....
każdy powód do niego jest odpowiedni.
-
Czym zaskoczyć gości na przyjęciu? Dlaczego lubimy świętować hucznie i smacznie? Praca zbiorowa książka kucharska: "Biesiadowanie po polsku".
Autorzy książki kucharskiej: „Biesiadowanie po polsku” podpowiadają, aby na przyjęciach zaproponować gościom owoce i potrawy mało znane. I takim mało znanym owocem może być persymona. Oczywiście można zaserwować gościom inne owoce: papaja, oliwki, granaty. Można też zaserwować gościom potrawy z małżami, ośmiornicą, kałamarnicą, czy mątwą. Wszystko zależy od tego jakich mamy gości: czy będą oni chcieli posmakować tych potraw.
-
My Polacy lubimy świętować. Hucznie i smacznie. Czytywałem na ten temat w różnych książkach: W książkach naszych pisarzy1/ oraz w książkach kucharskich2/, a szczególnie tych wspominających potrawy przyrządzane na początku ubiegłego wieku i w okresie międzywojennym (między I a II Wojną Światową).
-
Skąd to się bierze? W przeszłości często bywały w życiu Polaków takie okresy, że żywności było za mało. Szczególnie odczuwała to ludność wiejska. We wspomnianych wyżej okresach wieś była przeludniona w stosunku do mozliwości stałej pracy zarobkowej. Na przykład w przedwiosenny przednówek ludzie jedli bardezo skromnie, a na wsi często głodowali. Dlatego w okresach świątecznych (okres Bożego Narodzenia do Trzech Króli i w okres Wielkanocy) ludzie nie tylko się najadali do syta, ale jeśli było to możliwe, to przejadali się. Czytałem o tym u Autorów w książkach kucharskich o świętach obchodzonych na początku ubiegłegłego wieku i w okresie miedzywojennym3/.
-
W trakcie niektórych świąt bywały tańce, śpiewy, zabawy. Wznoszono także toasty.
-
Pamiętajmy, że wtedy takie świąteczne spotkania służyły także poznawaniu się młodych ludzi obojga płci i kojarzeniu się par.
-
Witam,
Oto
bardzo interesująca książka kucharska: „Biesiadowanie
po polsku”. (448 stron!) Jej podtytuł: „1000 pomysłów”
na udane przyjęcie”. Książkę w 2015 roku wydały „Wydawnictwa
Videograf” SA.z Katowic-Chorzowa. Książka ta jest pracą zbiorową
Państwa: Piotra Adamczewskiego; Weroniki Łęckiej; Adama K.
Podgórskiego; Barbary Podgórskiej; Marka Podgórskiego, Elżbiety
Spadzińskiej-Żak.
W
książce Autorzy podzielili wszystkie uroczystości na „Święta
tradycyjne”; „Uroczystości rodzinne” oraz „Spotkania
okolicznościowe”.
Autorzy:
W książce w sposób bardzo wyczerpujący podpowiadają jak
organizować różne przyjęcia. Proponują odpowiednie dla każdego
przyjęcia zestawy potraw. Znajdziecie tam Państwo ciekawe
propozycje zabaw, piosnek biesiadnych i dowcipnych toastów. Na końcu
książki znajdziecie Państwo teksty kolęd.
Przedstawiam
Państwu spis treści I części tej niezwykłej książki oraz
zawartych w tej części nazw potraw:
„Wokół
stołu i pod stołem czyli Polak biesiadny”;
„ „Za stołem z
twarzą cudną” czyli krótki poradnik dobrych manier” { „Co
znaczy skrót RSVP”; „Patrz na zegarek”; „Witajcie
przyjaciele”; „Kwiaty czy butelka”; „Ja ci dam, ty mi dasz”;
„Co leży na stole”; „Na siedząco, czyli jak”; „Lista dań
– miła lektura”; „Kawior i ostrygi koniecznie z lodem”; 'Do
ryby z nożem”; „Na wszystko jest sposób”; „Palce lizać?”;
„Chleb, bułeczki, tosty, czyli pieczywo”; „Słodki obyczaj”;
„Sery na desery”; „Owoc wieńczy dzieło”; „Moda na wino”;
„Podręczny zestaw barmana amatora”; „Szata zdobi człowieka”;
„Jak dobrać gości”; „Rozwód ze zdrowym rozsądkiem”; „Gość
specjalny”; „Kłopotliwi goście”; „Z dziećmi na przyjęcie”;
„Gadu-gadu”; „Bezpieczne tematy”; „Żarty na koniec”;
„Bez toastów ani rusz”; „Zmiana dekoracji”; „Ale plama!”;
„Pali się moja panno!; „Tego nie lubię, to mi nie smakuje”;
„Co tu tak dzwoni?”; „Wizyta w zoo”; „Palenie jest
szkodliwe”; „Kto tak pięknie gra?”; „Państwu już
dziękujemy!”; „Wizyta, rewizyta lub…?”; „Spotkanie w
restauracji”; „Parę uwag o obsłudze kelnerskiej”; „Kilka
dodatkowych a ważnych drobiazgów”; „Rzut oka wstecz”};
”Dania
towarzyskie” {„Raclette”; Bagna caoda, czyli fondue warzywne”; „Dania modne” [„Ryba maślana, czyli butterfish”; „Bardzo
męski colesław”; „Piotrosz lub sola zapiekana pamezanem”;
„Małże z papryką lub rukolą”; „Rukola z parmezanem”];
„Poznaj mało znane” [„Persymona”; „Papaja”; „Granaty”;
„Oliwki”; „Mule”; „Mątwa”; „Ośmiornica”;
„Kalmary”]; „Dania do podziwiania”[„Karczochy”; ”Terina
z łososia z małżami i kawiorem”; „Tortino di carciofi”;
„Awokado z kawiorem i krewetkami”; „Sałatka kędzierzawa”;
„Ostrygi na gorąco”; „Flądra w sosie z oliwkami”; „Łosoś,
mango i papaja”; „Langusta z piekarnika”; „Mątwy
faszerowane”; „Ośmiornica pieczona w białym winie”; „Mule
po marynarsku”; „Zarzuela”; „Kalmary smażone”; „Winniczki
z masłem czosnkowym”; „Homar w calvadosie”; „Żeberka z
miodem pieczone na grillu”; „Żabie udka w potrawce”;
„Persymony w kremie”; „Cataplana z białym winem”; „Wołowina
po burgundzku”]};
{„Bawmy się, czyli pomysły na udane życie
towarzyskie” [ „Pochwała spontaniczności”; „Pomysły na
udaną zabawę”; „Przyjęcia tematyczne”; „Sprawna
organizacja”; „Żeby było wesoło”; „Motywy przewodnie balów
i imprez w większym gronie”; „Wystrój domu i dekorowanie
stołu”;
„Każda okazja jest dobra”; [„Święta i zabawy
doroczne”; „Przyjęcia okazjonalne; „Spotkania
okolicznościowe]};
Ta
książka będzie przydatna każdemu kto zamierza organizować jakieś
przyjęcie.
-
Objaśnienia:1/ Między innymi: Henryk Sienkiewicz, Karol Bunsch.
/Ciąg
dalszy w przyszłym tygodniu/
2/
Między innymi:
Hanna Szymanderska,
Krzysztof
Żywczak
3/
O polskim ucztowaniu czytałem w wielu książkach ( szczególnie
historycznych), ale tytułów ich nie pamiętam.
4/
Pozdrawiam:
Ryszard
Roszkowski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz