niedziela, 18 września 2016

Niektóre kwiaty są nie tylko piękne, ale smaczne i...*!/

...zdrowe, czyli książka kucharska: "Kwiaty w kuchni"
Witam,
 1. O koniczynie czerwonej.  Kim jest Autorka   książki kucharskiej: "Kwiaty w kuchni"? Ostrzeżenie przed trującymi kwiatami. Które kwiaty według Pani Ursel
Bühring można jeść. Kiedy i dlaczego  jest niedobrze zbierać kwiaty samodzielnie. Nazwy potraw z kwiatami.



Czerwona koniczna. Red clover.  Autor: pisotckii Fotolia.com
Czy łąka z kwitnącą koniczyną czerwoną nie wygląda pięknie i bardzo swojsko?
Pani Ursel Bühring w swojej książce kucharskiej: „Kwiaty w kuchni” podaje między innymi przepisy kulinarne na przyrządzanie potraw także z koniczyną czerwoną.
 Okazuje się, że że zawarty koniczynie czerwonej fitoestrogen  może pomóc kobietom w kłopotach z bolesnymi miesiączkami.1/ (Uwaga: koniczyny nie można zażywać za dużo, bo może dojść do bezpłodności.)2/


 1.1. Kilka miesięcy temu w jakimś czasopiśmie przeczytałem, że kwiaty można jeść i że są dosyć smaczne i zdrowe. Wtedy przypomniałem sobie, ze Pan Łukasz Łuczaj w swojej książce: "Dzika kuchnia" informował czytelników, że niektóre kwiaty ,można jeść.

 1.2. Według Pani  Ursel Bühring kwiaty nie tylko wyglądają ładnie, ale są i smaczne i zdrowe.

 1.3. Uwaga: Według Pani  Ursel Bühring nie wszystkie piękne kwiaty są jadalne, są wśród nich okazy śmiertelnie trujące. Dlatego na stronie 7 swojej książki Autorka wymienia nazwy około dwudziestu  jadalnych kwiatów.

 1.4. Pani  Ursel Bühring jest wykwalifikowaną pielęgniarką. Założyła Szkołę Zielarską we Freiburgu. Jest autorytetem w zakresie zielarstwa.

 1.5. Może warto popróbować parzyć herbatę z płatkami jadalnych kwiatów. (Na stronie 6 książki Autorka wymienia z płatkami, których kwiatów można parzyć herbatę)

 1.6. Może dodatek: posypanie potraw kwiatami jadalnymi uatrakcyjni organizowane przez nas przyjęcie? Na zamieszczonych w książce zdjęciach pięknie wyglądają potrawy posypane kwiatami.

 1.7. Jeśli jednak sami  zechcecie Państwo zbierać kwiaty na polu, łące lub w lesie, to warto sprawdzić, czy nie wykonywano tam lub w pobliżu jakiś oprysków chemicznych, bo zebrane tam kwiaty mogą być zanieczyszczone tymi opryskami. Proszę pamiętać, że zbierane przez Państwa kwiaty dla rolników są chwastami. Dlatego rolnik te chwasty może zwalczać trującymi pestycydami. 
Proszę też  nie zbierać kwiatów w pobliżu szos i autostrad, bo są zanieczyszczone spalinami z samochodów. 
Kwiatów nie można także zbierać na terenie rezerwatów przyrody i parków narodowych./Autorka książki pisze o tym na stronie 8/.
W czasie zbierania ziół (nie tylko kwiatów )proszę pamiętać, że niektóre z ziół mają bardzo podobne  trujące sobowtóry. Na temat różnic między niektórymi ziołami a ich trującymi sobowtórami pisał Pan Łukasz Łuczaj w swojej książce: „Dzika Kuchnia” Przedstawiałem ją Państwu w lutym i marcu 2015 roku(Powyższą zmianę wstawiłem w poście w dniu 19.09.2016 wieczorem. Bardzo za nią przepraszam.)





Przedstawiam Państwu niezwykłą książkę kucharską Pani Ursel Bühring : „Kwiaty w kuchni”. Podtytuł tej książki: „Dekoracyjnie, smacznie i zdrowo”. Książkę wydało w 2016 roku Wydawnictwo: „Bellona”.
Oto spis rozdziałów i podrozdziałów tej  książki oraz nazw zawartych w nich przepisów kulinarnych wykorzystujących kwiaty w kuchni:

„Na początku wszystko barwnie zakwita…;  

„Zdrowie płynące z kwiatów” [Życiodajna siła”; „Płatki kwiatów jako dodatek do herbaty”3/ ; „Dobra rada: „Kwiaty jadalne”/4/];

 „Właściwe, zbieranie, suszenie, przechowywanie [„Zbieranie”; („Dobra rada>Cuda z kwiatów”)„Suszenie”; „Przechowywanie”; ];

„1001 kwietnych rozkoszy” [„Barwa i aromat”; „Lato w spiżarni”; („Dobra rada”; wykorzystywanie aromatu ziół);

„Ekstra”; „Kto by pomyślał, że,,;

„Przepisy z roślinami polnymi”:

{”Przepisy ze stokrotką pospolitą” [„Stokrotkowe kanapki; („Dobra rada> Świeżość prosto z łąki”); „Randka stokrotki z mniszkiem”; „Ulubiona zupa dzieci”; „Tosty germańskie”;(”Dobra rada>Pąki stokrotek)];

”Przepisy z bluszczykiem kurdybankiem
[”Majowy napój z kwiatami kurdybanka”; „Kurdybankowe lody”; „Kurdybankowe After-Eight”; („Dobra rada: Sól ziołowa”); „Guacamole z polnych ziół”];

„Przepisy z podbiałem pospolitym” [„Miód kwiatowy”; „Deser z podbiału pospolitego”; „Zabajone z podbiałem”; („Dobra rada>Prawie jak na wakacjach”); „Sos z podbiału pospolitego”];

„Przepisy z nasturcją” [„ Ocet nasturcjowy”; „Sałata z kwiecistym płomieniem” („Dobra rada> Nasturcja w ogrodzie”); „Masło nasturcjowe”; „Faszerowane nasturcje”];

 „Przepisy z lawendą” [„Sorbet lawendowy”; „Syrop lawendowy”;”Likier lawendowy”; „Lody lawendowe” („Dobra rad>Doskonała roślina lecznicza”];

Przepisy z mniszkiem lekarskim” [„Pasta do smarowania chleba z mniszka lekarskiego” („Dobra rada>łąka pełna mniszka lekarskiego”); „Duszone pąki mniszka lekarskiego”; „Sałatka z liśćmi mniszka lekarskiego”];

 „Przepisy lebiodką pospolitą (oregano)” „[„Chleb lebiodkowy z garnka”; („Dobra rada>Złoto Afrodyty”): „Zapiekanka oreganowa”; „Ciastko lebiodkowe, sposób na diabła”( „Dobra rada>Wskazówka” (zastosowanie lebiodki do wyrobu wędlin i pieczeni”)); „Majerankowe kartofle”];

„Przepisy  mięta pieprzową”[„Pokarm nimf”; „Syrop miętowy”; („Dobra rada> Wskazówka”); „Likier miętowy”; „Sos miętowy”];

„Przepisy z nagietkiem” [„Masło szafranowe”; „Nagietki w ukryciu”; „Złociste muffiny”; „Miłosna zupa nagietkowa”; („Dobra rada>Galaretka nagietkowa”);

„Przepisy z koniczyną czerwoną” [„Czerwony ryż łąkowy”; „Torcik łąka”; „Czerwony syrop o zapachu łąki” („Dobra rada>Smak dzieciństwa”)];

„Przepisy z pierwiosnkiem” [„Złote carpacchio na słodko”; „Krem kwiatowy”; „Sałatka wiosenna”; „Likier z pierwiosnków”; (”Dobra rada>Prawdziwy pierwiosnek”)];

„Przepisy z tymiankiem” [„Zapiekanka kartoflana, sposób na nieśmiałość”; („Dobra rada>Wszechstronny tymianek”): „Wino tymiankowe”; „Wzmacniający sos tymiankowy”];

Przepisy z fiołkiem” [„Uroczy tort fiołkowy” („Dobra rada>Galaretka fiołkowa”);”Sok fiołkowy; („Dobra rada>Kruszon fiołkowy); „Krem fiołkowy”];

„Przepisy z rzerżuchą łąkową” [„Twarożek kwiatowy”; „Kluski śląskie”; „Koktajl wiosenny”; „Dobra rada:Gorące i chrupiące – naprawdę pyszne”); Łąkowy ajran”};
 „Ekstra [„Błękitne przystawki”];
„Portrety kwiatów”5/:

[„Stokrotka pospolita”; „Bluszczyk kurdybanek”; „Podbiał pospolity” ; „Lawenda” ; „Lebiodka pospolita, dziki majeranek”„Mięta pieprzowa”  „Nagietek”; „Koniczyna czerwona” ; „Pierwiosnek” ; „Tymianek” ; „Fiołek” ; „Rzeżucha łąkowa”];
„Kącik informacyjny”;
 „Ekstra [„Dla małych łakomczuchów” (w tym: „Kwiaty kandyzowane”; „Kwietny puchar lodowy”; „Kwietne kostki lodowe)].


/Ciąg dalszy w przyszłym tygodniu/
 2. Objaśnienia:
1/ Potwierdza to Pan Dr James A.Duke na stronie 86 swojej książki „Zielona Apteka” Wydanej przez Wydawnictwo Parsons/Walton/Press w 2005.
    2/  Potwierdza to w swojej książce:"zielona Apteka" na     stronie 86 Pan Dr James A. Duke.
    3/       Polecane przez Autorkę książki kwiaty z których     płatkami można parzyć herbaty.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    
    4/ Kwiaty polecane przez Autorkę książki jako jadalne.
    5/ Autorka przedstawia każdy kwiat: Skąd się pojawiła nazwa     kwiatu; Miejsce gdzie można go znaleźć; Opis jego wyglądu;     Czas jego kwitnięcia; Jakie części rośliny zbieramy; Dlaczego     spożywanie danej rośliny jest korzystne dla naszego zdrowia?     Przy każdym kwiecie znajdują się różne „Dobre rady”. (tych     „Dobrych rad” nie podaję w tej części tego spisu, aby     ograniczyć długość tego postu).
Pozdrawiam:
Ryszard Roszkowski



Ps. Szanowni Państwo!
Poszukując książek dotyczących przepisów kulinarnych i zdrowego jedzenia często trafiam na informacje o książkach dotyczących zdrowia, a nie kwalifikujących się do mojego bloga, ponieważ one nie dotyczą jedzenia. Dlatego postanowiłem na końcu postu w PS zasygnalizować Państwu tytuł i autora takiej książki. Sygnałem takim będą przy po prawej stronie przy tytule postu znaki: *!/ 
Dziś sygnalizuję państwu książkę: 
 
Życie bez bólu kręgosłupa”
Trochę więcej informacji na temat tej książki znajdziecie Państwo na dodatkowej stronie po prawej stronie u góry zatytułowanej: Inne, lecz ważne dla zdrowia książki.
Ryszard Roszkowski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz