czwartek, 14 sierpnia 2014

"Warzywa Lecznicze właściwości" A więc jedzmy warzywa!



    Witam,
  • Ogólnie o leczniczych właściwościach niektórych warzyw. Jakie z tych warzyw jadałem lub jadam? Książeczka Pani Anny Kubanowskiej: "Warzywa Lecznicze właściwości". Dlatego: jedzmy warzywa!1/
    • W poprzednim poście pisałem o książeczce Pani Anny Kubanowskiej: "Warzywa Bogactwo witamin". Wymienione w tej książeczce warzywa mogą oczywiście części Państwa nie interesować.
    • W tym poście piszę o innych warzywach. Część z nich zjadamy w zupach (burak czerwony, cebula, fasola, kapusta, marchew, pietruszka). Niektóre z tych warzyw wspomagają odporność naszych organizmów (burak czerwony, cebula, chrzan, czosnek). Inne warzywa wpływają w różny sposób na poprawę trawienia (brokuł, burak czerwony, fasola, kapusta, karczoch, marchew, papryka, pietruszka, rzodkiew czarna).
    • Na przykładzie tych kilku warzyw widzimy, że jedzenie ich dla naszych organizmów jest bardzo korzystne. Dlatego zachęcam Państwa: jedzmy warzywa!
      Brokuł gotowany jadłem kilka razy i muszę się Państwu przyznać, że mi smakował. Chętnie jadałbym go nadal, ale nie potrafię go przyrządzać. Jedną z zalet brokułu jest ochrona naszych organizmów przed nowotworami.

       
    • Wiele lat temu wyczytałem w jakiejś książce, że sok z buraka czerwonego korzystnie jest pić przy przeziębieniu. Powiedziałem o tym mamie, więc kiedy miała gotować barszcz dała mi wypić szklankę surowego soku z buraka czerwonego. Był nawet dosyć smaczny.
    • Z czasów mojego dzieciństwa i mojej młodości bardzo lubiłem jeść w czasie świąt szynkę (lub inną wędlinę) posmarowaną ćwikłą z chrzanem. Dopiero po wielu latach dowiedziałem się, że także ćwikła (czyli buraczki) z chrzanem wspomaga trawienie potraw. Kiedy byłem młodszy lubiłem na kolację jeść wędlinę z cebulą. Nadal chętnie zjadam zielone części cebuli, czyli szczypior.


    Od osób handlujących warzywami dowiedziałem się kiedyś, że tak powiązane główki czosnku lepiej się przechowują.
      Kiedy czuję zagrożenie przeziębieniem, na kolację po między kęsami kanapek chętnie pogryzam pokrojony na drobne plasterki ząbek czosnku.
      Ponieważ nie wszyscy znoszą zapach czosnku, rano na śniadanie jem chleb z wędliną posypaną przyprawą staropolską lub śródziemnomorską oraz czosnkiem niedźwiedzim (bo nie ma tego nielubianego zapachu czosnku).

    • Często na śniadanie chrzanem smaruję wędlinę na kanapkach. Tę wędlinę odwracam chrzanem do chleba i dopiero wtedy posypuję ją wspomnianymi wyżej przyprawami i czosnkiem niedźwiedzim.
    • Fasolę, kapustę, marchew i pietruszkę jadam najczęściej w zupach. Tak jak w poprzednim poście napisałem lubię jadać surówki z warzyw. (Z zaskoczeniem przeczytałem w książce Pani Anny Ciesielskiej: ""Filozofia zdrowia" : "Moda na jedzenie surowych warzyw powstała dopiero w latach siedemdziesiątych")2/.
    • W książce Pani Ireny Gumowskiej: "Czy wiesz co jesz? wyczytałem, że we Paryżu chętnie gotują zupę cebulową ponieważ pomaga ona zlikwidować skutki nocnych zabaw i picia alkoholu. 3/
    • Przyznam się Państwu że karczocha nie jadłem. Chętnie pijam herbatki ziołowe zawierające karczocha.
    • O papryce pisałem już w poprzednim poście. Będąc we wtorek (12.8.)na rynku po jabłka, chciałem kupić jakąś ładną świeżą paprykę, ale takiej ku mojemu zaskoczeniu nie zauważyłem.
    • Na zakończenie przedstawienia Państwu jakie warzywa jadałem i jadam apeluję jedzmy warzywa!
    • Poniżej przedstawiam Państwu książeczkę Pani Anny Kubanowskiej: "Warzywa Lecznicze właściwości". Znajdziecie w niej Państwo więcej szczegółowych wiadomości na temat korzyści dla naszego zdrowia ze spożywana warzyw.
    Pierwsza strona okładki ebooka Pani Anny Kubanowskiej: "Warzywa Lecznicze właściwości"
    Pierwsza strona okładki książeczkiPani Anny Kubanowskiej: "Warzywa Lecznicze właściwości" .
    Podtytuł ebooka i książeczki brzmi: "Zastosowanie": "w kuchni"; "w medycynie": "Porady i zalecenia": "Przeciwskazania".
      Poniżej cytuję4/ rozdziały i podrozdziały książeczki Pani Anny Kubanowskiej: "Wstęp"; "Zdrowe odżywianie wskazówki na codzień"; "Jak wzmocnić odporność organizmu?"; "Jaka żywność może osłabiać organizm?"; "Terapia sokami ze świeżych warzyw"["Sok ze sklepu?"; "Zwróć uwagę na etykiety"; "Najzdrowsze są świeże soki"]; "Warzywa" "Podział warzyw" ("korzeniowe"; "kapustne"; "cebulowe"; "liściowe"; "psiankowate"; "rzepowate"; "strączkowe"; "dyniowate"; "inne");"brokuł"; "burak czerwony"; "cebula"; "chrzan"; "czosnek"; "fasola"; "kapusta"; "karczoch"; "marchew"; "papryka"; "pietruszka"; rzodkiew czarna".

    • /Ciąg dalszy w przyszłym tygodniu/
  • Objaśnienia:
    1/ Osoby z chorobami przewlekłymi, przed zjedzeniem niektórych pokarmów (na przykład z surowych warzyw i owoców) powinny bezwzględnie wcześniej zasięgnąć w tej sprawie porady leczącego ich lekarza. Na przykład osobom chorym na tarczycę jedzenie kapusty może utrudnić przyswajanie jodu. Więcej na ten temat piszę w: Ostrzeżeniu zamieszczonym na blogu po prawej stronie u góry.
2/ Cytat ze strony 263 książki Pani Anny Ciesielskiej: "Filozofia zdrowia". Książkę wydało (wydanie II) w 1998 Wydawnictwo: "Anna"
3/ Podaję tę informację na podstawie strony 114 książki Pani Ireny Gumowskiej: "Czy wiesz co jesz? Książkę tę w roku 1989 wydało Wydawnictwo: "ALFA" z Warszawy.
4/ Cytuję tytuły rozdziałów i podrozdziałów tej książki ponieważ sam często zaczynam ocenę książki od jej Spisu treści.
    Pozdrawiam:
    Ryszard Roszkowski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz