...jaka
dieta wegetariańska jest najzdrowsza?
- Soja ma zalety i wady. Jaka może być dieta wegetariańska? Niekorzystna i korzystna. Skąd witamina B12? Korzystne połączenia określonych pokarmów, czyli lepsze wykorzystanie białek. Odpowiednia wiedza=zdrowa dieta wegetariańska. Książka kucharska Pani Bożeny Żak-Cyran: "Odnowa na talerzu"
Witam,
- W jednym z poprzednich postów wspomniałem, z w każdej rodzinie może się zdarzyć, że niespodziewanie jeden z członków rodziny rezygnuje z jedzenia mięsa.Przyczyny tej decyzji moga być zdrowotne lub moralne ( religijne lub etyczne). Dla rodziny jest to oczywiscie poważny dylemat jak tego członka rodziny żywić.
- W takiej sytuacji książka kucharska Pani Bożeny Żak-Cyran: "Odnowa na talerzu" przedstawia dwie możliwości:
- Pierwsza możliwość to dieta wegetariańska "...stosowana chaotycznie i przypadkowo, bez podstawowych wiadomości na ten temat, może spowodować kłopoty zdrowotne."2/
- Druga możliwość: dieta wegetariańska ".. mądrze przemyślana, urozmaicona wplywa korzystnie na stan zdrowia, jest to profilaktyka wielu chorób..."2/
- Najłatwiej dostępną żywnością jest żywność wysokoprzetworzona niskiej wartości pozbawiona wielu potrzebnych organizmowi składników. Dlatego dieta takiego członka rodziny może być niekorzystna dla jego zdrowia. W ramach takiej diety ten członek rodziny je produkty z proteiny sojowej: kotlety, pasztety. Często spożywa więcej niż dotąd produktów rafinowanych: cukru, soli, białej mąki oraz nabiału. Grozi to poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi. 3/
- Aby dieta wegeteriańska była zdrowa i w pełni dostarczała nam składniki, których nam brakuje po rezygnacji z mięsa musi być więcej urozmaicona niż dieta mięsna: "W jej skład muszą wchodzić naturalne produkty pełnoziarniste, różnorodne fasole i grochy (a nie tylko gotowe produkty sojowe), szeroki asortyment warzyw, glony, nasiona, orzechy, owoce i produkty fermentowane."4/
- W diecie mięsnej mięso dostarcza naszym organizmom bardzo potrzebną witaminę B12. Pani Bożena Żak-Cyran podpowiada, że jeśli dostarczymy naszemu organizmowi produkty sfermentowane to one pomogą organizmowi w syntetyzowaniu (wytworzeniu) witaminy B12.5/
- Aby w organizmie z powodu braku mięsa w diecie nie brakło odpowiednich białek Autorka książki sugeruje połączenie określonych pokarmów ze sobą. Jednym z wielu takich połączeń pokarmów może być na przykład połączenie ryżu i kasz z ziarnem sezamowym. 5/
- Aby dieta wegetariańska była korzystna dla zdrowia potrzebna jest nam odpowiednia wiedza w tym zakresie. Ta wiedza umożliwia nam świadome dokonywanie wyborów najkorzystniejszych dla naszego zdrowia pokarmów.
- Książka kucharska "Odnowa na talerzu" podpowiada jak stworzyć korzystną dla zdrowia dietę wegetariańską. Informacje na ten temat znajdziecie Państwo w tej książce nie tylko na stronach 52-54.
Soja
łuskana i w strąkach. Zdjęcie stockowe autorstwa pixmac.pl
Soja
ma i zalety i wady. Do zalet soi należy to, że w porównaniu do
innych roślin strączkowych „..zawiera wszystkie osiem
aminokwasów.” (Chodzi o aminokwasy egzogenne, których nasz
organizm nie potrafi wytworzyć.) ”Jest też źródłem
fitoestrogenów i genisteiny, substancji o dużym znaczeniu w
profilaktyce przeciwnowotworowej.” (cytaty ze strony 88 książka
kucharska: „Odnowa na talerzu”.)
Jedną
z wad soi jest to, że soja wśród roślin strączkowych zawiera
najwięcej związków fitynowych. Te związki mogą przyczyniać
się do blokowania wchłaniania w przewodzie pokarmowym podstawowych
mineralnych składników pokarmowych między innymi wapnia, magnezu,
cynku i innych. Niedobór tych minerałów może przyczyniać się
do wielu kłopotów zdrowotnych w tym do zmniejszenia się popędu
płciowego i nieregularnych miesiączek. O innych wadach soi
dowiecie się Państwo ze stron 53-54 i 89-90 książki Pani
Bożeny Żak-Cyran : "Odnowa na talerzu".
Taką
pierwsza stronę okładki ma książka kucharska
Pani
Bożeny Żak-Cyran: "Odnowa na talerzu"
(wydanie rozszerzone i uaktualnione). Książkę wydało w 2014 roku
Wydawnictwo „Galaktyka” z Łodzi” . Stwierdziłem, że w
księgarniach jest jeszcze dostępne trochę tańsze poprzednie
wydanie tej książki z 2013 roku.
Krótko
o Autorce książki: „..dietetyczka i
dietoterapeutka zajmująca się zdrowym odżywianiem od ponad 20
lat. (..) W swojej pracy opiera się m.in. na zasadach
makrobiotyki i chińskim modelu Pięciu
Przemian, a także na osobistym doświadczeniu powrotu
do zdrowia po przebytej chorobie nowotworowej.” 6/
Poniżej
przedstawiam Państwu nazwy przepisów w rozdziale:
„Przepisy na
półprodukty stosowane do przygotowania potraw”:
„Mleko
sojowe”; „Ser tofu”; „Marynowanie tofu”; „Sejtan –
mięso pszeniczne” (przepis podstawowy); „Bulion”; Kiszenie
barszczu z buraków”; „Mleczko z pestek dyni”; „Zakwas na
żur”; „Masło sklarowane (jako dodatek do potraw)”; „Syrop
daktylowy (do słodzenia ciast i deserów)”; Mus z suszonych
owoców (do słodzenia i przekładania ciast oraz deserów)”;
„Wywar z korzenia lukrecji (do słodzenia ciast i deserów oraz
napojów)”; „Mleko kokosowe”.
Jeśli
jesteś ( lub Twój członek rodziny) wegetarianinem, to kup tę
książkę! To jest inwestycja w Twoje (lub członka rodziny)
zdrowie.
- Objaśnienia:1/ Część tytułu w cudzysłowiu: "Świadomy wegetarianizm" jest tytułem rozdziału w książce Pani Bożeny Żak-Cyran.
/Następny
post opublikuję prawdopodobnie w środę 9 września 2015/
2/
Cytaty ze strony 52 książki Pani Bożeny-Żak Cyran : "Odnowa
na talerzu".
3/
Opracowane na podstawie
stron 52-53 książki
Pani Bożeny-Żak Cyran.
4/
Cytat ze strony 53 książki
Pani Bożeny-Żak Cyran.
5/
Na podstawie strony 53 książki
Pani Bożeny-Żak Cyran.
6/
Cytaty
z ostatniej strony okładki książki
Pani
Bożeny Żak- Cyran (Wydanie
z 2014 roku)
Pozdrawiam:
Ryszard
Roszkowsk
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz