...
książka kucharska: "Japonki
nie tyją
i nie starzeją się"
-
Książka kucharska Państwa Naomi Moriyama i Williama Doyle: "Japonki nie tyją i nie starzeją się". Zdrowe jedzenie według Japonek to nie tylko zdrowe i smaczne potrawy. To jest także inny stosunek do jedzenia. Na czym on polega. Moje wspomnienie wspólnego jadania przy stole.
Witam,
-
W przeszłości interesowało mnie jak wygląda jedzenie w krajach azjatyckich. O to książka kucharska Państwa Naomi Moriyama i Williama Doyle: "Japonki nie tyją i nie starzeją się". Przedstawia ona nam typowe japońskie zdrowe jedzenie.
-
Sam tytuł tej książki (i podtytuł także) wprowadza nas w błąd, bo ta książka dotyczy nie tylko zdrowia samych Japonek. Tak na prawdę ta książka wyjaśnia jak Japonki zdrowo odżywiają nie tylko siebie, ale i członków swoich rodzin.3/
-
To zdrowe jedzenie w Japonii to nie tylko zdrowe potrawy, to także inna kultura jedzenia. (inny stosunek do jedzenia).2/ My Europejczycy (także Polacy) lubimy jeść szybko, często byle co (Fastfoody) byle jak, byle gdzie i byle kiedy. (Na szczęście nie wszyscy). Szybkie jadanie w Fastfoodach nie najzdrowszego jedzenia w dużych (za dużych!!!) ilościach na pewno nie dodaje nam zdrowia.
-
To japońskie podejście do jedzenia polega na: Wspólnym jedzeniu posiłków. Podane potrawy muszą cieszyć także wzrok.4/ Jedzeniu mniejszych porcji i w małych naczyniach. Jadanie treściwych śniadań. Jadanie deserów w mniejszych ilościach na oddzielnych talerzykach (lub miseczkach.)
-
Dziś zazdroszczę Japończykom tego ich podejścia do jedzenia.
-
Z łezką w oku wspominam czasy mojego dzieciństwa i wczesnej młodości kiedy całą rodziną jadaliśmy posiłki (szczególnie w święta) razem przy stole. W późniejszych latach to się wszystko rozleciało, bo różnie zaczynaliśmy i kończyliśmy pracę.
-
Oczywiście chciałbym znów jadać razem z rodziną przy stole. Niestety z konieczności jadam sam z książką pod nosem i wcale nie jestem z tego powodu szczęśliwy.
-
Podziwiam też Japończyków że chętnie jadają do każdego posiłku ryż (także ten brązowy). Gdybyśmy go tak chętnie jadali zamiast chleba może u nas byłoby mniej alergii na gluten?
Pyszne
śniadanie w stylu japońskim おいしそうな和風朝食
Autor:
sunabesyou
Fotolia.com Proszę zwrócić uwagę różnorodność naczyń do
poszczególnych potraw, oraz na to, że różną ich wielkość i
różne kształty. Poza tym wszystkie te naczynia nie są całkowicie
pełne. Do różnych potraw przeznaczone są różne naczynia
(miseczki, talerzyki, podstawki, tace) różnej wielkości i
kształtu.1/
Przedstawiam
Państwu pierwszą stronę okładki
książki
kucharskiej
Państwa:
Naomi Moriyama i William Doyle: "Japonki
nie tyją i nie starzeją się".
(Podtytuł tej książki: "Pyszne sposoby zchowania młodości,
dobrej sylwetki i zdrowia". Książkę tę wydało" w
2016r. Wydawnictwo; "MUZA, SA. Poniżej przedstawiam Państwu
rozdziały i podrozdziały tek książki:
"Wstęp'
("Japonia, a globalna epidemia o tylości"; :Japońska
kuchni domowa")
"Rozdział
1 Tokijska kuchnia mojej matki" ["Marzenia o utopii
kulinarnej; "Mantra świeżości"; Śniadaniówka
wypełniona miłością" ("Marchewkowe tofu mojej mamy");
"Witamy wJaponii, w kraju, którego mieszkańcy mają obsesję
na punkcie jedzenia];
"Rozdział
2 W japońskim gaju drzewek mandarynkowych"
[(Szpinak z płatkami bonito")]
"Rozdział
3 Siedem seketów tokijskiej kuchni mojej matki"
["Sekret
1 japońska dieta opiera
sie na rybach, soi, ryżu, warzywach i owocach" ("Smażona
makrela atlantycka"):
"Sekret
2 Japończycy
jedzą o wiele mniejsze porcje i podają
je w pięknych, małych naczyniach" (Tofu na zimno z płatkami
bonito i siekaną cebula szczypiorową");
"Wskazówka prosto z tokijskiej kuchni"; "Sekret
3 Japońska kuchni jest lekka i ma łagodny smak." ("Pierwszy
dashi"; "Drugi dashi"); "Sekret
4 Japończycy jedzą ryż zmiast chleba do każdego posiłku"
("Ryż po japońsku") "Sekret 5 Japonki to mistrzynie
pożywnego śniadania"
("Pożywne japońskie śniadanie
wiejskie") "Sekret 6 Japonki uwielbiaja desery... na swój
wyjątkowy
sposób"; "Sekret 7 Japonki mają zupelnie inny stosunek do
jedzenia."; "Minikryzys otyłości w Japonii";
"Wyjątkowy
sekret japoński
Japończycy ćwiczą
w ciagu dnia
i to w sposób naturalny"];
"Rozdział
4 jak własną kuchnię przekształcić w tokijską, czyli: tak, w
twoim domu to też jest możliwe!"
["Iri iri, pan
pan,
czyli supejajecznica mojej mamy z mieloną wołowiną"); "Porada
prosto z tokijskiej kuchni"; Tokijska
kuchnia, którą
już
masz"; "Lista
zakupów potrzebnych do skompletowania kuchni tokijskiej";
"Sprzęty na dobry początek"; "Porada
prosto z tokijskiej kuchni"; "Zastawa na dobry początek";
"Produkty
żywieniowe na dobry początek" ("Zupa z groszkiem
cukrowym, daikonem i jajkiem"; "Duszony bakłażan z miso";
"Morskie warzywo hijiki i smażone
tofu";
"Prażone
zmielone ziarna
białgo sezamu"; "Smażony kurczak po tokijsku";
"Soczyste
tofu gotowane na wolnym ogniu"); "Lista zakupów produktów
japońskiej kuchni"; "Obalamy mity na temat japońskiej
kuchni domowej]";
{"Rozdział
5 Siedem filarów japońskiej
kuchni
{"Pierwszy
filar: Ryby"
("Zupa miso z malżami"); "Porada
prosto z tokijsiej
kuchni"
("Roladki
z wędzonego
łososia z shiso i kaiware"; "Burger z
łososia
i edamame"; "Tempura z warzyw i krewetek";
"Ryba teriyaki")]"};
{"Drugi
filar: warzywa"["Jedzenie
według zen ("Pięć refleksji zen wypowiadanych nad jedzeniem")
(Szpinak z ziarnami sezamu"; "Warzywa szybko smażone";
"Daikon
kiriboshi
z grzybami shitake i tofu";
'Pierożki gyoza Naomi";
"Kinipira
- łopian z marchewką"; "Sałatka
tokijska")]};
{"Trzeci
filar: Ryż"
[ ("Kurczak i jajka z ryżem"; "Japońskie
danie na poprawę nastroju; kulki ryzowe"); "Porady prosto
z tokijskiej kuchni" ("Wołowina z ryżem")]};
"Czwarty
filar: Soja"
[("Klarowna
zupa z tofu i grzybami shitake");
"Porady prosto z tokijskiej kuchni" ( "Zupa
miso z
daikonem i tofu"); "Porada prosto z tokijskiej kuchni";
( "Smaczne
letnie edamame")]};
{"Piąty
filar: makarony"
(Idealny makaron
soba"); "Porada
prosto
z tokijskiej kuchni: ("Makaron gryczany soba na zimno";
"Tamago - omlet po japońsku")]};
{"Szósty
filar: Herbata"
[ ("Parzenie japońskich herbat")]}";
{"Siódmy
filar: Owoce"
["Przykładowe posiłki z kuchni tokijskiej)]};
"Rozdział
6 Dieta samurajow"
["Podejmij wyzwanie-jedz brążowy ryż; "Lista
zakupów samuraja" (Jak jeść
niczym wojownik"); "12
prostych porad prosto z Tokio ("jak wprowadzić styl życia
zdrowej Japonki");
"Epilog
Wielka uczta"
"Przypisy"
"Źródła"
"Wykaz
potraw"
"Podziękowania"
"O
autorach"
-
Objaśnienia:1/ Więcej informacji na ten temat znajdziecie Państwo na stronach 90-93 książki Państwa: Naomi Moriyama i William Doyle.
2/
Informacje na ten temat są zamieszczone na stronach 65-66 książki
wymienionej wyżej.
3/
Na stronie 25 tej książki Autorka podaje informację,
że jej mąż Amerykanin tak polubił kuchnię japońską, że jego
waga obniżyła się z około 100 kilogramów do 84 kilogramów.
4/
Przeglądając wspomnianą wyżej książkę proszę
zapoznać się z wymienionymi w niej sekretami japońskiej kuchni.
(szczególnie z tymi wymienionymi a stronach 43-66)
5/
Pozdrawiam:
Ryszard
Roszkowski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz