- Dlaczego brak równowagi kwasowo-zasadowej w naszych organizmach? Jakie tego są skutki? Na czym ta równowaga polega? "Alchemia pożywienia" Pani Bożeny Żak-Cyran. Jest to książka kucharska która wyjaśnia jak może być przywrócona równowaga kwasowo-zasadowa w naszych organizmach.
Pokarmy , które jadamy (żywność wysokoprzetworzona, mięso, wędliny, cukier, biała mąka, ryby, alkohol, czekolada i inne) najczęściej są kwasotwórcze. Dlatego zakwaszają nasz organizmy. To zakwaszenie naszych organizmów stwarza warunki życia w naszym organiźmie szkodliwych grzybów, pleśni i bakterii. A one przez wydzielane przez siebie toksyny przyczyniają się nie tylko do naszego złego samopoczucia. One są także przyczyną chorób cywilizacyjnych: chorób serca, chorób ukladu trawiennego, nowotworów, chorób reumatycznych i innych.
Żółte pola rzepaku. Zdjęcie stockowe autorstwa Pixmac.pl- W naszym organiźmie jest zachowana równowaga kwasowo-zasadowa jest zachowana: Kiedy 80% jedzonych produktów jest zasadotwórczych, a tylko 20% to produkty kwasotwórcze.
- Do zakwaszania organizmów przyczyniają się takze:
- Różne negatywne emocje.
- Elektronika: telewizja,komputery, radio
- Kuchenki mikrofalowe (Przygotowywana w nich żywność nie ma dla organizmów ludzi żadnej wartości).
- Zażywane lekarstwa chemiczne.
- Brak systematycznych ćwiczeń fizycznych.
- Na choroby cywilizacyjne niechorują wegetarianie, ponieważ ich dieta składa się głównie z produktów roślinnych. Produkty roślinne większości są zasadotwórcze. Produkty roślinne tworzą w organizmach ludzi środowisko, które jest niekorzystne dla rozwoju pleśni, bakterii lub grzybów.
- Jest to bardzo ogólny opis braku równowagi kwasowo-zasadowej.1/ Więcej na ten temat dowiecie się Państwo z książki Pani Bożeny Żak-Cyran: "Alchemia pożywienia". Ta książka to nie tylko informacja o zdrowym pożywieniu, jest także książka kucharska ze zdrowymi potrawami. W niej znajdziecie Państwo także informację jak może zostać przywrócona równowaga kwasowo-zasadowa w Waszych organizmach.
Z rzepaku otrzymujemy najlepszy polski olej. Olej rzepakowy zawiera około 60% najzdrowszych kwasów tłuszczowych jednonienasyconych.Pozostałe 40% są to kwasy tłuszczowe wielonienasycone i nasycone.
O to pierwsza strona książki Pani Bożeny Żak-Cyran: „Alchemia pożywienia”. (Mnie osobiście słowo alchemia kojarzy się z poszukiwaniem w przeszłości możliwości zamiany ołowu na złoto. Według Wikipedii2/ alchemicy poszukiwali także lekarstwa na wszelkie choroby, oraz eliksiru nieśmiertelności. Współczesna chemia wywodzi się z alchemii.) Ta książka jako książka kucharska zawiera ponad 100 przepisów kulinarnych zdrowego jedzenia. Do książki dołączona jest płyta: „Domowy wypiek chleba na zakwasie”Podtytuł książki brzmi: „Korzystaj z leczniczych właściwości pokarmów”. Ta książka pomaga nam zrozumieć jakie pokarmy i kiedy powinniśmy spożywać, aby zadbać o swoje zdrowie.3/ W I rozdziale Autorka wyjaśnia nam, że dla dobra naszego zdrowia nie wystarczy nam tylko zdrowe jedzenie. W rozdziale II dowiadujemy się jaką rolę w naszych organizmach spełniają poszczególne składniki pokarmowe: białka, tłuszcze roślinne, weglowodany złożone, minerały i witaminy. Na końcu każdego podrozdziału jest wyodrębniona część z tytułem: „Czy o tym wiesz?” z wieloma wartościowymi informacjami dotyczącymi poszczególnych skladników naszych pokarmów. W tytule III rozdziału Autorka stawia tezę: Jesteśmy zdrowi, jeśli w naszym życiu zachowana jest równowaga kwasowo-zasadowa. Brak tej równowagi oznacza, ze organizm jest zakwaszony. To zakwaszenie organizmu powoduje nasze złe samopoczucie i przyczynia się do chorowania przez nas na różne choroby cywilizacyjne. Autorka podaje przyczyny zakwaszenia, jego oznaki i niekorzystne dla nas skutki. Podaje też w jaki sposób możemy przywrócić tę równowagę kwasowo-zasadową w swoim organiźmie.W oddzielnym podrozdziale mamy wymienione produkty: silnie i lekko zasadotwórcze, oraz silnie i lekko kwasotwórcze. Całkowitą nowością dla mnie są przedstawione w ostatnim podrozdziale techniki automasażu brzucha, oraz wątroby. Mają one wspomagać inne działania przywracające równowagę kwasowo-zasadową w naszym organizmie. Na końcu tego rozdziału znajduje się część zatytułowana: „Czy o tym wiesz?” zawiera ona bardzo ważne informacje dotyczące równowagi kwasowo- zasadowej w naszych organizmach. Na przykład objawem zakwaszenia naszego organizmu może być konieczność picia kawy dla pobudzenia.W rozdziale IV Autorka zachęca nas do jedzenia świeżych, sezonowych warzw i owoców, bo są one najwartościowsze w okresie ich pojawienia się. W rozdziale V Autorka podaje nam jak najkorzystniej gotować zboża, oraz szczegółowo charakteryzuje poszczególne zboża. W rozdziale VI Autorka omawia jak postępować z roślinami strączkowymi, aby były łatwiejsze do strawienia. Zamieszcza też opis przydatności leczniczej poszczególnych roślin strączkowych. W rozdziale VII mamy omówioną przydatność leczniczą: warzyw korzeniowych ; warzyw naziemnych ; warzyw liściastych oraz wodorostów (alg). W rozdziale VIII Autorka omawia nam jakie mamy korzyści zdrowotne z jedzenia przez nas owoców. W rozdziale IX znajdziemy omówienie przydatności leczniczej nasion i orzechów. Rozdział X to omówienie przydatności dla zdrowia: mięsa, ryb, mleka i przetworów, oraz jaj. Rozdział XI to krótkie omówienie przyrządzania zup.Na końcu rozdziałów od V do XI Autorka zamieściła przepisy kulinarne dotyczące produktów z poszczególnych rozdziałów./Ciąg dalszy w przyszłym tygodniu/ - Objaśnienia:1/ opracowałem na podstawie stron 51-68 książki Pani Bożeny Żak-Cyran: "Alchemia pożywienia".
Witam,
2/ / Piszę
to na podstawie informacji zawartych w artykule: „Alchemia”
(pl.wikipedia.org/wiki/Alchemia)
3/ Po
raz pierwszy zamiast cytowania spisu treści staram się opisać
zawartość ksiązki własnymi słowami.
Pozdrawiam:
Ryszard Roszkowski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz