piątek, 8 sierpnia 2014

...jadajmy warzywa!

    Witam,
  • Dlaczego nie cenimy warzyw?1/ Dlaczego nie jadamy warzyw? A przecież warzywa są nam potrzebne, dlatego: jadajmy warzywa! "Warzywa Bogactwo witamin" książeczka Pani Anny Kubanowskiej.
    • Nie umiemy docenić wpływu spożywania warzyw na nasze zdrowie. Na nasze zdrowie wpływają nie tylko witaminy i składniki mineralne, ale także błonnik, flawonoidy, kartenoidy, glikozydy, olejki eteryczne i garbniki. Wpływ danego warzywa na nasze zdrowie jest większe niż suma działań poszczególnych wymienionych wyżej składników. Dlatego: jadajmy warzywa!

    Rzodkiewki. Obraz stokowy autorstwa pixmac.pl

      W sezonie lubię zjeść na kolację kilka pokrojonych rzodkiewek.
       
    • Mogę powiedzieć, że ja zawsze lubiłem jeść warzywa. Pamiętam z lat dziecinnych lubiłem jeść utartą przez mamę marchewkę z jabłkiem.
    • Kiedy byłem nastolatkiem i mama kupowała kapustę na gołąbki zawsze zastrzegałem do zjedzenia głąb z kapusty. Lubiłem też pójść do przydomowego ogródka wyrwać dojrzałą marchewkę, otrzeć ją, oberwać nać i ze smakiem ją zjeść.
    • Lubiłem jeść ugotowaną fasolkę polaną roztopionym masłem z podsmażoną bułką tartą. Podobnie jadałem ugotowany kalafior polany roztopionym masłem z podsmażoną bułką tartą. 
       
    • Lubiłem i nadal lubię jeść bigos i gołąbki.

    • Chętnie jadałem i nadal jadam surówki z kapusty (też czerwonej), z buraczków, marchewki z brzoskwinią, lub czarną rzepą. Na kolację jadam w sezonie pokrojone kawałki papryki słodkiej lub pomidora.

    • Można powiedzieć, że ja bardzo lubię jeść warzywa.

    • Dlaczego nie wszyscy tak lubię jeść warzywa? Można powiedzieć, że mają inne gusty w tym zakresie. A z gustami się nie dyskutuje. Ale to nie jest cała prawda. Wiele osób je żywność wysokoprzetworzoną. W tej żywności jednym z częstych składników jest glutamian sodu. Gdzieś czytałem, że glutamian sodu zabija nam smak danej potrawy. Dlatego jedząc potrawy zawierające glutamian sodu nie czujemy właściwego (rzeczywistego) smaku jedzonych potraw. To jest przyczyna tego, że nie nabieramy ochoty na ponowne jedzenie smacznych potraw.

    • Kiedyś ludzie lubili ucztować. Wtedy jedzenie potraw to było ich smakowanie , rozkoszowanie się nimi. A dziś często jemy szybko i nie zastanawiamy się nad smakiem potraw.
       
    • Tak jak wcześniej wspomniałem glutamian sodu (i inne chemiczne dodatki) zabijają nam więc rzeczywisty smak potraw. Zastanawiam się więc, czy ludzie odczuliby różnicę, gdyby zamiast określonych potraw podano im do jedzenia jako posiłek kilka lub kilkanaście różnych tabletek. Te tabletki zawierałyby potrzebne naszym organizmom witaminy , minerały i inne składniki pokarmowe.

    • Ja osobiście wolę jadać warzywa surowe lub gotowane. Dzięki temu mogę ich posmakować. Mogę rozkoszować się ich jedzeniem. 
       
    • Dlatego zachęcam Państwa: jadajmy warzywa! Rozkoszowanie się ich zdrowym i smacznym jedzeniem to jest bardzo ważna sprawa. Nie pozwólmy się tej możliwości pozbawiać. 
       
    • Dziś w dobie żywności wysokoprzetworzonej jedzenie warzyw i owoców jest szczególnie korzystne dla naszego zdrowia. Warzywa i owoce zjadane przez nas dostarczają naszym organizmom potrzebnych: witamin, makro i mikroelementów, błonnika, kartenoidów, flawonoidów, olejków eterycznych, garbników i glikozydów. Tych składników jest bardzo mało, albo ich brakuje w żywności wysokoprzetworzonej.
    • Moim zdaniem naukowcy jeszcze długo nie opracują takich tabletek, aby w pełni zastąpiły nam warzywa i owoce.
      A więc chętniej: jadajmy warzywa!

    • Z zainteresowanie przeczytałem książeczkę Pani Anny Kubanowskiej: "Warzywa Bogactwo witamin". W książeczce tej Autorka przedstawia nam kilkanaście warzyw.

     

    Pierwsza strona okładki książki Pani Anny Kubanowskiej: „Warzywa Bogactwo witamin”
    Poniżej podaję tytuły rozdziałów i podrozdziałów książki3/;
    Wstęp”3/ „W książce znajdziesz następujące informacje dotyczące warzyw2/: „krótką charakterystykę”; „zawartość witamin, składników mineralnych i związków bioaktywnych”; „komu warzywo jest szczególnie polecane”; „lecznicze właściwości”; „porady kulinarne”; pomysły na dania”; „na co zwrócić uwagę przy zakupie”; „jak przechowywać”; „jak przygotowywać”; „przeciwwskazania”.
      W książeczce Autorka prezentuje nam 13 warzyw:„Bakłażan”; "Bób"; „Brukselka”; „Cukinia”; „Jarmuż”; „Kalafior”; „Melon”; „Rabarbar”; „Roszponka warzywna”; „Rzeżucha”; „Rzodkiewka”; „Soczewica jadalna”; „Soja warzywna”. Na ostatnich stronach książeczki Autorka przedstawia: „Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach”[ „ A(beta-karoten); "D”; „E (tokoferol); „K”]; „Witaminy rozpuszczalne w wodzie”[„B1(tiamina)"; „B2 (ryboflawina)"; „PP (witamina B3 niacyna)”; „B6 (pirodyksyna)”; „B9 (Kwas foliowy)”; „B12 (kobalamina)”; „C (kwas askrobinowy”)]; „Makroelementy”; „Mikroelementy”; oraz „Związki bioaktywne w warzywach”[ Oprócz witamin i składników mineralnych są to:”Glikozydy”; „Karotenoidy; „Olejki eteryczne”; „Flawonoidy” i „Garbniki”]

    <script type="text/javascript" class="book-widget" src="http://www.a4b-tracking.co
    m/pl/buybox/134/9788375279474/Warzywa%20Bogactwo%20witamin"></script>

      /Ciąg dalszy w przyszłym tygodniu/
  • Objaśnienia:
    1/ Osoby z chorobami przewlekłymi, przed zjedzeniem niektórych pokarmów (na przykład z surowych warzyw i owoców) powinny bezwzględnie wcześniej zasięgnąć w tej sprawie porady leczącego ich lekarza. Więcej na ten temat
    piszę w: Ostrzeżeniu zamieszczonym na blogu po prawej stronie u góry.
2/ Cytaty ze strony 1 książeczki Pani Anny Kubanowskiej: „Warzywa Bogactwo witamin”
3/ Cytuję tytuły rozdziałów i podrozdziałów tej książki ponieważ sam często zaczynam ocenę książki od jej Spisu treści.
    Pozdrawiam,
    Ryszard Roszkowski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz