poniedziałek, 21 września 2015

VIII*...leczenie pożywieniem, czyli...


..."Lecznicze napoje, potrawy, kompresy i okłady"1/

    Witam,
  1. Dwa sposoby leczenia: leki chemiczne i leczenie pożywieniem. Jak leczą taoisci w Chinach? Sposoby leczenia drobnych dolegliwości według książki kucharskiej Pani Bożeny Żak-Cyran: "Odnowa na talerzu".




    Miód w kuchni ludowej był i jest wykorzystywany nie tylko do słodzenia potraw, ale także przy leczeniu przeziębień.
    ( Autorka książki na stronie 146  informuje, że miody pszczele można podgrzewać najwyżej do 40oC. Przegrzany miód traci swoje pożyteczne zdrowotne właściwości.)
    Pani Bożena Żak-Cyran zachęca do stosowania miodu zamiast białego cukru przy przyrządzaniu deserów i wypieków. (strony 147-161 książka kucharska: "Odnowa na talerzu").
    W podrozdziale „Lecznicze napoje, kompresy i okłady” Pani Bożena podpowiada wykorzystanie miodu przy przyrządzaniu wzmacniających napojów dla rekonwalescentów.
     
    1. Obecnie znamy dwa ważne sposoby leczenia: Leczenie lekami chemicznymi oraz leczenie pożywieniem.

    2. Wielu z nas zna leczenie lekami chemicznymi (w tym szczególnie często nadużywanymi antybiotykami). Antybiotyki niszczą bakterie wywołujące choroby, ale także są zagrożeniem dla pożytecznych bakterii jelitowych. Te pożyteczne bakterie wspomagają wytwarzanie pewnych witamin oraz wchłanianie pokarmów. Jeśli braknie w naszym organizmie pożytecznych bakterii jelitowych to nadmiernie rozmnażają się szkodliwe drożdże Candida Albicans.2/
       
    3. Ja zawsze uważałem i nadal uważam, że leki chemiczne( a szczególnie antybiotyki) powinno się stosować przede wszystkim w przypadku poważnego zagrożenia zdrowia i życia. (Na stronie 163 swojej ksiązki: "Odnowa na talerzu" Pani Bożena Żak-Cyran twierdzi, że antybiotyki powinno sie stosować kiedy zawiodą inne leki.)

    4. W Chinach taoiści w odniesieniu do osób chorych najpierw stosują leczenie pożywieniem. Jeśli nie ma pozytywnych efektów stosują zioła, a później jeszcze inne zabiegi.3/

    5. Mamy zakresie stosowania naturalnych srodków leczniczych wspaniałe tradycje medycyny ludowej:"...syrop z cebuli, syrop z buraka, mleko z czosnkiem, herbata z sokiem malinowym, woda z miodem i cytryną, nalewka z zielonego orzecha." 4/ Oczywiście przy poważniejszych lub przedłużajacych się dolegliwościach konieczna jest wizyta u lekarza.

    6. Ja osobiście przy zwykłych przeziębieniach stosuję właśnie leczenie pożywieniem: pijam wspomniany wyżej syrop z cebuli, pijam herbatę z dodatkiem imbiru5/, czasami pijam też herbatę z róży lub z sokiem malinowym, zażywam też czosnek lub aliofil (suszony czosnek). (Oczywiście staram się wtedy wygrzać w łóżku.) 
       
    7. Według Pani Bożeny Żak-Cyran: "Leczenie pożywieniem jest bezpieczne i bez skutków ubocznych. Jest też proste i łatwe do zastosowania w warunkach domowych." 6/

    8. Więcej informacji na temat leczenia drobnych dolegliwości naturalnymi metodami znajdziecie Państwo na stronach 162-178 w książce kucharskiej: "Odnowa na talerzu".

    Jest to pierwsza strona okładki: książka kucharska Pani Bożeny Żak-Cyran: "Odnowa na talerzu". (wydanie rozszerzone i uaktualnione). Książkę tę w 2014 roku wydało Wydawnictwo „Galaktyka” z Łodzi. W niektórych Księgarniach jest jeszcze dostępne trochę tańsze wydanie tej książki z 2013 roku. Szerszą informację o Autorce książki zamieściłem w poście z dnia 8 sierpnia 2015.

     Poniżej przedstawiam Państwu kolejne nazwy potraw zamieszczone w rozdziale „Moje przepisy”: 
     
    Nazwy przepisów w podrozdziale: „Lecznicze napoje, potrawy, kompresy i okłady” [„Herbata ziołowa na przeziębienie I”; „Herbata ziołowa na przeziębienie II”; „Herbata z shitake”; „Herbata daikon-shitake-kombu”; „Herbata ume-sho-bancha”; „Herbata ume-sho-bancha z imbirem”; „Herbata z korzenia lotosu”; „Herbata imbirowa”; „Herbata kombu”; „Napój z kuzu”; „Napój z kuzu i soku jabłkowego”; „Napój ume-sho-kuzu”; „Napój z marchewki i białej rzodkwi”; „Napój z białej rzodkwi”I”; „Napój z białej rzodkwi II”; „Napój z białej rzodkwi III”; „Napój z fasolki azuki”; „Słodki napój z warzyw”; „Zupa czosnkowa”; „Zupa rybna (koi-koku); „Lecznicza zupa polecana przy przeziębieniach”; „Krem z ryżu”; „Kokoh”; „Mochi” ; „Kinpira – marchew z łopianem”; „Mleko ryżowe (pszeniczne)”; „Gomasio”; „Kompres z herbaty bancha”; „Kompres z ziemniaków”; „Okład z oleju rycynowego”; „Okład z brązowego ryżu”; „Kuracje przeciwpasożytnicze”; „Gorący okład z imbiru”; „Glony morskie przygotowane na zapas”; „Proszek ziołowy na wzmocnienie trawienia; „Mikstura wzmacniająca odporność”; „Okład z białej gorczycy”; „Okład siemienia lnianego”; „Okład z karpia w leczeniu zapalenia płuc”; „Płyn do masażu kręgosłupa”; „Wzmacniające napoje odżywcze na czas rekonwalescencji”(trzy wersje); „Krople do oczu z oleju sezamowego”; „Lecznicza mieszanka nasion”; „Lecznicza mieszanka z wodorostów morskich”; „Lewatywa z kawy”.]

    Podane w tej książce środki lecznicze są przydatne do leczenia drobnych, ale często uciążliwych dolegliwości. Jeśli takie naturalne środki lecznicze Ciebie interesują to kup tę książkę.
      /Następny post opublikuję w sobotę 26 września 2015 roku/

  1. Objaśnienia:

    1/ Jest to nazwa tytułu podrozdziału ze strony 162 książki Pani Bożeny Żak-Cyran: "Odnowa na talerzu".
2/ Na podstawie strony 162 książki Pani Bożeny Żak-Cyran: "Odnowa na talerzu".
3/ Na podstawie strony 163 książki Pani Bożeny Żak-Cyran.
4/ Cytat ze strony 163 książki Pani Bożeny Żak-Cyran.
5/ Przed zaparzeniem herbaty czarnej do szklanki wsypuję trochę sproszkowanego imbiru (przyprawy). Tak zaparzona herbata wspaniale mnie rozgrzewa. Oczywiscie można do szklanki z herbatą wrzucić plasterek ukrojonego imbiru. Podobno ten kawałek imbiru trzeba po zaparzeniu szybko wyciągnąć ze szklanki, bo inaczej herbata zgorzknieje.
6/ Cytat ze strony 163 książki Pani Bożeny Żak-Cyran.
    Pozdrawiam:
    Ryszard Roszkowski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz