czwartek, 5 listopada 2015

Leksykon zdrowia: "Lecznicza moc jedzenia", czyli jak...



... zapobiegać chorobom dzięki odpowiedniemu jedzeniu?*/


Witam,
 1. Leczenie chorób zamiast zapobiegania im. Możemy sami im zapobiegać. Leksykon zdrowia: "Lecznicza moc jedzenia"

 1.1. We wstępie do swojej książki „Wenus i atleta” Pani Irena Gumowska napisała:”Nie raz mówię pół-żartem, pół-serio, że lekarze czekają aż się rozchorujemy i wtedy dopiero zabierają się do leczenia. Nic  nie robią, żebyśmy nie chorowali."1/  A przecież to prawdopodobnie jakiś lekarz stwierdził, ze lepiej zapobiegać niż leczyć. Według mnie prawdopodobnie byłoby także taniej zapobiegać niż leczyć.

 1.2. Tylko jest jeden problem: Lekarzom Fundusz Zdrowia płaci za leczenie nas, a nie za zapobieganie naszym chorobom.

 1.3. Jeśli chcemy sami zapobiec chorowaniu korzystając z usług dietetyka, musimy za jego usługi zapłacić z własnej kieszeni.

 1.4. Na początku nowego roku szkolnego wprowadzono w szkolnych sklepikach zakaz sprzedaży niezdrowych produktów. Oczywiście młodzież przeciwko temu zaprotestowała.

 1.5. Moim zdaniem zrobiono to na opak. Trzeba było najpierw rozpocząć w szkołach akcję promocji zdrowego odżywiania. Dzięki temu dzieci i młodzież odkryłaby, czym mogą zastąpić  to niezdrowe jedzenie. Trzeba było dzieciom i młodzież pokazać, jakie pokarmy są zdrowsze i często smaczniejsze.

 1.6. Przykład: Dzieci i młodzież do zdrowego odżywiania się zachęcił młody Brytyjczyk Jamie Oliver. Pisałem w moim poście z 29 września 2014r:..książka kucharska:"Lubię gotować" i jej Autor:Jamie Oliver. Poniżej cytuję obszerny fragment z wymienionego postu:
 1.7. "Dzięki jego akcji brytyjskie dzieci zaczęły jeść owoce i warzywa. Dzięki niemu szkolne kucharki w menu dla dzieci zaczęły uwzględniać częściej owoce i warzywa.
Jamie Oliver, aby przekonać Brytyjczyków do zdrowego jedzenia zorganizował szokujące programy i pokazy.
W jednym z nich pokazał ile tłuszczu przeciętny Brytyjczyk zjada każdego roku.
W innym pokazie pokazał jak zniszczone jest wnętrze brzucha osoby, której dieta zawiera dużo tłuszczu, soli, cukru oraz pustych kalorii. Taka dieta jest właśnie przyczyną między innymi cukrzycy, nowotworów, chorób serca.
Bardzo szokujący był odcinek brytyjskiego programu telewizyjnego: "Jak jeść i przeżyć" w którym Jamie Oliver przedstawił w jak nieludzkich warunkach przetrzymywane są zwierzęta na farmach."2/

 1.8. Nie możemy więc liczyć na pomoc lekarzy. Wielu z nas nie stać na pomoc dietetyków. Dlatego weźmy sprawę  zapobiegania chorób w swoje ręce zacznijmy jadać produkty, które są korzystne dla naszego zdrowia. W doborze tych produktów pomoże Państwu dostępny tylko w placówkach pocztowych Leksykon zdrowia: "Lecznicza moc jedzenia".

 1.9. Tydzień temu wysyłając przesyłkę w osiedlowym Urzędzie Pocztowym zauważyłem książeczkę-Leksykon zdrowia o tytule: „Lecznicza moc jedzenia”. Wydało ją w 2015 roku Wydawnictwo: Ringier Axel Springer Polska Sp. z. o. Redaktorem prowadzącym jest Pani Anna Magdziarz. Teksty przygotowała Pani Monika Piasecka. Na pierwszej stronie okładki w prawym rogu poniżej zamieszczona jest informacja w kształcie stempla pocztowego: „Leksykon dostępny jest wyłącznie w placówkach pocztowych”.
]
Poniżej przedstawiam Państwu podstawowe rozdziały tej książeczki:
„Brokuły Prawdziwy eliksir młodości”; „Burak czerwony Oczyszcza organizm”; „Cebula i czosnek Sekret długowieczności.”; „Chrzan Pogromca bakterii”; „Drób Wzmacniające białko”; „Dynia  Idealna dla alergików”; „Gruszka  Perfekcyjna przekąska”; „Herbata Napój stulatków”; „Jabłko Leczy organizm”; „Jaja  Źródła zdrowia i życia”; „Kapusta  Tanie naturalne lekarstwo”; „Kawa i kakao  Aromatyczne ziarna”; „Len Zapewnia dobre trawienie”; „Malina Dzielnie walczy z infekcjami”; „Marchew Najlepsze źródło beta karotenu”; „Miód Zwalcza bakterie”; „Mleko, jogurt, kefir, maślanka Dostarczają wapń i białko”; „Ocet jabłkowy i winny Przyprawa, która leczy”; „Ogórek Dobry dla figury i urody”; „Oliwa z oliwek i oleje roślinne Wzmacniają serce”; „Owoce cytrusowe Bogactwo witaminy C”; „Orzechy Wspomagają nerwy”; „Papryka Służy zdrowiu i kondycji”; „Pietruszka Ulga dla dróg moczowych”; „Pomidor Zwalcza wolne rodniki”; „Por Pomaga schudnąć”;  „Porzeczka Sposób na przeziębienie”; „Przyprawy: cynamon, goździki, imbir, kurkuma Łagodzą ogniska zapalne”; „Rośliny strączkowe: Fasola, soja, groch, soczewica, cieciorka Bezcenne roślinne białko”; „Ryby Poprawiają pracę mózgu”; „Sałata Podstawa odżywiania”; „Seler Zastrzyk młodości”; „Szparagi Źródło kwasu foliowego”; „Szpinak Potężna dawka energii”; „Sól Przyprawia i konserwuje”; „Śliwka Pobudza pracę jelit”; „Truskawka Smakowita i zdrowa”; „Wino czerwone Wzmacnia i chroni serce”; „Wiśnia i czereśnia Zasobne w minerały”; „Woda Niezbędna do życia”; „Ziarna zbóż Ochrona jelit”; „Ziemniak Energia dla mięśni”; „Zioła Bomba witaminowa”; „Żurawina Chroni drogi moczowe”.
/Powyższe podkreślenia moje/

 1.10. Wyjaśnienie:Nie mam żadnego kontaktu z Redakcją tego leksykonu, ani z Autorami zamieszczonych w tym leksykonie artykułów.

/Ciąg dalszy w przyszłym tygodniu/

 2. Objaśnienia:

1/   Pani Irena Gumowska: "Wenus i atleta"; Wydawnictwa "ALFA"; Warszawa 1990.

    2/  Cytat z mojego postu zamieszczonego w blogu w 29 września 2014r: "..książka kucharska:"Lubię gotować" i jej Autor:Jamie Oliver.  Przy przygotowaniu tego postu oprócz informacji zawartych w książce Jamie Olivera: "Lubię gotować" wykorzystałem informacje z artykułu: "Krucjata przeciw FastFoodom". Artykuł ten był zamieszczony na stronach:  2 i 3 nr 45 (z 8.11.2009) Tygodnika: "Gwiazdy mówią..." w kolumnie: "gwiazdy mówią o gwiazdach".
Autorkami tej kolumny są Panie Mii Krogulska i Iza Podlaska.
Pozdrawiam:
Ryszard Roszkowski
*/ Ps. Nadal nie mam dostępu do zdjęć, które mógłbym umieszczać w postach.
Ryszard Roszkowski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz