....
rodziców": "zdrowy maluch" */
- Niejadki - zmora rodziców. Skąd się biorą? Dlaczego dzieci stają sie niejadkami? Jak temu zapobiec? Książka Pań: Magdaleny Sikoń i Moniki Skowron: "zdrowy maluch". Jest to: "Poradnik żywieniowy dla rodziców". Będzie on bardzo przydatny dla wszystkich rodziców, a nie tylko dla rodziców-wegetarian. Kiedy i jak stosować przyprawy w potrawach dla maluchów?
Witam,
Zdjęcie na licencji Fotolia.com
- Niejadek to jest zmora rodziców.
- Jeśli malutkim dzieciom zbyt wcześnie zaczniemy podawać pokarmy zawierające sól i cukier, to wypaczymy ich zmysł smaku. I od tego czasu małe dzieci będą chętnie jadały to co one lubią, a nie te potrawy które są korzystne dla ich zdrowia. Moim zdaniem jest to główna przyczyna pojawiania się w rodzinie małego dziecka-niejadka.
- Jeśli małe dziecko popróbuje zbyt wcześnie jedzenia słodyczy, to też będziemy mieli malucha-niejadka. Niestety wśród części członków rodziny utarł się pogląd, że dzieciom najlepiej dać jako prezent jakiś słodki smakołyk. I problem jest ich zdaniem już rozwiązany. Ale dla rodziców malucha pojawia się nowy problem: maluch-niejadek.
- Chrońmy więc maluchy przed przedwczesnym próbowaniem nie tylko soli i cukru, ale także i słodyczy!!!
- Sól jest przyprawą. A kiedy i jakie inne przyprawy można wprowadzać do diety małego dziecka?
- "Pierwszy miesiąc, w którym można wprowadzać nowe produkty (na ogół jest to 5. lub 6. miesiąc życia - co zależy od tego, czy dziecko było wcześniej karmione piersią czy sztucznie oraz czy prawidłowo przybierało na wadze), powinien być cakowicie neutralny, a więc nowe produkty podawane maluchom nie mogą być niczym przyprawiane. Dzieci w tym wieku powinny się uczyć naturalnych smaków. Po okresie pierwszego testowania można zrobić kolejny krok i zacząć naprawdę gotować dla malucha" (cytowane ze strony 66 "Poradnik żywieniowy dla rodziców": "zdrowy maluch" Pań: Magdaleny Sikoń i Moniki Skowron.) 2/
- Autorki książki na stronach 66-70 podpowiadają rodzicom od kiedy i jakie przyprawy mogą wykorzystywać przyrządzając pokarmy dla maluchów.
- Oprócz przypraw przy kształtowaniu smaku malucha przydatne są przedstawione w tej książce różne warzywa i owoce; zboża, rośliny strączkowe; nabiał; rośliny oleiste i nasiona oraz tłuszcze.
- Omawiając zboża Autorki podpowiadają (Na stronie 42) jak i kiedy przyzwyczajać malucha do spożywania produktów glutenowych.
- 1/ Na podstawie strony 70 książki (Poradnik żywieniowy dla rodziców) Pań Magdaleny Sikoń i Moniki Skowron): "zdrowy maluch".
Salt
and sugar on
white background. Sól
i cukier na białym tle.
Nadmiar
soli i cukru w naszych pokarmach
przyczyniają
się wielu groźnych chorób.
“Dziecko
w wieku około 5.- 6. miesięcy dopiero uczy się, czym jest smak i
nie wolno tego procesu zaburzać przez dodawanie soli.” ; “Nie
należy więc solić zupek ani innych potraw, choć osobom dorosłym
mogą się one wydawać mdłe.” (Oba cytaty strona 69
książka-”Poradnik żywieniowy dla rodziców”:
“zdrowy maluch”). Według Autorek książki sól w
niewielkich ilościach można stosować w potrawach dzieci po
osiągnięciu przez nie 12 miesięcy życia.1/
Także
podawanie tak małym dzieciom cukru i samych słodyczy zakłóca u
nich proces uczenia się się smaku.
Przedstawiam
Państwu pierwszą stronę okładki książki Pań: Magdaleny Sikoń
i Moniki Skowron: „zdrowy maluch”. Podtytuł: „Poradnik
żywieniowy dla rodziców”. Przy wielu z poniżej
wymienionych produktach Autorki podpowiadają kiedy można je zacząć
stosować w posiłkach maluchów. Wydawnictwo: „Galaktyka”wydało
ten poradnik w 2013 roku”.
Pani
Magda Sikoń jest twórczynią portalu wegemaluch.pl . Jest
wegetarianką od 10 lat. 3/
Pani
Monika Skowron jest z zawodu jest dietetykiem i zootechnikiem. Jest
wegetarianką od 17 lat. 3/ /
Obie
Autorki opisują w książce swoje doświadczenia w zakresie
żywienia dzieci od 6 miesięcy do 3 lat.
Konsultantem
jest Pan Profesor Janusz Książyk kierownik Kliniki Pediatrii,
Żywienia i Chorób Metabolicznych w Centrum Zdrowia Dziecka. 3/
Poniżej
przedstawiam Państwu tytuły rozdziałów i podrozdziałów
książki:
„Wstęp
jaki piękny wschód słońca, czyli o urokach rodzicielstwa”
„Rozdział
1 Egipskie mądrości, czyli piramida żywienia”
{
„Trochę faktów” (o wegetarianizmie, jego rodzajach i diecie
wegetariańskiej); „Roślinna piramida żywienia”};
„Rozdział
2 Co kryją w sobie warzywa, owoce, przyprawy i inne
stwory”
{„Warzywa” [ „Bakłażan”; „Bataty”;
„Botwina i boćwina”; „Brokuły”; „Brukselka”; „Burak”;
„Cebula”; „Cukinia”; „Cykoria sałatowa”; „Dynia”;
„Jarmuż”; Kalafior”; „Kalarepa”; „Kapusta”;
„Karczoch” „Koper włoski”; „Kukurydza”; „Marchew”;
„Ogórek”; „Oliwki”; „Papryka”; „Pasternak”;
„Pieczarki”; „Pietruszka”; „Pomidor”; „Por”;
„Rzepa”; „Rzodkiewka”; „Sałata”; Seler”; „Szparagi”;
„Szpinak”; „Ziemniaki”];
„Owoce”
[„Agrest”; „Ananas”; „Arbuz”; „Aronia”;
„Awokado”; „Banan”; „Borówka amerykańska”;
„Brzoskwinia”; „Czarna jagoda (jagoda)”; „Czereśnie”;
„Daktyle”; „Figi”; Granat”; „Grejpfrut”; „Gruszka”
„Jabłko”; „Jagody goji”; „Jeżyny”; „Kiwi”;
„Maliny”; „Mango”; „Melon”; „Morela”; „Nektarynki”;
„Papaja”; „Pomarańcze i mandarynki”; „Porzeczki”;
„Poziomki”; „Śliwki”; „Truskawki”; „Winogrona i
rodzynki”; „Wiśnie”; Żurawina”];
„Zboża”
[„Amarantus”; „Gryka”; „Jęczmień”; „Owies”;
„Proso”; „Pszenica”; „Quinoa”(komosa ryżowa); „Ryż
(różne rodzaje)”; „Żyto”];
„Rośliny
strączkowe” [„Bób”; Ciecierzyca”; „Fasola”;
„Fasolka szparagowa”; „Groszek i groch”; „Soczewica”;
„Soja” („Produkty z soji)”];
”Nabiał”
[„Jajko kurze”; „jajko przepiórcze”; „Jogurty
naturalne”; „Kefiry naturalne”; „Masło”; „Mleko, mleko
krowie i preparaty mlekozastępcze”; „Mleko kozie”; „Sery”
(Sery twarogowe (białe); „Sery żółte”; „Śmietana i
śmietanka”];
„Rośliny
oleiste i nasiona” [„Mak”; „Orzechy” (różne rodzaje
orzechów); „Pestki dyni”;”Sezam”; „Siemię lniane”;
Słonecznik”; „Ziarno kakaowca”];
„Tłuszcze”
[„Olej koksowy”; „Olej krokoszowy” ; „Olej kukurydziany”;
„Olej lniany”; „Olej orzechowy”; „Olej ryżowy”; „Olej
rzepakowy”; „Olej sezamowy”; „Olej słonecznikowy”; „Olej
sojowy”; „Oliwa z oliwek”; „Olej z orzechów laskowych”;
„Olej z pestek dyni”; „Olej pestek winogron”];
„Przyprawy”
[„Jakie przyprawy do diety dziecka”: „Bazylia”; „Chrzan”;
„Cynamon”; „Czosnek”; „Gałka muszkatowa”; „Goździki”;
„Imbir”; „Kminek”; „Koper”; „Kurkuma”; „Majeranek”;
„Mięta”; „Pieprz i papryka”; „Sól”; „Szafran”;
„Szczypiorek”; „Tymianek”; „Wanilia”]};
Jeśli
jesteś rodzicem (lub niedługo nim będziesz) malucha do 3-lat kup
tę książkę i przy żywieniu swojego malucha wykorzystaj wiedzę
którą z Tobą dzielą Autorki książki. Ta książka niech Tobie
posłuży za inspirację do przyrządzania zdrowych i smacznych
posiłków dla Twojego malucha.
/Ciąg
dalszy w przyszłym tygodniu/
2.Objaśnienia:
2/
W tym punkcie zdecydowałem się zamieścić tak długi cytat,
ponieważ różne są warunki poznawania smaków przez poszczególne maluchy.
3/
Na podstawie informacji ze strony książki 169 "zdrowy
maluch".
Pozdrawiam:
Ryszard
Roszkowski
Ps.*/
Przez prawie dwa dni usiłowałem ten post skrócić. Niestety
były to tylko drobne zmiany kosmetyczne. Ponieważ kończy się
tydzień zdecydowałem się ten post opublikować.
Ryszard
Roszkowski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz