środa, 16 września 2015

VII.*...zdrowa kuchnia: "Napoje" oraz "Desery i wypieki"*


Witam,
 1. Nasza zdrowa kuchnia wymaga wody wysokiej jakości. Książka kucharska Pani Bożeny Żak-Cyran: "Odnowa na talerzu": Ograniczenie spożycia białego cukru; Dlaczego ten cukier nam szkodzi?; Czym zastąpić biały cukier? ; Krótko o  zdrowych napojach; Krótko o zdrowych deserach i wypiekach.




Wśród przepisów kulinarnych deserów i wypieków książka kucharska: „Odnowa na talerzu” zawiera też  przepis: „Wyśmienita  szarlotka Paulinki”. W przepisie tym Autorka zamiast białego cukru proponuje użycie miodu.Na pewno szarlotka upieczona według takiego przepisu jest zdrowsza i smaczniejsza.


 1.1. Na podstawie poprzednich postów wiemy, że proponowane przez Panią Bożenę Żak-Cyran przepisy kulinarne to zdrowa kuchnia. Taka kuchnia wymaga, aby woda do gotowania potraw i do picia była wysokiej jakości. Taka jest woda ze studni głębinowych  oraz woda źródlana. Ogólnie dostępna woda  z instalacji wodociągowych często zawiera chlor i różne środki chemiczne. Zanieczyszczeń tych nie usuną nawet filtry. 1/

 1.2. Nasza zdrowa kuchnia to także znaczące ograniczenie  spożycia białego cukru.  Dlaczego ono jest dla nas korzystne?  Bo do strawienia białego cukru nasz organizm musi przeznaczyć ze swoich zapasów potrzebne związki mineralne i witaminy grupy  B). Biały cukier spożywamy w stosunkowo dużych ilościach w napojach chłodzących, kupowanych ciastach, słodyczach. Z tego powodu w naszym organizmie występują braki witamin z grupy B i minerałów. A to odbija się naszym samopoczuciu i na naszym zdrowiu. 2/

 1.3. Zdrowa kuchnia  to pokarmy, których podstawą są warzywa, rośliny strączkowe oraz produkty pełnoziarniste. 2/  Te pokarmy nasz organizm ".. trawi w taki sposób, że stopniowo uwalnia z nich energię. Łaknienie na słodycze znacznie się wtedy zmniejsza." 3/

 1.4. Przeglądając przepisy sporządzania napojów stwierdzimy, że Autorka proponuje zastępowanie miodem białego cukru.

 1.5. W przepisach sporządzania deserów i wypieków stwierdzimy: biały cukier jest zastępowany nie tylko miodem, ale także innymi naturalnymi cukrami na przykład słodami zbożowymi.

 1.6. Książka kucharska Pani Bożeny Żak-Cyran: "Odnowa na talerzu"  na stronach 145-146 podaje jeszcze inne rodzaje zdrowych cukrów, które możemy wykorzystać przy sporządzaniu deserów i wypieków.

 1.7. Autorka książki proponuje nam zastąpienie pijanych przez nas gazowanych napojów kolorowych napojami takimi jak: herbaty bez zawartości teiny (lub z jej niewielką jej ilością) bancha, kukicha, herbaty zielone, zioła i herbaty ziołowe, naturalne soki świeżo wyciskane, kwas chlebowy i wiele innych.1/ Proponowane napoje są słodzone miodem.

 1.8. Więcej informacji na temat zdrowych napojów znajdziecie Państwo na stronach 139-144 książka kucharska: "Odnowa na talerzu".

 1.9. Zgadzam się z Autorką, że "Desery i słodkie wypieki stanowią ważną pozycję w codziennym żywieniu, nie mogą się bez nich obyć dzieci, a na wszystkich działają odprężająco i rozluźniająco". 4/

 1.10. Przepisy  na zdrowe desery  mogą pomóc zastąpić desery  z chemią kupowane w marketach.

 1.11. A przepisy na zdrowe wypieki (za kilka miesięcy będą przecież Święta)   mogą pomóc zastąpić ciasta kupowane w marketach i też przeładowane chemią.

 1.12.  Więcej informacji (w tym przepisy kulinarne) na temat deserów i wypieków znajduje się na stronach 145-161 książka kucharska: "Odnowa na talerzu".


Przedstawiam Państwu: książka kucharska  Pani Bożeny Żak-Cyran: "Odnowa na talerzu". (wydanie rozszerzone i uaktualnione). Książkę te wydało w 2014 roku Wydawnictwo „Galaktyka” z Łodzi” W niektórych Księgarniach jest jeszcze dostępne trochę tańsze wydanie tej książki z 2013 roku.  Szerszą informację o Autorce książki zamieściłem w  poście z dnia 8 sierpnia 2015.

Poniżej przedstawiam Państwu kolejne nazwy potraw zamieszczone w rozdziale „Moje przepisy”: 

Nazwy przepisów z podrozdziału: „Napoje”:

„Napoje zimne” [„Kwas chlebowy”; „Miętowy przysmak na lato”; „Lemoniada na podróż”; „Koktajl z siemienia lnianego i jabłek”; „Jogurt”; „Napój zbożowo-ziołowy wzmacniający”]; 

Napoje gorące” [„Herbata bancha (lub kukicha)”; „Herbata zielona”; „Herbatka wielokwiatowa”; „Herbatka korzenna”; „Herbatka ze świeżych (lub suszonych ziół); „Herbata z prażonego jęczmienia” (ryżu, owsa lub pszenicy)”; „Napój z suszonych owoców dzikiej róży i  kopru włoskiego”; „Kawa Oshawy (Yannoh)”; „Rozgrzewająca kawa zbożowa”; „Mleko migdałowe”; „Mleko z płatków owsianych i wiórków kokosowych”];

Nazwy przepisów z podrozdziału: „Desery i wypieki”:
„Krem morelowy”; „Krem z tofu i owoców”; „Czekoladowy krem z tofu”; „Jabłka pieczone nadziewane'; „Gruszki  sosie imbirowym”; „Gruszki w sosie waniliowym”; „Budyń waniliowy z owocami”; „Deser jogurtowo-daktylowy z agarem”; „Deser Azteków”; „Galaretka morelowo-jabłkowa”; „Ryż zapiekany z bananami”; „Polenta z owocami i polewą”; „Ciasteczka sezamowe”; „Ciasteczka”pieguski””; „Ciasteczka miodowo-owsiane bez pieczenia”; „Ciasteczka kokosowe”; „Ciasteczka bezglutenowe Oli”; „Różyczki z masą sojowo-kakaową”; „Kuleczki zdrowia”; „Kopertki z masą orzechową i śliwkami”; „Języczki z jabłkiem”; „Torcik ze stewią, kremem i owocami”; „Bułeczki francuskie z amarantusem”; „Ciasto bananowe”; „Ciasto marchwiowe”; „Kruche ciasto na babeczki, rogaliki, szarlotkę”; „Ciasto kruche z płatkami owsianymi”; „Makowiec”; „Ciasto drożdżowe”; „Ciasto drożdżowe z dynią”; „Wyśmienita szarlotka Paulinki”; „Strucla marchewkowo-jabłkowa”; „Góralski przekładaniec”; „Placek z okarą sojową i owocami”; „Ciasto makowo-daktylowe”; „Ciasto Paulinki”];

A więc jeśli interesuje Ciebie zdrowa kuchnia
to kup tę książkę!



/Następny post opublikuję w poniedziałek 21.9.2015/
 2. Objaśnienia:
1/   Na podstawie strony 139 książki Pani Bożeny Żak-Cyran: "Odnowa na talerzu".
    2/    Na podstawie strony 145 książki Pani Bożeny Żak-    Cyran.
    3/  Cytat ze strony 145  książki Pani Bożeny Żak-Cyran.
    4/   Cytat ze strony 146  książki Pani Bożeny Żak-Cyran.
    5/
Pozdrawiam:
Ryszard Roszkowski
Ps.*/ Zgodnie z zapowiedzią  z poprzedniego postu zmieniam sposób numerowania kolejnego postu w temacie. Przepraszam, że czynię to w trakcie prezentacji danego tematu (książki). Ale okazało się, że kolejne gwiazdki zajmują w tytule za dużo miejsca. W tym poście zamiast numeru: ******* i tytuł  postu jest VII*. I tytuł postu.
Ryszard Roszkowski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz