niedziela, 9 października 2016

III*/Święta rodzinno-okazjonalne-to też ucztowanie po polsku


    Witam,
  1. Urodziny to też święto rodzinno-okazjonalne. Dlaczego święta rodzinno-okazjonalne? Jakie potrawy do jakich świąt rodzinno-okazjonalnych proponuje Państwu książka kucharska: "Biesiadowanie po polsku"? Poniżej podaję tylko niektóre nazwy tych potraw.
    Różne rodzaje słodkości, które możemy zaserwować gościom na przykład w czasie obchodzenia swoich kolejnych urodzin ( i nie tylko urodzin). Collection of pastry images Autor: victoria p. Fotolia.com
    Oczywiście pamiętam, że tradycyjnie w trakcie przyjęcia urodzinowego na stole powinien być tort z ilością zapalonych świeczek wskazującą wiek jubilata. I jubilat powinien te wszystkie zapalone świeczki zgasić jednym dmuchnięciem. A z tym różnie bywa. Autorzy książki kucharskiej: „Biesiadowanie po polsku” na stronie 207 stwierdzają, że z tym gaszeniem wszystkich zapalonych świeczek jednym dmuchnięciem zdarzały się często humorystyczne sytuacje. Ale przecież poza tortem na stole mogą być także różne słodkie często zaskakujące gości smaczne przysmaki.
     
    1. Oprócz Świąt tradycyjnych mamy chętnie obchodzimy święta , które określam jako święta rodzinno-okazjonalne.

    2. Są wśród nich święta obchodzone z radością (na przykład: urodziny, imieniny, osiemnastka), poważne (na przykład wizyta teściowej) lub poważne i smutne (stypa).

    3. W większości tych świąt uczestniczą przede wszystkim członkowie rodziny. Dlatego określam je jako święta rodzinne. W tych świętach uczestniczą też zaproszeni goście: przyjaciele, koledzy, znajomi.

    4. Te święta często są związane z ważnym zdarzeniem dotyczącym konkretnej osoby lub osób. Na przykład: urodziny, imieniny, wieczór panieński, wieczór kawalerski i inne. Dlatego określam te święta jako okazjonalne.

    5. Autorzy książki kucharskiej: "Biesiadowanie po polsku" proponują określone potrawy do poszczególnych świąt rodzinno-okazjonalnych. Ale my przecież możemy w ramach danego święta dobrać tak menu, aby pozytywnie zaskoczyć zaproszonych gości.


    Książka kucharska: „Biesiadowanie po polsku”. (448 stron!) Jej podtytuł: „1000 pomysłów” na udane przyjęcie”. Książkę w 2015 roku wydały „Wydawnictwa Videograf” SA.z Katowic-Chorzowa. Książka ta jest pracą zbiorową Państwa: Piotra Adamczewskiego; Weroniki Łęckiej; Adama K. Podgórskiego; Barbary Podgórskiej; Marka Podgórskiego Elżbiety Spadzińskiej-Żak.
    Przedstawiam Państwu spis treści rozdziałów1/ III części tej niezwykłej książki, oraz zawartych w tej części nazw niektórych potraw(bo wszystkich przepisów kulinarnych w tej części książki jest ich ponad 100):
    Kalendarz towarzyski czyli propozycje menu na każdą okazję” {Uroczystości rodzinne”:
    Abraham , czyli pięćdziesiątka na karku” [„Zupa pomidorowa z pulpecikami”; (...) „Sałatka śledziowa po śląsku”; ”Jarzębinówka”; „Napój herbaciano-kardamonowy”];
    Imieniny” [„Zupa mięsna z szafranem”; (...); „Pieczeń rajska”; „Ruloniki dorszowe”; „Słodkie serce malinowe”; „Tort anielski”; „Koktajl „Bananowe niebo””; „Ciasto z owocami”; „Gruszki księdza Bourdaloue; „Przekąska winogronowa”];
    Niebanalna osiemnastka”[„Zapiekanka makaronowa z grzybami”; (...); „ Pieczarki zapiekane ze szpinakiem”; „Grzanki z sardynkami'; „Mus kawowy”; „Czekolada z rumem”; „Tort bezowy mocca”; „Kordiał piwny imbiowo-morelowy”; „Tort „Czekoladowa fantazja””};
    "Oświadczyny i zaręczyny, czyli przedsmak małżeństwa" [„Zupa z cukinii i kurczaka”; „Kurczak duszony z bananami”; „Pilaw zaręczynowy”; „Sałatka „Ogniste uczucie””; „Torcik”Zmysłowa fantazja””; „Miłosny napój brzoskwiniowy”; „Koktajl „Wiśniowy pocałunek””; „Deser „Nieskończona miłość””; „Likier czereśniowy”];
    Pierwsza Komunia Święta, czyli pomiędzy duchem a materią” [„Krem z zielonego groszku”; (...); „Cytrynowa pieczeń cielęca”; Surówka z selera”; 'Sałatka z buraków”; „Tort ptysiowy z truskawkami”];
    Poznajmy się. Czyli kolacja z przyszłymi swatami” [„Ryba zapiekana po hiszpańsku”; „Filet z indyka duszony z owocami”; (...); „Ananasy zapiekane z serem lub konfiturą”; „Niebiańskie brzoskwinie”; „Strudel z jabłkami”];
    Srebrne Wesele, czyli jubileusze i rocznice”/ [„Schab pieczony ze śliwkami”; „Łosoś pieczony z migdałami”; „Pieczeń wieprzowa po staropolsku”/ „Befsztyki z polędwicy wołowej” duszone po staropolsku; „Krokiety z kurczaka”; ”Sałatka z tuńczyka pod pierzynką”; „sałatka z melona z tuńczykiem”; „Tort czekoladowy”];
    Stypa” [„Zupa pomidorowa z pulpecikami”; „Flaczki po warszawsku”: ”Przekładaniec”; „Sójki”; (...); „Panga smażona z sosem oliwek”];
    Urodziny” [„Zupa krem ze szparagów”; „Kurczak na czerwono”; „Diabelska pieczeń wołowa”; „Sałatka z kurczakiem”; „Sałatka kurczaka wędzonego”; „Sałatka ryżowa”; (...); „Surówka z porów”; „Smażone małże świętego Jakuba w sosie ziołowym”; „Tort z Saint Gallen”; „Deser truskawkowy”; „Wiśniówka prałata”];
    Wieczór Kawalerski, czyli ostatnie chwile męskiej swobody” [„Tatr z białej ryby”; „Zupa z ryby i owoców morza”; „Zupa z karpia i owoców morza „Mefisto””; ”Pieczeń dziewicy”;(...); „Tort kurczakiem”; „”Sołtysówka”];
    Wieczór Panieński, czyli święto niebieskiej podwiązki” [„Lazania z łososiem pod beszamelem”; „Risotto indonezyjskie”; (...); „Sałatka z awokado i tuńczyka”; „Płonące banany”; „Deser pomarańczowy z miętą”; „Likier „Łzy panny młodej”; „Tort owocowy bez pieczenia”; „Kuszące jabłka Ewy”; ”Flip „Pieszczoszek””; „Koktajl piwny „Banana”];
    Wizytacja, czyli przyjmujemy teściową”[ „Wykwintna botwinka”; „Sznycle cielęce z melisą”; „Naleśniki świętej Joanny”;(...); „Sałatka z fasolki szparagowej”; „Budyń po kardynalsku”];


      /Ciąg dalszy w przyszłym tygodniu/
  1. Objaśnienia:

    1/ W Książce całe nazwy świąt są pisane dużymi literami. Ponieważ w internecie nie są mile widziane wszelkie teksty pisane dużymi literami, pozostawiłem duże tylko pierwsze litery nazwy danego święta.
2/ Na stronie 202 Autorzy książki wymieniają nazwy rocznic ślubu.
    Pozdrawiam:
    Ryszard Roszkowski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz