piątek, 21 sierpnia 2015

***..dieta makrobiotyczna. Dalsze nazwy potraw: "Zupy"1/ i...



..."Jarskie, pasty, pasztety, kotlety, gulasze"2/

    Witam,
  1. ..dieta makrobiotyczna. Na czym polega? Jej podstawowe składniki. Wszystko to wyjaśnia to książka kucharska Pani Bożeny Żak-Cyran: "Odnowa na talerzu". Dalsze nazwy potraw z tej książki: "Zupy"1/; "Jarskie pasty, pasztety, kotlety, gulasze"2
    Pole pszenicy po błękitnym niebem. Wheat field under blue sky. Zdjęcie stockowe autorstwa pixmac.pl
    Pszenica jest na świecie najważniejszym zbożem. Jest także bardzo dziwnym zbożem.

    Z jednej strony najlepiej wśród zbóż nadaje się do pieczenia. 

    Z drugiej strony z powodu alergii pokarmowych bardzo wiele osób nie może jadać produktów z pszenicy, bo duża ilość glutenu drażni im jelita .

    Ciekawostką jest to, że z mąki pszennej uzyskuje się sejtan-półprodukt o wysokiej wartości białkowej (czysty gluten pszeniczny) mający zastosowanie kuchni wegetariańskiej jako mięso pszeniczne. (Na podstawie strony 58 książka kucharska Pani Bożeny Żak-Cyran: „Odnowa na talerzu”).3/  

    (Na stronie 13 Autorka książki wspomina, że kiedy po raz pierwszy sporządziła z sejtanu kotlety panierowane na obiad, to członkowie rodziny sądzili, że jedzą kotlety panierowane z mięsa.)
     
    1. W tym poście poście chcę poruszyć krótko temat: dieta makrobiotyczna. Oczywiście nikogo z Państwa na tę dietę nie na mawiam, ale uważam, że dobrze jest wiedzieć na czym ta dieta polega. Książka kucharska Pani Bożeny Żak-Cyran: "Odnowa na talerzu" temat: dieta makrobiotyczna porusza w rozdziale krótkim i wartościowym zamieszczonym na stronach 33-36. 
       
    2. Dieta ta "... oparta na naturalnych produktach jest w pełni zrównoważona, ponieważ w nieoczyszczonych, p0ełnych produktach zachowane zostały właściwe proporcje składników odżywczych. 4/

    3. W naszym  wysokoprzetworzonym pożywieniu brakuje potrzebnych nam składników odżywczych (między innymi minerałów, witamin, odpowiednich tłuszczy) oraz błonnika. Dlatego ludzie cierpią na choroby przewodu pokarmowego. 

      Niedoborów wspomnianych wyżej składników odżywczych nie uzupełnimy prawidłowo przy pomocy suplementacji. 

      Suplementacja może zaszkodzić równowadze tych składników, bo jeśli zażyjemy za dużo określonych minerałów lub witamin, to mogą utrudniać przyswajanie innych minerałów lub witamin.5/

    4. Dieta makrobiotyczna jest wzorowana na diecie ludów długowiecznych żyjących w tak zwanych niebieskich strefach.

    5. Ludy długowieczne spożywają produkty, które są uprawiane naturalnymi metodami (bez stosowania nawozów chemicznych oraz środków ochrony roślin).5/

    6. Ludy spożywają produkty świeże uprawiane w ich najbliższym otoczeniu i klimacie. Produkty naturalne przechowuje się konserwując je naturalnymi metodami: marynowanie, suszenie, wędzenie.5/

    7. Przy spożyciu tych produktów uwzględnia się wiek, płeć oraz aktywność danego człowieka.

    8. Dieta makrobiotyczna nie może zawierać produktów genetycznie modyfikowanych.5/

    9. Książka kucharska: "Odnowa na talerzu"podaje ,że dieta makrobiotyczna powinna zawierać między innymi: całe ziarna zbóż; sezonowe warzywa; sezonowe owoce; rośliny strączkowe; mięso, ryby i jaja z naturalnych hodowli; nasiona roślin oleistych (siemię lniane, sezam, pestki słonecznika i dyni); sól nierafinowaną: morską lub kopalną) grzyby, zioła, przyprawy.(więcej szczegółów na temat składników tej diety znajdziecie Państwo na stronach 35-36 książki Pani Bożeny Żak-Cyran.)

    10. Pani Bożena Żak-Cyran twierdzi, że dieta makrobiotyczna zawiera dużo węglowodanów złożonych i dlatego zachęca do dokładnego żucia pokarmów. W ten sposób trawienie zbóż rozpoczyna się już w jamie ustnej. Jest to duże ułatwienie w trawieniu dla trzustki.5/

    11. Jeśli zaniedbamy żucia pokarmów w jamie ustnej pojawią się niestrawność i wzdęcia. To nas zniechęci do jedzenia zbóż. Takie wzdęcia mogą się pojawić jeśli zaniechamy żucia chleba razowego.5/



    Oto jest książka kucharska (a dokładniej pierwsza strona jej okładki) Pani Bożeny Żak-Cyran: "Odnowa na talerzu".(wydanie rozszerzone i uaktualnione)
    Książkę tę wydało w 2014 roku Wydawnictwo „Galaktyka” z Łodzi. W niektórych Księgarniach jest jeszcze dostępne trochę tańsze poprzednie wydanie tej książki z 2013 roku. Szerszą informację o Autorce książki zamieściłem w poście z dnia 8 sierpnia 2015.
    Poniżej przedstawiam Państwu rozdział: Moje przepisy Podrozdział:
    Zupy” „Przepisy”: „Ulubiona zupa śniadaniowa”; „Zupa miso: Pięć wariantów”; „Bulion warzywny z polentą”; „Bulion rybny”; „Bulion z shiitake”; „Zupa z porów z płatkami owsianymi”; „Żurek z białą rzodkwią i wędzonym tofu”; „Barszcz czerwony zabielany”; „Zupa wiosenna”; „Zupa z liści marchwi”; „Zupa z pokrzywy”; „Zupa grochowa”; „Zupa z soczewicy”; „Zupa z soczewicy z kolendrą”; „Zupa z fasolki azuki z glonem arame”; „Zupa z fasolki azuki II; „Wiosenna zupa z kalarepy i cebuli”; „Zupa jarzynowa z ciecierzycą”; „Zupa jarzynowa z amarantusem”; „Zupa jarzynowa z kaszą jaglaną”; „Zupa krem z fenkułem i glonem nori”; „zupa krem z dyni z glonem nori”; „Zupa krem z marchewki”; „Zupa krem z brokułów”; „Wykwintna zupa z tapioki”; „Zupa z dyni z grzankami”; „Zupa z dyni II”; „Zupa pomidorowa z brązowym ryżem i jarmużem”; „Flaczki z boczniaka”; „Wyśmienita zupa z soczewicy z mleczkiem kokosowy”;

      Podrozdział: „Jarskie pasty, pasztety, kotlety, gulasze””Przepisy”: „Pasta z tofu z pomidorami (lub przecierem pomidorowym)'; „Pasta z tofu z ziołami”; „Pasta z soi (fasoli lub soczewicy)”; „Pasta ze słonecznika”; „Pasta z marchewki i tahini (lub z masłem orzechowym”); „Hummus”; „Pasztet sojowy”; „Pasztet sojowy pasteryzowany”; „Pasztet jaglano-soczewicowy (lub nadzienie do gołąbków)”; „Pasztet z pieczarek”; „Pasztet jarski”; „Pasztet jarski II”; „Jodstawowy przepis na kotlety”; „Kotlety z grzybów i kaszy jaglanej (lub jęczmiennej”; „Kotlety porowo-orzechowe”; Kotlety sojowe”; „Kotlet z sejtanu à la schabowy”; „Zawijasy z sejtanu”; „Strogonow z sejtanu”; „Gulasz z sejtanu”; „Tempeh duszony z cebulą i glonem arame”; „Gołąbki z kaszy jęczmiennej i soczewicy” „Gołąbki odświętne”; „Tofu w tempurze; „Tofu zwykłe (lub wędzone) duszone z warzywami”; „Odżywcza pasta”; „Leczo z tofu z glonami hiziki (Lub arame); Sushi z tofu i warzywami”; „Spaghetti z tofu i jarzynami”; „Pierogi z soją (lub soczewicą)”; „Jajecznica z tofu”;

      /Następny post opublikuję prawdopodobnie w czwartek 27 sierpnia 2015/

  1. Objaśnienia:
    1/ Tytuł rozdziału zamieszczonego na stronach 76-87 książki Pani Bożeny Żak-Cyran: "Odnowa na talerzu"
2/ Tytuł rozdziału zamieszczonego na stronach 88-103 książki Pani Bożeny Żak-Cyran.
3/ Przepis na przygotowanie sejtanu-mięsa pszenicznego znajdziecie Państwo w tej książce na stronach 180-181.
4/ Cytat ze strony 33 książki Pani Bożeny Żak-Cyran.
5/ Opracowałem na podstawie stron 33-36 książki Pani Bożeny Żak-Cyran.
    Pozdrawiam:
    Ryszard Roszkowski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz