sobota, 24 czerwca 2017

Zdrowe jedzenie po japońsku, czyli....



... książka kucharska: "Japonki nie tyją i nie starzeją się"
    Witam,
  1. Książka kucharska Państwa Naomi Moriyama i Williama Doyle: "Japonki nie tyją i nie starzeją się". Zdrowe jedzenie według Japonek to nie tylko zdrowe i smaczne potrawy. To jest także inny stosunek do jedzenia. Na czym on polega. Moje wspomnienie wspólnego jadania przy stole.


    Pyszne śniadanie w stylu japońskim おいしそうな和風朝食 Autor: sunabesyou Fotolia.com Proszę zwrócić uwagę różnorodność naczyń do poszczególnych potraw, oraz na to, że różną ich wielkość i różne kształty. Poza tym wszystkie te naczynia nie są całkowicie pełne. Do różnych potraw przeznaczone są różne naczynia (miseczki, talerzyki, podstawki, tace) różnej wielkości i kształtu.1/
     
    1. W przeszłości interesowało mnie jak wygląda jedzenie w krajach azjatyckich. O to książka kucharska Państwa Naomi Moriyama i Williama Doyle: "Japonki nie tyją i nie starzeją się". Przedstawia ona nam typowe japońskie zdrowe jedzenie.

    2. Sam tytuł tej książki (i podtytuł także) wprowadza nas w błąd, bo ta książka dotyczy nie tylko zdrowia samych Japonek. Tak na prawdę ta książka wyjaśnia jak Japonki zdrowo odżywiają nie tylko siebie, ale i członków swoich rodzin.3/

    3. To zdrowe jedzenie w Japonii to nie tylko zdrowe potrawy, to także inna kultura jedzenia. (inny stosunek do jedzenia).2/ My Europejczycy (także Polacy) lubimy jeść szybko, często byle co (Fastfoody) byle jak, byle gdzie i byle kiedy. (Na szczęście nie wszyscy). Szybkie jadanie w Fastfoodach nie najzdrowszego jedzenia w dużych (za dużych!!!) ilościach na pewno nie dodaje nam zdrowia.

    4. To japońskie podejście do jedzenia polega na: Wspólnym jedzeniu posiłków. Podane potrawy muszą cieszyć także wzrok.4/ Jedzeniu mniejszych porcji i w małych naczyniach. Jadanie treściwych śniadań. Jadanie deserów w mniejszych ilościach na oddzielnych talerzykach (lub miseczkach.) 
       
    5. Dziś zazdroszczę Japończykom tego ich podejścia do jedzenia.

    6. Z łezką w oku wspominam czasy mojego dzieciństwa i wczesnej młodości kiedy całą rodziną jadaliśmy posiłki (szczególnie w święta) razem przy stole. W późniejszych latach to się wszystko rozleciało, bo różnie zaczynaliśmy i kończyliśmy pracę.

    7. Oczywiście chciałbym znów jadać razem z rodziną przy stole. Niestety z konieczności jadam sam z książką pod nosem i wcale nie jestem z tego powodu szczęśliwy.

    8. Podziwiam też Japończyków że chętnie jadają do każdego posiłku ryż (także ten brązowy). Gdybyśmy go tak chętnie jadali zamiast chleba może u nas byłoby mniej alergii na gluten?
Przedstawiam Państwu pierwszą stronę okładki książki kucharskiej Państwa: Naomi Moriyama i William Doyle: "Japonki nie tyją i nie starzeją się". (Podtytuł tej książki: "Pyszne sposoby zchowania młodości, dobrej sylwetki i zdrowia". Książkę tę wydało" w 2016r. Wydawnictwo; "MUZA, SA. Poniżej przedstawiam Państwu rozdziały i podrozdziały tek książki:
"Wstęp' ("Japonia, a globalna epidemia o tylości"; :Japońska kuchni domowa")

"Rozdział 1 Tokijska kuchnia mojej matki" ["Marzenia o utopii kulinarnej; "Mantra świeżości"; Śniadaniówka wypełniona miłością" ("Marchewkowe tofu mojej mamy"); "Witamy wJaponii, w kraju, którego mieszkańcy mają obsesję na punkcie jedzenia];

"Rozdział 2 W japońskim gaju drzewek mandarynkowych" [(Szpinak z płatkami bonito")]

"Rozdział 3 Siedem seketów tokijskiej kuchni mojej matki" ["Sekret 1 japońska dieta opiera sie na rybach, soi, ryżu, warzywach i owocach" ("Smażona makrela atlantycka"): "Sekret 2 Japończycy jedzą o wiele mniejsze porcje i podają je w pięknych, małych naczyniach" (Tofu na zimno z płatkami bonito i siekaną cebula szczypiorową"); "Wskazówka prosto z tokijskiej kuchni"; "Sekret 3 Japońska kuchni jest lekka i ma łagodny smak." ("Pierwszy dashi"; "Drugi dashi"); "Sekret 4 Japończycy jedzą ryż zmiast chleba do każdego posiłku" ("Ryż po japońsku") "Sekret 5 Japonki to mistrzynie pożywnego śniadania" ("Pożywne japońskie śniadanie wiejskie") "Sekret 6 Japonki uwielbiaja desery... na swój wyjątkowy sposób"; "Sekret 7 Japonki mają zupelnie inny stosunek do jedzenia."; "Minikryzys otyłości w Japonii"; "Wyjątkowy sekret japoński Japończycy ćwiczą w ciagu dnia i to w sposób naturalny"];

"Rozdział 4 jak własną kuchnię przekształcić w tokijską, czyli: tak, w twoim domu to też jest możliwe!" ["Iri iri, pan pan, czyli supejajecznica mojej mamy z mieloną wołowiną"); "Porada prosto z tokijskiej kuchni"; Tokijska kuchnia, którą już masz"; "Lista zakupów potrzebnych do skompletowania kuchni tokijskiej"; "Sprzęty na dobry początek"; "Porada prosto z tokijskiej kuchni"; "Zastawa na dobry początek"; "Produkty żywieniowe na dobry początek" ("Zupa z groszkiem cukrowym, daikonem i jajkiem"; "Duszony bakłażan z miso"; "Morskie warzywo hijiki i smażone tofu"; "Prażone zmielone ziarna białgo sezamu"; "Smażony kurczak po tokijsku"; "Soczyste tofu gotowane na wolnym ogniu"); "Lista zakupów produktów japońskiej kuchni"; "Obalamy mity na temat japońskiej kuchni domowej]";

{"Rozdział 5 Siedem filarów japońskiej kuchni
{"Pierwszy filar: Ryby" ("Zupa miso z malżami"); "Porada prosto z tokijsiej kuchni" ("Roladki z wędzonego łososia z shiso i kaiware"; "Burger z łososia i edamame"; "Tempura z warzyw i krewetek"; "Ryba teriyaki")]"};

{"Drugi filar: warzywa"["Jedzenie według zen ("Pięć refleksji zen wypowiadanych nad jedzeniem") (Szpinak z ziarnami sezamu"; "Warzywa szybko smażone"; "Daikon kiriboshi z grzybami shitake i tofu"; 'Pierożki gyoza Naomi"; "Kinipira - łopian z marchewką"; "Sałatka tokijska")]};

{"Trzeci filar: Ryż" [ ("Kurczak i jajka z ryżem"; "Japońskie danie na poprawę nastroju; kulki ryzowe"); "Porady prosto z tokijskiej kuchni" ("Wołowina z ryżem")]};

"Czwarty filar: Soja" [("Klarowna zupa z tofu i grzybami shitake"); "Porady prosto z tokijskiej kuchni" ( "Zupa miso z daikonem i tofu"); "Porada prosto z tokijskiej kuchni"; ( "Smaczne letnie edamame")]};

{"Piąty filar: makarony" (Idealny makaron soba"); "Porada prosto z tokijskiej kuchni: ("Makaron gryczany soba na zimno"; "Tamago - omlet po japońsku")]};

{"Szósty filar: Herbata" [ ("Parzenie japońskich herbat")]}";
{"Siódmy filar: Owoce" ["Przykładowe posiłki z kuchni tokijskiej)]};

    "Rozdział 6 Dieta samurajow" ["Podejmij wyzwanie-jedz brążowy ryż; "Lista zakupów samuraja" (Jak jć niczym wojownik"); "12 prostych porad prosto z Tokio ("jak wprowadzić styl życia zdrowej Japonki");

"Epilog Wielka uczta"
"Przypisy"
"Źródła"
"Wykaz potraw"
"Podziękowania"
"O autorach"


  1. Objaśnienia:
    1/ Więcej informacji na ten temat znajdziecie Państwo na stronach 90-93 książki  Państwa: Naomi Moriyama i William Doyle.
2/ Informacje na ten temat są zamieszczone na stronach 65-66 książki wymienionej wyżej.
3/ Na stronie 25 tej książki Autorka podaje informację, że jej mąż Amerykanin tak polubił kuchnię japońską, że jego waga obniżyła się z około 100 kilogramów do 84 kilogramów.
4/ Przeglądając wspomnianą wyżej książkę proszę zapoznać się z wymienionymi w niej sekretami japońskiej kuchni. (szczególnie z tymi wymienionymi a stronach 43-66)
5/
    Pozdrawiam:
    Ryszard Roszkowski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz