piątek, 14 sierpnia 2015

**..zdrowe jedzenie: Potrawy ze zbóż


    Witam,

  1. Dlaczego pojawia się choroba? Bo nie zawsze jemy zdrowe jedzenie. Jak najkorzystniej przywrócić naszemu organizmowi zdrowie? Trzeba zmienić nie tylko sposób jedzenia, ale także styl życia. Jak praktycznie zmienić sposób jedzenia wyjaśnia Państwu książka kucharska Pani Bożeny Żak-Cyran: "Odnowa na talerzu".

    Trzy miski białego, brązowego i dzikiego czarnego niegotowanego ryżu. Three bowls of white, brown and wild black uncooked rice. Zdjęcie stockowe autorstwa pixmac.pl
     
    Dopiero książka kucharska Pani Bożeny Żak-Cyran: „Odnowa na talerzu uzmysłowiła mi że tak naprawdę ryż naturalny nie jest biały, tylko brązowy. Biały ryż, który kupujemy w sklepie wcześniej został pozbawiony mechanicznie najwartościowszych składników zawartych powłokach i zarodkach nasion ryżu. Właśnie w nich jest najwięcej minerałów i witamin.1/ Więcej na temat korzyści z jadania ryżu, oraz sposobu gotowania ryżu naturalnego (brązowego) znajdziecie Państwo  na stronie 59 wyżej wymienionej książki.



    1. Poprzednio napisałem , że ktoś powiedział: Jemy, żeby żyć. Niestety nie zawsze jemy zdrowe jedzenie. Oznacza to , ze nie dostarczamy naszemu organizmowi odpowiednich minerałów, witamin, białek, tłuszczy i innych niezbędnych mu składników. Po prostu naszemu organizmowi nie poświęcamy czasu wcale lub poświęcamy go za mało. Czasem ułatwiamy sobie życie chętnie jadając pokarmy wysokoprzetworzone zawierające dużo chemii w postaci konserwantów, barwników i polepszaczy. Nasze organizmy mimo to przez jakiś czas jakoś funkcjonują.2/

    2. Aż przychodzi taki moment, że nasz organizm odmawia nam posłuszeństwa z powodu choroby. Według Pani Bożeny Żak-Cyran organizm przy pomocy choroby sygnalizuje nam zaniedbanie jakiejś części naszego życia: ducha, ciała, umysłu lub emocji. 2/

    3. Często my ludzie uważamy, że warto zażyć tabletkę i już wszystko będzie w porządku. Ale tak nie jest, bo tabletka usunie tylko skutki. Aby na prawdę przywrócić całkowicie zdrowie często zmienić trzeba nie tylko sposób jedzenia, ale także styl życia.

    4. "Jeżeli nie jesteś gotów zmienić stylu życia, nie zostaniesz wyleczony". Wypowiedział te słowa Hipokrates zwany ojcem medycyny. (Cytat ten książka kucharska: "Odnowa na talerzu zawiera na stronie 11 Na tej samej 11 stronie swojej książki Pani Bożena Żak-Cyran zamieściła też inne stwierdzenie: "Istnieje powiedzenie, że każda chorobę można wyleczyć, ale nie każdego człowieka."

    5. Można powiedzieć, ze Pani Bożena Żak-Cyran na własnej skórze przekonała się o słuszności powyższego powiedzenia.

    6. Po stwierdzeniu u niej nowotworu złośliwego odzyskała zdrowie dzięki korzystaniu z profesjonalnych źródeł wiedzy i sprawdzeniu tych wiadomości praktycznie w swojej kuchni.

    7. Pani Bożena praktycznie przekonała się więc jak zdrowe jest jedzenie oparte na białku roślinnym.

    8. Książka kucharska:"Odnowa na talerzu" na stronie 11 zawiera stwierdzenie Pani Bożeny: "Pełnowartościowe, zdrowe jedzenie jest lekarstwem na wiele chorób. Działa powoli, ale skutecznie i bez efektów ubocznych, jak to ma miejsce po zażywaniu leków."3/




Tak wygląda książka kucharska (a ściślej pierwsza strona jej okładki) Pani Bożeny Żak-Cyran: "Odnowa na talerzu".(wydanie rozszerzone i uaktualnione)

Książkę te wydało w 2014 roku Wydawnictwo „Galaktyka” z Łodzi” W niektórych Księgarniach jest jeszcze dostępne trochę tańsze poprzednie wydanie tej książki z 2013 roku. Szerszą informację o Autorce książki zamieściłem w poprzednim poście z dnia 8.8.2015

    Poniżej przedstawiam Państwu rozdział: "Moje przepisy" podrozdział "Zboża".
    Jak w wielu obcych kulturach rolnych tak i w naszej zboża od dawna były podstawą w wyżywienia ludzi. Dlatego Autorka książki na początku tego rozdziału nie tylko wymienia obecnie dostępne nam zboża , ale także krótko opisuje każde z nich:
    Pszenica; „Żyto”; „Proso”; „Ryż brązowy (występujący pod nazwą „naturalny”); „Jęczmień”; „Owies”; „Gryka”; „Kukurydza” „Orkisz”; 

    „Przepisy”: „Muesli”; „Propozycje potraw kasz na śniadanie” (6 wariantów); „Krem z kaszy jaglanej I; „Krem z kaszy jaglanej II; „Krem z kaszy jaglanej III”; „Kasza jaglana z suszonymi śliwkami”; „Kasza jaglana gotowana z kalafiorem (lub dynią, brokułami oraz innymi warzywami)”; „Polenta”; Polenta z warzywami” „Płatki owsiane gotowane z dynią i siemieniem lnianym”; „Orkisz gotowany”; Czapati”; „Kutia makrobiotyczna”; „Ryż gotowany z fasolą mung i warzywami”; „Kulki ryżowe; „placki ryżowo-marchwiowe”; „Czerwony (lub żółty) ryż”; „Zielone risotto”; „Ryż z grochem po indyjsku”; „Ryż smażony z porami i kiełkami pszenicy”; „Krem z kaszy gryczanej z tahiną”; „Zapiekanka z kaszy gryczanej z kapustą i boczniakiem”; „Kasza gryczana à la kaszanka”; „Sałatka z grzybów, skiełkowanej pszenicy i żyta”; „Potrawa z amarantusa z pieczarkami”; „Ulubiona pizza”; „Makaron z cieciorką i warzywami”; „Bliny wyśmienite mojej mamy”; „Buchty z nadzieniem orzechowym lub z owocami (truskawka lub śliwka)”; „Chleb razowy na zakwasie I”; „Chleb razowy na zakwasie ze słonecznikiem”; ”Chleb z mąki gryczanej dla bezglutenowców”; „Chleb z dynią”; „Chleb z dynią – wersja korzenna”; „Naleśniki wyborne z sosem orzechowo-karobowym”


    /Następny post opublikuję w środę 19 lub we czwartek 20 sierpnia 2015 roku/
  1. Objaśnienia:
    1/ Cytat ten zamieszczony jest na stronie 59 książki kucharskiej Pani Bożeny Żak-Cyran: "Odnowa na talerzu".
2/ Opracowałem na podstawie stron 11/12 książki Pani Bożeny Żak-Cyran i własnej wiedzy.
3/ Cytat ze strony 11 książki Pani Bożeny Żak-Cyran.
    Pozdrawiam:
    Ryszard Roszkowski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz