czwartek, 3 września 2015

***** "Świadomy wegetarianizm"1/ , czyli...


...jaka dieta wegetariańska jest najzdrowsza?

    Witam,
  1. Soja ma zalety i wady. Jaka może być dieta wegetariańska? Niekorzystna i korzystna. Skąd witamina B12? Korzystne połączenia określonych pokarmów, czyli lepsze wykorzystanie białek. Odpowiednia wiedza=zdrowa dieta wegetariańska. Książka kucharska Pani Bożeny Żak-Cyran: "Odnowa na talerzu"
    Soja łuskana i w strąkach. Zdjęcie stockowe autorstwa pixmac.pl
     
    Soja ma i zalety i wady. Do zalet soi należy to, że w porównaniu do innych roślin strączkowych „..zawiera wszystkie osiem aminokwasów.” (Chodzi o aminokwasy egzogenne, których nasz organizm nie potrafi wytworzyć.) ”Jest też źródłem fitoestrogenów i genisteiny, substancji o dużym znaczeniu w profilaktyce przeciwnowotworowej.” (cytaty ze strony 88 książka kucharska: „Odnowa na talerzu”.)
    Jedną z wad soi jest to, że soja wśród roślin strączkowych zawiera najwięcej związków fitynowych. Te związki mogą przyczyniać się do blokowania wchłaniania w przewodzie pokarmowym podstawowych mineralnych składników pokarmowych między innymi wapnia, magnezu, cynku i innych. Niedobór tych minerałów może przyczyniać się do wielu kłopotów zdrowotnych w tym do zmniejszenia się popędu płciowego i nieregularnych miesiączek. O innych wadach soi dowiecie się Państwo ze stron 53-54 i 89-90 książki Pani Bożeny Żak-Cyran : "Odnowa na talerzu".


    1. W jednym z poprzednich postów wspomniałem, z w każdej rodzinie może się zdarzyć, że niespodziewanie jeden z członków rodziny rezygnuje z jedzenia mięsa.
      Przyczyny tej decyzji moga być zdrowotne lub moralne ( religijne lub etyczne). Dla rodziny jest to oczywiscie poważny dylemat jak tego członka rodziny żywić. 
       
    2. W takiej sytuacji książka kucharska Pani Bożeny Żak-Cyran: "Odnowa na talerzu" przedstawia dwie możliwości:
    3. Pierwsza możliwość to dieta wegetariańska "...stosowana chaotycznie i przypadkowo, bez podstawowych wiadomości na ten temat, może spowodować kłopoty zdrowotne."2/ 
       
    4. Druga możliwość: dieta wegetariańska ".. mądrze przemyślana, urozmaicona wplywa korzystnie na stan zdrowia, jest to profilaktyka wielu chorób..."2/

    5. Najłatwiej dostępną żywnością jest żywność wysokoprzetworzona niskiej wartości pozbawiona wielu potrzebnych organizmowi składników. Dlatego dieta takiego członka rodziny może być niekorzystna dla jego zdrowia. W ramach takiej diety ten członek rodziny je produkty z proteiny sojowej: kotlety, pasztety. Często spożywa więcej niż dotąd produktów rafinowanych: cukru, soli, białej mąki oraz nabiału. Grozi to poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi. 3/ 
       
    6. Aby dieta wegeteriańska była zdrowa i w pełni dostarczała nam składniki, których nam brakuje po rezygnacji z mięsa musi być więcej urozmaicona niż dieta mięsna: "W jej skład muszą wchodzić naturalne produkty pełnoziarniste, różnorodne fasole i grochy (a nie tylko gotowe produkty sojowe), szeroki asortyment warzyw, glony, nasiona, orzechy, owoce i produkty fermentowane."4/
       
    7. W diecie mięsnej mięso dostarcza naszym organizmom bardzo potrzebną witaminę B12. Pani Bożena Żak-Cyran podpowiada, że jeśli dostarczymy naszemu organizmowi produkty sfermentowane to one pomogą organizmowi w syntetyzowaniu (wytworzeniu) witaminy B12.5/

    8. Aby w organizmie z powodu braku mięsa w diecie nie brakło odpowiednich białek Autorka książki sugeruje połączenie określonych pokarmów ze sobą. Jednym z wielu takich połączeń pokarmów może być na przykład połączenie ryżu i kasz z ziarnem sezamowym. 5/ 
       
    9. Aby dieta wegetariańska była korzystna dla zdrowia potrzebna jest nam odpowiednia wiedza w tym zakresie. Ta wiedza umożliwia nam świadome dokonywanie wyborów najkorzystniejszych dla naszego zdrowia pokarmów.

    10. Książka kucharska "Odnowa na talerzu" podpowiada jak stworzyć korzystną dla zdrowia dietę wegetariańską. Informacje na ten temat znajdziecie Państwo w tej książce nie tylko na stronach 52-54.
      Taką pierwsza stronę okładki ma książka kucharska
    Pani Bożeny Żak-Cyran: "Odnowa na talerzu" (wydanie rozszerzone i uaktualnione). Książkę wydało w 2014 roku Wydawnictwo „Galaktyka” z Łodzi” . Stwierdziłem, że w księgarniach jest jeszcze dostępne trochę tańsze poprzednie wydanie tej książki z 2013 roku.
    Krótko o Autorce książki: „..dietetyczka i dietoterapeutka zajmująca się zdrowym odżywianiem od ponad 20 lat. (..) W swojej pracy opiera się m.in. na zasadach makrobiotyki i chińskim modelu Pięciu Przemian, a także na osobistym doświadczeniu powrotu do zdrowia po przebytej chorobie nowotworowej.” 6/
    Poniżej przedstawiam Państwu nazwy przepisów w rozdziale: 

    „Przepisy na półprodukty stosowane do przygotowania potraw”:

      „Mleko sojowe”; „Ser tofu”; „Marynowanie tofu”; „Sejtan – mięso pszeniczne” (przepis podstawowy); „Bulion”; Kiszenie barszczu z buraków”; „Mleczko z pestek dyni”; „Zakwas na żur”; „Masło sklarowane (jako dodatek do potraw)”; „Syrop daktylowy (do słodzenia ciast i deserów)”; Mus z suszonych owoców (do słodzenia i przekładania ciast oraz deserów)”; „Wywar z korzenia lukrecji (do słodzenia ciast i deserów oraz napojów)”; „Mleko kokosowe”.
Jeśli jesteś ( lub Twój członek rodziny) wegetarianinem, to kup tę książkę! To jest inwestycja w Twoje (lub członka rodziny) zdrowie.


      /Następny post opublikuję prawdopodobnie w środę 9 września 2015/
  1. Objaśnienia:
    1/ Część tytułu w cudzysłowiu: "Świadomy wegetarianizm" jest tytułem rozdziału w książce Pani Bożeny Żak-Cyran.
2/ Cytaty ze strony 52 książki Pani Bożeny-Żak Cyran : "Odnowa na talerzu".
3/ Opracowane na podstawie stron 52-53 książki Pani Bożeny-Żak Cyran.
4/ Cytat ze strony 53 książki Pani Bożeny-Żak Cyran.
5/ Na podstawie strony 53 książki Pani Bożeny-Żak Cyran.
6/ Cytaty z ostatniej strony okładki książki Pani Bożeny Żak- Cyran (Wydanie z 2014 roku)
    Pozdrawiam:
    Ryszard Roszkowsk

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz