1. Tarta z rabarbarem - jeden z przykładów wykorzystania jednego z z niedocenionych i trochę zapomnianych warzyw - rabarbaru. Doniesienia medialne o cudownych roślinach wspierających nasze zdrowie. Kilka naszych polskich warzyw bardzo korzystnych dla naszego zdrowia przedstawia książka kucharska Panów Pawła Łukasika i Grzegorza Targosza: "Retrowarzywa".
Tarta z rabarbarem. Tart with rhubarb. Autor: oksix Fotolia.com Różne wypieki z rabarbarem są jednym z sposobów wykorzystania rabarbaru. Czy ta tarta nie wygląda apetycznie? Jeszcze apetyczniejsza jest „Tarta rabarbarowo-gruszkowa pod kruszonką cynamonową”. Na jej sporządzenie Panowie Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz prezentują przepis kulinarny na stronie 81 swojej książki.
Rabarbar zawiera wiele wartościowych składników mineralnych i witamin. Niestety rabarbar ma też pewien feler: zawiera szkodliwy kwas szczawiowy. Dlatego rabarbaru nie powinny spożywać osoby ze schorzeniami reumatycznymi, oraz osoby z chorymi nerkami. U osób z chorymi nerkami przemiana kwasu szczawiowego może sprzyjać tworzeniu się kamieni w nerkach. Poza tym spożycie zbyt dużej ilości rabarbaru może przyczynić się do wypłukania wapnia z naszego organizmu. /Podaję tą wiadomość na podstawie informacji ze strony 48 książki kucharskiej Panów: Pawła Łukasika i i Grzegorza go Targosza: ”Retrowarzywa” i swojej własnej wiedzy./
1.1. Obecnie często pojawiają się doniesienia o różnych cudownych roślinach ponownie odkrytych na świecie, które wspierają zdrowe odżywianie.
1.2. Także w Polsce mamy różne warzywa zawierające składniki (nie tylko minerały i witaminy) korzystne dla zdrowego odżywiania. Może nie są one tak rewelacyjne jak rośliny z medialnych doniesień, ale za to są dostępne i stosunkowo tanie.
1.3. Niedawno moje ręce trafiła książka kucharska Panów: Pawła Łukasika i Grzegorza Targosza: "Retrowarzywa". W książce tej Autorzy przedstawiają nam przepisy kulinarne na przyrządzenie potraw z siedmiu niedocenionych i trochę zapomnianych warzyw: buraka (czerwonego), rabarbaru, jarmużu, skorzonery, pasternaka, brukwi i topinamburu.
1.4. Według Autorów: Ponieważ temat książki jest ściśle związany z warzywami większość potraw jest wegetariańska. Tylko niektóre potrawy są z mięsem. Autorzy książki zachęcają jednak do eksperymentowania w kuchni: dodawania składników mięsnych do proponowanych potraw wegetariańskich, oraz pomijania składników mięsnych i tworzenia potraw wegetariańskich.
1.5. Prezentowane w tej książce potrawy mogą urozmaicić jadłospis zarówno rodzinny jak w zakładzie gastronomicznym.
Przed nami książka kucharska Panów: Pawła Łukasika i Grzegorza Trargosza: „Retrowarzywa”. Książkę wydało w 2016 roku Wydawnictwo: „Edgard.”.(Autorzy tej książki prowadzą blog kulinarny: gotowaniezpasją.pl. Wydali także książkę: „Kipi kasza”. ) W książce Autorzy przedstawiają nam potrawy z siedmiu warzyw kiedyś bardzo cenionych, a dziś niesłusznie zapomnianych: burak; rabarbar; jarmuż; skorzonera; pasternak; brukiew, topinambur. Przed prezentacją potraw z każdego warzywa, Autorzy książki, krótko lecz bardzo interesująco przedstawiają dane warzywo: podają między innymi skąd dane warzywo pochodzi i jaka jest jego wartość zdrowotna (odżywcza). W tej książce znajdziecie Państwo duże barwne zdjęcia proponowanych przez Autorów potraw.
Poniżej podaję nazwy tylko niektórych potraw (z ponad 100 prezentowanych w tej książce):
„Burak” [„Sok z buraków, jabłek, jagód i imbiru ze świeżą miętą”1/; „Pierogi z botwinką, białym serem i wiśniami”; „Sałata z pieczonymi burakami, morelami i czarnymi porzeczkami z syropem klonowym''; (…) „Tarta z botwiny i koziego sera”(…); „Pizza z buraczanym pesto oraz z kaszanką i jabłkiem”(...)];
„Rabarbar” [„Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką waniliową”1/; (…); „Burger wołowy z czatnejem rabarbarowo-truskawkowym z zielonym pieprzem””; (…); „Drożdżówki waniliowe z rabarbarem i powidłami różanymi”(…)];
„Jarmuż” [„Polska margherita - pizza z jarmużowym pesto ze świeżymi pomidorami i kozim serem”1/;(..) „Tarta z jarmużem, batatami, suszonymi pomidorami i złocistym serem pleśniowym”(…); Pierogi z jarmużem, białym serem i smażoną cebulką”(...)];
„Pasternak” [(...)„Tarta mocno pasternakowa z fasolą mung”;(…); „Miodownik z pasternakiem” ;(…); „Figa z makiem z pasternakiem”];
„Brukiew” ;[(…) „Sałatka z makaronu ryżowego z kulkami z brukwi, świeżą pietruszka i granatem”„Sok totalnie pomarańczowy z brukwią, kaki i melonem”; (…); „Tarta z brukwią, zieloną cukinią i pomarańczowym serem”];
„Topinambur” [„Suflet serowy z topinamburem i pietruszką”; (…) „Pierogi ruskie z farszem z topinamburu ze smażoną cebulą z jabłkiem”; „Chleb z topinamburu z czarnuszką i masłem koperkowym” (...)]
/Ciąg dalszy w przyszłym tygodniu/
2. Objaśnienia:
1/ W książce Autorzy podają nazwy potraw dużymi literami. Ponieważ nie jest to mile widziane w intenecie, dlatego w cytowanych nazwach potraw podaję tylko pierwszą literę dużą.
Pozdrawiam:
Ryszard Roszkowski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz