...zdrowe
mięso, zdrowe mleko,
zdrowe jajka
i inne produkty od zdrowych zwierząt
Witam,
1.Wypas krów na pastwisku zapewnia zdrowe mięso, oraz zdrowe mleko. Zdrowe kury chowane na wolnym wybiegu, to zdrowe jajka od nich. Takie mięso, mleko i jajka to prawdziwa zdrowa żywność. Książka kucharska Pani Mayi Shetreat-Klein : "Zdrowy brud".
1.Wypas krów na pastwisku zapewnia zdrowe mięso, oraz zdrowe mleko. Zdrowe kury chowane na wolnym wybiegu, to zdrowe jajka od nich. Takie mięso, mleko i jajka to prawdziwa zdrowa żywność. Książka kucharska Pani Mayi Shetreat-Klein : "Zdrowy brud".
-
Zdrowe jest także mleko od krów wypasanych na pastwisku, dlatego tak chętnie jest pijane "mleko prosto od krowy" nie tylko przez dzieci wiejskie. To surowe mleko zawiera przecież, rozmaite drobnoustroje i aktywne enzymy, kóre zapobiegają rozmnażaniu się w mleku złych bakterii. To mleko jest nie tylko zdrowsze, ale i smaczniejsze od mleka pasteryzowanego. Dlatego mięso i mleko ("mleko prosto od krowy") od tak karmionych krów możemy określić jako zdrową żywność.Więcej informacji na ten temat znajdziecie Państwo na stronach 329-332 książki kucharskiej Pani Mayi Shetreat-Klein: "Zdrowy brud".
-
Kury chowane na wolnym wybiegu są zdrowsze od kur z hodowli przemysłowej. "Kury zjadają własciwie wszystko-resztki pozostawionej żywności, trawę, liście i inne rośliny, wszelkie nasiona, dżdżownice i mnóstwo robaków."3/Dlatego jajka od kur chowanych na wolnym wybiegu są zdrowsze od jajek od kur z hodowli przemysłowejzawierają one niezbędne dla naszego zdrowia składniki na przykład: kwasy tłuszczowe omega-3 zdrowe tłuszcze nasycone, witaminy i minerały oraz cholesterol.4//na podstawie strony 363 wspomnianej wyżej książki.
-
Pani Doktor w swojej książce informuje nam też o korzyściach spożywania innych rodzajów zdrowej żywności: jakie warzywa, i owoce i nasiona są korzystne dla naszego zdrowia, jakie ryb warto jeść oraz, których jedzenia unikać, jaka woda do picia jest zdrowa, jakie są zdrowe cukry oraz zdrowe tłuszcze.
Pani
Doktor Maya Shetreat-Klein twierdzi: „Zdrowe zwierzęta to
zdrowi ludzie” /Cytat tytułu z podrozdziału ze strony 306 jej
książki kucharskiej „Zdrowy brud” /. Według
Pani Doktor
najzdrowszą
formą karmienia bydła jest jego wypas na pastwisku. W zimie karmi
się bydło sianem (lub sianokiszonkami) oraz niewielkimi porcjami
ziaren zbóż.1/
Bo
właśnie trawy są najzdrowszym pokarmem dla bydła. Mięso od tak
karmionych krów jest zdrowe i smaczne.
Niestety
mięso z hodowli przemysłowej, które kupujemy w sklepach pochodzi
z krów karmionych zbożami w tym, bardzo często kukurydzą
,modyfikowaną genetycznie.2
Oto
stron tytułowa książki kucharskiej Pani Mayi Shetreat-Klein
i Pani Rachel Holtzman: „Zdrowy brud”.
Podtytuł
tej książki: "Jak unikanie sterylnie czystych warzyw i owoców
może poprawić odporność twojego dziecka". Książkę wydało
w 2017 Wydawnictwo Vivante z Białegostoku.
Przedstawiam
Państwu tytuły trzeciej części tej książki oraz zawartych w
niej rozdziałów:
(zgodnie
wcześniejszą zpowiedzią nazwy przepisów kulinarnych Autorki
książki podam w następnym poście):
„Część
3 Krok drugi: Odżywiamy”:
{„Jedzcie
zdrową żywność prosto z natury”}
"Rozdział
8 Potęga gleby: organicznne, owoce, warzywa i inne rośliny".
"Składniki fitochemiczne" ("Czy mój produkt jest
naprawdę świeży?")[Dlaczego gorzkie jest lepsze?]; "Jeść
mniej czy więcej owoców? A może nie jeść ich wcale? ("Sok
nie jest owocem")]; "Żywność organiczna źródłem
naturalnego brudu"; "Rolnictwo
dawniej
i dziś: Skąd wzięły się ołów i arszenik w żywności”;
„Nawozy sztuczne receptą na obniżenie wartości
odżywczych”("Syntetyczny azot degraduje glebę, wodę oraz
rośliny”); „Jak kupować owoce i warzywa najlepszej jakości?”
(Czas na kiszonki. Dla utrzymania
zdrowej flory bakteryjnej)]; „[Warto zapamiętać”]};
„Rozdział
9
Kopalnia składników odżywczych. Odkrywamy nasiona” {„Rośliny
strączkowe” {[; „Orzechy”;” „Składniki antyodżywcze””];
„Zboża, pszenica, gluten – Jeść czy nie jeść” [„Jak
jeść”
nasiona”];
„Demonizowanie makroskładników” [„Wskazówka Dziki
dojrzewający mleczny owies”; „Wegetariańskie
dzieci”]; „GMO, czyli jak zrobić naprawdę brudny interes i
przejąć
władzę
nad nasionami”
[„Mit: Żywność
genetycznie zmodyfikowana musi być bezpieczna, ponieważ została
zaaprobowana przez Agencję Kontroli Żywności
i Leków”; „Mit:
Pod względem zawartości składników odżywczych GMO nie odbiega od
roślin uprawianych konwencjonalnie”;
„Mit: GMO zwiększa plony”; „Mit: GMO pozwoli wykarmić cały
świat” („GMO: Ukryty składnik”)]; „; „Jak unikam
karmienia dzieci żywnością GMO?” „Wnioski”; „Warto
zapamiętać”};
„Rozdział
10 Meet
Your Meat, czyli poznaj mięso, które jesz” {
„Zdrowe zwierzęta to zdrowi ludzie”; „Mięso
pełne prawdziwego brudu” [(„Czy GMO może zaszkodzić
zwierzętom?)”;(„Happy
meal)”]: „Mały
przewodnik dla konsumentów mięsa” [Certyfikat
humanitarnej hodowli”; „Mięso organiczne”; „Uwagi dotyczące
kosztów”; (Liczy
się twój głos”)];
„Warto
zapamietać”]};
„Rozdział
11
Mleko. Kilka słów o pasteryzacji {„Fermentowane mleko bogatym
źródłem bakterii”; „Prawdziwy
brud w obecnie produkowanym mleku” („W moim mleku są
nanocząsteczki”); „Czy mleko naprawdę jest zdrowe?”; [„rBGH,
czy rekombinowany hormon wzrostu bydła”;
„Jak
powinnaś pić mleko, jeśli pijesz? („Czy rasa krów ma
znaczenie?); („Wiedza o mleku w pigułce”)]}”Warto
zapamiętać;
„Rozdział
12 Zanim
kupisz jajko, dowiedz się czegoś o kurze” {„Cała
prawda o cholesterolu”; „Dlaczego zdrowie kur jest takie ważne”;
„Co
kryje się pod skorupką”; „Zdrowe jajko/Zdrowy kurczak”;
„Warto zapamiętać”}:
„Rozdział
13
Ryby. Prosto z wody” {„Ryby z rtęcią”; "Łosoś
już nie taki zdrowy”; „Mały
przewodnik dla konsumentów
ryb”; „Ryby
w naszym menu – Ile powinniśmy ich jeść?; „Warto zapamiętać”}
„Rozdział
14 Woda co pijemy”
„Zanieczyszczenia:
Co znajduje się w drogach wodnych?” („Jak szczelinowanie niszczy
naszą wodę” ; „Woda butelkowana – Gorsza niż z kranu?”
[„Dodatkowo”;
(„Wygaszacze pragnienia, których należy unikać); „Co pić?
(„Herbaty, które znam i
kocham”)]; „Filtracja 101” [„Idealny filtr usuwa:”;
„A pozostawia:”; „Rodzaje filtrów”( „Wskazówka”)]; „O
co chodzi z fluorem?; „Wszystkie wody są połączone” „Warto
zapamiętać”};
"Rozdział
15 Proste przyjemności zdrowe cukry, tłuszcze i umami”
{"Zdrowe
słodycze"["Syrop klonowy"; "Melasa cukrowa";
"Cukier daktylowy"; "Odparowany cukier trzcinowy";
"Miód" ("Czekolada")]; "Zdrowe tłuszcze:
Wszystko, co dotąd myśleliśmy o tłuszczach, jest błędne";
„Mit o szkodliwości nasyconych kwasów tłuszczowych”; "Które
tłuszcze powinniśmy jeść?" [("Unikajcie tłuszczów
utlenionych"); "Tłuszcze zwierzęce"; "Tłuszcze
roślinne"; "Dodatkowe informacje o niektórych olejach
roślinnych" ("Zdrowe źródła kwasów tłuszczowych
omega-6"): "Umami" ("Wskazówka")]: "Umami
z ziemi"; "Umami ze zwierząt" ("Zupy")];
"O soli..."; "Warto zapamiętać"};
-
Objaśnienia:1/ Na podstawie strony 306 książki Pani Doktor Mayi Shetreat-Klein.
/Ciąg
dalszy w przyszłym tygodniu/
2/
Na podstawie strony 311 książki Pani Doktor Mayi Shetreat- Klein.
3/
Cytat ze strony 360 książki Pani Doktor Mayi
Shetreat-Klein.
4/
Więcej inormacji na temat różnicy między jajkami od kur
chowanych na wolnym wybiegu i kur z chowu przemysłowego znajduje
się na stronach 359-374 książki Pani Doktor Mayi Shetreat-Klein.
Pozdrawiam:
Ryszard
Roszkowski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz