Witam,
1. Smalec kokosowy jest wegetariański. Znajdziecie Państwo ten przepis w książce Pani Katarzyny Enerlich: "Pod słońcem prowincji". Jest to także książka kucharska zawierająca zdrowe, tradycyjne przepisy kulinarne, ale nie tylko. Poza przepisami potraw znajdziecie Państwo także w tej książce przepisy na zdrowe, naturalne kosmetyki.
Olej kokosowy na drewnianym stole. Coconut oil on the wooden table. Autor: pilipphoto Fotolia.com
Przeglądając przepisy kulinarne zmieszczone w książce Pani Katarzyny Enerlich z zaskoczeniem znalazłem przepis na „Smalec kokosowy”. Według Autorki jest to smalec dla wegetarian ponieważ nie zawiera żadnego zwierzęcego DNA. Zaskoczyły mnie także i inne przepisy: na „Ciasto bez cukru i mąki, za to z burakami”; na ”Wileńskie obwarzanki rodziny Lewanowiczów”; „Pyszne ciasto marchewkowe bez mąki za to z aromatem rumu”; „Urodzinowa tarta ze szpinakiem, gorgonzolą i gruszkami”; ”Flaczki z boczniaka czyli pikantna zagadka na talerzu”; i inne.
1.1. Kiedyś przygotowując post w okresie świąt Bożego Narodzenia, pomyślałem, że wiele przepisów kulinarnych dotyczących tradycyjnych potraw szczególnie świątecznych odchodzi w niepamięć.
1.2. Ale okazało się, że nie mam racji. I bardzo się z tego cieszę. Bo oto w książce Pani Katarzyny Enerlich: "Pod słońcem prowincji" znalazłem całą gamę przepisów kulinarnych prostych, zdrowych, tradycyjnych potraw. Część tych przepisów Autorka otrzymała od swoich czytelniczek. Czyli są jeszcze w Polsce ludzie którzy podtrzymują dawne zdrowe, tradycyjne przepisy kulinarne. I bardzo, bardzo się z tego cieszę.
1.3. Wśród tych przepisów znajdziecie Państwo także i takie w których Autorka książki uwzględnia składniki prawdopodobnie nie dostępne naszym przodkom: bataty; bakłażan; mango: banany; kurkuma; pasta tahini.
1.4. W książce na przemian z przepisami kulinarnymi znajdziecie państwo liczne przepisy na zdrowe i naturalne kosmetyki. Na stronie 22 Autorka stwierdza , że u siebie może łatwo korzystać z tych tanich kosmetyków. A w mieście za podobny masaż twarzy o którym pisze na stronie 22 kiedyś zapłaciła 200 złotych.
Przedstawiam Państwu książkę Pani Katarzyny Enerlich: „Pod słońcem prowincji”. Książka ta ma dwa podtytuły: pierwszy: „zapiski prostego życia”; drugi: „potrawy z ziemi i pór roku”. Z powodu tego drugiego podtytułu jest to także książka kucharska”
Książkę wydało w 2015 roku : Wydawnictwo MG.
Poniżej przedstawiam Państwu tylko część nazw rozdziałów tej książki1/ zawierających przepisy kulinarne, oraz niektóre nazwy naturalnych zdrowych kosmetyków:
„Darcie słów, czyli preludium do zapisków”;
”Wiosna” {„Zielona armia rusza na podbój świata” [„Pierogi jarmużem”; „Balsamiczne kopytka z batatów”; „Masaż twarzy mimochodem”; „Pomarańczowe masło do ciała z karotenem”; ”Leśny scrub do ciała z zielonych alg, cukru i oleju rzepakowego o zapachu jodłowym”; „Mikstura do twarzy w buteleczce z kroplomierzem, z oleju migdałowego, różanego, gliceryny i i indyjskich olejków naturalnych”; „Naturalny balsam do ciała w sztyfcie z masującymi ziarnami fasolki mung, z masła shea, wosku pszczelego, oleju kokosowego”; „Żel do mycia ciała ze zmielonego i ugotowanego siemienia lnianego z dodatkiem olejku geraniowego”]; [...]; „Domowanie wiosną” [„Makaron zielony wiosenny”; „Szpinak z kawałkami pieczonych ziemniaków”; ”Parmezan z migdałów”; „Gulasz z mango”]; [.. ] ; „Ziemia już pachnie” [ „Omlet ogrodowy”; „Sałata śniadaniowa pełna późnej wiosny i wczesnego lata”]; [...];”Początek, czyli przednówek" [„Płukanki ziołowe dla zdrowych włosów”; „Parzybroda zwyczajna”; „” „Zupa krem z pomidorów z naleśnikiem pełnoziarnistym zamiast makaronu”; „Zupa z komosy czyli lebiody”]; [...]; „[...] „Kwiat Diabelskiej Góry ma miłosna wróżbę” [„Słodycz zdrowsza, czyli ciasteczka pani Ewy”; ”Ciasteczka bananowe Joanny”] };
„Lato”{[...] „Buraczane pieczyste" [„Rolada z pieczonymi burakami i szpinakiem”; „Sok ogórkowo-miętowy”; „Carpaccio z pieczonych buraków”; „Zupa krem z pieczonych buraków”; „Sałatka z pieczonych buraków z owocami”; „Kabaczek faszerowany letnią porą”]; „Bez wszędzie bez” [ „Wiosenny syrop z kwiatów czarnego bzu”]; (...) "Ogród w pełni”[ „Ogórki letnie z kurkumą”]; [...]; „Krysia i i patchworki”[ „Ciasto sezonowe”]; [...]; „Korale codzienności” [„Zupa z sałaty”; „Warzywna rolada”; „Szybkie ciasto porzeczkowe”] (…) };
„Jesień”{ „Powitanie jesiennego słońca” [„Jesienna zupa z soczewicą”; „Zupa z pieczonej dyni”; „Kiszone buraki”]; „Przez okno prowincji” [„Gotowany ponad trzy godziny wegetariański rosół”]; „O granicach we własnym umyśle” [„Zakwas chlebowy”; „Mój pierwszy chleb”; „Lasagne z warzyw. Obiad pełen smaków”]; „Zielono mi…”[”Lekko pikantna zupa krem z zielonego groszku i cukinii”; „Królowa zup jesiennych. Dyniowa”; „”Normalna” grochówka na wędzonce”] „]; [..] „Na prowincji nic się nie dzieje" [ „Wileńskie obarzanki rodziny Lewanowiczów; „Makaron orkiszowy z pieczonym bakłażanem”]};
„Zima”„Kobieta w podróży”[„Maseczka zielona”; „Humus z ciecierzycy i pasty tahini”; „Mazurek pomarańczowy”; „Mazurek Mikado”; „Tort francuski”; „Wojenny mazurek królewski”; „Wojenny śledź na Wilię”; „Bolimowska zupa kapuściana”]; [..]; ”Wiatry nad prowincją,czyli rozmyślania nad pasztetem”[„Lekko ziemisty i bogaty w smaku pasztet z fasoli z borowikami”; „Pyszne ciasto marchewkowe, bez mąki za to z aromatem rumu”]; „Na szczęście” [ „Pożywna i rozgrzewająca zupa krem z ciecierzycy z zielonym groszkiem i kurkami”; „Sól ziołowa”; „Jaglanko-owsianka na początek dnia”; „Zdrowieniec Marty”; „Kiszone warzywa na jesień, zimę i przedwiośnie”; „Smalec kokosowy”]; [...]) Moje urodziny” [„Urodzinowa tarta ze szpinakiem, gorgonzolą i gruszkami”; ”Flaczki z boczniaka czyli pikantna zagadka na talerzu”; „Ciekawe pasztety twórcze, za każdym razem inny”; „Pasta groszkowa”; „Urodzinowy tort Basi”; „Mydło lipowo-nagietkowe”]; [...]; „Zupa wędrowna. Opowieść Krystyny Drewniak”; „Gdy stopnieje śnieg. Wraca wiosna”;”Dziękuję”
2. Objaśnienia:
1/ Ilość nazw rozdziałów tej książki, nazw samych przepisów kulinarnych oraz nazw przepisów na naturalne kosmetyki musiałem ograniczyć, bo inaczej ten post miałby dużo powyżej 1000 słów.
Pozdrawiam:
Ryszard Roszkowski
Ps.*/ po zastanowieniu się uznałem, ze fraza kluczowa: przepisy kulinarne w moim ostatnim w poście jest nieprawidłowa, ponieważ nie udostępniam, żadnych przepisów kulinarnych. Dlatego dziś 4.9.2016 (godzina 23 minut 15 ) wycofuję tą frazę kluczową z postu dziś opublikowanego o 20 minut 29.
Za zaistniałą pomyłkę bardzo Państwa przepraszam.
Ryszard Roszkowski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz