ...szczęście”[„Oddech kontrolowany”; „Medytacja”„Warto wiedzieć”; Praktyka asan”; „Warto wiedzieć”]; 
      „Poczucie własnej wartości”;  
      „Emocje pod lupą”}

      /Następny post (nowy temat) opublikuję we wtorek 14 lipca 2015/
  1. Objaśnienia:
    1/ Tekst postu opracowałem korzystając z wiedzy zawartej w książce Państwa Karoliny i Macieja Szaciłło: "Karolina odNowa". Nie podaję poszczególnych stron, aby uniknąć jeszcze większej długości postu.
2/ Cytat ze strony 131 książki Państwa Karoliny i Macieja Szaciłło podrozdział "z notatnika Karoliny".
    Pozdrawiam:
    Ryszard Roszkowski


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz