wtorek, 29 sierpnia 2017

...zdrowa żywność według Pani Mayi Shetreat-Klein, to...



...zdrowe mięso, zdrowe mleko, zdrowe jajka i inne produkty od zdrowych zwierząt
    Witam, 
    1.Wypas krów na pastwisku zapewnia zdrowe mięso, oraz zdrowe mleko. Zdrowe kury chowane na wolnym wybiegu, to zdrowe jajka od nich. Takie mięso, mleko i jajka to prawdziwa zdrowa żywność. Książka kucharska Pani Mayi Shetreat-Klein : "Zdrowy brud".



    Wypas krów na pastwisku. Cows grazing on pasture. Autor: Željko Radojko Fotolia.com
    Pani Doktor Maya Shetreat-Klein twierdzi: „Zdrowe zwierzęta to zdrowi ludzie” /Cytat tytułu z podrozdziału ze strony 306 jej książki kucharskiej „Zdrowy brud” /. Według Pani Doktor
    najzdrowszą formą karmienia bydła jest jego wypas na pastwisku. W zimie karmi się bydło sianem (lub sianokiszonkami) oraz niewielkimi porcjami ziaren zbóż.1/
    Bo właśnie trawy są najzdrowszym pokarmem dla bydła. Mięso od tak karmionych krów jest zdrowe i smaczne.
    Niestety mięso z hodowli przemysłowej, które kupujemy w sklepach pochodzi z krów karmionych zbożami w tym, bardzo często kukurydzą ,modyfikowaną genetycznie.2
    1. Zdrowe jest także mleko od krów wypasanych na pastwisku, dlatego tak chętnie jest pijane "mleko prosto od krowy" nie tylko przez dzieci wiejskie. To surowe mleko zawiera przecież, rozmaite drobnoustroje i aktywne enzymy, kóre zapobiegają rozmnażaniu się w mleku złych bakterii. To mleko jest nie tylko zdrowsze, ale i smaczniejsze od mleka pasteryzowanego. Dlatego mięso i mleko ("mleko prosto od krowy") od tak karmionych krów możemy określić jako zdrową żywność.Więcej informacji na ten temat znajdziecie Państwo na stronach 329-332 książki kucharskiej Pani Mayi Shetreat-Klein: "Zdrowy brud".
    2. Kury chowane na wolnym wybiegu są zdrowsze od kur z hodowli przemysłowej. "Kury zjadają własciwie wszystko-resztki pozostawionej żywności, trawę, liście i inne rośliny, wszelkie nasiona, dżdżownice i mnóstwo robaków."3/
      Dlatego jajka od kur chowanych na wolnym wybiegu są zdrowsze od jajek od kur z hodowli przemysłowej
      zawierają one niezbędne dla naszego zdrowia składniki na przykład: kwasy tłuszczowe omega-3 zdrowe tłuszcze nasycone, witaminy i minerały oraz cholesterol.4//na podstawie strony 363 wspomnianej wyżej książki.

    3. Pani Doktor w swojej książce informuje nam też o korzyściach spożywania innych rodzajów zdrowej żywności: jakie warzywa, i owoce i nasiona są korzystne dla naszego zdrowia, jakie ryb warto jeść oraz, których jedzenia unikać, jaka woda do picia jest zdrowa, jakie są zdrowe cukry oraz zdrowe tłuszcze.


Oto stron tytułowa książki kucharskiej Pani Mayi Shetreat-Klein i Pani Rachel Holtzman: „Zdrowy brud”.
Podtytuł tej książki: "Jak unikanie sterylnie czystych warzyw i owoców może poprawić odporność twojego dziecka". Książkę wydało w 2017 Wydawnictwo Vivante z Białegostoku.

Przedstawiam Państwu tytuły trzeciej części tej książki oraz zawartych w niej rozdziałów:
(zgodnie wcześniejszą zpowiedzią nazwy przepisów kulinarnych Autorki książki podam w następnym poście):

Część 3 Krok drugi: Odżywiamy”:
{„Jedzcie zdrową żywność prosto z natury”}

"Rozdział 8 Potęga gleby: organicznne, owoce, warzywa i inne rośliny". "Składniki fitochemiczne" ("Czy mój produkt jest naprawdę świeży?")[Dlaczego gorzkie jest lepsze?]; "Jeść mniej czy więcej owoców? A może nie jeść ich wcale? ("Sok nie jest owocem")]; "Żywność organiczna źródłem naturalnego brudu"; "Rolnictwo
dawniej i dziś: Skąd wzięły się ołów i arszenik w żywności”; „Nawozy sztuczne receptą na obniżenie wartości odżywczych”("Syntetyczny azot degraduje glebę, wodę oraz rośliny”); „Jak kupować owoce i warzywa najlepszej jakości?” (Czas na kiszonki. Dla utrzymania zdrowej flory bakteryjnej)]; „[Warto zapamiętać”]};

Rozdział 9 Kopalnia składników odżywczych. Odkrywamy nasiona” {„Rośliny strączkowe” {[; „Orzechy”;” „Składniki antyodżywcze””]; „Zboża, pszenica, gluten – Jeść czy nie jeść” [„Jak jeśćnasiona”]; „Demonizowanie makroskładników” [„Wskazówka Dziki dojrzewający mleczny owies”; „Wegetariańskie dzieci”]; „GMO, czyli jak zrobić naprawdę brudny interes i przejąć władzę nad nasionami” [„Mit: Żywność genetycznie zmodyfikowana musi być bezpieczna, ponieważ została zaaprobowana przez Agencję Kontroli Żywności i Leków”; „Mit: Pod względem zawartości składników odżywczych GMO nie odbiega od roślin uprawianych konwencjonalnie”; „Mit: GMO zwiększa plony”; „Mit: GMO pozwoli wykarmić cały świat” („GMO: Ukryty składnik”)]; „; „Jak unikam karmienia dzieci żywnością GMO?” „Wnioski”; „Warto zapamiętać”};

Rozdział 10 Meet Your Meat, czyli poznaj mięso, które jesz” { „Zdrowe zwierzęta to zdrowi ludzie”; „Mięso pełne prawdziwego brudu” [(„Czy GMO może zaszkodzić zwierzętom?)”;(„Happy meal)”]: „Mały przewodnik dla konsumentów mięsa” [Certyfikat humanitarnej hodowli”; „Mięso organiczne”; „Uwagi dotyczące kosztów”; (Liczy się twój głos”)]; „Warto zapamietać”]};

Rozdział 11 Mleko. Kilka słów o pasteryzacji {„Fermentowane mleko bogatym źródłem bakterii”; „Prawdziwy brud w obecnie produkowanym mleku” („W moim mleku są nanocząsteczki”); „Czy mleko naprawdę jest zdrowe?”; [„rBGH, czy rekombinowany hormon wzrostu bydła”; „Jak powinnaś pić mleko, jeśli pijesz? („Czy rasa krów ma znaczenie?); („Wiedza o mleku w pigułce”)]}”Warto zapamiętać;

Rozdział 12 Zanim kupisz jajko, dowiedz się czegoś o kurze” {„Cała prawda o cholesterolu”; „Dlaczego zdrowie kur jest takie ważne”; „Co kryje się pod skorupką”; „Zdrowe jajko/Zdrowy kurczak”; „Warto zapamiętać”}:

Rozdział 13 Ryby. Prosto z wody” {„Ryby z rtęcią”; "Łosoś już nie taki zdrowy”; „Mały przewodnik dla konsumentów ryb”; „Ryby w naszym menu – Ile powinniśmy ich jeść?; „Warto zapamiętać”}

Rozdział 14 Woda co pijemy” Zanieczyszczenia: Co znajduje się w drogach wodnych?” („Jak szczelinowanie niszczy naszą wodę” ; „Woda butelkowana – Gorsza niż z kranu?” [„Dodatkowo”; („Wygaszacze pragnienia, których należy unikać); „Co pić? („Herbaty, które znam i kocham”)]; „Filtracja 101” [„Idealny filtr usuwa:”; „A pozostawia:”; „Rodzaje filtrów”( „Wskazówka”)]; „O co chodzi z fluorem?; „Wszystkie wody są połączone” „Warto zapamiętać”};

"Rozdział 15 Proste przyjemności zdrowe cukry, tłuszcze i umami”
    {"Zdrowe słodycze"["Syrop klonowy"; "Melasa cukrowa"; "Cukier daktylowy"; "Odparowany cukier trzcinowy"; "Miód" ("Czekolada")]; "Zdrowe tłuszcze: Wszystko, co dotąd myśleliśmy o tłuszczach, jest błędne"; „Mit o szkodliwości nasyconych kwasów tłuszczowych”; "Które tłuszcze powinniśmy jeść?" [("Unikajcie tłuszczów utlenionych"); "Tłuszcze zwierzęce"; "Tłuszcze roślinne"; "Dodatkowe informacje o niektórych olejach roślinnych" ("Zdrowe źródła kwasów tłuszczowych omega-6"): "Umami" ("Wskazówka")]: "Umami z ziemi"; "Umami ze zwierząt" ("Zupy")]; "O soli..."; "Warto zapamiętać"};

      /Ciąg dalszy w przyszłym tygodniu/
  1. Objaśnienia:
    1/ Na podstawie strony 306 książki Pani Doktor Mayi Shetreat-Klein.
2/ Na podstawie strony 311 książki Pani Doktor Mayi Shetreat- Klein.
3/ Cytat ze strony 360 książki Pani Doktor Mayi Shetreat-Klein.
4/ Więcej inormacji na temat różnicy między jajkami od kur chowanych na wolnym wybiegu i kur z chowu przemysłowego znajduje się na stronach 359-374 książki Pani Doktor Mayi Shetreat-Klein.
    Pozdrawiam:
    Ryszard Roszkowski




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz