sobota, 21 listopada 2015

I*. Niejadki. Skąd się biorą? "Poradnik żywieniowy dla...


.... rodziców": "zdrowy maluch" */
    Witam,
  1. Niejadki - zmora rodziców. Skąd się biorą? Dlaczego dzieci stają sie niejadkami? Jak temu zapobiec? Książka Pań: Magdaleny Sikoń i Moniki Skowron: "zdrowy maluch". Jest to: "Poradnik żywieniowy dla rodziców". Będzie on bardzo przydatny dla wszystkich rodziców, a nie tylko dla rodziców-wegetarian. Kiedy i jak stosować przyprawy w potrawach dla maluchów?
Zdjęcie na licencji Fotolia.com
    Salt and sugar on white background. Sól i cukier na białym tle.
    Nadmiar soli i cukru w naszych pokarmach przyczyniają się wielu groźnych chorób.
    Dziecko w wieku około 5.- 6. miesięcy dopiero uczy się, czym jest smak i nie wolno tego procesu zaburzać przez dodawanie soli.” ; “Nie należy więc solić zupek ani innych potraw, choć osobom dorosłym mogą się one wydawać mdłe.” (Oba cytaty strona 69 książka-”Poradnik żywieniowy dla rodziców”: “zdrowy maluch”). Według Autorek książki sól w niewielkich ilościach można stosować w potrawach dzieci po osiągnięciu przez nie 12 miesięcy życia.1/
    Także podawanie tak małym dzieciom cukru i samych słodyczy zakłóca u nich proces uczenia się się smaku.


    1. Niejadek  to jest zmora rodziców. 

    2. Jeśli malutkim dzieciom zbyt wcześnie zaczniemy podawać pokarmy zawierające sól i cukier, to wypaczymy ich zmysł smaku. I od tego czasu małe dzieci będą chętnie jadały to co one lubią, a nie te potrawy które są korzystne dla ich zdrowia. Moim zdaniem jest to główna przyczyna pojawiania się w rodzinie małego dziecka-niejadka.

    3. Jeśli małe dziecko popróbuje zbyt wcześnie jedzenia słodyczy, to też będziemy mieli malucha-niejadka. Niestety wśród części członków rodziny utarł się pogląd, że dzieciom najlepiej dać jako prezent jakiś słodki smakołyk. I problem jest ich zdaniem już rozwiązany. Ale dla rodziców malucha pojawia się nowy problem: maluch-niejadek. 
       
    4. Chrońmy więc maluchy przed przedwczesnym próbowaniem nie tylko soli i cukru, ale także i słodyczy!!!

    5. Sól jest przyprawą. A kiedy i jakie inne przyprawy można wprowadzać do diety małego dziecka?

    6. "Pierwszy miesiąc, w którym można wprowadzać nowe produkty (na ogół jest to 5. lub 6. miesiąc życia - co zależy od tego, czy dziecko było wcześniej karmione piersią czy sztucznie oraz czy prawidłowo przybierało na wadze), powinien być cakowicie neutralny, a więc nowe produkty podawane maluchom nie mogą być niczym przyprawiane. Dzieci w tym wieku powinny się uczyć naturalnych smaków. Po okresie pierwszego testowania można zrobić kolejny krok i zacząć naprawdę gotować dla malucha" (cytowane ze strony 66 "Poradnik żywieniowy dla rodziców": "zdrowy maluch" Pań: Magdaleny Sikoń i Moniki Skowron.) 2/
       
    7. Autorki książki na stronach 66-70 podpowiadają rodzicom od kiedy i jakie przyprawy mogą wykorzystywać przyrządzając pokarmy dla maluchów. 
       
    8. Oprócz przypraw przy kształtowaniu smaku malucha przydatne są przedstawione w tej książce różne warzywa i owoce; zboża, rośliny strączkowe; nabiał; rośliny oleiste i nasiona oraz tłuszcze.

    9. Omawiając zboża Autorki podpowiadają (Na stronie 42) jak i kiedy przyzwyczajać malucha do spożywania produktów glutenowych.

    Przedstawiam Państwu pierwszą stronę okładki książki Pań: Magdaleny Sikoń i Moniki Skowron: „zdrowy maluch”. Podtytuł: „Poradnik żywieniowy dla rodziców”. Przy wielu z poniżej wymienionych produktach Autorki podpowiadają kiedy można je zacząć stosować w posiłkach maluchów. Wydawnictwo: „Galaktyka”wydało ten poradnik w 2013 roku”. 
     
    Pani Magda Sikoń jest twórczynią portalu wegemaluch.pl . Jest wegetarianką od 10 lat. 3/ 
     
    Pani Monika Skowron jest z zawodu jest dietetykiem i zootechnikiem. Jest wegetarianką od 17 lat. 3/ /
    Obie Autorki opisują w książce swoje doświadczenia w zakresie żywienia dzieci od 6 miesięcy do 3 lat.

    Konsultantem jest Pan Profesor Janusz Książyk kierownik Kliniki Pediatrii, Żywienia i Chorób Metabolicznych w Centrum Zdrowia Dziecka. 3/ 
     
    Poniżej przedstawiam Państwu tytuły rozdziałów i podrozdziałów książki:
    Wstęp jaki piękny wschód słońca, czyli o urokach rodzicielstwa”
    Rozdział 1 Egipskie mądrości, czyli piramida żywienia”
    { „Trochę faktów” (o wegetarianizmie, jego rodzajach i diecie wegetariańskiej); „Roślinna piramida żywienia”};
    Rozdział 2 Co kryją w sobie warzywa, owoce, przyprawy i inne stwory”  
    {„Warzywa” [ „Bakłażan”; „Bataty”; „Botwina i boćwina”; „Brokuły”; „Brukselka”; „Burak”; „Cebula”; „Cukinia”; „Cykoria sałatowa”; „Dynia”; „Jarmuż”; Kalafior”; „Kalarepa”; „Kapusta”; „Karczoch” „Koper włoski”; „Kukurydza”; „Marchew”; „Ogórek”; „Oliwki”; „Papryka”; „Pasternak”; „Pieczarki”; „Pietruszka”; „Pomidor”; „Por”; „Rzepa”; „Rzodkiewka”; „Sałata”; Seler”; „Szparagi”; „Szpinak”; „Ziemniaki”];

    Owoce” [„Agrest”; „Ananas”; „Arbuz”; „Aronia”; „Awokado”; „Banan”; „Borówka amerykańska”; „Brzoskwinia”; „Czarna jagoda (jagoda)”; „Czereśnie”; „Daktyle”; „Figi”; Granat”; „Grejpfrut”; „Gruszka” „Jabłko”; „Jagody goji”; „Jeżyny”; „Kiwi”; „Maliny”; „Mango”; „Melon”; „Morela”; „Nektarynki”; „Papaja”; „Pomarańcze i mandarynki”; „Porzeczki”; „Poziomki”; „Śliwki”; „Truskawki”; „Winogrona i rodzynki”; „Wiśnie”; Żurawina”]; 
     
    Zboża” [„Amarantus”; „Gryka”; „Jęczmień”; „Owies”; „Proso”; „Pszenica”; „Quinoa”(komosa ryżowa); „Ryż (różne rodzaje)”; „Żyto”];

    Rośliny strączkowe” [„Bób”; Ciecierzyca”; „Fasola”; „Fasolka szparagowa”; „Groszek i groch”; „Soczewica”; „Soja” („Produkty z soji)”];

    Nabiał” [„Jajko kurze”; „jajko przepiórcze”; „Jogurty naturalne”; „Kefiry naturalne”; „Masło”; „Mleko, mleko krowie i preparaty mlekozastępcze”; „Mleko kozie”; Sery” (Sery twarogowe (białe); „Sery żółte”; „Śmietana i śmietanka”];

    Rośliny oleiste i nasiona” [„Mak”; „Orzechy” (różne rodzaje orzechów); „Pestki dyni”;”Sezam”; „Siemię lniane”; Słonecznik”; „Ziarno kakaowca”];

    Tłuszcze” [„Olej koksowy”; „Olej krokoszowy” ; „Olej kukurydziany”; „Olej lniany”; „Olej orzechowy”; „Olej ryżowy”; „Olej rzepakowy”; „Olej sezamowy”; „Olej słonecznikowy”; „Olej sojowy”; „Oliwa z oliwek”; „Olej z orzechów laskowych”; „Olej z pestek dyni”; „Olej pestek winogron”];
    Przyprawy” [„Jakie przyprawy do diety dziecka”: „Bazylia”; „Chrzan”; „Cynamon”; „Czosnek”; „Gałka muszkatowa”; „Goździki”; „Imbir”; „Kminek”; „Koper”; „Kurkuma”; „Majeranek”; „Mięta”; „Pieprz i papryka”; „Sól”; „Szafran”; „Szczypiorek”; „Tymianek”; „Wanilia”]};

    Jeśli jesteś rodzicem (lub niedługo nim będziesz) malucha do 3-lat kup tę książkę i przy żywieniu swojego malucha wykorzystaj wiedzę którą z Tobą dzielą Autorki książki. Ta książka niech Tobie posłuży za inspirację do przyrządzania zdrowych i smacznych posiłków dla Twojego malucha.



      /Ciąg dalszy w przyszłym tygodniu/ 

      2.Objaśnienia:

  1. 1/ Na podstawie strony 70 książki (Poradnik żywieniowy dla rodziców) Pań Magdaleny Sikoń i Moniki Skowron): "zdrowy maluch".
2/ W tym punkcie zdecydowałem się zamieścić tak długi cytat, ponieważ różne są warunki poznawania smaków przez poszczególne maluchy.
3/ Na podstawie informacji ze strony książki 169 "zdrowy maluch".
    Pozdrawiam:
    Ryszard Roszkowski
          Ps.*/ Przez prawie dwa dni usiłowałem ten post skrócić. Niestety były to tylko drobne zmiany kosmetyczne. Ponieważ kończy się tydzień  zdecydowałem się ten post opublikować.
          Ryszard Roszkowski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz