niedziela, 11 września 2016

Schudnąć jedząc na diecie zdrowo i smacznie, czyli...

 ... Książka kucharska Panów: Dave'a Myersa & Si Kinga:  "Kudłaci kucharze na diecie".

Witam,
 1. Sól morska  i świeżo mielony czarny pieprz często stosowane  przyprawy Panów Dave'a Myersa & Si Kinga.  Jak będąc na diecie można jeść smacznie i zdrowo, a mimo to schudnąć? "Dietetyczne porady Si i Dave"a" zamieszczone w ich ksiązce przed każdym rozdziałem z ich przepisami kulinarnymi.


Sól morska. Sea salt. Fotolia. Autor:  Mara Zemgaliete
Autorzy w książce kucharskiej: „Kudłaci kucharze na diecie” przyrządzając swoje potrawy chętnie wykorzystują różne przyprawy. Wśród nich około 40 krotnie stosują sól morską  w płatkach lub drobną (zdrowszą od soli kamiennej ). Inną przyprawa, która często i chętnie stosują jest świeżo mielony czarny pieprz.

 1.1. Czy można jeść będąc na diecie zdrowo i smacznie, a mimo to schudnąć?

 1.2. Panowie Dave Myers & Si King dowodzą w swojej książce, że można, bo obaj schudli razem prawie 38 kilogramów. Przepisy kulinarne, które im w tym pomogły przedstawiają w swojej wspomnianej wyżej książce.

 1.3.  W tej książce zdradzają nie tylko swoje przepisy kulinarne, ale także różne pomysły, które pomogły zmienić im dotychczasowe nawyki kulinarne. Te pomysły  pomogły im zmienić także ich dotychczasowe przepisy kulinarne.

 1.4.  Autorzy tej książki bardzo kochają dobre jedzenie, dlatego tak naprawdę to schudnąć pomogła im suma stosunkowo niewielkich zmian w dotąd stosowanych przez nich przepisach kulinarnych. Dzięki tym zmianom w dotychczasowych przepisach kulinarnych, potrawy na podstawie nich sporządzane są nadal bardzo smaczne, ale mają mniej kalorii. (Przy każdej potrawie jest podana liczba kalorii w danej porcji potrawy)1/

 1.5. Może  skorygowanie  dotychczasowych przepisów kulinarnych zgodnie z radami Panów Dave'a Myersa & Si Kinga jest to sposobem na zdrową i skuteczną utratę wagi?


Oto: książka kucharska: „Kudłaci kucharze na diecie”. Jej Autorami są Panowie: Dave Myers & Si King bardzo kochający jedzenie (miłośnicy jedzenia).
Książkę wydało w 2014 roku Wydawnictwo”Insignis Media” z Krakowa. Pierwszy podtytuł :  „My schudliśmy, więc i ty możesz! Si &Dave.
Drugi podtytuł: „Jak stracić na wadze, kochając jedzenie”

Poniżej przedstawiam Państwu nazwy rozdziałów tej książki i nazwy zawartych w nich przepisów kulinarnych: „Oto co zrobiliśmy”; „Liczenie kalorii zadziałało u nas – zadziała też u Ciebie”; „Chudnij z nami”; „Kalorie”;”Nasze wskazówki jak możesz schudnąć”; „Diabelski napój”; „Kilka wskazówek”; [„Dietetyczne porady Si i Dave'a”];

 „Śniadania & brunche” [ „Opiekane crumpety z owocami na ciepło, jogurtem  i miodem”; „Musli z żurawiną i migdałami”; „Smażony bekon z jajkiem w koszulce i pomidorkami”; „Jajecznica z wędzonym łososiem”; „Duszone owoce z posypką domowej roboty”; „Pieczony łupacz ze szpinakiem i jajkiem w kokilkach'”]; [„Dietetyczne porady Si  i Dave'a”];

„Dania jednogarnkowe” [„Omlet z krewetkami i szczypiorkiem”; „Omlet z groszkiem miętą i fetą”; „Minestrone”; „Złota zupa jarzynowa”; „Pieczone papryki nadziewane pieczarkami, fetą i pomidorami”; „Omułki  z porami w białym winie”; „Pieczony dorsz z szynką parmeńską i papryką”; „Zapiekanka z kurczaka po hiszpańsku”; „Pieczona ryba nadziewana suszonymi pomidorami”]; [„Dietetyczne porady Si i Dave'a”];

„Dania pieczone & grillowane” [„Łosoś z chili i imbirem”; „Kurczak marynowany w masali z sosem jogurtowo-miętowym”; „Śródziemnomorskie burgery wołowe”; „Cytrynowe kebaby jagnięce”; „Pieczony schab z sosem jabłkowym”; „Steki wołowe w pieprzu z pieczarkami”; „Steki z szynki z sosem pietruszkowym”; „Cytrynowo – tymiankowy pieczony kurczak”; „Łatwy chrupiący kurczak”; „Pikantny kurczak po cajuńsku, ziemniaczane łódeczki i dip szczypiorkowy”; „Kurczak z harissą i sałatką z bulguru];”[„Dietetyczne porady Si i Dave'a”];

„Zapiekanki & inne”[„Szybka zapiekanka z dorsza i krewetek”; „Pomięta zapiekanka z kurczakiem i szynką”; „Chuda lasagne z wołowiną”; „Nisko tłuszczowe placki z wołowiną i ziemniakami”; „Zapiekanka z mielonego mięsa i ziemniaków”; „Jagnięcina z cebulą i ziemniakami”]; [„Dietetyczne porady Si i Dave'a”];

 „Gulasze & potrawki” [„”Pikantne Ratatouille z fasolą”; „Wspaniała zupa rybna z grzankami czosnkowymi”; „Paprykarz z kurczaka”; „Staromodna potrawka z kurczaka i warzyw”; „Nasz wyjątkowy Cassoulet”; „Pożywne Casserole wołowe z ale”; „Tażin jagnięcy”];[„Dietetyczne porady Si i Dave'a”];

 „Warzywa & sałatki”[„Wytworny koktajl krewetkowy”; „Sałatka cesarska”;
„Miseczki z chili i con carne i sałatką”; „Warzywa z posypka kminkową”; „Dobra podstawowa mieszana sałatka”; „Sałatka z buraków z jogurtem i kminem”; „Grilowane warzywa na ciepło”; „Owocowa sałatka ryżowa”; „Sałatka z fenkułu i pomarańczy z dressingiem z harissą” [„Dietetyczne porady Si i Dave'a];

„„Dania na wynos”” [„Kurczak słodko – kwaśny”; „Korma z kurczaka”; „Aromatyczny bulion z klopsikami wieprzowo-krewetkowymi'; „Curry z jagnięciny”, szpinaku i ziemniaków”; „Jalfrezi z kurczaka”;  „Kokosowe currry z krewetkami”; „Bardzo łatwe tajskie curry  kokosowe z kurczaka]”[”Dietetyczne porady Si i Dave'a”];

 „Makaron & ryż” [ „Domowej roboty tortellini z dynią piżmową” „Paella prosto z plaży”; „Spaghetti z brokułami i tuńczykiem z chili i cytryną”; „Risotto z kurczakiem i grzybami”; „Kreolska jambalaya”; „Włoskie klopsiki w gęstym sosie pomidorowym”; ” Chili con carne”; „Pyszne sycące Bolognese]”;[”Dietetyczne porady Si i Dave'a”]; „

Desery & ciasta” („Wilgotne ciasto marchewkowe z rodzynkami”; „Bezy z owocami i śmietaną”; „Dietetyczne babeczki cytrynowe z polewą”; „Rolada biszkoptowa z dżemem”; „Galaretki limonkowe z bąbelkami”; „Ciągnące ciastka  żurawiną i morelami”; „Ryżowy pudding ze śliwkami”]; [”Dietetyczne porady Si i Dave'a”]; „

Lunche w pudełkach & przekąski” [„Wrap z sałatką nicejska”; „Prosta sałatka z tuńczyka i kukurydzy”; „Kanapki toples”; „Tarta z jajkami, bekonem i szparagami”; „Paszteciki z serem, porem i cebulą”; „Humus z pieczoną czerwona papryką”; „Przekąski” (10 różnych rodzajów przekąsek)]; „Menu na pierwszy tydzień diety”; „Indeks”; „Podziękowania”;


/Ciąg dalszy w przyszłym tygodniu/
 2. Objaśnienia:
1/  Przy każdym z prezentowanych przepisów kulinarnych znajdują się kolorowe zdjęcia przyrządzonych potraw.
Pozdrawiam:
Ryszard Roszkowski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz