Witam,
1. Samodzielne przechodzenie na dietę bezglutenową. ..gluten i "zdrowy maluch" . Co to jest ten gluten? Ile jest go w mące dziś, a ile go było w przeszłości. Dlaczego obecnie jest go w mące więcej? Dlaczego niektórzy mają kłopoty z glutenem? Skutki samodzielnego przejścia na dietę bezglutenową. Czy można ich uniknąć? Czy dieta bezglutenowa ochroni nas przed glutenem?
Ostatnio z powodu dolegliwości trawiennych wiele osób przechodzi samodzielnie (bez porozumienia z lekarzem ) na dietę bezglutenową. Prawdopodobnie dlatego Autorki książki "zdrowy maluch" podpowiadają jak i kiedy można stopniowo przyzwyczajać organizm malucha do pokarmów zawierających gluten:
Pierwszą informację na ten temat na stronie 42, a druga na stronie 72 zawiera książka Pań: Magdaleny Sikoń i Moniki Skowron: "zdrowy maluch".
Dlatego zdecydowałem się w tym poście poruszyć temat glutenu.
1.1. Co to jest gluten? Jest jednym z ważniejszych białek zbożowych. Może na przykład stanowić 12% suchej masy pszenicy.1/
1.2. Według Pana Jakuba Urbańskiego dzięki dużej ilości glutenu w mące z obecnych zbóż ciasto nie wymaga długotrwałego wyrabiania. W przeszłości nasze praprababki musiały długo ciasto wyrabiać, bo ówczesne mąki zawierały mało glutenu.1/
1.3. "Jako białko gluten stanowi źródło kalorii i aminokwasów dla organizmu." 2/ "M.in. Dzięki glutenowi ciasto w piekarniku tak pięknie wyrasta" 2/
1.4. Producenci dążyli do tego, żeby uprawiane przez nich zboża zawierały jak najwięcej glutenu. Ilość glutenu w zbożu najbardziej zwiększyła się w ciągu ostatnich 100lat.3/
1.5. Niestety organizmy nie są przystosowane do spożywania tak dużej ilości glutenu. Dlatego część osób ma problemy ze spożywaniem produktów zawierających gluten. U tych osób cząsteczki glutenu uruchamiają w organizmie niewłaściwą reakcję układu odpornościowego. 3/ Następstwem tego są uczulenie na gluten, nadwrażliwość na to białko i celiaklia. Czasem się je określa jako "zbożowe choroby".3/
1.6. Wobec uciążliwości objawów wspomnianych "chorób zbożowych" część osób przechodzi samodzielnie (bez porozumienia z lekarzem) na dietę bezglutenową. Zubożony jadłospis może przyczynić się u tych osób do niedożywienia (w tym także do braku potrzebnych organizmowi witamin).4/
1.7. Aby po samodzielnej decyzji o przejściu na dietę bezglutenową ustawić tę dietę prawidłowo potrzebna jest pomoc dietetyka.4/
1.8. I niestety dieta antyglutenowa może nie być skuteczna: Gluten można znaleźć w bardzo wielu produktach dostępnych na rynku. Na przykład: Masarz, aby z określonej ilości mięsa wyprodukować więcej wędliny białko zwierząt zastąpi ekstraktem z pszenicy. Ekstrakt z pszenicy służy do zagęszczania też sosów, śmietany, jogurtów, kefirów.4/ (To jest tylko kilka spośród wielu przykładów wymienionych w artykule Pana Doktora Jakuba Urbańskiego)4/
Pani Magdalena Sikoń jest twórczynią portalu wegemaluch.pl . Jest wegetarianką od 10 lat. 5/
Pani Monika Skowron jest z zawodu jest dietetykiem i zootechnikiem. Jest wegetarianką od 17 lat.5/
Obie Autorki opisują w książce swoje doświadczenia w zakresie żywienia dzieci po okresie karmienia piersią od 6 miesięcy do 3 lat.
Konsultantem jest Pan Profesor Janusz Książyk kierownik Kliniki Pediatrii, Żywienia i Chorób Metabolicznych w Centrum Zdrowia Dziecka. 5/
Uwaga!!! Na stronach książki "zdrowy maluch" 74, 77, 82, 87, 92, 98, 104 Autorki barwną informacją zachęcają wegetarian do zastępowania w przepisach produktów zbożowych kaszką z żelazem.
Poniżej przedstawiam Państwu: Zamieszczone w książce : "zdrowy maluch" przykładowe nazwy potraw dla maluchów z okresu 6 i 11 miesięcy życia malucha:
„Rozdział 3 Od papek po restaurację, czyli kulinarne przepisy dla maluchów” {„przepisy podstawowe” [„Kaszka dla niemowląt”; „Kasza jaglana”; „Kasza kukurydziana”; „Kleik ryżowy/kukurydziany”; „Płatki owsiane/orkiszowe”; „Kasza quinoa (komosa ryżowa)”; „Kasza jęczmienna (pęczak)”; „Amarantus”];
„Sześć miesięcy” [„Śniadanie”;( „Kaszka ryżowa z jabłkiem”; „Kaszka kukurydziana z brzoskwinią”; „Kasza manna z brzoskwinią i jabłkiem”; „Kleik kukurydziany z brzoskwinią”); „Obiad” (Purée cukiniowo-ziemniaczane”; „Batat z fasolką”; „Risotto warzywne” ; „Zupa dyniowa”; „Zupa jarzynowa z kleikiem ryżowym”); „Deser” („Sałatka z ryżu i kukurydzy”; „ Purée z kalafiora i z ziemniaka”; „Słodki deser”; „Marchewka z jabłkami”); „Kolacja” („Ryż cukinią”; „Purée z kalafiora i kleiku ryżowego”; „Warzywa z blachy”; „Marchew z soczewicą”);(...);
„Jedenaście miesięcy” : „Śniadanie” („Amarantus z daktylami”; „Kasza jęczmienna z ananasem”; „Jogurt płatkami i jeżynami”; „Pudding ryżowy” „Quinoa z suszonymi śliwkami i morelami”); „Obiad” („Barszcz czerwony”; „Kasza pęczak z warzywami i groszkiem”; „Zupa z pomidorów”; „Tofu makaronem”; „Zupa koperkowa”); „Deser” „Deser bananowy”; „Płatki orkiszowe z owocami leśnymi”; „Sałatka owocowa”; „Ryż z jabłkami i cynamonem”; „Sałatka z selera i rodzynek”); „Kolacja” („Owocowe knedelki”; „Pasta z soi, cukinii i pomidorów”; „Buraczany miszmasz”; „Ziemniaki w ziołach”; „Komosa w pomidorach”);(...)
/Ciąg dalszy w przyszłym tygodniu/
2. Objaśnienia:
1/ Na podstawie stron 43 i 44 artykułu Pana Jakuba Urbańskiego (Doktor biologii, tłumacz, dziennikarz i podróżnik): "Antyglutenowa rewolucja". Cały artykuł zamieszczony był na stronach 42-44 i 46 numeru 1/232 styczeń 2015 miesięcznika "Focus".
2/ Oba cytaty ze strony 43 artykułu wspomnianego w poprzednim punkcie miesięcznika "Focus".
3/ Na podstawie strony 44 wspomnianego w punkcie pierwszym objaśnień artykułu.
4/ Na podstawie strony 46 wspomnianego w punkcie pierwszym objaśnień artykułu.
5/ Na podstawie informacji ze strony książki 169 "zdrowy maluch".
Pozdrawiam:
Ryszard Roszkowski
Ps.*/ Po namyśle zdecydowałem się ten post opublikować wyjątkowo już dziś w niedzielę.
Ryszard Roszkowski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz