- Dla naszego zdrowia ważne są nie tylko witaminy, składniki mineralne, ale także smak potraw, klimaty, emocje, kolory oraz aktywność fizyczna. Książka Pani Anny Ciesielskiej: "Filozofia zdrowia". Jest to książka kucharska z przepisami kulinarnymi uwzględniającymi smaki potraw: kwaśny, gorzki, słodki, ostry, słony.
- Wcześniej sądziłem, że aby przywrócić utracone zdrowie wystarczy spożywać warzywa i owoce zawierające potrzebne choremu organizmowi witaminy, oraz makro i mikroelementy. Okazuje się przywracanie zdrowia jest trudniejsze niż sądziłem. Dlaczego?
- Przy przywracaniu utraconego zdrowia trzeba także uwzględniać w pokarmach osób chorych: smaki potraw, klimaty, oraz emocje i kolory. Dla utrzymania zdrowia ludzi konieczna jest takż ich aktywność fizyczna.
- Mamy następujące smaki potraw: kwaśny, gorzki, słodki, ostry, słony. Dzięki zmysłom smaku, węchu i wzroku możemy oceniać pokarmy. Dla powrotu do zdrowia z tych pokarmów wybierajmy korzystne, a odrzucamy niekorzystne. W różnych chorobach dla chorego organizmu potrzebne są potrawy o różnych smakach.
Cytryna reprezentuje smak kwaśny. Autorka w przepisach kulinarnych proponuje dodawać do potraw niewielką ilość soku z cytryny.
- Klimaty powiązane są w zasadzie Pięciu Przemian z porami roku. Przecież nasz ubiór też dopasowujemy do pór roku. Na przykład: Zimą ubieramy się ciepło. To samo dotyczy potraw. Na przykład: Zimą nasze pokarmy powinny nas ogrzewać, dzięki temu będzie nam ciepło i zapewni to nam energię do działania.
- Emocje są to różne zachowania człowieka. Zgodnie z zasadą Pięciu Przemian mamy pięć elementów (Elementy: Drzewa, Ognia, Ziemi, Metalu, i Wody)i odpowiadających im pięć ważnych organów człowieka (Organy: wątroba, serce, śledziona, płuca i nerki). Z każdym ze wspomnianych wyżej elementów i organów wiąże się określone dobre i złe emocje. Pozytywne emocje sprzyjają powrotowi do zdrowia.
- Kolory także wpływają na na powrót do zdrowia człowieka.1/ Każdemu wspomnianemu wyżej elementowi (nazywa się je też żywiołami) odpowiadają poszczególne kolory: Drzewo (zielony); Ogień (czerwony); Ziemia (żółty); Metal (biały); Woda (niebieski).
- Prawidłowa aktywność fizyczna człowieka sprzyja sprawności mięśni. A sprawność mięśni decyduje o zdrowiu narządów. Przykładem może być: Dzięki sprawności mięśni wyprostowany kręgosłup umożliwia prawidłowe, głębokie oddychanie.
- Niedawno trafiła do mnie książka Pani Anny Ciesielskiej: "Filozofia zdrowia". Ta książka wyjaśnia dokładniej ode mnie w jaki sposób smak potraw, klimaty, emocje, kolory i aktywność fizyczna sprzyjają powrotowi do zdrowia.
Cebula reprezentuje smak ostry.
Witam,
Jest to pierwsza strona
okładki książki Pani Anny Ciesielskiej: „Filozofia zdrowia”.
Książkę tę wydało w 2011 roku Wydawnictwo „Anna” z
Pudliszek. Prawie 100 stron tej książki to jest książka
kucharska z przepisami kulinarnymi uwzględniającymi smaki
potraw: kwaśny, gorzki,
słodki, ostry, słony.2/
We „Wprowadzeniu”
do tej książki Autorka stwierdza, że książkę tę poleca tym
wszystkim ,którzy chcą żyć spokojnie, zdrowo i harmonijnie.
Dalej Autorka pisze o tej książce: „Swoje dociekania i analizę
oparłam na starej filozofii Wschodu, ze szczególnym uwzględnieniem
medycyny chińskiej, której podstawą są prawa natury, kosmosu,
wszechświata, porządkujące nasze życie oraz otaczającą nas
przyrodę” 3/
„Wyjaśniam
podstawowe funkcje narządów według filozofii taoistycznej, ich
związki i zależności oraz wpływ natury pożywienia na ich
funkcjonowanie. Jest to książka o właściwym żywieniu z
wykorzystaniem wiedzy i mądrości zawartej w otaczającym nas
świecie”4/
Według Pani Anny
Ciesielskiej: „Z wiedzy zawartej w tej publikacji nie należy
korzystać fragmentarycznie, gdyż może to prowadzić do fałszywych
wniosków i przynieść nam szkodę. Najlepiej zapoznać się z
treścią poprzez wielokrotne czytanie.5/
Na początku książki
Autorka wyjaśnia nam: zasady jin-jang i Pięciu Przemian oraz
podstawy medycyny chińskiej opartej na Tao;
Z tej książki
dowiecie się Państwo w jaki sposób na równowagę jin-jang w
organizmie człowieka wpływają:
smaki potraw, klimaty, emocje , kolory oraz aktywność
fizyczna. Dalej dowiadujemy się której energii jin czy jang jest
niedobór lub nadmiar kiedy nam jest zimno lub gorąco.
W następnych
rozdziałach Autorka wyjaśnia jakie są przyczyny naszych różnych
chorób ( „Otyłość”; „Problem
cholesterolu”; „Osteoporoza”; „Alergia”; „Choroba
wrzodowa, nadkwasota”; „Cukrzyca”; „Celiaklia”;
„Mukowiscydoza”; „Nasze problemy z dziećmi i młodzieżą”;
„Nasza starość i choroby”).
Dowiadujemy się też
jak zrównoważone odżywianie wpływa na wchłanianie z warzyw i
owoców witamin i składników mineralnych.
W dalszej części
książki Autorka charakteryzuje różne rodzaje pokarmów i ich
przydatność dla naszych organizmów w naszym klimacie.
Poniżej cytuję nazwy
rodzajów potraw: „Zupy” „Dania jarskie” ;
„Dania
mięsne i mięsno-jarzynowe” ; „Jarzyny do obiadu”; „Sałatki
kolacyjne” ; „Potrawy kolacyjne” ; „Ciasta” ; „Herbaty,
kawa i kakao” ; „Własne przetwory” ; „Przepisy pomagające
rozgrzać i wzmocnić organizm”.6/
„Propozycje śniadaniowe, obiadowe i kolacyjne”.
- Objaśnienia:1/ Rolę kolorów powrocie do zdrowia chorego człowieka omawiam bardzo ogólnie, ponieważ wiąże się to z czakramami w ciele człowieka. Wpływ na czakramów (czyli wirów energetycznych) na nasze zdrowie omawia Pani Anna Ciesielska w swojej książce:"Filozofia zdrowia".
/Ciąg dalszy w
przyszłym tygodniu/
2/
Przy
opracowaniu tego postu korzystałem z wydania II (z 1998) książki
Pani Anny Ciesielskiej „”Filozofia zdrowia” .
3/ Cytat
ze strony 17 książki Pani Anny Ciesielskiej.
4/
Cytat
ze strony 18 książki Pani Anny Ciesielskiej.
5/
Cytat ze strony 21 książki pani Anny Ciesielskiej.
6/
W
tym poście nie cytuję nazw potraw (ponad 100), ponieważ
cytowanie ich wydłużyłoby nadmiernie ten post.
Pozdrawiam:
Ryszard Roszkowski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz