wtorek, 30 marca 2021

Wielkanoc to zawsze były Święta bardzo rodzinne*/



Dzień dobry,

  1. Pisanki. Dlaczego Wielkanoc to ruchome Święto? Trochę o jajkach. Trochę moich wspomnień. Artykuł Pani Agnieszki Bożek: „Zdrowe potrawy wielkanocne”.




Colourful easter eggs in basket with tulips on pink background Zdjęcie z Banku Zdjęć Photogenica. Kolorowe pisanki w koszyku z tulipanami na różowym tle. Pisanki są bardzo ważnym symbolem Wielkanocy. Tulipany są symbolem zaczynającej się wiosny.

Za czasów mojego dzieciństwa i mojej młodości pisanki zjadało się w trakcie śniadania wielkanocnego. Były zdrowe bo malowane farbami naturalnymi: z łupin cebuli, z buraka czerwonego,z czerwonej kapusty, z przyprawy kurkumy, oraz z czarnych jagód. Niestety jedzenie dzisiejszych pisanek malowanych prawdopodobnie barwnikami syntetycznymi jest bardzo nie zdrowe!!!

A same jajka? Przez lata posądzano je, że zwiększają ilość złego cholesterolu w organizmie. Obecnie przywrócono je do łask. Ale o nich piszę w dalszych punktach tego tekstu.

 

    1. Zbliża się najważniejsze święto dla chrześcijan: Wielkanoc, czyli Święto Zmartwychwstania Pańskiego.

    2. Data tego Święta w każdym roku jest inna: Wiele lat temu na Soborze Nicejskim (325 rok) biskupi chrześcijańscy uznali : że Święta Wielkanocne mogą się zacząć najwcześniej 22 marca, a najpóźniej 25 kwietnia. Jest to bardzo ważne, ponieważ tak ustalona data Wielkanocy jest podstawą do ustalenia daty innych Świąt.1/

    3. Jajko przez wiele lat podejrzewano, ze przyczynia się do powstawania cholesterolu w organizmie człowieka. Dziś stwierdza się, że jajka są bardzo zdrowe. A jajka znoszone przez kury chowane w zdrowych, odpowiednich dla nich warunkach określa się jako prawdziwy suplement diety: Oprócz dużej ilości białka zawierają przydatne dla organizmu składniki mineralne i witaminy. Najłatwiej się je wchłania z jajek ugotowanych na miękko./2

    4. Jajka ugotowane na miękko są najkorzystniejsze są dla osób, które wcześniej były na diecie antybiotykowej, mają poważne dolegliwości wątroby, albo muszą odbudować organizm po wcześniejszym wielkim imprezowaniu.2/

    5. W trakcie przygotowywania tego postu naszły mnie wspomnienia jak obchodziliśmy Wielkanoc w czasach mojego dzieciństwa i mojej młodości: Wspólne rodzinne posiłki: Jedzenie wcześniej poświęconych w kościele pisanek malowanych naturalnymi barwnikami. Później jedzenie plastrów ówczesnych zdrowych szynek z chlebem posmarowanych mocną ćwikłą z chrzanem. Później jedliśmy babki wielkanocne, które wcześniej trzeba było bardzo długo ucierać.

    6. Inne wspomnienie dotyczy chodzenia na Msze Wielkanocne i śpiewania kościelnych pieśni wielkanocnych.

    7. Chodziłem na Msze Wielkanocne nawet w II dzień Świąt, mimo że obawiałem się mogą mnie mocno oblać wodą w ramach tradycyjnego Śmigusa-Dyngusa.

    8. Niestety stwierdzam z żalem, że czas zatarł wiele tamtych wspomnień.

    9. W kwietniowym numerze miesięcznika: „Czwarty Wymiar” na stronach:62-64 znalazłem artykuł Pani Agnieszki Bożek: „Zdrowe potrawy Wielkanocne”. 3/

    1. Poniżej podaję nazwy rozdziałów tego artykułu, oraz nazwy zawartych w nim przepisów kulinarnych:

      1. Żur na zakwasie – niezapomniany smak”;

      2. Żur, żurek czy barszcz biały”;

        • Jak przygotować zakwas?”

              • Zakwas na żurek”;

        • Zakwas na żur”;”

      3. Jajka - zdrowie na talerzu”

        • Jajka z rzeżuchą”

      4. Mięsa i wędliny na wielkanocnym stół:

        • Pasztet z królika”;

      5. Sałatka jarzynowa – smaczna i zdrowa”;

          • Sałatka warzywna”;

      6. Tradycyjnie: smacznie i zdrowo”

  1. Objaśnienia:

1/ Informację powyższą podaję na podstawie artykułu: „Kłopoty z datą”zamieszczonego na trzeciej stronie nr 13 z 2016 tygodnika: „Gwiazdy mówią..”.

2/ Informację powyższą zamieszczam na podstawie artykułu Pani Pauliny Zakrzewskiej: ”Doskonałość jajko” zamieszczonego na stronach: 23-24 numeru 12/2021 tygodnika „Gwiazdy mówią”.

3/ Nie mam żadnego kontaktu z Autorkami artykułów, ani z Wydawnictwami o których czasopismach tu wspominam. Jestem tylko stałym, wieloletnim czytelnikiem tych czasopism.


Święta Wielkanocy są czasem odnowy życia i nadziei, dlatego życzę Państwu, aby w Waszych sercach pojawiła się nadzieja, że wszystko się uda i marzenia się spełnią.

Ryszard Roszkowski


Ps.*/ Ze względu na Wielkanoc w bieżącym poście nie piszę nic na temat „Rodzimych hitów żywieniowych”. Informuję tylko Państwa, że w kwietniowym numerze Autor przedstawia:”Seler i Aronię”.

Ryszard Roszkowski

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz