poniedziałek, 14 lipca 2014

... książka kucharska: "Z miłości do jedzenia"1/


    Witam,
  • Polska sztuka kulinarna przed II wojną światową i wcześniej. Polscy blogerzy kulinarni kontynuują tradycję: Ich najnowsza książka kucharska: "Z miłości do jedzenia" czyli "Najlepsze przepisy polskich blogerów" (Praca zbiorowa).2/ Dlaczego brak w tej książce kategorii: Napoje ?
    • Kilka dni temu z zaskoczeniem dowiedziałem się , że polscy blogerzy nie tylko prowadzą blogi kulinarne. Od kilku lat są takze wydawane książki propagujące najlepsze przrządzane przez nich potrawy. 
       
    • Gdy opracowywałem posty na okres świąt: Bożego Narodzenia i Wielkanocy stwierdziłem: przed II wojną w dworkach szlachecko-ziemiańskich z okazji Świąt przyrządzano wspaniałe potrawy, a wśród nich także wspaniałe wypieki.

    Domowy chleb. Zdjęcie stockowe autorstwa pixmac.pl

      Od kilku lat moim marzeniem jest zdobyć umiejętność i możliwość pieczenia w domu chleba pełnoziarnistego. Taki chleb jest podwójnie zdrowy: Pełne ziarna zbóż dzięki błonnikowi wspomagają prawidłowąj działalność jelit. Jednocześnie chleb ten nie zawiera żadnych polepszaczy i innej chemii. 


       
    • Dlatego bardzo ucieszyłem, że w XXI wieku polscy blogerzy i blogerki nie tylko prowadzą blogi o kucharzeniu. Potrafią także zaproponować bardzo smaczne potrawy.

    • Jest to kontynuacja polskich przedwojennych tradycji kulinarnych. Jest ona szczególnie ważna dlatego, że polscy blogerzy propagują smaczne potrawy w erze niezdrowej żywności wysokoprzetworzonej.

    • Bardzo się cieszę, że na swoim blogu mogę zareklamować Państwu książkę: "Z miłości do jedzenia" z podtytułem: "Najlepsze przepisy polskich blogerów". Ta książka kucharska jest pracą zbiorową wydaną 2013 przez Wydawnictwo "REA" z Warszawy.
    • Moim zdaniem ta książka może podsunąć ciekawe pomysły potraw nie tylko blogerom kulinarnym. Ona może być także przydatna wszystkim internautom, którzy lubią kucharzyć.
    • Mam tylko jedno pytanie? Dlaczego w tej książce brak kategorii: Napoje ? Na przykład: W okresie przedwojennym w dworkach i na wsiach chętnie pijano kwas chlebowy.
      A nasi blogerzy kulinarni jakie napoje nam zaproponują do picia w kolejnym tegorocznym wydaniu tej książki?


Jest to pierwsza strona książki (Pracy zbiorowej): „Z miłości do jedzenia”. Jurorem Konkursu na Blog Kulinarny roku z ramienia organizatora był pan Piotr Bikont krytyk kulinarny. Podtytuł książki brzmi: „Najlepsze przepisy polskich blogerów”.
Poniżej przedstawiam rozdziały i poszczególne tytuły przepisów z tej książki:3/
Przedmowa”; „Słodkie maślane wypieki”;{„Serowo-maślane ciasteczka z jabłkiem” [„Bloger: „Karra w kuchni””]; „Maślane muffinki z owocem granatu i mascarpone”, [„Bloger: „During the free time””]; „Hipnotyzujące ciasteczka cynamonowe” [„Bloger: „Crust and Dust””]; „Maślane ciasteczka z soi” (ciasteczka bez mąki!!!) [„Bloger: „Fun and Taste””]; „Bostońskie ciasto maślane z jabłkami” [„Bloger: „coś dobrego””]; „Słodkie bułeczki śniadaniowe” [„Bloger: „W koperkowej kuchni””]; „Ciastka z masłem orzechowym” [„Bloger: „przyprawmnie””]; „Wojciechowa słodycz” [„Bloger: „Gotuj z Wojciechem””]; „Tartaletki z masą jogurtowo-waniliową i jabłkami” [„Bloger: „Dream about muffins””]; „Maślane babeczki z kremowym nadzieniem” [„Bloger: „La comida””];};
Jajko na dzień dobry” {„Toskańskie jaja truflowe” [„Bloger: „La comida””] „Shakshouka – tunezyjskie jajka” [„Bloger:„Trying to Cook and Bake””]; „Suflet cytrusowy” [„Bloger: „Cioccolato Gatto””]; „Frittata z chorizo i lekką sałatką” [„Bloger: „Facet i kuchnia””]; „Chlebowa babeczka orkiszowa z jajecznicą” [„Bloger: „dealcooking””]; „Pasty jajeczne - fistaszki i pieczona pietruszka” [„Bloger: „Mówią Weki””]; „Jajko zapiekane w maślanej bułeczce” [„Bloger: „Delimamma””]; „Łososiowe gołąbki z jajecznicą” [ „Bloger: „coś dobrego””]; „Niespodzianka w cieście francuskim” [„Bloger: „Smakowity Kąsek””]; „Stokrotkowy omlet” [„Bloger: „Trochę Inna Cukiernia””]};
Słone przerkąski dla kibiców” {„Kruche krążki z jabłkiem, buraczkiem i bryndzą” [„Bloger: „Crust and Dust””]; „Chipsy z batatów z kremem pietruszkowym” [„Bloger: „La comida””]; „Empanadas z czarną oliwą” [ „Bloger: „jedzenia do rzeczy””]; „Ciasto oliwkowe z suszonymi pomidorami” [„Bloger: „eintopf””]; „Faszerowane oliwki” [„Bloger: „White Tablecloth””]; „Placuszki drożdżowe z warzywami” [„Bloger: „Karra w kuchni””]; „Pikantne ślimaczki” [„Bloger: „Kuchenne Fantazje””]; „Piłkarskie sajgonki z domowymi chipsami” [„Bloger: „Kulinarna Fuzja””]; „Pieczone rzodkiewki z masłem ziołowym” [„Bloger: „Kucharka Zen””]; „Ciasteczka pszenno-żytnie” [„Bloger: „Biblia smaków””]};
Świeże ryby i owoce morza” {„Pikantne tortellini z krewetkami” [„Bloger: „Anyżkowo””]; „Makrela nadziewana porami” [„Bloger: „Moja kuchnia””]; „Mus łososiowy z galaretką i krewetkami Earl Grey” [„Bloger: „jedzenia do rzeczy”]; „Grillowany łosoś w sosie holenderskim” [„Bloger: „Kaczkawpieciusmakach””]; „Łosoś po prostu z czterema masłami” [„Bloger: „Crust and Dust””]; „Halibut z bobem w maśle waniliowym” [„Bloger: „coś dobrego””]; „Przegrzebki na egzotycznej sałacie'” [„kulinarna mekka””]; „Maślany pstrąg w boczku, cytrynie i pietruszce” [„Bloger: „ugotowana””]; „Sola we francuskim stylu” [„Bloger: „Jak u Magdy””]; „Sałatka z ośmiornicą” [„Bloger: „La comida””]};
Wykwintny jak... ziemniak!” {„Ziemniaki z parmezanem i domowym pesto” [„Bloger: „eintopf””]; „Piernikowe bułeczki ziemniaczane” [„Bloger: „Jak u Magdy””]; „Zupa-krem z pieczonych ziemniaków” [„Bloger: „gastronomygo””]; „Tort ziemniaczany” [„Bloger: „Delimamma””]; „Aromatyczny ziemniak z nadzieniem ziemniaczanym” [„Bloger: „Try My Delish Dish””]; „Ziemniaczane ciasteczka czekoladowe” [ „Bloger: „Trochę Inna Cukiernia””]; „Sałatka na ciepło z pieczonych pietruszek i ziemniaków” [„Bloger: „Mówią Weki””] „Młode ziemniaki z anchois” [„Bloger: „przepisycom””]; „Placki ziemniaczane z gruszką z piekarnika” [„Bloger: „Słodkie przyjemności” „]; „Wykwintne kostki ziemniaczane” [„Bloger: „Kuchenne Fantazje””]};
Domowe pieczywo” {„Bułki „marszałki z kardamonem” [„Bloger: „Crust and Dust””]; „Chleb orkiszowy ziemniakami i orzechami” [„Bloger: „coś dobrego””]; „Pain au Levain” [„Bloger: „Cuisine de Remi”” ]; „Chleb w doniczce z piwną nutą” [„Bloger: „Bite of passion””]; „Chleb różany” [Bloger: „Trochę Inna Cukiernia””]; „Dyniowe supełki” [„Bloger: „Moja kuchnia””]; „Chleb bez wyrabiania” [ „Bloger: „Mówią Weki””];„ „Paluchy chlebowe z ziołami i parmezanem” [„Bloger: „eintopf''”]; „Bułeczki kasztanowe” [„Bloger: „La comida””]; „Wyjątkowy chleb czekoladowy” [„Bloger: „Facet i Kuchnia””]};
Sylwestrowe kreacje...kulinarne” { „Kakaowe łódeczki z pastą z wątróbki i jarzębiną” [„Bloger; „Crust and Dust””]; „Wytrawne pralinki” [„Bloger: „Delimamma””]; „Focaccia z figami” [„Bloger: „Cuisine de Remi””]; „Czekoladki lawendowo-fiołkowe Luscinia” [„Bloger: „Trochę Inna Cukiernia”]; „Wyśniony śledzik” [„Bloger: „Mówia Weki””]; „Czekoladowe ciasteczka z „oczkiem”” [„Bloger: „Karra w kuchni””]; „Roladka buraczana” [„Bloger: „ZDROWO I DOMOWO””]; „Śledziowa terrina ze szczypiorkiem” [„Bloger: „FACET I KUCHNIA”]; „Puszysty sernik z serkiem mascaropne i chilli” [„Bloger: „Kącik Zouuzy””]; „Blinowe miniptysie” [„Bloger: „Jak u Magdy”]};
Kulinarny Blog Roku 2012”: „Konfitura cytrusowa z whisky” [Bloger: „Crust and Dust”];
Kulinarny Blog Roku 2011 : „Ciasto 3 Bit” [Bloger: „Just My delicious”];
Masło Lurpak”: „Duma naszych sąsiadów”




      /Ciąg dalszy w przyszłym tygodniu/
  • Objaśnienia:
    1/ Zdecydowałem się na umieszczenie tytułu książki w tytule postu bo ja też kocham jedzenie smacznych potraw.
2/ Ponieważ niniejszy post jest już dosyć długi (za co bardzo przepraszam), moją własną ocenę tej książki (nie potraw) przedstawię w następnym poście.
3/ W tym poście zdecydowałem się zacytować rozdziały książki, oraz nazwy potraw, oraz nazwę Blogera-Autora potrawy, abyście Państwo mogli poznać możliwości polskich kulinarnych blogerów.
    Pozdrawiam:
    Ryszard Roszkowski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz