- Co po usunięciu toksyn i poprawieniu trawienia? Książka kucharska Państwa Karoliny i Macieja Szaciłło: "Karolina odNowa" zawiera trzy dalsze ważne rozdziały dotyczące poszukiwania eleksiru młodości; ładowania zdrowej energii i poszukiwania szczęścia. 1/
Witam,
- W poprzednim poście wspomniałem. że po usunięciu toksyn z organizmu i poprawieniu trawienia następne cele to przedłużenie młodości; ładowanie zdrowej energii i dążenie do szczęścia.
- Żółte czerwone, fioletowe (zawierają kartenoidy) i zielonolistne (zawierają chlorofil)warzywa i owoce zwiększają witalność naszego organizmu i dlatego wspomagają nam przedłużenie młodości. Autorzy książki wśród pokarmów przedłużających młodość wymieniają także: awokado; marchew; skrzyp; trawy zbóż i pokrzywę.1/
- Przedłużenie młodości wspierają również takie działania jak: kąpiele w rozpuszczonym w wodzie odwarze ze skrzypu, gimnastyka (joga )twarzy oraz stosowanie mudr (leczniczych gestów dłoni).
- Często zdarza się nam uczucie braku energii i ochoty do działania. Dlatego musimy spożywać pokarmy, które umożliwiają nam ładowanie zdrowej energii.1/
- Według Pani Karoliny "czysta", czyli zdrowa energia umożliwia jej: "...być jednocześnie, spokojną, skoncentrowaną i mieć siłę do działania."2/
- Takiej energii nie dostarczą nam ani kawa, ani napoje energetyzujące.1/
- Poza wspomnianymi wyżej węglowodanami złożonymi, orzechami, pestkami i ziarnami przy pozyskiwaniu zdrowej energii pomaga także spożywanie roślin strączkowych, oraz warzyw, owoców i kiełków.
- Ładowanie zdrowej energii wspomagają także prawidłowe oddychanie oraz ćwiczenia fizyczne.1/
- Każdy z nas ma zakodowane dążenie do szczęścia.Oczywiście każdy z nas ma inne własne pojęcie szczęścia.
- Zdrowe dążenie do szczęścia to jedzenie słodkich owoców zawierających tryptofan, magnez, witaminy i minerały i inne potrzebne nam składniki. Wszystkie one działają antystresowo.1/
- Nasze dążenie do szczęścia wspiera także: naturalny spokojny oddech, medytacja, ćwiczenia jogiczne oraz zdrowe poczucie własnej wartości.1/
- Więcej informacji na ten temat zawiera Książka kucharska Państwa Karoliny i Macieja Szaciłło: "Karolina odnowa"
Orzechy
włoskie. Zdjęcie stockowe autorstwa pixmac.pl
Orzechy
włoskie są bardzo cenne, ponieważ zawierają bardzo wiele
wartościowych składników przydatnych dla naszego mózgu.
Książka
kucharska: „Karolina odNowa” w „Rozdziale 4
Ładujemy akumulatory” ma jeden z podrozdziałów zatytułowany:
„Ziarna, pestki, orzechy”. Te tytułowe pokarmy są kolejnym
(po węglowodanach złożonych) źródłem dostawy dla naszego
organizmu potrzebnych mu minerałów, witamin, białka oraz
nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zażywanie przez nas orzechów,
pestek, nasion umożliwia nam więc ładowanie zdrowej energii.
Jest
to pierwsza strona okładki książki Państwa Karoliny i Macieja
Szaciłło: „Karolina odNowa”. Podtytuł na okładce: „69
przepisów na młodość.” Książkę wydało w 2015 roku
Wydawnictwo Książkowe: „Agora S.A”. Ta książka kucharska
zawiera liczne kolorowe fotografie proponowanych przez Autorów
potraw.
W
wymienionych niżej podrozdzialikach zatytułowanych: „Warto
wiedzieć” znajdziecie Państwo między innymi wiele wyjaśnień
na przykład na temat: diety zdrowych stulatków; tofu (sera
sojowego); gomasio (soli sezamowej); kiełków; mnagnezu.
W
książce znajdziecie Państwo także wypowiedzi: „z notatnika Karoliny”
w których Autorka opowiada jak między innymi: jak dzięki nie
właściwym pokarmom raz była w euforii, a później znów w
depresji oraz jak, kiedy i dlaczego zrezygnowała z picia dużych
ilości kawy i energetyzerów;
Poza
przepisami potraw znajdzie Państwo także informacje jak Autorzy
książki zdobywali swoje doświadczenie w odniesieniu do różnych
produktów i potraw.
Poniżej
przedstawiam Państwu II część rozdziałów i podrozdziałów
książki:
„Rozdział
3 W poszukiwaniu eliksiru młodości” {„[Warto wiedzieć”;
„Warto wiedzieć”; „z notatnika Karoliny”; „Warto
wiedzieć”; „Fermentowane chapati z mąki gryczanej z Doliny
Hunzów”; „Figowe brownie”; „Pieczony bakłażan z sosem z
migdałów i pestkami granatu”; „Toffi daktylowo-orzechowe”;
„Warto wiedzieć”; „Tofu Champuru dziadków z Okinawy”;
„Gomasio z glonami”;”Warto wiedzieć”; „Sos „rybny””;
„Tajskie żółte curry z sosem „rybnym” i kiełkami”;
„Azjatycka sałatka z makaronem sojowym, ziołami, kiełkami i
smażonym tofu”; „Sałatka z fenkułem, granatem i awokado”;
„Zielone gazpacho”; „Warto wiedzieć”; „Krem z nasionami
chia i musem truskawkowym”; „Warto wiedzieć”; „Koktajl
malinowo-bananowy z jagodami goji i kurkumą”];
„Inne
pokarmy przedłużające młodość” [„Awokado”;
„Marchew”; „Skrzyp”; „Trawy zbóż”; „Pokrzywa”];
„Zabiegi
i techniki, które odmładzają” [ „ Joga twarzy”; „Kąpiel
ze skrzypem”; „Mudry”; „Warto wiedzieć”]};
„Rozdział
4 Ładujemy akumulatory” {„z notatnika Karoliny”; „Warto
wiedzieć”;
„Węglowodany
złożone”[ „Makrobiotyczne kulki z brązowego ryżu”;
„Warto wiedzieć; „Warto wiedzieć”; „Budyń z brązowego
ryżu”; „Quinotto z komosy ryżowej, papryki z garam masalą”;
„Garam masala”; „Krem z kaszy jaglanej i kalafiora”; „Warto
wiedzieć”; „Chleb gryczano-jaglany”; „Warto wiedzieć';
„Pizza na gryczanym spodzie”; Gryczana tarta cytrynowa”];
„Ziarna
pestki, orzechy” [„Batony energetyczne”; „Muhammara”;];
„Rośliny strączkowe” [„Warto wiedzieć”; „Dal z
trzech rodzajów soczewicy z warzywami”; „Shakshouka z tofu”];
„Warzywa,
owoce, kiełki i....jedzenie na dotlenienie” [„Warto
wiedzieć”; „Sałatka z awokado i kiełków”; „Warto
wiedzieć”; „Fasolka szparagowa z sezamem”; „Carpaccio z
pieczarek z natką pietruszki”;”Warto wiedzieć”];
Ćwiczenia
fizyczne i prawidłowe oddychanie”};
„Rozdział
5 W pogoni za szczęściem”{ „z notatnika Karoliny”;
„Warto wiedzieć”; „Słodycze na dobry humor” „Deser
z bitej śmietany z mleka kokosowego, granoli i owoców”; „Warto
wiedzieć”; „Krem z kaszy jaglanej i dojrzałych bananów”;
„Tryptofan na szczęście” [„Korma z jarmużu, papryki
i tofu”; „Pasta z tofu”; „Krupnik po tajsku”];
„Magnez
na stres” [„Kruche ciasteczka z mąki jaglanej i mielonych
migdałów”; „Warto wiedzieć”; „Praliny migdałowe”;
„Gorąca czekolada”; „Warto wiedzieć”];
„”Piątka
walcząca” o dobry nastrój”[„Koktajl z selerem i
pomidorami”; „Pesto z orzechów brazylijskich”];
„Witaminy
przeciw depresji [„Stir-fry z brokułu”];
„Jedzenie
na pozytywne nastawienie” [„Warzywa po beduińsku”; „Tatar
z suszonych pomidorów i kiszonych ogórków”; „Warto wiedzieć”;
];
„Naturalne
sposoby na stres i ...szczęście”[„Oddech kontrolowany”;
„Medytacja”„Warto wiedzieć”; Praktyka asan”; „Warto
wiedzieć”];
„Poczucie własnej wartości”;
„Emocje
pod lupą”}
- Objaśnienia:1/ Tekst postu opracowałem korzystając z wiedzy zawartej w książce Państwa Karoliny i Macieja Szaciłło: "Karolina odNowa". Nie podaję poszczególnych stron, aby uniknąć jeszcze większej długości postu.
/Następny
post (nowy temat) opublikuję we wtorek 14 lipca 2015/
2/
Cytat
ze strony 131 książki Państwa
Karoliny i
Macieja
Szaciłło
podrozdział
"z notatnika Karoliny".
Pozdrawiam:
Ryszard
Roszkowski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz