- ...dieta bezmięsna członka rodziny. Jak go żywić? Jakimi naturalnymi produktami zastąpić mięso? Gdzie je kupić? Jak w oparciu o te produkty żywić rodzinę? Jak odważnie podejść do tematu wegetarianizmu w rodzinie? Na wszystkie te pytania odpowiada książka Pani Bożeny Żak-Cyran: "Odnowa na talerzu"
Dynie. Pumpkins. Zdjęcie stockowe autorstwa pixmac.plDynia jest jednym z warzyw bardzo bogatych kartenoidy, które są wartościowymi przeciwutleniaczami i przeciwdziałają powstawaniu szkodliwych wolnych rodników w organizmie. Dynia może być wykorzystana w kuchni nie tylko do zup i zapiekanek, ale także do ciast. Więcej informacji na temat zastosowania dyni w kuchni (i nie tylko) znajdziecie Państwo na stronie 17 książki Pani Bożeny Żak-Cyran: „Odnowa na talerzu”- Co zrobić jeśli członek rodziny nie chce lub nie może jadać mięsa? Przyczyny tego mogą być różne. Przede wszystkim: zdrowotne lub etyczne. 1/
- Rodzina staje przed dylematem jak takiego członka rodziny żywić? Jakimi produktami? A sprawa jest poważna, ponieważ, nieprawidłowa dieta tego członka rodziny może spowodować poważne konsekwencje zdrowotne. A przecież rodzina musi dbać o zdrowe odżywianie każdego członka rodziny. W naszej diecie mięso i jego przetwory dostarczają nam witaminy B12 i określonych białek, których nie dostarcza nam dieta bezmięsna. Na przykład brak witaminy B12 w diecie roślinnej może grozić anemią. 1/
- W początkowym okresie czasu rozeznanie w tym temacie: dieta bezmięsna może ułatwić Państwu książka Pani Bożeny Żak-Cyran: "Odnowa na talerzu".
- W książce tej Autorka:
- Na początku uzasadnia dlaczego dieta roślinna jest korzystniejsza dla zdrowia, czyli jaki jest związek choroby i zdrowia z odżywianiem.
- Umożliwia nam także rozeznanie się w jakie produkty (nie zawsze znane) można zaopatrzyć się w sklepach z naturalną żywnością. Autorka przedstawia nam także jaką te produkty mają wartość odżywczą i jak można je wykorzystać w kuchni.
- Dalej Autorka przedstawia krótko żywienie w oparciu o naturalne produkty czyli dietę makrobiotyczną.
- Dalej Autorka przedstawia nam:"Jak zorganizować żywienie domowe oparte na naturalnych produktach?" (Jest to tytuł rozdziału)
- Dalej jak planować posiłki dla rodziny?
- Jak świadomie podejść do tematu wegetarianizmu?
- Na wstępie napisałem że w początkowym okresie książka "Odnowa na talerzu" może ułatwić Państwu życie. Ale Państwo dbając o członków rodziny nie powinniście poprzestawać na tej jednej książce. Powinniście Państwo eksperymentować i to podwójnie.Po pierwsze: tworząc dania zaproponowane przez Autorkę książki: "... nie trzeba ściśle trzymać się tych wskazówek, a radośnie tworzyć własne proporcje i kompozycje potraw. W ten sposób każdorazowo razem możemy uzyskać nowy, ciekawy efekt. I jeżeli zamiast pieczeni wyjdzie nam coś o mniej zwartej konsystencji, potraktujmy to jako pastę do chleba i powiedzmy sobie że tak właśnie miało być. 2/
- Po drugie: Wasza dieta bezmięsna będzie jeszcze bardziej urozmaicona jeśli Państwo uzupełnicie ją przepisami potraw wegetariańskich z innych książek.
- Książka Pani Bożeny Żak-Cyran: "Odnowa na talerzu" porusza jeszcze dwa ważne tematy:
- Pierwszy temat: Jak możemy sobie pomóc w powrocie do zdrowia korzystając z jej przepisów przyrządzania napojów, potraw, okładów i kompresów.
- Drugi temat: To stosowanie naturalnych środków(bez chemii) do sprzątania. (Jest to przecież ważne dla ochrony przyrody, czyli naszego środowiska naturalnego)
- Powyżej zasygnalizowane tematy chcę trochę szerzej omówić w kilku następnych postach.
Witam,
Oto
pierwsza strona okładki książki Pani Bożeny Żak-Cyran: "Odnowa
na talerzu" (wydanie rozszerzone i uaktualnione). Książkę
wydało w 2014 roku Wydawnictwo „Galaktyka” z Łodzi”
W trakcie
przygotowywania tego postu stwierdziłem, że w księgarniach jest
jeszcze dostępne trochę tańsze poprzednie wydanie tej książki z
2013 roku.
Kim
jest Pani Bożena Żak-Cyran?
„..dietetyczka i dietoterapeutka
zajmująca się zdrowym odżywianiem od ponad 20 lat. Autorka siedmiu
książek wydanych nakładem Wydawnictwa „Galaktyka”. Organizuje
cykliczne kursy „Gotujmy dla zdrowia”, „Odżywiaj dziecko w
zgodzie z naturą oraz jak „Zwyciężyć raka” - z wykorzystaniem
metody z zakresu psychoonkologii Carla Simontona. W swojej pracy
opiera się m.in. na zasadach makrobiotyki i chińskim modelu Pięciu
Przemian, a także na osobistym doświadczeniu powrotu do zdrowia po
przebytej chorobie nowotworowej.”.3/
Ponieważ,
to co zawiera książka Pani Bożeny Żak-Cyran krótko omówiłem
powyżej, dlatego zdecydowałem się nie przedstawiać Państwu w tym
poście głównych rozdziałów książki.
Zamiast tego przedstawiam
Państwu informację zawartą w jednym z rozdziałów książki:
„Mniej
znane produkty dostępne w sklepach z żywnością naturalną. Ich
wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni” ( Oczywiście poniżej podaję tylko nazwy tych produktów):
„Agar-agar”;
„Amarantus”; „Arame”; „Boczniak”; „Brokuły”;
„Bulgur”; „Chia”; „Ciecierzyca (lub cieciorka)”;
„Daikon”; „Dulse”; „Dynia”; „Fasola azuki”; „Fasola
mung”; „Gomasio'; „Grzyby shiitake”; „Herbata bancha”;
„Herbata kukicha”; „Herbata mu”; „Herbata zielona”;
„Hiziki (hijki); „Imbir”; „Jarmuż”; „Kapusta pekińska”;
„Karob”; „Kiełki”; „Kombu”; „Koper włoski (fenkuł)”;
„Korzeń lotosu”; „Ksylitol”; „Kurkuma”; „Kuskus”;
„Kuzu”; „Makarony pełnoziarniste (razowe)”; „Melasa”;
„Miso”; „Nori”; „Ocet umeboshi lub ume-su”; „Oleje
tłoczone na zimno (sezamowy, lniany, ostowy, kukurydziany,
rzepakowy, słonecznikowy, archaidowy, z pestek winogron) oliwa z
oliwek”; „Otręby orkiszowe, owsiane”; „Pasternak”;
„Proteina sojowa w postaci granulek, gulaszy, kotletów”;
„Quinoa”; „Sejtan”; „Sezam”; „Siemię lniane”; „Słody
zbożowe (ryżowy, jęczmienny , kukurydziano-jęczmienny);
„Soczewica; „Soja; Sos sojowy shoyu, Sos sojowy tamari, Sól
morska, Stewia, Śliwka umeboshi lub pasta umeboshi; Tapioka; Tahina
(tahini); „Tempeh”; „Tofu”; „Topinambur”; „Wakame”
- Objaśnienia:1/ Opracowane na podstawie 52-54 książki Pani Bożeny Żak-Cyran.
/Następny
post opublikuję w czwartek 13 sierpnia 2015/
2/
Cytat
ze
strony
13
książki Pani Bożeny Żak-Cyran.
3/
Cytat
z ostatniej strony okładki książki
Pani
Bożeny Żak- Cyran (Wydanie
z 2014 roku)
Pozdrawiam:
Ryszard
Roszkowski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz