książka
kucharska: "Karolina odNowa".
- ...oczyszczanie organizmu czyli usuwamy toksyny i co dalej? Dalej poprawiamy trawienie. Pomaga nam w tym książka kucharska Państwa Karoliny i Macieja Szaciłłów: "Karolina odNowa".
Witam,
- Przeglądając znajome fora zauważam posty osób, które chcą oczyścić organizm. Zawsze wtedy zastanawiam się, czy ci ludzie wiedzą co zrobić, żeby nie powrócić do poprzedniego zanieczyszczenia organizmu. Bo jeśli szybko dojdzie do ponownego zanieczyszczenia organizmu, to oczyszczanie organizmu nie ma sensu. O oczyszczaniu organizmu, czyli usuwaniu toksyn pisałem w moim poście z dnia 26.11.2014 :Dieta: detoks, czyli oczyszczanie organizmu i po detoksie.Przedstawiałem tam Państwu książkę Państwa Karoliny i Macieja Szaciłłów: "Karolina na detoksie".
- Jeśli podejmujemy oczyszczanie organizmu i usuwamy z niego toksyny z organizmu jest to jak najbardziej słuszne. Ale po ich usunięciu trzeba zadbać o poprawienie trawienia. Skutecznie poprawiamy trawienie będzie jeśli zadbamy o: właściwą florę bakteryjną w jelitach, dostarczanie organizmowi błonnika, właściwe łączenie produktów oraz właściwe emocje w trakcie trawienia.2/
- Książka kucharska Państwa Karoliny i Macieja Szaciłłów: "Karolina odnowa" obejmuje nie tylko zagadnienie usuwania toksyn i poprawiania trawienia, ale także cel tych działań: przedłużenie młodości, oraz osiągnięcia szczęścia. Więcej na ten temat napiszę w następnym poście.
Kwitnący
koper włoski. Blooming fennel. Zdjęcie stockowe autorstwa
pixmac.pl
Pijąc
herbatkę z kopru włoskiego poprawiamy trawienie,
ponieważ picie jej likwiduje wzdęcia i nadmierna fermentację w
jelitach. W razie potrzeby taką herbatkę podaje się dzieciom, a
nawet niemowlętom. 1/
- Objaśnienia:1/ Opracowałem na podstawie informacji ze strony 82 książki Państwa Karoliny i Macieja Szaciłło: "Karolina odNowa" oraz mojej wcześniejszej wiedzy nabytej z książek zielarskich.
Pierwsza
strona okładki książki Państwa Karoliny i Macieja Szaciłło:
„Karolina odNowa”. Ta książka kucharska ma
podtytuł na okładce: „69 przepisów na młodość.” Książkę
wydało w 2015 roku Wydawnictwo Książkowe: „Agora S.A”.
Książka zawiera liczne kolorowe fotografie proponowanych przez
Autorów potraw.
W
wymienionych niżej podrozdzialikach zatytułowanych: „Warto
wiedzieć” znajdziecie Państwo wiele wartościowych wyjaśnień
na przykład na temat: Ajurwedy; prostego detoksu; asafetydy;
znaczenia zielonych roślin dla naszego organizmu; fig; pasty miso;
ananasów; cynamonu i wielu innych zagadnień dotyczących usuwania
toksyn i poprawiania trawienia.
W
książce znajdziecie Państwo wypowiedzi: „z notatnika Karoliny”
w których Autorka opowiada jak przeprowadzała oczyszczanie
własnego organizmu w szpitalu ajurwedyjskim oraz swoje
doświadczenia z hydrocolonoterapii.
Poza
przepisami potraw znajdzie Państwo także informacje jak Autorzy
książki zdobywali swoje doświadczenie w odniesieniu do różnych
produktów i potraw.
Autorzy
podpowiadają co jeszcze poza zdrowym jedzeniem pomaga oczyścić
organizm i poprawić trawienie.
Poniżej
przedstawiam państwu I część rozdziałów i podrozdziałów
książki:
„Wstęp”;
„Rozdział 1 Usuwamy toksyny”{
„z notatnika Karoliny"; „Warto wiedzieć'; „Warto wiedzieć”;
„Nasze ulubione potrawy o właściwościach oczyszczających”
[„Warto wiedzieć”; „Kitchari”; Burgery z fasolki adzuki z
miso”; „Warto wiedzieć”; „Zupa z zielonej soczewicy i
warzyw korzeniowych”; „Przyprawa pięć smaków”; „Krem
Marrakesz”; „Szejk z trawy jęczmiennej i owoców”; „Warto
wiedzieć”; „Koktajl owocowy z młodymi liść mi szpinaku”;
„Napar z czystka”; „Kwas buraczany z kapustą”; „Surowy
„makaron” z cukinii i buraka”; „Warto wiedzieć”; „Sałatka
z ogórka i marchewki z dressingiem ze spiruliny”; „Warto
wiedzieć”; „Tarta z musem bananowo-cytrynowym na migdałowym
spodzie”]; „Inne produkty oczyszczające” [„Chlorella”;
„Czosnek”; „Warto wiedzieć” „Grejpfrut”; „Jabłka”;
„Warto wiedzieć”; „Ocet owocowy”; „Ocet rycynowy”];
„Produkty, których lepiej w diecie unikać” [„Produkty
silnie zakwaszające”; „Żywność wysokoprzetworzona”; „Warto
wiedzieć”];
„Zabiegi i techniki oczyszczające, które
polecamy” [„Oddech ujjayi”; „Masaż ciepłym
zimnotłoczonym olejem sezamowym (powszechnie stosowany w
ajurwedzie); „Kąpiel w soli”]};
„Rozdział
2 Poprawiamy trawienie” { „Warto
wiedzieć”;
„Prawidłowa flora bakteryjna jelit”; [„Z
notatnika Karoliny”; „Bezalkoholowe prosecco”; „Warto
wiedzieć”; „Kumchi”; „Fermentowany ketchup”; „Bulion z
miso oraz kluseczkami z batata i płatków jaglanych”; „Warto
wiedzieć”; „Jak dbać o florę bakteryjną”];
„Prawidłowe
łączenie produktów w posiłku”; „Jakich połączeń
unikać”; „Warto wiedzieć'; „Sałatka z pieczonych warzyw
korzeniowych z niepaloną kasza gryczaną”; „Tofu baharat z
sałatą”; „Przyprawa baharat”];
„Potrawy rozgrzewające”
[„Warto wiedzieć”; „Chai masala”; „Herbata z chai
masala”; „Tonik pobudzający trawienie”; „Rasam”];
„Dieta
bogata w błonnik”[„Koktajl z ananasa, daktyli, siemienia
lnianego i cynamonu”; „Warto wiedzieć”; „Sałatka z komosą
ryżową kiełkami i natka pietruszki”; „Warto wiedzieć”;
„Pieczone jabłka z nadzieniem daktylowym”; „Warto wiedzieć”;
„Truskawkowy chutney”; „Warto wiedzieć” „Egipski pudding
ryżowy”; „Warto wiedzieć”];
„Inne produkty poprawiające
trawienie” [„Gałka muszkatowa”; „Kminek”; „Koper
(herbata)”; „Papryka”; „Olej kokosowy”; „Emy”];
„Dobre emocje na trawienie” [ „Warto wiedzieć”;;
Kapalbhati”; „Pozycja łuku”; „Pavanamuktasana”]};
/Następny post opublikuję w czwartek 9 lipca 2015/
2/
W trakcie przygotowywania tego postu korzystałem z informacji
dotyczących usuwania toksyn i poprawiania trawienia zawartych w 1 i
2 rozdziałach książki Państwa Karoliny i Macieja Szaciłłów,
oraz z własnej wiedzy na ten temat.
Pozdrawiam:
Ryszard
Roszkowski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz