sobota, 4 lipca 2015

*.usuwamy toksyny z organizmu, poprawiamy trawienie, czyli..


książka kucharska: "Karolina odNowa".
    Witam,
  1. ...oczyszczanie organizmu czyli usuwamy toksyny i co dalej? Dalej poprawiamy trawienie. Pomaga nam w tym książka kucharska Państwa Karoliny i Macieja Szaciłłów: "Karolina odNowa".

    Kwitnący koper włoski. Blooming fennel. Zdjęcie stockowe autorstwa pixmac.pl
    Pijąc herbatkę z kopru włoskiego poprawiamy trawienie, ponieważ picie jej likwiduje wzdęcia i nadmierna fermentację w jelitach. W razie potrzeby taką herbatkę podaje się dzieciom, a nawet niemowlętom. 1/ 

     
    1. Przeglądając znajome fora zauważam posty osób, które chcą oczyścić organizm. Zawsze wtedy zastanawiam się, czy ci ludzie wiedzą co zrobić, żeby nie powrócić do poprzedniego zanieczyszczenia organizmu. Bo jeśli szybko dojdzie do ponownego zanieczyszczenia organizmu, to oczyszczanie organizmu nie ma sensu. O oczyszczaniu organizmu, czyli usuwaniu toksyn pisałem w moim poście z dnia 26.11.2014 :Dieta: detoks, czyli oczyszczanie organizmu i po detoksie.
      Przedstawiałem tam Państwu książkę Państwa Karoliny i Macieja Szaciłłów: "Karolina na detoksie".

    2. Jeśli podejmujemy oczyszczanie organizmu i usuwamy z niego toksyny z organizmu jest to jak najbardziej słuszne. Ale po ich usunięciu trzeba zadbać o poprawienie trawienia. Skutecznie poprawiamy trawienie będzie jeśli zadbamy o: właściwą florę bakteryjną w jelitach, dostarczanie organizmowi błonnika, właściwe łączenie produktów oraz właściwe emocje w trakcie trawienia.2/
       
    3. Książka kucharska Państwa Karoliny i Macieja Szaciłłów: "Karolina odnowa" obejmuje nie tylko zagadnienie usuwania toksyn i poprawiania trawienia, ale także cel tych działań: przedłużenie młodości, oraz osiągnięcia szczęścia. Więcej na ten temat napiszę w następnym poście.
    Pierwsza strona okładki książki Państwa Karoliny i Macieja Szaciłło: „Karolina odNowa”. Ta książka kucharska ma podtytuł na okładce: „69 przepisów na młodość.” Książkę wydało w 2015 roku Wydawnictwo Książkowe: „Agora S.A”. Książka zawiera liczne kolorowe fotografie proponowanych przez Autorów potraw. 
     
    W wymienionych niżej podrozdzialikach zatytułowanych: „Warto wiedzieć” znajdziecie Państwo wiele wartościowych wyjaśnień na przykład na temat: Ajurwedy; prostego detoksu; asafetydy; znaczenia zielonych roślin dla naszego organizmu; fig; pasty miso; ananasów; cynamonu i wielu innych zagadnień dotyczących usuwania toksyn i poprawiania trawienia.

    W książce znajdziecie Państwo wypowiedzi: „z notatnika Karoliny” w których Autorka opowiada jak przeprowadzała oczyszczanie własnego organizmu w szpitalu ajurwedyjskim oraz swoje doświadczenia z hydrocolonoterapii.

    Poza przepisami potraw znajdzie Państwo także informacje jak Autorzy książki zdobywali swoje doświadczenie w odniesieniu do różnych produktów i potraw.
    Autorzy podpowiadają co jeszcze poza zdrowym jedzeniem pomaga oczyścić organizm i poprawić trawienie.

    Poniżej przedstawiam państwu I część rozdziałów i podrozdziałów książki:

    „Wstęp”
    „Rozdział 1 Usuwamy toksyny”{ „z notatnika Karoliny"; „Warto wiedzieć'; „Warto wiedzieć”; 
     „Nasze ulubione potrawy o właściwościach oczyszczających” [„Warto wiedzieć”; „Kitchari”; Burgery z fasolki adzuki z miso”; „Warto wiedzieć”; „Zupa z zielonej soczewicy i warzyw korzeniowych”; „Przyprawa pięć smaków”; „Krem Marrakesz”; „Szejk z trawy jęczmiennej i owoców”; „Warto wiedzieć”; „Koktajl owocowy z młodymi liść mi szpinaku”; „Napar z czystka”; „Kwas buraczany z kapustą”; „Surowy „makaron” z cukinii i buraka”; „Warto wiedzieć”; „Sałatka z ogórka i marchewki z dressingiem ze spiruliny”; „Warto wiedzieć”; „Tarta z musem bananowo-cytrynowym na migdałowym spodzie”]; „Inne produkty oczyszczające” [„Chlorella”; „Czosnek”; „Warto wiedzieć” „Grejpfrut”; „Jabłka”; „Warto wiedzieć”; „Ocet owocowy”; „Ocet rycynowy”];
     „Produkty, których lepiej w diecie unikać” [„Produkty silnie zakwaszające”; „Żywność wysokoprzetworzona”; „Warto wiedzieć”];
     „Zabiegi i techniki oczyszczające, które polecamy” [„Oddech ujjayi”; „Masaż ciepłym zimnotłoczonym olejem sezamowym (powszechnie stosowany w ajurwedzie); „Kąpiel w soli”]};

    Rozdział 2 Poprawiamy trawienie” { „Warto wiedzieć”; 
    „Prawidłowa flora bakteryjna jelit”; [„Z notatnika Karoliny”; „Bezalkoholowe prosecco”; „Warto wiedzieć”; „Kumchi”; „Fermentowany ketchup”; „Bulion z miso oraz kluseczkami z batata i płatków jaglanych”; „Warto wiedzieć”; „Jak dbać o florę bakteryjną”]; 
     „Prawidłowe łączenie produktów w posiłku”; „Jakich połączeń unikać”; „Warto wiedzieć'; „Sałatka z pieczonych warzyw korzeniowych z niepaloną kasza gryczaną”; „Tofu baharat z sałatą”; „Przyprawa baharat”];
     „Potrawy rozgrzewające” [„Warto wiedzieć”; „Chai masala”; „Herbata z chai masala”; „Tonik pobudzający trawienie”; „Rasam”]; 
    „Dieta bogata w błonnik”[„Koktajl z ananasa, daktyli, siemienia lnianego i cynamonu”; „Warto wiedzieć”; „Sałatka z komosą ryżową kiełkami i natka pietruszki”; „Warto wiedzieć”; „Pieczone jabłka z nadzieniem daktylowym”; „Warto wiedzieć”; „Truskawkowy chutney”; „Warto wiedzieć” „Egipski pudding ryżowy”; „Warto wiedzieć”]; 
    „Inne produkty poprawiające trawienie” [„Gałka muszkatowa”; „Kminek”; „Koper (herbata)”; „Papryka”; „Olej kokosowy”; „Emy”]; 
     „Dobre emocje na trawienie” [ „Warto wiedzieć”;; Kapalbhati”; „Pozycja łuku”; „Pavanamuktasana”]};

      /Następny post opublikuję w czwartek 9 lipca 2015/
  1. Objaśnienia:
    1/ Opracowałem na podstawie informacji ze strony 82 książki Państwa Karoliny i Macieja Szaciłło: "Karolina odNowa" oraz mojej wcześniejszej wiedzy nabytej z książek zielarskich.
2/ W trakcie przygotowywania tego postu korzystałem z informacji dotyczących usuwania toksyn i poprawiania trawienia zawartych w 1 i 2 rozdziałach książki Państwa Karoliny i Macieja Szaciłłów, oraz z własnej wiedzy na ten temat.
    Pozdrawiam:
    Ryszard Roszkowski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz