środa, 9 września 2015

******..jeszcze kilka słów o potrawach jarskich, oraz o..


...sosach i daniach rybnych*/

Witam,
 1. Kilka słów o potrawach jarskich. Krótko o sosach  i.. potrawach rybnych. Książka kucharska Pani Bożeny Żak-Cyran: "Odnowa na talerzu".*/




Duży słoik z majonezem. Big jar with Mayonnaise. Zdjęcie stockowe autorstwa pixmac.pl

„Sosy to poezja smaku. Ze zwykłej potrawy mogą uczynić danie wykwintne i niepowtarzalne. Smakowo urozmaicają i wzbogacają wartość odżywczą jedzenia.” (cytat: strona 122 książka kucharska Pani Bożeny Żak-Cyran: „Odnowa na talerzu”). W tej książce Autorka  przedstawia nam przepisy kulinarne dotyczące majonezu: „Majonez klasyczny”; „„Majonez„ bez oleju na zimno” oraz „Sos à la majonez”.


 1.1. W tym poście w II części powtórzę jeszcze raz nazwy potraw jarskich. ("Jarskie pasty, pasztety, kotlety, gulasze"). Zrobię to dlatego,że przed wykazem tych potraw Autorka zamieściła ważne informacje dotyczące przyrządzania ich. Poniżej przedstawię  Państwu tylko niektóre z nich.

 1.2. Kuchnia roślinna umożliwia sporządzenie z roślin strączkowych pełnowartościowych potraw zawierających białka.1/

 1.3. Dlatego według Autorki: Korzystniej byłoby, gdyby  w diecie wegetariańskiej  mięso zamiast nabiałem i przetworzonymi produktami sojowymi zastępowano roślinami strączkowymi. 2/

 1.4. To prawda, że rośliny strączkowe wymagają dłuższego moczenia i gotowania. (Więcej informacji na ten temat znajduje  się na stronach 88-90 książka kucharska: "Odnowa na talerzu"). Ale jednocześnie rośliny  te zawierają  wiele przydatnych dla organizmu składników: witamin, minerałów białek oraz węglowodanów.3/

 1.5. Według Autorki: "Rośliny strączkowe same lub łączone z ziarnami zbóż lub warzywami nadają się doskonale do sporządzania past, pasztetów, kotletów i zapiekanek" 4/   Na stronach 89-90 Autorkach zachęca do sporządzania pasztetów, kotletów, zapiekanek i past  z pozostałości niewykorzystanych wcześniej potraw.

 1.6. Sosy: "Dodają potrawom kolorytu, a nam dostarczają wspaniałych doznań smakowych, szczególnie te na bazie ziół i dobrze skomponowanych przypraw." 5/

 1.7. Wszystkie jarskie kotlety, krokiety i zapiekanki znacznie lepiej smakują z dodatkami sosów. (Na podstawie strony 122 książka kucharska: "Odnowa na talerzu".)

 1.8. Dania rybne, oprócz  roślin strączkowych i ziaren zbóż  mogą zastąpić w zdrowej diecie mięso i produkty mleczne.6/

 1.9. Możemy ryby przyrządzać na różne sposoby smażyć, piec, gotować (nie tylko w wodzie, ale także na parze). 6/

 1.10.  Więcej informacji na temat poruszanych tu tematów zawiera     książka kucharska Pani Bożeny Żak-Cyran: "Odnowa na     talerzu".


Jest to książka kucharska  Pani Bożeny Żak-Cyran: "Odnowa na talerzu". (wydanie rozszerzone i uaktualnione). Książkę te wydało w 2014 roku Wydawnictwo „Galaktyka” z Łodzi” W niektórych Księgarniach jest jeszcze dostępne trochę tańsze wydanie tej książki z 2013 roku.  Szerszą informację o Autorce książki zamieściłem w  poście z dnia 8 sierpnia 2015.

Poniżej przedstawiam Państwu nazwy potraw zamieszczone w rozdziale „Moje przepisy”:


Nazwy potraw z podrozdziału: „Jarskie pasty, pasztety, kotlety, gulasze”: „Pasta z tofu z pomidorami (lub przecierem pomidorowym)”; „Pasta z tofu z ziołami”; „Pasta z soi (fasoli lub soczewicy)”; „Pasta ze słonecznika”; „Pasta z marchewki i tahini (lub z masłem orzechowym”);  „Hummus”; „Pasztet sojowy”; „Pasztet sojowy pasteryzowany”; „Pasztet jaglano-soczewicowy (lub nadzienie do gołąbków)”; „Pasztet z pieczarek”; „Pasztet jarski”; „Pasztet jarski II”; „Podstawowy przepis na kotlety”; „Kotlety z grzybów i kaszy jaglanej (lub jęczmiennej)”; „Kotlety porowo-orzechowe”; Kotlety sojowe”; „Kotlet z sejtanu à la schabowy”; „Zawijasy z sejtanu”; „Strogonow z sejtanu”; „Gulasz z sejtanu”; „Tempeh duszony z cebulą i glonem arame”; „Gołąbki z kaszy jęczmiennej i soczewicy” „Gołąbki odświętne”; „Tofu w tempurze; „Tofu zwykłe (lub wędzone) duszone z warzywami”; „Odżywcza pasta”; „Leczo z tofu z glonami hiziki (lub arame); 'Sushi z tofu i warzywami”; „Spaghetti z tofu i jarzynami”; „Pierogi z soją (lub soczewicą)”; „Jajecznica z tofu”];

Nazwy przepisów z podrozdziału: „Sosy”:
 „Sosy słodkie” [„Sos orzechowy-karobowy”; „Sos (lub mus) z suszonych owoców”; „Sos jogurtowo-bananowy”; „Szybki sos z tahiny”];

 „Sosy słone” [„Sos cebulowy”; „Sos grzybowy”; „Sos pomidorowy”; „Sos pomidorowo-paprykowy”; „Sos pomidorowy ostry na zimno”; „Sos pomidorowo-paprykowy do przechowywania na zimę (wyśmienity do makaronu); „Sos ziołowy na zimno”; „Sos pietruszkowy (selerowy)”; „Sos z rzeżuchy na zimno”; „Sos musztardowy na zimno”; „Sos z siemienia lnianego”; „Sos  tahiny do warzyw blanszowanych”; „Wyśmienity sos do sałatek (zielonej sałaty)”;  „Majonez klasyczny”; „„Majonez” bez oleju na zimno”; „Sos à la majonez”; „Sos winegret – klasyczny”; „Sos winegret z ziołami” „Sos z tofu”; „Sos tatarski z tofu”];

Nazwy przepisów z podrozdziału: „Dania rybne”:
„Marynowana ryba pieczona”; „Marynowana ryba pieczona II”; „Ryba pieczona na rożnie”; „Fladra pieczona na ziołach”; „Świeże śledziki (lub szproty) pieczone na chrupko”; „Ryba smażona w tempurze”; „Filety rybne pod kołderką porową”; „Ryba gotowana na parze” „Dorsz duszony z chrzanem”; „Krokiety z dorsza”; „Pulpety z dorsza w jarzynach”; „Dorsz (lub halibut) duszony z pomidorami i cebulą”; „Ryba zawijana w liście kapusty”; „Potrawka z łososia z jarzynami”; „Pstrągi faszerowane”; „Karp w galarecie agarowej”; „Śledzie po kaszubsku”; „Pasta z sardynek”;  „Pasta z sardynek II”];



/Następny post opublikuję we wtorek 15 września 2015r/

 2. Objaśnienia:
1/   Opracowane na podstawie str 88 książki Pani Bożeny Żak-Cyran": "Odnowa na talerzu".
    2/   Jest to nawiązanie do tematu mojego postu z dnia 3      września 2015: ***** "Świadomy wegetarianizm"1/ , czyli...
    3/    Podaję na podstawie strony 88 książki Pani Bożeny Żak-    Cyran".
    4/     Cytat ze strony 89 książki Pani Bożeny Żak-Cyran".
    5/     Cytat ze strony  122 książki Pani Bożeny Żak-Cyran".
    6/  Na podstawie stron  130-131 książki Pani Bożeny Żak-    Cyran.
Pozdrawiam:
Ryszard Roszkowski

Ps.*/ Prawdopodobnie w następnym poście z konieczności zmienię sposób numerowania kolejnych postów w danym temacie.
Ryszard Roszkowski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz