- Żywienie członków rodziny naturalnymi produktami nie jest absorbujące. Przygotowanie produktów naturalnych. Ocena ich jakości. Przygotowanie posiłków z produktów naturalnych. Książka kucharska Pani Bożeny Żak-Cyran: "Odnowa na talerzu".
Mała szklana miska z wyłuskanymi orzechami włoskimi. A small glass bowl of shelled walnuts. Zdjęcie stockowe autorstwa Pixmac.pl- Według Pani Bożeny Żak-Cyran żywienie członków rodziny z wykorzystaniem naturalnych produktów wcale nie musi być bardzo absorbujące: "...zależy to od pewnej wiedzy, wprawy i umiejętności organizacyjnych." oraz "..od naszych dobrych chęci i otwartości na rzeczy nowe." 2/
- Pierwszą czynnością jest przygotowanie odpowiednich produktów naturalnych. Można je kupić w sklepach ze zdrową żywnością i u rolników.3/
- Kupując produkty naturalne pamiętajmy, że one nie są konserwowane. Ocena jakości polega nie tylko na sprawdzeniu daty ważności, ale także na ocenie wzrokiem i węchem. Te produkty mogą tracić dobrą jakość z powodu złego przechowywania. 3/
- W II części postu zamieszczam podaną przez Autorkę przykładową listę produktów naturalnych.7/ Im więcej takich produktów będzie na Waszej liście, tym bardziej będzie urozmaicone i zdrowsze żywienie Waszej rodziny.
- Produkty pochodzenia zwierzęcego powinno się spożywać (z wyjątkiem masła) kilka razy w tygodniu.4/
- Przygotowując żywienie rodziny z naturalnych produktów niektóre potrawy sporządzamy w większej ilości, a niektóre tuż przed ich spożyciem. 4/
- Na stronach 41-44 znajdziecie Państwo informacje jak przygotowywać przykładowe posiłki w ciągu tygodnia z podziałem na Śniadania, II śniadania i Obiadokolacje.
- Zdrowe posiłki zapewnią nam dobre zdrowie, energię i witalność oraz pogodę ducha. Dlatego posiłki należy przyrządzać: "..w skupieniu, bez pośpiechu i z miłością. W ten sposób poprzez jedzenie przekazujemy pozytywną energię innym ludziom." 5/
- Kiedy planujemy żywienie rodziny musimy uwzględnić nie tylko płeć, wiek i aktywność zawodową członków rodziny, ale także sezonowość produktów.6/
- To tylko niektóre informacje w temacie żywienie rodziny, które zawiera książka kucharska Pani Bożeny Żak-Cyran: "Odnowa na talerzu". Więcej dowiecie się Państwo ze stron 37-44 tej książki.
Nasiona orzecha włoskiego, tak zwane jądro orzecha ma w swoim składzie od 45-77% tłuszczu, 1/ dlatego nie można go przechowywać w folii, bo szybko jełczeje. Dlatego według Autorki książki też inne nasiona roślin oleistych, oraz ziarna zbóz, roślin strączkowych, a także mąki, korzystnie jest przechowywanie w torbach płóciennych lub papierowych. ( Na podstawie strony 37 książka kucharska Pani Bożeny Żak-Cyran:"Odnowa na talerzu".)
Witam,
- Objaśnienia:1/ Podaję na podstawie str 255 książki Panów P. Czikowa i J. Łaptiewa; Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne Warszawa 1987.
Jest
to książka kucharska Pani Bożeny Żak-Cyran: "Odnowa
na talerzu".(wydanie rozszerzone i uaktualnione)
Książkę
te wydało w 2014 roku Wydawnictwo „Galaktyka” z Łodzi. (W
niektórych Księgarniach jest jeszcze dostępne trochę tańsze
poprzednie wydanie tej książki z 2013 roku.)
Szerszą informację o Autorce książki zamieściłem w poście z
dnia 8.8.2015.
W
tym poście nie będzie nazw przepisów kulinarnych. Będę
kontynuował ich przedstawianie w którymś z następnych postów.
Poniżej
przedstawiam Państwu listę
produktów naturalnych7/
Pani Bożeny Żak-Cyran:
„Zboża [ Amarantus; Jęczmień; Kasza
gryczana niepalona; Kasza jaglana; Kaszka kukurydziana; Orkisz
(pełne ziarno, kasze i płatki); Owies; Płatki z 5 zbóż; Quinoa;
Ryż brązowy]”;
„Pieczywo [Bułki grahamki”(naturalne, bez
polepszaczy; „Chleb na zakwasie]”;
„Makarony [Amarantusowy;
Gryczany; Jaglany”; „Orkiszowy”; „Ryżowy; Żytni]”;
„Mąki
[Mąka amarantusowa; Mąka
gryczana; Mąka
kukurydziana; Mąka orkiszowa; Mąka
z kasztanowca; Mąka
z samopszy; Mąka żytnia]”;
„Produkty sojowe fermentowane i
niefermentowane [Miso; Sos soyowy shoyu; Sos sojowy tamari; Tempeh;
Tofu wędzone; Tofu zwykle]”;
„Rośliny strączkowe
[Ciecierzyca; Fasola azuki; Fasola czarna, czerwona i biała; Fasola
mung; Groch; Soczewica czerwona; Soczewica zielona]”;
„Warzywa
liściaste [Jarmuż; Koperek; Liście rzodkiewki; Nać pietruszki;
Pory; Rukola; Rzeżucha; Sałata Szczypiorek]”; „Warzywa
korzeniowe [ Długa biała rzodkiew; Marchew; Pasternak; Pietruszka;
Rzepa; Rzodkiewka]”;
„Warzywa okrągłe [Brokuły; Brukselka;
Buraki; Cebula; Dynia; Kabaczek; Kalafior; Kalarepa;
Kapusta;Seler]”;
„Nasiona oleiste i orzechy [Masło migdałowe;
Masło orzechowe; Migdały; Nasiona słonecznika; Orzechy laskowe;
Orzechy włoskie; Pestki dyni Sezam; Siemię lniane; Tahina (masło
sezamowe); Wiesiołek]”;
„Glony (wodorosty jadalne) [Arame;
Dulse; Hiziki; Kombu; Nori; ; Wakame]”;
„Oleje tłoczone na
zimno [Oliwa z oliwek - extra virgine; Olej konopny; Olej lniany;
Olej rzepakowy; Olej sezamowy; Olej słonecznikowy; Olej z
czarnuszki; Olej z pestek winogron]”; „Przyprawy naturalne
[Bazylia; Cynamon; Gałka muszkatowa; Imbir suszony; Kardamon;
Kolendra; Kurkuma; Liść laurowy; Majeranek; Pieprz ziołowy;
Rozmaryn; Tymianek; Wanilia (w lasce)
Ziele angielskie; Zioła prowansalskie]”;
„Owoce [ „Goji
(świeże i suszone); Owoce suszone (daktyle, rodzynki, morele,
figi, śliwki suszone); Świeże i sezonowe]”; Środki
słodzące[Fruktoza; Ksylitol; Melasa; Miód; „Słody (jęczmienny;
ryżowy; kukurydziano-jęczmienny; pszeniczny); Stewia]”;
„Gotowe
produkty fermentowane, które można również samemu zrobić [
Barszcz biały; Barszcz z kiszonych buraków; Przecier pomidorowy]”;
„Napoje [Bancha; Herbata zielona; Herbaty ziołowe; Kawa zbożowa;
Kukicha; Woda źródlana; Wody mineralne]”; „Inne produkty [
Chrzan; Cytryny; Grzyby shitake; Imbir; Inne grzyby; Korzeń lotosu;
Kuzu; Musztarda; Śliwka umeboshi”; Sól morska nierafinowana;
Wiórki kokosowe]”
/Następny
post opublikuję prawdopodobnie 3 września 2015 w czwartek/
2/
Cytat
ze strony 37 książki
Pani Bożeny Żak-Cyran: "Odnowa na talerzu".
3/
Podaję
na postawie strony 37
książki
Pani Bożeny Żak- Cyran.
4/
Opracowałem
na
podstawie strony 40 książki Pani
Bożeny Żak-Cyran
5/
Cytaty
ze strony 44 książki
Pani
Bożeny Żak-Cyran.
6/
Opracowałem na podstawie stron 46-47 ksiązki Pani Bożeny
Żak-Cyran
7/Listę
nazw produktów naturalnych (cytuję ze stron38-40 książki
"Odnowa na talerzu"), abyście Państwo zorientowali się
jak różnorodne produkty są dostępne przede wszystkim w
sklepach ze zdrową żywnością..
Pozdrawiam:
Ryszard
Roszkowski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz