- Polska sztuka kulinarna przed II wojną światową i wcześniej. Polscy blogerzy kulinarni kontynuują tradycję: Ich najnowsza książka kucharska: "Z miłości do jedzenia" czyli "Najlepsze przepisy polskich blogerów" (Praca zbiorowa).2/ Dlaczego brak w tej książce kategorii: Napoje ?
- Kilka dni temu z zaskoczeniem dowiedziałem się , że polscy blogerzy nie tylko prowadzą blogi kulinarne. Od kilku lat są takze wydawane książki propagujące najlepsze przrządzane przez nich potrawy.
- Gdy opracowywałem posty na okres świąt: Bożego Narodzenia i Wielkanocy stwierdziłem: przed II wojną w dworkach szlachecko-ziemiańskich z okazji Świąt przyrządzano wspaniałe potrawy, a wśród nich także wspaniałe wypieki.
Domowy chleb. Zdjęcie stockowe autorstwa pixmac.pl
Witam,
- Dlatego bardzo ucieszyłem, że w XXI wieku polscy blogerzy i blogerki nie tylko prowadzą blogi o kucharzeniu. Potrafią także zaproponować bardzo smaczne potrawy.
- Jest to kontynuacja polskich przedwojennych tradycji kulinarnych. Jest ona szczególnie ważna dlatego, że polscy blogerzy propagują smaczne potrawy w erze niezdrowej żywności wysokoprzetworzonej.
- Bardzo się cieszę, że na swoim blogu mogę zareklamować Państwu książkę: "Z miłości do jedzenia" z podtytułem: "Najlepsze przepisy polskich blogerów". Ta książka kucharska jest pracą zbiorową wydaną 2013 przez Wydawnictwo "REA" z Warszawy.
- Moim zdaniem ta książka może podsunąć ciekawe pomysły potraw nie tylko blogerom kulinarnym. Ona może być także przydatna wszystkim internautom, którzy lubią kucharzyć.
- Mam tylko jedno pytanie? Dlaczego w tej książce brak kategorii: Napoje ? Na przykład: W okresie przedwojennym w dworkach i na wsiach chętnie pijano kwas chlebowy.A nasi blogerzy kulinarni jakie napoje nam zaproponują do picia w kolejnym tegorocznym wydaniu tej książki?
Od kilku lat moim
marzeniem jest zdobyć umiejętność i możliwość pieczenia w
domu chleba pełnoziarnistego. Taki chleb jest podwójnie zdrowy:
Pełne ziarna zbóż dzięki błonnikowi wspomagają prawidłowąj
działalność jelit. Jednocześnie chleb ten nie zawiera żadnych
polepszaczy i innej chemii.
Jest to pierwsza
strona książki (Pracy zbiorowej): „Z miłości do
jedzenia”. Jurorem Konkursu na Blog Kulinarny roku z
ramienia organizatora był pan Piotr Bikont krytyk kulinarny.
Podtytuł książki brzmi: „Najlepsze przepisy polskich
blogerów”.
Poniżej
przedstawiam rozdziały i poszczególne tytuły przepisów z tej
książki:3/
„Przedmowa”;
„Słodkie maślane wypieki”;{„Serowo-maślane ciasteczka
z jabłkiem” [„Bloger: „Karra w kuchni””]; „Maślane
muffinki z owocem granatu i mascarpone”, [„Bloger: „During the
free time””]; „Hipnotyzujące ciasteczka cynamonowe”
[„Bloger: „Crust and Dust””]; „Maślane ciasteczka z soi”
(ciasteczka bez mąki!!!) [„Bloger: „Fun and Taste””];
„Bostońskie ciasto maślane z jabłkami” [„Bloger: „coś
dobrego””]; „Słodkie bułeczki śniadaniowe” [„Bloger: „W
koperkowej kuchni””]; „Ciastka z masłem orzechowym”
[„Bloger: „przyprawmnie””]; „Wojciechowa słodycz”
[„Bloger: „Gotuj z Wojciechem””]; „Tartaletki z masą
jogurtowo-waniliową i jabłkami” [„Bloger: „Dream about
muffins””]; „Maślane babeczki z kremowym nadzieniem”
[„Bloger: „La comida””];};
„Jajko na dzień
dobry” {„Toskańskie jaja truflowe” [„Bloger: „La
comida””] „Shakshouka – tunezyjskie jajka” [„Bloger:„Trying
to Cook and Bake””]; „Suflet cytrusowy” [„Bloger:
„Cioccolato Gatto””]; „Frittata z chorizo i lekką sałatką”
[„Bloger: „Facet i kuchnia””]; „Chlebowa babeczka orkiszowa
z jajecznicą” [„Bloger: „dealcooking””]; „Pasty jajeczne
- fistaszki i pieczona pietruszka” [„Bloger: „Mówią Weki””];
„Jajko zapiekane w maślanej bułeczce” [„Bloger:
„Delimamma””]; „Łososiowe gołąbki z jajecznicą” [
„Bloger: „coś dobrego””]; „Niespodzianka w cieście
francuskim” [„Bloger: „Smakowity Kąsek””]; „Stokrotkowy
omlet” [„Bloger: „Trochę Inna Cukiernia””]};
„Słone
przerkąski dla kibiców” {„Kruche krążki z jabłkiem,
buraczkiem i bryndzą” [„Bloger: „Crust and Dust””];
„Chipsy z batatów z kremem pietruszkowym” [„Bloger: „La
comida””]; „Empanadas z czarną oliwą” [ „Bloger:
„jedzenia do rzeczy””]; „Ciasto oliwkowe z suszonymi
pomidorami” [„Bloger: „eintopf””]; „Faszerowane oliwki”
[„Bloger: „White Tablecloth””]; „Placuszki drożdżowe z
warzywami” [„Bloger: „Karra w kuchni””]; „Pikantne
ślimaczki” [„Bloger: „Kuchenne Fantazje””]; „Piłkarskie
sajgonki z domowymi chipsami” [„Bloger: „Kulinarna Fuzja””];
„Pieczone rzodkiewki z masłem ziołowym” [„Bloger: „Kucharka
Zen””]; „Ciasteczka pszenno-żytnie” [„Bloger: „Biblia
smaków””]};
„Świeże ryby
i owoce morza” {„Pikantne tortellini z krewetkami”
[„Bloger: „Anyżkowo””]; „Makrela nadziewana porami”
[„Bloger: „Moja kuchnia””]; „Mus łososiowy z galaretką i
krewetkami Earl Grey” [„Bloger: „jedzenia do rzeczy”];
„Grillowany łosoś w sosie holenderskim” [„Bloger:
„Kaczkawpieciusmakach””]; „Łosoś po prostu z czterema
masłami” [„Bloger: „Crust and Dust””]; „Halibut z bobem
w maśle waniliowym” [„Bloger: „coś dobrego””];
„Przegrzebki na egzotycznej sałacie'” [„kulinarna mekka””];
„Maślany pstrąg w boczku, cytrynie i pietruszce” [„Bloger:
„ugotowana””]; „Sola we francuskim stylu” [„Bloger: „Jak
u Magdy””]; „Sałatka z ośmiornicą” [„Bloger: „La
comida””]};
„Wykwintny
jak... ziemniak!” {„Ziemniaki z parmezanem i domowym pesto”
[„Bloger: „eintopf””]; „Piernikowe bułeczki ziemniaczane”
[„Bloger: „Jak u Magdy””]; „Zupa-krem z pieczonych
ziemniaków” [„Bloger: „gastronomygo””]; „Tort
ziemniaczany” [„Bloger: „Delimamma””]; „Aromatyczny
ziemniak z nadzieniem ziemniaczanym” [„Bloger: „Try My Delish
Dish””]; „Ziemniaczane ciasteczka czekoladowe” [ „Bloger:
„Trochę Inna Cukiernia””]; „Sałatka na ciepło z pieczonych
pietruszek i ziemniaków” [„Bloger: „Mówią Weki””] „Młode
ziemniaki z anchois” [„Bloger: „przepisycom””]; „Placki
ziemniaczane z gruszką z piekarnika” [„Bloger: „Słodkie
przyjemności” „]; „Wykwintne kostki ziemniaczane” [„Bloger:
„Kuchenne Fantazje””]};
„Domowe
pieczywo” {„Bułki „marszałki z kardamonem” [„Bloger:
„Crust and Dust””]; „Chleb orkiszowy ziemniakami i orzechami”
[„Bloger: „coś dobrego””]; „Pain au Levain” [„Bloger:
„Cuisine de Remi”” ]; „Chleb w doniczce z piwną nutą”
[„Bloger: „Bite of passion””]; „Chleb różany” [Bloger:
„Trochę Inna Cukiernia””]; „Dyniowe supełki” [„Bloger:
„Moja kuchnia””]; „Chleb bez wyrabiania” [ „Bloger:
„Mówią Weki””];„ „Paluchy chlebowe z ziołami i
parmezanem” [„Bloger: „eintopf''”]; „Bułeczki kasztanowe”
[„Bloger: „La comida””]; „Wyjątkowy chleb czekoladowy”
[„Bloger: „Facet i Kuchnia””]};
„Sylwestrowe
kreacje...kulinarne” { „Kakaowe łódeczki z pastą z
wątróbki i jarzębiną” [„Bloger; „Crust and Dust””];
„Wytrawne pralinki” [„Bloger: „Delimamma””]; „Focaccia
z figami” [„Bloger: „Cuisine de Remi””]; „Czekoladki
lawendowo-fiołkowe Luscinia” [„Bloger: „Trochę Inna
Cukiernia”]; „Wyśniony śledzik” [„Bloger: „Mówia
Weki””]; „Czekoladowe ciasteczka z „oczkiem”” [„Bloger:
„Karra w kuchni””]; „Roladka buraczana” [„Bloger: „ZDROWO
I DOMOWO””]; „Śledziowa terrina ze szczypiorkiem” [„Bloger:
„FACET I KUCHNIA”]; „Puszysty sernik z serkiem mascaropne i
chilli” [„Bloger: „Kącik Zouuzy””]; „Blinowe miniptysie”
[„Bloger: „Jak u Magdy”]};
„Kulinarny Blog
Roku 2012”: „Konfitura cytrusowa z whisky” [Bloger: „Crust
and Dust”];
„Kulinarny Blog
Roku 2011 : „Ciasto 3 Bit” [Bloger: „Just My delicious”];
„Masło Lurpak”:
„Duma naszych sąsiadów”
- Objaśnienia:1/ Zdecydowałem się na umieszczenie tytułu książki w tytule postu bo ja też kocham jedzenie smacznych potraw.
/Ciąg dalszy w
przyszłym tygodniu/
2/
Ponieważ niniejszy post jest już dosyć długi (za co bardzo
przepraszam), moją własną ocenę tej książki (nie potraw)
przedstawię w następnym poście.
3/ W
tym poście zdecydowałem się zacytować rozdziały książki, oraz
nazwy potraw, oraz nazwę Blogera-Autora potrawy, abyście Państwo
mogli poznać możliwości polskich kulinarnych blogerów.
Pozdrawiam:
Ryszard Roszkowski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz