czwartek, 10 grudnia 2015

III*."zdrowy maluch" i alergie pokarmowe

Witam,
 1.   Przykłady głównych alergenów pokarmowych. Zalecenia w tym temacie w książce: "zdrowy maluch". Co to są alergie pokarmowe? Jak i dlaczego do nich dochodzi? Jakie mogą być objawy alergii pokarmowych? Podstawy zaleceń głównych alergenów wspomnianych w podpisie pod zdjęciem.


 Fotolia .  Autor: airborne77
Allergy food concept. Koncepcja alergii pokarmowej. Na zdjęciu mamy przedstawione główne alergeny wywołujące u niektórych ludzi alergie pokarmowe: jajka(eggs), orzeszki ziemne (peanuts), owoce (fruit), ryby(fish) , trzy rodzaje orzechów  drzewnych (tree nuts), soja (soy), nabiał (dairy), pszenica (wheat).7/
Panie: Magdalena Sikoń i Monika Skowron w swojej książce: "zdrowy maluch"  zachęcają do wprowadzenia w 5 lub 6 miesiącu życia dziecka do jego diety głównych alergenów.  Powołują się one na „Najnowsze zalecenia American Academy of Allergy, Asthma & Immununology" (amerykańskiej akademii zajmującej się alergią, astmą i immunologią)„ 1/  .



 1.1. Oprócz wspomnianych w poprzednim poście kłopotów z glutenem u wielu ludzi ma kłopoty z powodu  uczulenia na różne produkty spożywcze.To uczulenie określamy też jako alergie pokarmowe. Produkty, które   je wywołują nazywamy  alergenami. Co to są te alergie pokarmowe?  Są to nadmierne reakcje układu odpornościowego organizmu  u niektórych osób po spożyciu określonych pokarmów.2/ Układ odpornościowy uznaje wprowadzone do organizmu produkty na przykład białka za wroga i zwalcza je  jak szkodliwe bakterie i wirusy. 3/

 1.2. Ta błędna ocena potencjalnego zagrożenia powoduje błędną odpowiedź organizmu: "Układ odpornościowy  wytwarza przeciwciała zwane immunoglobulinami E (IgE), które wszczynają atak na antygeny, powodując uwalnianie z tkanek histaminy i innych substancji chemicznych. Te zaś wywołują objawy reakcji alergicznej."4/ 
 1.3. Te alergie pokarmowe objawiają się różnymi dolegliwościami:  , wysypką na  ciele, objawami astmy lub szokiem (wstrząsem uczuleniowym). Ten wstrząs uczuleniowy może stać się przyczyną nagłej śmierci. 3/
  Pan Dr James A. Duke  podaje przykład nagłej śmierci młodej kobiety uczulonej na orzechy ziemne. Przyczyną jej śmierci było zjedzenie jednego ciasteczka ze sproszkowanymi orzeszkami ziemnymi w czasie Świąt  Bożego Narodzenia. 5/
 1.4. Dziś można bardzo łatwo spożyć produkt zawierający groźny dla nas alergen. Praktycznie nie realne jest sprawdzanie każdego pokarmu, czy nie zawiera groźnego dla naszego zdrowia alergenu.

 1.5. Pewnie dlatego Autorki książki: "zdrowy maluch" zachęcają do wprowadzania w dietach maluchów niewielkich ilości alergenów pokarmowych. Według wspomnianej wyżej American Academy of Allergy, Asthma & Immununology: "Okres przed ukończeniem pierwszej połowy roku życia, ma wyjątkowe znaczenie, jeśli chodzi o rozwój układu odpornościowego i  naukowcy podejrzewają, że w przypadku kontaktu z alergenami  mały organizm może się nauczyć je tolerować." 6/


Tak wygląda pierwsza stronę okładki książki Pań: Magdaleny Sikoń i Moniki Skowron: „zdrowy maluch”. Podtytuł: „Poradnik żywieniowy dla rodziców”. Wydawnictwo: „Galaktyka”wydało ten poradnik  w 2013roku”.
Pani Magda Sikoń jest  twórczynią portalu wegemaluch.pl . Jest wegetarianką od 10 lat.
Pani Monika Skowron jest z zawodu jest dietetykiem i zootechnikiem. Jest wegetarianką  od 17 lat. /
Obie Autorki opisują w książce swoje doświadczenia w zakresie żywienia dzieci po okresie karmienia piersią od 6 miesięcy do 3 lat.
Konsultantem jest Pan Profesor Janusz Książyk kierownik Kliniki Pediatrii, Żywienia i Chorób Metabolicznych w Centrum Zdrowia Dziecka.

Poniżej przedstawiam Państwu tytuły pozostałych rozdziałów tej  książki;

„Rozdział 4 Wszystko pod kontrolą, czyli jak prawidłowo bilansować dietę dziecka”  „Zdrowy brzuszek”; W rozdziale tym są dosyć szczegółowo przedstawione wszystkie składniki pokarmów:  „Białko” „Tłuszcz”; „Węglowodany”; „Składniki mineralne”; ; „Witaminy”.

„Rozdział 5 Z jadłospisem ci do twarzy” - idealna ściąga na 7 dni tygodnia” (W rozdziale tym Autorki przedstawiają  przykładowe jadłospisy maluchów w w poszczególnych dniach w ciągu dwóch kolejnych tygodni. Po kżdym jadłospisie dziennym jest: „Podsumowanie dnia”: W nim Autorki określają:  energetyczność posiłków w ciagu dnia, oraz ile zawierają one białka, weglowodanów,, tłuszczy, wapnia, i żelaza/ 
Tu prezentuję Państwu przykładowe jadłospisy z pojedyńczych dni z każdego tych dwóch tygodni:

„Tydzień pierwszy” (..); „Dzień 3”; „Śniadanie”: „Bułeczka z pastą z zielonego groszku i papryki”; ”Drugie śniadanie”: „Jogurt z orzechami, rodzynkami i żurawiną „; „Obiad”; „Kasza gryczana palona z soczewicą i mizerią”; „Mizeria” „Deser”; „Gruszka z pistacjami”; „Kolacja”: „Kasza manna z malinami”; (..);

„Tydzień drugi”; „Dzień 2”; "Śniadanie” „Płatki kukurydziane z nerkowcem”; „Drugie śniadanie”; „Kanapka z humusem z suszonym pomidorem”; „Obiad”; „Zupa kalafiorowa z koperkiem”; „Drugie danie”; „Batat z cukinią i pomidorami posypany serkiem kozim”; „Deser”; „Racuchy z jabłkiem”; „Kolacja”: „Kasza jaglana z brzoskwinią” (..);
 Pozostałe  rozdziały:
„Schemat żywienia dzieci w pierwszym roku życia”: „Model żywienia niemowląt karmionych piersią”; „Model sztucznego żywienia niemowląt”; Tabela wartości odżywczych”; „O autorkach i konsultancie”; „Spis potraw”; „Źródła fotografii”; „Bibliografia”; „Indeks”.





/Ciąg dalszy w przyszłym tygodniu/
 2. Objaśnienia:
1/  Cytat ze strony 72 książki Pań:  Magdaleny Sikoń i Moniki Skowron: "zdrowy maluch" .
Są to tylko zalecenia. Nikt nikogo nie zmusza do wykonywania tych zaleceń.
    2/   W normalnych warunkach u wielu osób te pokarmy     nie wywołują żadnej nadmiernej reakcji układu     odpornościowego.
    3/  Opracowałem na podstawie strony strony 46 z książki Pani     Jean Carper: "Żywność Twój cudowny lek". Wydało ją w 1995     Hannah Publishing Ltd.london.
    4/  Cytat ze strony 46  książki Pani  Jean Carper.
    5/ Na podstawie strony 56 książki Pan Dr James A. Duke:     "Zielona Apteka. Wydało ją w 2005 roku Wydawnictwo     Parsons/Walton/Press.
    6/ Cytat ze strony 72 książki Pań:  Magdaleny Sikoń i Moniki     Skowron.
    7/ Dla zainteresowanych osób: Pani Jean Carper  w swojej książce: Żywność Twój cudowny lek" porusza także temat nadwrażliwości pokarmowej.
Pozdrawiam:
Ryszard Roszkowski

2 komentarze:

  1. Niestety, moje dzieci również pochwalić się mogą całym wachlarzem alergii. Robiłam im testy wielokrotnie, ostatnim razem tutaj: alergiczne.info/testy-alergiczne/, wyniki wyszły pozytywne. Mają mnóstwo restrykcji dietetycznych, ale powoli uczymy się z tym żyć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,

      Dopiero czytając książkę kucharską Pani Mayi Shetreat-Klein: "Zdrowy brud" zrozumiałem:Dlaczego dzieci szybciej ulegają różnym alergiom przede wszystkim pokarmowym?
      Początkowo chciałem na Pani komentarz odpowiedzieć jeszcze dłuższym postem. Ale po zastanowieniu się doszedłem do wniosku, że lepiej będzie jeżeli przygotuję któryś z następnych postów na temat: Dlaczego dzieci coraz częściej chorują na alergię?

      Dziś zamieszczę tu troche informacji, które mogą Panią zainteresować. Oczywiście proszę nadal stosować dietę zaleconą przez lekarza.

      Temat alergii (w tym także alergii u dzieci) poruszałem już kilkakrotnie:

      1. Dużo informacji na temat alergii wogóle znajdzie Pani w książeczce "Szkoła przetrwania dla alergika" Wydawcą tej książeczki jest: ZPR Media SA. Kupiłem tę książeczkę w kwietniu lub maju bieżącego roku w saloniku prasowym. Pisałem o tej książeczce w dniu 29.5.2017 w poście: Alergia nie jedno ma imię, czyli...Szkoła przetrwania dla alergika".

      2. "Leksykon zdrowia" "Czy wiesz co jesz?" Teksty prygotowała Pani Monika Piasecka. Tę książeczkę wydalo 2015 roku Wydawnictwo: ringier axel sringier. W książeczce sa podane informacje o dodatkach z literką E dodawanych dp pokarmów przetworzonych. Własnie te dodatki są często przyczyną różnych alergii nie tylko u dzieci. Kupiłem tę książeczkę w zeszłym roku w Urzędzie Pocztowym (bo tylko tam była dostępna) Pisałem o tej książeczce w moim poście z 30 stycznia 2016: "Leksykon zdrowia":"Czy wiesz, co jesz?" Oto jest pytanie!

      3. Książka kucharska Pani Julity Bator:"Zamień chemię na jedzenie". Autorką jest mama trójki dzieci, które ciagle chorowały. Po badaniach okazało się, że nie miały alergii. Autorka przeprowadziła własne śledztwo, i stwierdziła, że zdrowiu jej dzieci szkodzą różne dodatki z literą E (słodziki, wzmacniacze smaku, konserwanty, barwniki i inne)znajdujące się w pokarmach. Ostatecznie zaczęła samo przyrządzać potrawy korzystając z prostych produktów, z których większość kupowała w sklepach ze zdrową żywnością. Zdrowie nie tylko dzieci, ale także jej i męża znacząco sie poprawiło. Właśnie w tej książce przedstawia potrawy sporządzane przez nią dla członków jej rodziny. O tej książce pisałem w moim poście z dnia z 2 sierpnia 2014: Czy jest jeszcze zdrowe jedzenie w naszym jedzeniu...

      4. Wspomniana na górze książka kucharska Pani Mayi Shetreat-Klein: "Zdrowy brud"(Ponad 500 stron).To bardzo szokująća książka. Ja przeczytałem już ponad 350 stron i stwierdzam, że wartało. Autorka jest matką trójki dzieci, neurologiem dzicięcym, zielarką, rolnikiem. W tej książce podaje przykłady jak przetworzona żywność szkodzi dzieciom, jak je leczyła i jak obecnie odżywia zdrową żywnościa swoją rodzinę.(Na końcu książki znajdują przepisy kulinarne Autorki. Dla mnie zaskoczeniem było jak dziecko bardzo agresywne przestało być agresywne, gdy jego rodzice przestali je karmić żywnoscia przetworzoną i zaczeli je karmić potrawami ze zdrowej zywności. Na temat tej książki w moim blogu zamieszczę post pod koniec tego miesiąca lub na początku przyszłego.

      Jeśli zainteresują Panią te dwie ostatnie książki proszę szukać ich w bibliotece lub prosić o ich zamówienie przez bibliotekę.
      Pozdrawiam,
      Ryszard Roszkowski.

      Usuń