-
Urodziny to też święto rodzinno-okazjonalne. Dlaczego święta rodzinno-okazjonalne? Jakie potrawy do jakich świąt rodzinno-okazjonalnych proponuje Państwu książka kucharska: "Biesiadowanie po polsku"? Poniżej podaję tylko niektóre nazwy tych potraw.
Witam,
-
Oprócz Świąt tradycyjnych mamy chętnie obchodzimy święta , które określam jako święta rodzinno-okazjonalne.
-
Są wśród nich święta obchodzone z radością (na przykład: urodziny, imieniny, osiemnastka), poważne (na przykład wizyta teściowej) lub poważne i smutne (stypa).
-
W większości tych świąt uczestniczą przede wszystkim członkowie rodziny. Dlatego określam je jako święta rodzinne. W tych świętach uczestniczą też zaproszeni goście: przyjaciele, koledzy, znajomi.
-
Te święta często są związane z ważnym zdarzeniem dotyczącym konkretnej osoby lub osób. Na przykład: urodziny, imieniny, wieczór panieński, wieczór kawalerski i inne. Dlatego określam te święta jako okazjonalne.
-
Autorzy książki kucharskiej: "Biesiadowanie po polsku" proponują określone potrawy do poszczególnych świąt rodzinno-okazjonalnych. Ale my przecież możemy w ramach danego święta dobrać tak menu, aby pozytywnie zaskoczyć zaproszonych gości.
-
Objaśnienia:1/ W Książce całe nazwy świąt są pisane dużymi literami. Ponieważ w internecie nie są mile widziane wszelkie teksty pisane dużymi literami, pozostawiłem duże tylko pierwsze litery nazwy danego święta.
Różne
rodzaje
słodkości, które możemy
zaserwować gościom na
przykład w czasie
obchodzenia swoich kolejnych urodzin ( i nie
tylko urodzin).
Collection of pastry images Autor: victoria
p. Fotolia.com
Oczywiście
pamiętam, że tradycyjnie w trakcie przyjęcia urodzinowego na
stole powinien być tort z ilością zapalonych świeczek
wskazującą wiek jubilata. I jubilat powinien te wszystkie zapalone
świeczki zgasić jednym dmuchnięciem. A z tym różnie bywa.
Autorzy książki kucharskiej: „Biesiadowanie po polsku” na
stronie 207 stwierdzają, że z tym gaszeniem wszystkich zapalonych
świeczek jednym dmuchnięciem zdarzały się często humorystyczne
sytuacje. Ale przecież poza tortem na stole mogą być także różne
słodkie często zaskakujące gości smaczne przysmaki.
Książka
kucharska: „Biesiadowanie po polsku”. (448
stron!) Jej podtytuł: „1000 pomysłów” na udane przyjęcie”.
Książkę w 2015 roku wydały „Wydawnictwa Videograf” SA.z
Katowic-Chorzowa. Książka ta jest pracą zbiorową Państwa:
Piotra Adamczewskiego; Weroniki Łęckiej; Adama K. Podgórskiego;
Barbary Podgórskiej; Marka Podgórskiego Elżbiety
Spadzińskiej-Żak.
Przedstawiam
Państwu spis treści rozdziałów1/ III części
tej niezwykłej książki, oraz zawartych w tej części nazw
niektórych potraw(bo wszystkich przepisów kulinarnych w tej części
książki jest ich ponad 100):
„Kalendarz
towarzyski czyli propozycje menu na każdą okazję”
{Uroczystości rodzinne”:
„Abraham
, czyli pięćdziesiątka na karku” [„Zupa pomidorowa z
pulpecikami”; (...) „Sałatka śledziowa po śląsku”;
”Jarzębinówka”; „Napój herbaciano-kardamonowy”];
„Imieniny”
[„Zupa mięsna z szafranem”; (...); „Pieczeń rajska”;
„Ruloniki dorszowe”; „Słodkie serce malinowe”; „Tort
anielski”; „Koktajl „Bananowe niebo””; „Ciasto z
owocami”; „Gruszki księdza Bourdaloue; „Przekąska
winogronowa”];
„Niebanalna
osiemnastka”[„Zapiekanka makaronowa z grzybami”; (...); „
Pieczarki zapiekane ze szpinakiem”; „Grzanki z sardynkami'; „Mus
kawowy”; „Czekolada z rumem”; „Tort bezowy mocca”;
„Kordiał piwny imbiowo-morelowy”; „Tort „Czekoladowa
fantazja””};
"Oświadczyny
i zaręczyny, czyli przedsmak małżeństwa"
[„Zupa z cukinii i kurczaka”; „Kurczak duszony z
bananami”; „Pilaw zaręczynowy”; „Sałatka „Ogniste
uczucie””; „Torcik”Zmysłowa fantazja””; „Miłosny
napój brzoskwiniowy”; „Koktajl „Wiśniowy pocałunek””;
„Deser „Nieskończona miłość””; „Likier czereśniowy”];
”Pierwsza
Komunia Święta, czyli pomiędzy duchem a materią” [„Krem
z zielonego groszku”; (...); „Cytrynowa pieczeń cielęca”;
Surówka z selera”; 'Sałatka z buraków”; „Tort ptysiowy z
truskawkami”];
„Poznajmy
się. Czyli kolacja z przyszłymi swatami” [„Ryba zapiekana
po hiszpańsku”; „Filet z indyka duszony z owocami”; (...);
„Ananasy zapiekane z serem lub konfiturą”; „Niebiańskie
brzoskwinie”; „Strudel z jabłkami”];
„Srebrne
Wesele, czyli jubileusze i rocznice”/ [„Schab
pieczony ze śliwkami”; „Łosoś pieczony z migdałami”;
„Pieczeń wieprzowa po staropolsku”/ „Befsztyki z polędwicy
wołowej” duszone po staropolsku; „Krokiety z kurczaka”;
”Sałatka z tuńczyka pod pierzynką”; „sałatka z melona z
tuńczykiem”; „Tort czekoladowy”];
„Stypa”
[„Zupa pomidorowa z pulpecikami”; „Flaczki po warszawsku”:
”Przekładaniec”; „Sójki”; (...); „Panga smażona z sosem
oliwek”];
„Urodziny”
[„Zupa krem ze szparagów”; „Kurczak na czerwono”;
„Diabelska pieczeń wołowa”; „Sałatka z kurczakiem”;
„Sałatka kurczaka wędzonego”; „Sałatka ryżowa”; (...);
„Surówka z porów”; „Smażone małże świętego Jakuba w
sosie ziołowym”; „Tort z Saint Gallen”; „Deser
truskawkowy”; „Wiśniówka prałata”];
„Wieczór
Kawalerski, czyli ostatnie chwile męskiej swobody” [„Tatr z
białej ryby”; „Zupa z ryby i owoców morza”; „Zupa z karpia
i owoców morza „Mefisto””; ”Pieczeń dziewicy”;(...);
„Tort kurczakiem”; „”Sołtysówka”];
„Wieczór
Panieński, czyli święto niebieskiej podwiązki” [„Lazania
z łososiem pod beszamelem”; „Risotto indonezyjskie”; (...);
„Sałatka z awokado i tuńczyka”; „Płonące banany”; „Deser
pomarańczowy z miętą”; „Likier „Łzy panny młodej”;
„Tort owocowy bez pieczenia”; „Kuszące jabłka Ewy”; ”Flip
„Pieszczoszek””; „Koktajl piwny „Banana”];
„Wizytacja,
czyli przyjmujemy teściową”[ „Wykwintna botwinka”;
„Sznycle cielęce z melisą”; „Naleśniki świętej
Joanny”;(...); „Sałatka z fasolki szparagowej”; „Budyń po
kardynalsku”];
/Ciąg
dalszy w przyszłym tygodniu/
2/
Na stronie 202 Autorzy książki wymieniają nazwy rocznic ślubu.
Pozdrawiam:
Ryszard
Roszkowski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz