-
Boże Narodzenie. Magia tych Świąt. Moje wspomnienia z dzieciństwa. Przygotowywanie ozdób choinkowych. Wigilia: Powrót ze szkoły. Ubieranie choinki. Oczekiwanie na wigilijną kolację. Książka kucharska: "Potrawy i zwyczaje Bożego Narodzenia".
...to
wiele potraw także z tradycyjnej kuchni staropolskiej i magnackiej
Witam,
Oświetlona
Choinka (bożonarodzeniowe drzewko)
Boże
Narodzenie. Każdego roku o tej porze przypominam sobie moje
lata dziecinne. A konkretnie przygotowania do Świąt Bożego
Narodzenia. Wigilia i ubieranie choinki. (niezapomniany zapach tego
bożenarodzeniowego drzewka) Śpiewanie kolęd. Była w tym jakaś
magia. Była w tym również frajda dla nas dzieci. Przecież każde
z nas dzieci czekało jakie prezenty znajdzie pod choinką.
2.Pamiętam
, jak w szkole na lekcjach prac ręcznych przygotowywaliśmy różne
ozdoby choinkowe: długi łańcuch z kolorowego papieru, gwiazdę
na czubek choinki i inne.
-
W Wigilię wieczorem Tatuś oprawiał choinkę w specjalny stojak. Gdybyliśmy, mali ktoś z rodziców pomagał nam ubierać choinkę. I ten wspaniały niepowtarzalny zapach bożenarodzeniowego drzewka. (u nas nigdy niebyło choinek sztucznych.) Tatuś na czubku zawieszał zrobioną przez mnie gwiazdę. Później wieszaliśmy bombki, następnie, cukierki i jakieś ciastka (prawdopodobnie pierniki). Przymocowywano do gałęzi świeczki. Na gałęziach choinki rozkładaliśmy łańcuch. Później na gałęziach choinki rozpościeralismy kłębki waty, które miały symbolizować śnieg. Dziś stwierdzam, że może tak ozdobiona choinka była skromna. Ale to była nasza swojska rodzinna choinka.
-
I oczekiwanie z rozpoczęciem wigilijnej kolacji na pojawienie się na niebie pierwszej Gwiazdki.
-
I jeszcze oczekiwanie na prezenty pod choinką.
-
Przygotowywanie w przeszłości ozdób na Boże Narodzenie przypomniało mi się, gdy zacząłem czytać książkę "Potrawy i zwyczaje Bożego Narodzenia". Tam znajdziecie Państwo podpowiedzi jak sporządzić ciekawe ozdoby świąteczne1/ na Boże Narodzenie.Książka kucharska: "Potrawy i zwyczaje Bożego Narodzenia" zawiera ponad 30 przepisów kulinarnych z kuchni staropolskiej i magnackiej (od śledzi, przez zupy, pierogi, karpie, różne wypieki, potrawy mięsne i drobiowe) oraz różne potrawy tylko dorosłych i wiele, wiele innych.
-
Objaśnienia:1/ strony 8-13 i160 książka kucharska: "Potrawy i zwyczaje Bożego Narodzenia", Praca zbiorowa.
Oto
książka kucharska-Praca zbiorowa: „Potrawy i zwyczaje
Bożego Narodzenia”. Książkę wydało w 2013 roku
Wydawnictwo: „Publicat S.A”. Podtytuł książki: „Wyczaruj
pachnące, radosne święta”.
Przy
każdej potrawie określono: liczbę porcji; czas przygotowania;
stopień trudności; kaloryczność; i koszt.
Poniżej
przedstawiam Państwu rozdziały i podrozdziały książki, a w nich
tylko niektóre nazwy potraw:
„Boże
Narodzenie”; Ozdoby świąteczne: „Girlanda z pomponów”1/;
„Bilecik z gwiazdka lub choinką”1/; „Wieniec
na stół”1/; 'Dekoracyjny wianek ze świecą”1/;
„Firanka w gwiazdki1/”; „Koziołek do
sztućców”1/;
Niektóre
nazwy potraw:2/ „Śledź po kaszubsku”;
”Śledź w śmietanie - przepis z kuchni staropolskiej”;
„Śledziki Pani Asi”; „Śledzie po królewsku”; „Śledziowe
koreczki”; (..) ; „Kapusta z grochem według kuchni
staropolskiej”; „Wigilijna kapusta z grzybami z kuchni
staropolskiej”; „Zupa krem z suszonych borowików – zwana
kremem magnackim”; „Zupa rybna królewska”; „Zupa
migdałowa”; „Barszcz czerwony”; „Uszka z grzybowym
farszem”; „Krokiety kapustą (tzw. dziadowskie – przepis z
kuchni staropolskiej”; „Ciasto na pierogi”; „Farsz z
pieczarek”; „Pierogi z kapustą i grzybami - przepis z kuchni
staropolskiej”; „Kulebiak – staropolski pieróg z farszem z
kapusty i grzybów”;(..)„Karp w sosie winnym – przepis z
kuchni staropolskiej”: „Wigilijny kompot z suszonych owoców –
przepis z kuchni staropolskiej”; „Kluski z makiem”; ”Kutia”;
„Krem makowy z kuchni staropolskiej”; „Wigilijny deser z
suszonych śliwek – przepis ze staropolskiej kuchni magnackiej
(tylko dla dorosłych); „Wigilijne pierożki szczęścia z
makiem”; (..)”Piernik oszczędny według przepisu Pani
Rejentowej”; (..) „Piernik oszczędnej gospodyni – przepis z
kuchni staropolskiej”;(..)„Świąteczne pierniki „Cmokusie”
- przepis kuchni staropolskiej”; „Pierniczki świąteczne mojej
Babci”; (..) „Strucla z makiem według Cioci Godziszewskiej”;
„Staropolskie strucle z makiem - przepis z kuchni staropolskiej”;
„Świąteczny makocz według Cioci Godziszewskiej”; „Placek
z makiem i kruszonką – przepis z kuchni staropolskiej (Tylko dla
dorosłych)”; „Świąteczne ciasto z makiem według mojej
Babci”; (..) „Keks figowo-rodzynkowy według Pani Rejentowej”;
„Keks angielski według przepisu rodowitej Angielki Pani
Georginy”; „Szlachecki rosolnik według kuchni staropolskiej”;
„Rosół wykwintny z kuchni staropolskiej”; „Staropolski
makaron rosołowy”; „Zupa krem pomidorowy”; (..)„ Pieczeń
cielęca z pomarańczami”; „Cielęcina z garniturem – przepis
z kuchni staropolskiej”; (..) „Zrazy wołowe à
la Potocki”; „(..) „Schab ze śliwkami wykwintny”; „Kurczak
po królewsku według Pani Rejentowej”; „Kurczak w winnym sosie
według cioci Godziszewskiej”; „Kurczak faszerowany orzechami”;
„Udka kurczaka w sosie śliwkowym” : (..) „Buraczki
zasmażane na jarzynkę”; „Surówka z czerwonej kapusty
delikatesowa”; „Bigos staropolski zwany hultajskim”; „Pasztet
mięsno-grzybowy”; „Pasztet domowy”; (..) „Świąteczny
tort makowy według Pani Ambasador (tylko dla dorosłych”; „Tort
makowy rodzinny (tylko dla dorosłych); Tort makowy z gruszkami
(tylko dla dorosłych)”; „Królewski tort makowy – przepis ze
staropolskiej kuchni magnackiej (Tylko dla dorosłych)”;
„Świąteczny tort migdałowy” - przepis z kuchni
staropolskiej”; (..) „Deser bakaliowo-czekoladowy”; „Legumina
świąteczna”; „ Indeks”; Szablony do wykonania dekoracji”.
/Następny post w przyszłym tygodniu/
2/
Jeśli bym podał z tej książki kucharskiej to ten post miałby
ponad 1000 słów.
Pozdrawiam:
Ryszard
Roszkowski
Wygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń