sobota, 2 sierpnia 2014

Czy jest jeszcze zdrowe jedzenie w naszym jedzeniu?

    Witam,
  • Moje przykłady niezdrowej żywności. Książka Pani Julity Bator: „Zamień chemię na jedzenie”. Kilka pytań na które odpowiedź znajdziecie Państwo w tej książce. Przepisy kulinarne Autorki, czyli przykłady jak można korzystnie dla zdrowia zastąpić produkty wysokoprzetworzone.*/

    Liście stewii. Stevia leaves. Fotolia.com Autor: Scisetti Alfio

    16.1.2015 usunąłem  poprzednie zdjęcie stewii z postu z dnia 2 sierpnia 2014:  "Czy jest jeszcze zdrowe jedzenie w naszym jedzeniu?" . Na głównej stronie mojego bloga wśród 10 najczęściej czytywanych postów  znajduje się post:  Czy jest jeszcze zdrowe jedzenie w naszym jedzeniu?  Z niewiadomych dla mnie  przyczyn przy  poście tym zamiast zdjęcia stewii  (pierwsze zdjęcie na stronie),  pojawiło się zdjęcie okładki książki Pani Julity Bator: „Zamień chemię na jedzenie” (drugie zdjęcie na stronie).
    Zdecydowałem się na te zmianę zdjęć, bo bałem się, że Google uzna to za reklamę książki Pani Julity Bator. 

    Stevia rebaudiana jest to roślina, która zawiera dużo związków słodzących, dlatego chętnie jest używana do słodzenia potraw i napojów szczególnie w krajach azjatyckich Dalekiego Wschodu. (Ponad 40 lat w Japonii). Ma dużo niższą kaloryczność w porównaniu do znanego nam cukru. Związki słodzące w stewii(stewiozydy) są 300 słodsze od znanego nam cukru. Stevia raubadiana pochodzi z Brazylii i Paragwaju. Obecnie uprawiana jest w różnych rejonach świata.1/


    • Od wielu lat słyszałem, że żywność, którą jemy nie jest korzystna dla naszego zdrowia. Wiedziałem :
      • że niekorzystne jest spożywanie białego cukru.
      • że przyprawy i pokarmy zawierają glutamian sodu, bardzo niekorzystny dla naszych organizmów.
      • że spożywamy za dużo soli niekorzystnej dla naszego zdrowia.
      • że masarz z kilograma szynki (mięsa) może wyprodukować nawet więcej niż 1,5 kilograma szynki wędliny. Jeśli tak się zdarzy to wtedy jest to wyrób szynkopodobny.
         
    • Niedawno trafiła do moich rąk książka Pani Julity Bator: "Zamień chemię na jedzenie". To co tam przeczytałem okazało się jeszcze gorsze niż się spodziewałem. 




       
    Pierwsza strona okładki książki Pani Julity Bator: „Zamień chemię na jedzenie”. Wydało tę książkę w 2013 roku Wydawnictwo „Znak” z Krakowa”. Podtytuł książki brzmi: „Czy wiesz, co jest w ketchupie, jogurcie, batoniku, które kupujesz bez zastanowienia?” Autorką książki jest młoda mama trójki dzieci, które ciągle chorowały. W trakcie ich tygodniowego pobytu na Krecie na Morzu Śródziemnym dzieci jadły desery, jogurty i lody. I ku jej zaskoczeniu dzieci nie chorowały. Dopiero po jej własnym dłuższym śledztwie, Autorka stwierdziła: na Krecie ludzie w ramach diety śródziemnomorskiej żywią się żywnością nieprzetworzoną, czyli bez dodatków chemicznych. Dlatego właśnie dzieci nie chorowały.
    Wcześniej przed wyjazdem na Kretę i po powrocie jej dzieci spożywające pokarmy wysokoprzetworzone miewały takie objawy jak:”..sapka, lejący katar, wysypki, rumienie, zapalenia oskrzeli, zapalenia płuc, zapalenia ucha, duszności...”.2/Oczywiście leczono to antybiotykami. Po przeprowadzeniu badań nie stwierdzono u jej dzieci, żadnych alergii. Dlatego Autorka książki zaczęła się przyglądać składnikom pokarmów wysokoprzetworzonych,.
    Na stronie 15 swojej książki3/ Autorka pisze: „Nie jestem w stanie dać nikomu gwarancji, że po odstawieniu chemii w pożywieniu jego stan zdrowia ulegnie natychmiastowej i zauważalnej poprawie (co zdarzyło się we wszystkich obserwowanych przez mnie przypadkach), ale na pewno (to gwarantuję) nikomu taka zmiana nie zaszkodzi! Pragnę podkreślić , że nie jestem kosmitką, ani tzw. walczącą ekolożką.” Nie zawsze udaje się jej wszystko zrealizować z tego poradnika. W czasie wakacji zdarza się jej pójść z dziećmi na na hamburgera z frytkami. Nie robi dzieciom awantury kiedy kiedy na urodzinach przyjaciół jedzą chipsy i piją kolę.4/
    Ewentualne zmiany Autorka w jadłospisie wprowadza powoli: jedną na tydzień.
    Jakie są zyski? 5/
    Dzieci Autorki nie mają już wyżej wspomnianych objawów alergopodobnych.
    Jej mąż pozbył się bardzo niebezpiecznych objawów alergii. Autorka stwierdziła, że ma zdrowy żołądek, który prawidłowo trawi jedzenie. A wcześniej jej żołądek odmawiał trawienia produktów udających pokarm.
    Ponieważ dzieci
    przestały chorować, autorka oszczędza pieniądze na lekarstwach. Te pieniądze przeznacza na zakup syropu z agawy zamiast cukru.6/
    Po rezygnacji z białego cukru dla jej rodziny soki i ciasta dotąd kupowane są za słodkie. Ponieważ dzieci ograniczyły ich spożycie, zmniejszyła się częstotliwość bywania ich u dentysty.7/
    Oto kilka pytań na które odpowiedzi Państwo znajdziecie Państwo w książce Pani Julity Bator:
    Jakie dodatki syntetyczne są w naszych pokarmach? Które są z nich najgroźniejsze?
    Jak czytać etykiety produktów?
    Jakie są syntetyczne i naturalne zamienniki cukru rafinowanego?
    Co zawiera mleko modyfikowane dla niemowląt?
    Czy zdrowszy jest chleb produkowany na drożdżach, czy na zakwasie?
    Jakie warzywa i owoce zaliczono do „Parszywej dwunastki”? Dlaczego?
    Jakie urządzenia są przydatne w kuchni? Jakich urządzeń warto pozbyć się z kuchni?
    Poniżej podaję tytuły niektórych przepisów kulinarnych potraw8/ Pani Julity Bator, którymi można zastąpić podobne pokarmy wysokoprzetworzone:
    (..) „polewa czekoladowa”; „rodzynki w czekoladzie”; „deser bananowy”; „pieczone orzechy z cynamonem”; „lody owocowe”; „truskawki w czekoladzie”; „koktajl owocowy”;(..) „ciecierzyca w miodzie”; „pieczone jabłka”; „ciasto z płatków owsianych”; (..) „napój ryżowy”; „napój owsiany”; (..) „chleb żytni na zakwasie”; „bułki orkiszowe na zakwasie”; „racuchy z jabłkami”; „razowe ciasteczka”; „brauni”; „biszkopt”, „domowy proszek do pieczenia”; „kasza jaglana z morelami”; „sałatka z kaszą jaglaną”; „kaszka ryżowa z malinami”; „granola (musli)”; „warzywna baza do zup kremów”; (..) „pasztet warzywny”; „purée z ciecierzycy”; „burger „szczęśliwa krówka””; „koktajl „śmiejący się goryl”'; „pieczona szynka”; „schab pieczony”; „pasztet studencki”; „paluszki rybne”; „marynowane śledzie”; „masło klarowane”; „sól ziołowa”; „gomasio”, „suszone jabłka”; „galaretka pomarańczowa”; „budyń waniliowy”; „kisiel malinowy”; „przyprawa w proszku do zup”; „domowa kostka rosołowa”; „domowa kostka mięsna”; (..),„czekolada do picia”; „mleko bananowe”; (..) „zakwas buraczany na barszcz czerwony”; „kiszona kapusta”;(..).

    • /Ciąg dalszy w przyszłym tygodniu/
  • Objaśnienia:
        1/ Opracowałem to na podstawie Wikipedii pl.wikipedia.org/wiki/Stevia_rebaudiana
    2/Cytat ze strony 24 książki Pani Julity Bator: „Zamień chemię na jedzenie”.
3/ Cytat ze strony 15 tej książki.
4/ Opracowano na podstawie strony 15 tej książki.
5/ Podaję to na podstawie strony 24 tej książki.
6/ Podaję na podstawie strony 27 tej książki.
7/ Podaję na podstawie strony 57 tej książki.
8/ Cała lista przepisów kulinarnych Pani Julity Bator jest zamieszczona na stronach 10 i 11 jej książki.
    Pozdrawiam:
    Ryszard Roszkowski

    Ps.*/ Z powodu  wspomnianych wcześniej kłopotów z komputerem nie wiem kiedy opublikuję następny post.
    Ryszard Roszkowski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz