- Zioła i przyprawy wspomagają nasza odporność. Zioła i przyprawy zażywane przeze mnie. Książeczka/ebook Pani Anny Kubanowskiej: "Zioła Przyprawy Odporność"1/
- W poprzednim poście pisałem, że niektóre warzywa poprawiają naszą odporność na różne zakażenia. Niestety nie wszyscy mogą jeść te warzywa. Na przykład: Kapusty nie mogą jeść osoby z chorobami tarczycy, ponieważ kapusta utrudnia wchłanianie jodu potrzebnego do wytwarzania hormonów tarczycy. Takie osoby, aby poprawić odporność swojego organizmu mogą do swoich potraw stosować różne zioła i przyprawy.
- Ludzie od wielu wieków wzmacniali odporność swoich organizmów zażywając różne zioła i przyprawy.
- Jakie zioła i przyprawy zażywałem i zażywam obecnie?
- Kiedy byłem przeziębiony chętnie pijałem herbatki ziołowe zawierającą dziką różę (ze względu na zawartość witaminy C ) oraz bez czarny (ze względu na działanie napotne).
Korzeń imbiru. Obraz stockowy autorstwa pixmac.pl
Witam,
- Przy kłopotach trawiennych wcześniej nim poznałem imbir chętnie pijałem; miętę pieprzową, rumianek i inne zioła.
- Wiele lat temu próbowałem posypywać kanapki z wędliną takimi ziołami jak majeranek, estragon, cząber, bazylia. Miałem jednak pewne kłopoty z dawkowaniem tych ziół. Po prostu bałem się, że któregoś zioła nasypię za dużo i skończy się to kłopotami trawiennymi. (Dziś jestem mądrzejszy: trzeba było te przyprawy wymieszać.) Dlatego zainteresowałem się ziołami prowansalskimi. Kiedyś chciałem kupić zioła prowansalskie innej firmy i stwierdziłem, że zawierały glutamian sodu. Zrezygnowałem wtedy z zakupu.
- Parę lat temu w sklepie zielarskim odkryłem mieszanki ziół bez glutamianu sodu i innych dodatków chemicznych. Obecnie wędlinę posypuję "Przyprawą staropolską". Zawiera ona takie zioła jak: "kozieradka, majeranek, lubczyk, czarnuszka, pieprz turecki, tymianek, oregano, bazylia, minimalna ilość soli i susze warzywne. 2/
- Ta przyprawa jednocześnie pomaga mi w trawieniu kanapek z wędliną i poprawia odporność mojego organizmu.
- Za odporność naszych organizmów odpowiada układ odpornościowy zwany też układem immunologicznym. W tej części postu nie piszę nic na temat układu odpornościowego naszych organizmów, ponieważ bardzo dobrze ten temat przedstawiła Pani Anna Kubanowska w swoim książeczce/ebooku: "Zioła Przyprawy Odporność".
- Objaśnienia:1/ Osoby z chorobami przewlekłymi, przed użyciem przypraw powinny bezwzględnie wcześniej zasięgnąć w tej sprawie porady leczącego ich lekarza.
Korzeń
imbiru można stosować: przy zatruciach pokarmowych i kłopotach
trawiennych i przy przeziębieniach. Czytałem książkach
zielarskich, że na zachodzie kobiety w ciąży zażywają imbir w
małych dawkach, aby zapobiegać nudnościom.
Od
czasu kiedy poznałem imbir chętnie pijałem i pijam herbatkę z
imbiru przy zaziębieniu. Herbatę z imbiru można parzyć na dwa
sposoby: Pierwszy sposób to ukroić niewielki kawałek korzenia
imbiru, wrzucić do szklanki i zalać go zagotowaną wodą. Gdzieś
czytałem, że ten korzeń trzeba ze szklanki wyciągnąć, bo
inaczej ta herbata stanie się gorzka. Drugi sposób: to zalać w szklance zagotowaną wodą niewielką ilość przyprawy imbiru w proszku.
Kurkuma
korzeń i proszek (Tumeric powder and root). Zdjęcie stockowe autorstwa pixmac.pl
Kiedy pierwszy raz
kupiłem przyprawę kurkumę, na opakowaniu wyczytałem: Jeśli
dodamy tej przyprawy do ciasta to po jego upieczeniu będzie miało
ładny żółty kolor. Kurkuma ze względu na swój barwnik
kurkuminę jest składnikiem mieszanki curry. Barwnik kurkumina
zawarty w kurkumie ma oznaczenie E100. Naukowcy stwierdzili, że
składniki kurkumy mają działanie przeciwbakteryjne,
przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe.
Pierwsza strona
okładki ebooka Pani Anny Kubanowskiej: „Zioła Przyprawy
Odporność”.
Pierwsza strona
okładki książeczki Pani Anny Kubanowskiej: „Zioła Przyprawy
Odporność”
Proszę w
ebooku/ksiązeczce zwrócić uwagę na wyszczególnione kolorem
czerwonym informacje o przeciwskazaniu do stosowania
poszczególnych ziół!
Poniżej cytuję3/
tytuły rozdziałów i podrozdziałów książeczki
„Wstęp”(w tej
części autorka podaje kilka zaleceń dietetyków); „Czym jest
układ odpornościowy”[„Rodzaje odporności”; „Jak jest
zbudowany układ odpornościowy?”; „Zaburzenia układu
odpornościowego”;”Jak rozpoznać osłabienie układu
immunologicznego?]; „Związki bioaktywne w ziołach i przyprawach”
[ 'Alkaloidy”; „Antrazwiązki”; „Azuleny”; „Flawonoidy”;
„Garbniki”; „Glikozoidy”; „Gorycze”; „Kumaryny”;
„Olejki eteryczne”; „Saponiny”; „Śluzy”]; „Zioła
wzmacniające odporność” [„Jeżówka”; „Imbir”;
„Żeń-szeń”; „Aloes”; „Rumianek”; „Kurkuma';
„Bylica piołun”; „Eukaliptus”; „Jałowiec”; „Kardamon”;
„Cynamon”; „Nagietek lekarski”; „Dzika róża”, „Bez
czarny”; „Kolendra”; „Lukrecja”; „Zioła prowansalskie”
(„oregano (lebiodka pospolita)”; rozmaryn”; „tymianek”;
„majeranek”; „bazylia”; „estragon”; „cząber”;
„mięta pieprzowa”; „szałwia”]; „Ważne wskazówki”.
/Ciąg dalszy w
przyszłym tygodniu/
2/
Cytuję skład z opakowania Przyprawy staropolskiej.
3/ Cytuję
tytuły rozdziałów i podrozdziałów tej książki ponieważ sam
często zaczynam ocenę książki od jej Spisu treści.
Pozdrawiam:
Ryszard Roszkowski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz