poniedziałek, 18 sierpnia 2014

... także zioła i przyprawy wspomagają naszą odporność


    Witam,
  • Zioła i przyprawy wspomagają nasza odporność. Zioła i przyprawy zażywane przeze mnie. Książeczka/ebook Pani Anny Kubanowskiej: "Zioła Przyprawy Odporność"1/
    • W poprzednim poście pisałem, że niektóre warzywa poprawiają naszą odporność na różne zakażenia. Niestety nie wszyscy mogą jeść te warzywa. Na przykład: Kapusty nie mogą jeść osoby z chorobami tarczycy, ponieważ kapusta utrudnia wchłanianie jodu potrzebnego do wytwarzania hormonów tarczycy. Takie osoby, aby poprawić odporność swojego organizmu mogą do swoich potraw stosować różne zioła i przyprawy.
    • Ludzie od wielu wieków wzmacniali odporność swoich organizmów zażywając różne zioła i przyprawy.
    • Jakie zioła i przyprawy zażywałem i zażywam obecnie?
    • Kiedy byłem przeziębiony chętnie pijałem herbatki ziołowe zawierającą dziką różę (ze względu na zawartość witaminy C ) oraz bez czarny (ze względu na działanie napotne).
    Korzeń imbiru. Obraz stockowy autorstwa pixmac.pl

    Korzeń imbiru można stosować: przy zatruciach pokarmowych i kłopotach trawiennych i przy przeziębieniach. Czytałem książkach zielarskich, że na zachodzie kobiety w ciąży zażywają imbir w małych dawkach, aby zapobiegać nudnościom.
    Od czasu kiedy poznałem imbir chętnie pijałem i pijam herbatkę z imbiru przy zaziębieniu. Herbatę z imbiru można parzyć na dwa sposoby: Pierwszy sposób to ukroić niewielki kawałek korzenia imbiru, wrzucić do szklanki i zalać go zagotowaną wodą. Gdzieś czytałem, że ten korzeń trzeba ze szklanki wyciągnąć, bo inaczej ta herbata stanie się gorzka. Drugi sposób: to zalać w szklance zagotowaną wodą  niewielką ilość przyprawy imbiru w proszku.
    • Przy kłopotach trawiennych wcześniej nim poznałem imbir chętnie pijałem; miętę pieprzową, rumianek i inne zioła.

    • Wiele lat temu próbowałem posypywać kanapki z wędliną takimi ziołami jak majeranek, estragon, cząber, bazylia. Miałem jednak pewne kłopoty z dawkowaniem tych ziół. Po prostu bałem się, że któregoś zioła nasypię za dużo i skończy się to kłopotami trawiennymi. (Dziś jestem mądrzejszy: trzeba było te przyprawy wymieszać.) Dlatego zainteresowałem się ziołami prowansalskimi. Kiedyś chciałem kupić zioła prowansalskie innej firmy i stwierdziłem, że zawierały glutamian sodu. Zrezygnowałem wtedy z zakupu.


    Kurkuma korzeń i proszek (Tumeric powder and root). Zdjęcie stockowe autorstwa pixmac.pl
      Kiedy pierwszy raz kupiłem przyprawę kurkumę, na opakowaniu wyczytałem: Jeśli dodamy tej przyprawy do ciasta to po jego upieczeniu będzie miało ładny żółty kolor. Kurkuma ze względu na swój barwnik kurkuminę jest składnikiem mieszanki curry. Barwnik kurkumina zawarty w kurkumie ma oznaczenie E100. Naukowcy stwierdzili, że składniki kurkumy mają działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe.
    • Parę lat temu w sklepie zielarskim odkryłem mieszanki ziół bez glutamianu sodu i innych dodatków chemicznych. Obecnie wędlinę posypuję "Przyprawą staropolską". Zawiera ona takie zioła jak: "kozieradka, majeranek, lubczyk, czarnuszka, pieprz turecki, tymianek, oregano, bazylia, minimalna ilość soli i susze warzywne. 2/
    • Ta przyprawa jednocześnie pomaga mi w trawieniu kanapek z wędliną i poprawia odporność mojego organizmu.
    • Za odporność naszych organizmów odpowiada układ odpornościowy zwany też układem immunologicznym. W tej części postu nie piszę nic na temat układu odpornościowego naszych organizmów, ponieważ bardzo dobrze ten temat przedstawiła Pani Anna Kubanowska w swoim książeczce/ebooku: "Zioła Przyprawy Odporność".
    Pierwsza strona okładki ebooka Pani Anny Kubanowskiej: „Zioła Przyprawy Odporność”.
    Pierwsza strona okładki książeczki Pani Anny Kubanowskiej: „Zioła Przyprawy Odporność”
    Proszę w ebooku/ksiązeczce zwrócić uwagę na wyszczególnione kolorem czerwonym informacje o przeciwskazaniu do stosowania poszczególnych ziół!
    Poniżej cytuję3/ tytuły rozdziałów i podrozdziałów książeczki
    Wstęp”(w tej części autorka podaje kilka zaleceń dietetyków); „Czym jest układ odpornościowy”[„Rodzaje odporności”; „Jak jest zbudowany układ odpornościowy?”; „Zaburzenia układu odpornościowego”;”Jak rozpoznać osłabienie układu immunologicznego?]; „Związki bioaktywne w ziołach i przyprawach” [ 'Alkaloidy”; „Antrazwiązki”; „Azuleny”; „Flawonoidy”; „Garbniki”; „Glikozoidy”; „Gorycze”; „Kumaryny”; „Olejki eteryczne”; „Saponiny”; „Śluzy”]; „Zioła wzmacniające odporność” [„Jeżówka”; „Imbir”; „Żeń-szeń”; „Aloes”; „Rumianek”; „Kurkuma'; „Bylica piołun”; „Eukaliptus”; „Jałowiec”; „Kardamon”; „Cynamon”; „Nagietek lekarski”; „Dzika róża”, „Bez czarny”; „Kolendra”; „Lukrecja”; „Zioła prowansalskie” („oregano (lebiodka pospolita)”; rozmaryn”; „tymianek”; „majeranek”; „bazylia”; „estragon”; „cząber”; „mięta pieprzowa”; „szałwia”]; „Ważne wskazówki”.

      /Ciąg dalszy w przyszłym tygodniu/
  • Objaśnienia:
    1/ Osoby z chorobami przewlekłymi, przed użyciem przypraw powinny bezwzględnie wcześniej zasięgnąć w tej sprawie porady leczącego ich lekarza.
2/ Cytuję skład z opakowania Przyprawy staropolskiej.
3/ Cytuję tytuły rozdziałów i podrozdziałów tej książki ponieważ sam często zaczynam ocenę książki od jej Spisu treści.
    Pozdrawiam:
    Ryszard Roszkowski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz