...
i dodatki do pieczywa
- Co to jest zdrowe odżywianie? Co się na nie składa? Książka Pani Zofii Wieczorek-Chełmińskiej: "Nowoczesna dietetyczna książka kucharska" zawiera także przepisy kulinarne przydatne dla osób zdrowych. */
Żytni chleb z kminkiem. Rye bread with caraway seeds. Zdjęcie stockowe autorstwa pixmac.plW jednym z przepisów Autorka zachęca nas do wypiekania chleba z kminkiem z mąki razowej pszennej i maki żytniej.Całkowicie zgadzam się z Autorką książki że pieczywo zawsze odgrywało ważną role w naszym żywieniu, ponieważ miało odpowiedni smak i było bardzo pożywne. Niestety jemy coraz mniej zdrowego chleba żytniego (szczególnie razowego i typu graham), a coraz więcej chleba pszennego.
1/- Dziś coraz więcej osób interesuje zdrowe odżywianie. Polega ona na tym, że do każdej komórki nasze organizmu dostarczamy potrzebnych jej składników: witamin, minerałów, tłuszczów, białek, węglowodanów. Na taki sposób odżywiania składają się: chleb domowy; dodatki do pieczywa; zdrowe napoje; przystawki; zupy; potrawy z mięsa, drobiu i ryb; potrawy półmięsne; potrawy jarskie; potrawy z warzyw i owoców; sosy oraz wypieki domowe.
- W tym poście chcę omówić tylko trzy pierwsze pozycje korzystając z książki Pani Zofii Wieczorek-Chełmińskiej: "Nowoczesna dietetyczna książka kucharska".
- Proszę niech Państwa nie zraża to że w tytule książki Pani Zofii Wieczorek-Chełmińskiej jest słowo dietetyczna. To jest książka kucharska, która podpowie nam jak przyrządzać posiłki nie tylko dla osób chorych, ale także dla osób zdrowych. I będzie to zdrowe odżywianie.
- Przykładem takiego odżywiania będą też zdrowe napoje. Zbliża się lato. W tej książce znajdziecie Państwo nie tylko przepisy na przyrządzanie herbaty, kawy naturalnej i zbożowej. Są tam także przepisy na przyrządzanie innych zdrowych i smacznych napojów z wykorzystaniem: warzyw, owoców, ziół, miodu oraz mleka i innych napojów mlecznych. Te napoje w czasie upałów będą wspaniale gasić pragnienie. I będą to na prawdę zdrowe napoje: Będą one na pewno zdrowsze i smaczniejsze od napojów gazowanych kupowanych w sklepach. Napoje ze sklepu są sztucznie barwione i mocno przesładzane.2/
- Wypiekanie chleba domowego to też jest nasze zdrowe odżywianie. Taki chleb wypiekany samodzielnie w domu jest podwójnie zdrowy: Po pierwsze taki chleb domowy zawiera tylko naprawdę konieczne składniki. On nie zawiera żadnych zbędnych dodatków chemicznych. Po drugie wypiekając ten chleb można wcześniej do ciasta dodać różne zdrowe składniki: otręby, płatki owsiane, mleko lub jego przetwory, zioła, kiełki, siemię lniane.2/Nasi przodkowie do ciasta na chleb dodawali mąki ziemniaczanej. Dzięki temu chleb po wypieczeniu długo zachowywał świeżość.2/
- Taki chleb domowy będzie dla naszego zdrowia korzystnym przeciwstawieniem dla chleba kupowanego w sklepie. Chleb kupowany w sklepie zawiera dużo soli kuchennej i chemii (barwników i ulepszaczy). Jest on wyprodukowany z białej mąki wcześniej pozbawionej minerałów, witamin, korzystnego białka, błonnika.
4/ - A dodatki do pieczywa to są różne pasty, pasztety do rozsmarowywania na chlebie. W tym rozdziale książki o tym tytule Autorka proponuje nam do smarowania na chlebie: różne pasztety (z chudego mięsa, z ryby), oraz pasty w tym: połączenie sera twarogowego z różnymi, warzywami, owocami, rybą, mięsem. Według Autorki wartościowe dodatki do pieczywa to także dżemy (niskosłodzone) marmolady i miód. 3/
Jest to pierwsza strona okładki książki Pani Zofii Wieczorek-Chełmińskiej: „Nowoczesna dietetyczna książka kucharska”.„Autorka książki jest doświadczonym dietetykiem, wieloletnim wykładowcą Medycznego Studium Dietetyki oraz Wydziału Żywienia Człowieka Akademii Rolniczej w Krakowie.” /cytat z ostatniej strony okładki książki Pani Zofii Wieczorek Chełmińskiej/Książkę wydało w 2014roku Wydawnictwo Lekarskie PZWL. (W mojej książce mam informację (cytuję):Wydanie II – 3 dodruk).Przy każdym przepisie Autorka podaje wartość odżywczą (białko, tłuszcz, węglowodany, błonnik, witaminy, minerały) i energetyczną ( kilodżule i kilokalorie) oraz w których dietach daną potrawę można stosować.Poniżej przedstawiam Państwu przepisy kulinarne z trzeciej części rozdziałów i podrozdziałów tej książki:„Część szczegółowa” { „Uwagi ogólne”; „Przepisy szczegółowe”;„Napoje”(niektóre przepisy)
[„Herbata naturalna”; „Herbata z cytryną”; „Herbata z mlekiem”; „Herbata z kwiatu lipy z miodem”; „Herbata korzenna”; „Jogurt lub kefir z kiełkami pszenicy”; „Kakao na mleku”; „Kawa naturalna”; „Kawa zbożowa”; „Kefir z ziołami”; „Koktajl z mleka i truskawek”; „Koktajl jesienny”; „Koktajl z kwiatu lipy zaparzany mlekiem”; „Koktajl z jabłek i jogurtu”; „Kwas z buraków”; „Kwas z chmielu”; „Kwas kminkowy”; „Kwas ziołowy”; „Kwaśne mleko z melisą”; „Napój drożdżowo-miodowy”; „Napój z dzikiej róży i miodu”; (...) „Napój z serwatki, dzikiego bzu i jarzębiny”; „Napój z selera i marchwi”; „Napój z warzyw mieszanych”; „Napój ziołowy”; „Napój z żurawin”; „Sok pomidorowy z bazylią lub miętą”];„Chleb domowy”
[ „Uwagi ogólne”; ”Przepisy szczegółowe”: „Chleb aromatyzowany”; „Chleb cebulowy”; „Chleb irlandzki”; „chleb z kminkiem”; „Chleb kukurydziany”; „Chleb z płatków owsianych”; „Chleb makrobiotyczny”; „Chleb orzechowy”; „Chleb z orzechami”; „Chleb z kiełkami pszenicy”; „Chleb z siemieniem lnianym”; „Chleb- placki szwedzkie”; „Chleb z różnych zbóż”; „Sucharki”];„Dodatki do pieczywa”
[„Uwagi ogólne”; „Przepisy szczegółowe”; „masło pietruszkowe”; „Pasta z sera twarogowego i zieleniny”; „Pasta z sera twarogowego i włoszczyzny”; „Pasta z sera twarogowego i owoców”; „Pasta z sera twarogowego i wędzonej ryby”; „Pasta z sera twarogowego i mięsa”; „Pasta rybna”; „Pasta selerowa”; „pasta z soi”; „pasta z sera twarogowego i rzodkiewki”; „Pasta z sera twarogowego i pomidorów”; „Pasztet z chudego mięsa”; 'Pasztet z ryby”];/Następny post opublikuję w środę 3 czerwca lub w piątek 5 czerwca 2015 r./ - Objaśnienia:1/ Piszę to na podstawie strony 175 książki Pani Zofii Wieczorek-Chełmińskiej: "Nowoczesna dietetyczna książka kucharska" i własnej wiedzy w tym zakresie.
( ten przypis u góry w tekście postu omyłkowo był nie zaznaczony. Prawidłowo zaznaczyłem go w tekście u góry dopiero 31.5.2015 wieczorem.)
Witam,
2/
Na
podstawie mojej wcześniej nabytej wiedzy w tym zakresie.
3/
Na podstawie stron 187-195 książki Pani Zofii
Wieczorek- Chełmińskiej.
4/
Na podstawie stron 175-176 książki Pani Zofii
Wieczorek- `Chełmińskiej. (uzupełniono 31.5.2015 wieczorem)
Pozdrawiam:
Ryszard
Roszkowski
Ps.*/
Bardzo przepraszam za prawie godzinne opóźnienie w
opublikowaniu tego postu.
Jednocześnie
bardzo Państwa przepraszam,za wszystkie
moje dzisiejsze uzupełnienia łącznie z przypisami 1/ i 4/
które dokonałem dopiero dziś 31.5.2015 wieczorem.
Ryszard
Roszkowski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz