czwartek, 27 sierpnia 2015

****..zdrowe żywienie członków rodziny dzięki makrobiotyce


    Witam,
  1. Żywienie członków rodziny naturalnymi produktami nie jest absorbujące. Przygotowanie produktów naturalnych. Ocena ich jakości. Przygotowanie posiłków z produktów naturalnych. Książka kucharska Pani Bożeny Żak-Cyran: "Odnowa na talerzu".



    Mała szklana miska z wyłuskanymi orzechami włoskimi. A small glass bowl of shelled walnuts. Zdjęcie stockowe autorstwa Pixmac.pl
      Nasiona orzecha włoskiego, tak zwane jądro orzecha ma w swoim składzie od 45-77% tłuszczu, 1/ dlatego nie można go przechowywać w folii, bo szybko jełczeje. Dlatego według Autorki książki też inne nasiona roślin oleistych, oraz ziarna zbóz, roślin strączkowych, a także mąki, korzystnie jest przechowywanie w torbach płóciennych lub papierowych.    ( Na podstawie strony 37 książka kucharska Pani Bożeny Żak-Cyran:"Odnowa na talerzu".)


    1. Według Pani Bożeny Żak-Cyran żywienie członków rodziny z wykorzystaniem naturalnych produktów wcale nie musi być bardzo absorbujące: "...zależy to od pewnej wiedzy, wprawy i umiejętności organizacyjnych." oraz "..od naszych dobrych chęci i otwartości na rzeczy nowe." 2/

    2. Pierwszą czynnością jest przygotowanie odpowiednich produktów naturalnych. Można je kupić w sklepach ze zdrową żywnością i u rolników.3/ 
       
    3. Kupując produkty naturalne pamiętajmy, że one nie są konserwowane. Ocena jakości polega nie tylko na sprawdzeniu daty ważności, ale także na ocenie wzrokiem i węchem. Te produkty mogą tracić dobrą jakość z powodu złego przechowywania. 3/ 
       
    4. W II części postu zamieszczam podaną przez Autorkę przykładową listę produktów naturalnych.7/ Im więcej takich produktów będzie na Waszej liście, tym bardziej będzie urozmaicone i zdrowsze żywienie Waszej rodziny.

    5. Produkty pochodzenia zwierzęcego powinno się spożywać (z wyjątkiem masła) kilka razy w tygodniu.4/

    6. Przygotowując żywienie rodziny z naturalnych produktów niektóre potrawy sporządzamy w większej ilości, a niektóre tuż przed ich spożyciem. 4/

    7. Na stronach 41-44 znajdziecie Państwo informacje jak przygotowywać przykładowe posiłki w ciągu tygodnia z podziałem na Śniadania, II śniadania i Obiadokolacje.

    8. Zdrowe posiłki zapewnią nam dobre zdrowie, energię i witalność oraz pogodę ducha. Dlatego posiłki należy przyrządzać: "..w skupieniu, bez pośpiechu i z miłością. W ten sposób poprzez jedzenie przekazujemy pozytywną energię innym ludziom." 5/

    9. Kiedy planujemy żywienie rodziny musimy uwzględnić nie tylko płeć, wiek i aktywność zawodową członków rodziny, ale także sezonowość produktów.6/

    10. To tylko niektóre informacje w temacie żywienie rodziny, które zawiera książka kucharska Pani Bożeny Żak-Cyran: "Odnowa na talerzu". Więcej dowiecie się Państwo ze stron 37-44 tej książki.

    Jest to książka kucharska Pani Bożeny Żak-Cyran: "Odnowa na talerzu".(wydanie rozszerzone i uaktualnione)
    Książkę te wydało w 2014 roku Wydawnictwo „Galaktyka” z Łodzi. (W niektórych Księgarniach jest jeszcze dostępne trochę tańsze poprzednie wydanie tej książki z 2013 roku.) Szerszą informację o Autorce książki zamieściłem w poście z dnia 8.8.2015.
    W tym poście nie będzie nazw przepisów kulinarnych. Będę kontynuował ich przedstawianie w którymś z następnych postów.
    Poniżej przedstawiam Państwu listę produktów naturalnych7/ Pani Bożeny Żak-Cyran:
     „Zboża [ Amarantus; Jęczmień; Kasza gryczana niepalona; Kasza jaglana; Kaszka kukurydziana; Orkisz (pełne ziarno, kasze i płatki); Owies; Płatki z 5 zbóż; Quinoa; Ryż brązowy]”; 

    „Pieczywo [Bułki grahamki”(naturalne, bez polepszaczy; „Chleb na zakwasie]”;
     „Makarony [Amarantusowy; Gryczany; Jaglany”; „Orkiszowy”; „Ryżowy; Żytni]”; 
    „Mąki [Mąka amarantusowa; Mąka gryczana; Mąka kukurydziana; Mąka orkiszowa; Mąka z kasztanowca; Mąka z samopszy; Mąka żytnia]”;
     „Produkty sojowe fermentowane i niefermentowane [Miso; Sos soyowy shoyu; Sos sojowy tamari; Tempeh; Tofu wędzone; Tofu zwykle]”; 
    „Rośliny strączkowe [Ciecierzyca; Fasola azuki; Fasola czarna, czerwona i biała; Fasola mung; Groch; Soczewica czerwona; Soczewica zielona]”;
     „Warzywa liściaste [Jarmuż; Koperek; Liście rzodkiewki; Nać pietruszki; Pory; Rukola; Rzeżucha; Sałata Szczypiorek]”; „Warzywa korzeniowe [ Długa biała rzodkiew; Marchew; Pasternak; Pietruszka; Rzepa; Rzodkiewka]”; 
    „Warzywa okrągłe [Brokuły; Brukselka; Buraki; Cebula; Dynia; Kabaczek; Kalafior; Kalarepa; Kapusta;Seler]”;
     „Nasiona oleiste i orzechy [Masło migdałowe; Masło orzechowe; Migdały; Nasiona słonecznika; Orzechy laskowe; Orzechy włoskie; Pestki dyni Sezam; Siemię lniane; Tahina (masło sezamowe); Wiesiołek]”;
     „Glony (wodorosty jadalne) [Arame; Dulse; Hiziki; Kombu; Nori; ; Wakame]”;
    „Oleje tłoczone na zimno [Oliwa z oliwek - extra virgine; Olej konopny; Olej lniany; Olej rzepakowy; Olej sezamowy; Olej słonecznikowy; Olej z czarnuszki; Olej z pestek winogron]”; „Przyprawy naturalne [Bazylia; Cynamon; Gałka muszkatowa; Imbir suszony; Kardamon; Kolendra; Kurkuma; Liść laurowy; Majeranek; Pieprz ziołowy; Rozmaryn; Tymianek; Wanilia (w lasce) Ziele angielskie; Zioła prowansalskie]”; 
     „Owoce [ „Goji (świeże i suszone); Owoce suszone (daktyle, rodzynki, morele, figi, śliwki suszone); Świeże i sezonowe]”; Środki słodzące[Fruktoza; Ksylitol; Melasa; Miód; „Słody (jęczmienny; ryżowy; kukurydziano-jęczmienny; pszeniczny); Stewia]”;
    Gotowe produkty fermentowane, które można również samemu zrobić [ Barszcz biały; Barszcz z kiszonych buraków; Przecier pomidorowy]”;
     „Napoje [Bancha; Herbata zielona; Herbaty ziołowe; Kawa zbożowa; Kukicha; Woda źródlana; Wody mineralne]”; „Inne produkty [ Chrzan; Cytryny; Grzyby shitake; Imbir; Inne grzyby; Korzeń lotosu; Kuzu; Musztarda; Śliwka umeboshi”; Sól morska nierafinowana; Wiórki kokosowe]”

      /Następny post opublikuję prawdopodobnie 3 września 2015 w czwartek/
  1. Objaśnienia:
    1/ Podaję na podstawie str 255 książki Panów P. Czikowa i J. Łaptiewa; Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne Warszawa 1987.
2/ Cytat ze strony 37 książki Pani Bożeny Żak-Cyran: "Odnowa na talerzu".
3/ Podaję na postawie strony 37 książki Pani Bożeny Żak- Cyran.
4/ Opracowałem na podstawie strony 40 książki Pani Bożeny Żak-Cyran
5/ Cytaty ze strony 44 książki Pani Bożeny Żak-Cyran.
6/ Opracowałem na podstawie stron 46-47 ksiązki Pani Bożeny Żak-Cyran
7/Listę nazw produktów naturalnych (cytuję ze stron38-40 książki "Odnowa na talerzu"), abyście Państwo zorientowali się jak różnorodne produkty są dostępne przede wszystkim w sklepach ze zdrową żywnością..
    Pozdrawiam:
    Ryszard Roszkowski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz