sobota, 30 maja 2015

***..zdrowe odżywianie to też zdrowe napoje, chleb domowy i


... i dodatki do pieczywa
    Witam,
  1. Co to jest zdrowe odżywianie? Co się na nie składa? Książka Pani Zofii Wieczorek-Chełmińskiej: "Nowoczesna dietetyczna książka kucharska" zawiera także przepisy kulinarne przydatne dla osób zdrowych.  */

     
    Żytni chleb z kminkiem. Rye bread with caraway seeds. Zdjęcie stockowe autorstwa pixmac.pl
    W jednym z przepisów Autorka zachęca nas do wypiekania chleba z kminkiem z mąki razowej pszennej i maki żytniej.
    Całkowicie zgadzam się z Autorką książki że pieczywo zawsze odgrywało ważną role w naszym żywieniu, ponieważ miało odpowiedni smak i było bardzo pożywne. Niestety jemy coraz mniej zdrowego chleba żytniego (szczególnie razowego i typu graham), a coraz więcej chleba pszennego.
    1/


    1. Dziś coraz więcej osób interesuje zdrowe odżywianie. Polega ona na tym, że do każdej komórki nasze organizmu dostarczamy potrzebnych jej składników: witamin, minerałów, tłuszczów, białek, węglowodanów. Na taki sposób odżywiania składają się: chleb domowy; dodatki do pieczywa; zdrowe napoje; przystawki; zupy; potrawy z mięsa, drobiu i ryb; potrawy półmięsne; potrawy jarskie; potrawy z warzyw i owoców; sosy oraz wypieki domowe.

    2. W tym poście chcę omówić tylko trzy pierwsze pozycje korzystając z książki Pani Zofii Wieczorek-Chełmińskiej: "Nowoczesna dietetyczna książka kucharska".

    3. Proszę niech Państwa nie zraża to że w tytule książki Pani Zofii Wieczorek-Chełmińskiej jest słowo dietetyczna. To jest książka kucharska, która podpowie nam jak przyrządzać posiłki nie tylko dla osób chorych, ale także dla osób zdrowych. I będzie to zdrowe odżywianie
       
    4. Przykładem takiego odżywiania będą też zdrowe napoje. Zbliża się lato. W tej książce znajdziecie Państwo nie tylko przepisy na przyrządzanie herbaty, kawy naturalnej i zbożowej. Są tam także przepisy na przyrządzanie innych zdrowych i smacznych napojów z wykorzystaniem: warzyw, owoców, ziół, miodu oraz mleka i innych napojów mlecznych. Te napoje w czasie upałów będą wspaniale gasić pragnienie. I będą to na prawdę zdrowe napoje: Będą one na pewno zdrowsze i smaczniejsze od napojów gazowanych kupowanych w sklepach. Napoje ze sklepu są sztucznie barwione i mocno przesładzane.2/
       
    5. Wypiekanie chleba domowego to też jest nasze zdrowe odżywianie. Taki chleb wypiekany samodzielnie w domu jest podwójnie zdrowy: Po pierwsze taki chleb domowy zawiera tylko naprawdę konieczne składniki. On nie zawiera żadnych zbędnych dodatków chemicznych. Po drugie wypiekając ten chleb można wcześniej do ciasta dodać różne zdrowe składniki: otręby, płatki owsiane, mleko lub jego przetwory, zioła, kiełki, siemię lniane.2/ 
      Nasi przodkowie do ciasta na chleb dodawali mąki ziemniaczanej. Dzięki temu chleb po wypieczeniu długo zachowywał świeżość.2/
       
    6. Taki chleb domowy będzie dla naszego zdrowia korzystnym przeciwstawieniem dla chleba kupowanego w sklepie. Chleb kupowany w sklepie zawiera dużo soli kuchennej i chemii (barwników i ulepszaczy). Jest on wyprodukowany z białej mąki wcześniej pozbawionej minerałów, witamin, korzystnego białka, błonnika.
      4/
    7. A dodatki do pieczywa to są różne pasty, pasztety do rozsmarowywania na chlebie. W tym rozdziale książki o tym tytule Autorka proponuje nam do smarowania na chlebie: różne pasztety (z chudego mięsa, z ryby), oraz pasty w tym: połączenie sera twarogowego z różnymi, warzywami, owocami, rybą, mięsem. Według Autorki wartościowe dodatki do pieczywa to także dżemy (niskosłodzone) marmolady i miód. 3/




    Jest to pierwsza strona okładki książki Pani Zofii Wieczorek-Chełmińskiej: „Nowoczesna dietetyczna książka kucharska”.
    Autorka książki jest doświadczonym dietetykiem, wieloletnim wykładowcą Medycznego Studium Dietetyki oraz Wydziału Żywienia Człowieka Akademii Rolniczej w Krakowie.” /cytat z ostatniej strony okładki książki Pani Zofii Wieczorek Chełmińskiej/

    Książkę wydało w 2014roku Wydawnictwo Lekarskie PZWL. (W mojej książce mam informację (cytuję):Wydanie II – 3 dodruk). 

    Przy każdym przepisie Autorka podaje wartość odżywczą (białko, tłuszcz, węglowodany, błonnik, witaminy, minerały) i energetyczną ( kilodżule i kilokalorie) oraz w których dietach daną potrawę można stosować.

    Poniżej przedstawiam Państwu przepisy kulinarne z trzeciej części rozdziałów i podrozdziałów tej książki: 
     
    Część szczegółowa” { „Uwagi ogólne”; „Przepisy szczegółowe”;

     „Napoje”(niektóre przepisy) 

    [„Herbata naturalna”; „Herbata z cytryną”; „Herbata z mlekiem”; „Herbata z kwiatu lipy z miodem”; „Herbata korzenna”; „Jogurt lub kefir z kiełkami pszenicy”; „Kakao na mleku”; „Kawa naturalna”; „Kawa zbożowa”; „Kefir z ziołami”; „Koktajl z mleka i truskawek”; „Koktajl jesienny”; „Koktajl z kwiatu lipy zaparzany mlekiem”; „Koktajl z jabłek i jogurtu”; „Kwas z buraków”; „Kwas z chmielu”; „Kwas kminkowy”; „Kwas ziołowy”; „Kwaśne mleko z melisą”; „Napój drożdżowo-miodowy”; „Napój z dzikiej róży i miodu”; (...) „Napój z serwatki, dzikiego bzu i jarzębiny”; „Napój z selera i marchwi”; „Napój z warzyw mieszanych”; „Napój ziołowy”; „Napój z żurawin”; „Sok pomidorowy z bazylią lub miętą”];

    Chleb domowy” 

    [ „Uwagi ogólne”; ”Przepisy szczegółowe”: „Chleb aromatyzowany”; „Chleb cebulowy”; „Chleb irlandzki”; „chleb z kminkiem”; „Chleb kukurydziany”; „Chleb z płatków owsianych”; „Chleb makrobiotyczny”; „Chleb orzechowy”; „Chleb z orzechami”; „Chleb z kiełkami pszenicy”; „Chleb z siemieniem lnianym”; „Chleb- placki szwedzkie”; „Chleb z różnych zbóż”; „Sucharki”]; 
     

    Dodatki do pieczywa”

     [„Uwagi ogólne”; „Przepisy szczegółowe”; „masło pietruszkowe”; „Pasta z sera twarogowego i zieleniny”; „Pasta z sera twarogowego i włoszczyzny”; „Pasta z sera twarogowego i owoców”; „Pasta z sera twarogowego i wędzonej ryby”; „Pasta z sera twarogowego i mięsa”; „Pasta rybna”; „Pasta selerowa”; „pasta z soi”; „pasta z sera twarogowego i rzodkiewki”; „Pasta z sera twarogowego i pomidorów”; „Pasztet z chudego mięsa”; 'Pasztet z ryby”];


      /Następny post opublikuję w środę 3 czerwca lub w piątek 5 czerwca 2015 r./
  2. Objaśnienia:
    1/ Piszę to na podstawie strony 175 książki Pani Zofii Wieczorek-Chełmińskiej: "Nowoczesna dietetyczna książka kucharska" i własnej wiedzy w tym zakresie.
    ( ten przypis u góry w tekście postu omyłkowo był nie zaznaczony. Prawidłowo zaznaczyłem go w tekście u góry dopiero 31.5.2015 wieczorem.)
2/ Na podstawie mojej wcześniej nabytej wiedzy w tym zakresie.
3/ Na podstawie stron 187-195 książki Pani Zofii Wieczorek- Chełmińskiej. 
4/ Na podstawie stron 175-176 książki Pani Zofii Wieczorek- `Chełmińskiej. (uzupełniono 31.5.2015 wieczorem)
    Pozdrawiam:
    Ryszard Roszkowski
     
          Ps.*/ Bardzo przepraszam za prawie godzinne opóźnienie w opublikowaniu tego postu.
          Jednocześnie bardzo Państwa przepraszam,za wszystkie moje dzisiejsze uzupełnienia łącznie z przypisami 1/ i 4/ które dokonałem dopiero dziś 31.5.2015 wieczorem.
          Ryszard Roszkowski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz